Για πρώτη φορά Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Ακτή Ελεφαντοστού !The Orthodox Patriarch of Africa blesses Orthodox Christians in Ivory Coast! Le patriarche orthodoxe d’Afrique bénit les chrétiens orthodoxes en Côte d’Ivoire.


Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέπτεται την όμορφη χώρα της Ακτής Ελεφαντοστούν. Ο Ορθόδοξος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, αφίχθηκε στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου, συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιο και Άκκρας κ. Νάρκισο.

Στο αεροδρόμιο στον Μακαριώτατο επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τον Υπουργό Πολιτισμού της χώρας, τους Πρέσβεις της Αιγύπτου και του Λιβάνου, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι.Μ. Γουινέας Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Καγίεμπε, τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Ακτής π. Ιερεμία, τον Προεδρο των Ορθοδόξων Κοινοτήτων, τον Δικηγόρο Koyo Sylvere, τους ιθαγενείς κληρικούς και Ορθόδοξους ιθαγενείς.

Κατά την άφιξη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου μικρά παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές στολές του προσέφεραν λουλούδια ενώ η Ορθόδοξη νεολαία τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια.

Το πρωί της Τρίτης 6 Νοεμβρίου 2018, τελέστηκε για πρώτη φορά Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αναστάσεως του Κυρίου στο Αμπιτζάν όπου από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκε πλήθος πιστών για να ζητήσει την ευλογία του Πατριάρχη και να παραστεί στην τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.

Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην γαλλική γλώσσα έψαλλε η χορωδία του Καθεδρικού Ναού, όπου τα μέλη της ήταν ντυμένα με παραδοσιακές στολές και στους χρωματισμούς της χώρας.

Ο Μακαριώτατος βαθειά συγκινημένος αναφέρθηκε στην 18χρονη παρουσία της Ορθοδοξίας στην χώρα και μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Θεό που έφερε τα βήματά του για πρώτη φορά στην τόσο όμορφη χώρα της Ακτής.

Στην συνέχεια ευχαρίστησε τον Σεμ. Μητροπολίτη Άκκρας κ. Νάρκισο που παρά τα πολλά του καθήκοντα στην Αλεξάνδρεια αγωνίζεται για να μεγαλώσει η παρουσία της Ορθοδοξίας στην Ακτή και αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Πατριαρχείου στην χώρα και ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του για τα μικρά παιδιά και την άρτια εκπαίδευσή τους.

Ευχαρίστησε επίσης τον π. Ιερεμία και τους συνεργάτες του που εργάζονται νυχθημερόν προς δόξαν Κυρίου και του προσέφερε ως ευλογία επιστήθιο σταυρό.
Επίσης ευχαρίστησε την Αδελφότητα Ορθοδόξου Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης που φρόντισε να κτίσει τον πρώτο Ορθόδοξο Ναό στην χώρα, το παρακείμενο Πρεσβυτέρειο, τους ξενώνες και τις αίθουσες των κατηχητικών σχολείων.

Τέλος παρασημοφόρησε το ζεύγος Σύλβεστρου και Φλώρας Κογιό που πρόσφατα δώρισαν στην Ιερά Μητρόπολη Άκκρας οικόπεδο για την ανέγερση Ιερού Ναού, Σχολείου και Κλινικής.

Στην αυλή του Καθεδρικού η νεολαία παρουσίασε εορταστικό πρόγραμμα. Στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο Σύνδεσμος Γυναικών που με την σειρά τους παρουσίασαν το δικό τους εορταστικό πρόγραμμα με το οποίο και ολοκληρώθηκε η πολύ όμορφη μέρα που γέμισε τις καρδιές όλων με πνευματική χαρά.

Περισσότερες φωτογραφίες, more photos :

https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/24869-gia-proti-fora-patriarxis-alejandreias-stin-akti-elefantostou

Πως μπορείτε να βοηθήσετε την Ορθόδοξη Ιεραποστολή ;

https://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/

 

This entry was posted in Africa, Côte d'Ivoire- Ακτή Ελεφαντοστούν, IVORY COAST, Αφρική, Αφρική, Africa, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s