Ετήσιο Μνημόσυνο Μητροπολίτου Πενταπόλεως Ιγνατίου στην Κανάγκα ( πηγή: romfea.gr )


Στο ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Πενταπόλεως Ιγνατίου παρέστη ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής- Κινσάσας κ. Νικηφόρος. Συλλειτούργησαν μαζί του ο Πατριαρχικός Επίτροπος Κανάγκας και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας Αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος Τσιτσιβός και πολλοί ιερείς της πόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ των άλλων εξήρε την προσωπικότητα του αειμνήστου Μητροπολίτου Πενταπόλεως Ἰγνατίου, την προσφορά του εις το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ως Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής, και την ιεραποστολική του διακονία εις την Κανάγκα.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση εξήλθε από του Ναού ο κλήρος και ο λαός και κατευθύνθησαν εἰς τους τάφους των αειμνήστων ιεραποστόλων αρχιμανδριτών Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου και Χαρίτωνος Πνευματικάκη, και της αδελφής Ολγας, όπου εψάλη Τρισάγιον υπέρ των αοιδίμων Πατριαρχών Χριστοφόρου, Νικολάου, Παρθενίου και Πέτρου, και των Μητροπολιτών Κεντρώας Αφρικής Κυπριανού, Νικοδήμου,Τιμοθέου και Ιγνατίου καθώς και των Ιεραποστόλων Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου, Αθανασίου Ανθίδη, Χαρίτωνος Πνευματικάκη, Κοσμά Γρηγοριάτη, ἀδελφών Ὀλγας, Ἀννας, Δέσποινας οι οποίοι όλοι αυτοί από της θέσεώς των εργάσθηκαν δια την ιεραποστολή στο Κογκό.

Στην συνέχεια στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της ιεραποστολής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του αειμνήστου Μητροπολίτου Πενταπόλεως Ιγνατίου.

Ο π. Θεοδόσιος ανοίγοντας την εκδήλωση τόνισε πως ως πραγματικοί άνθρωποι οφείλουμε να ενθυμούμαστε τον αείμνηστο Μητροπολίτη Πενταπόλεως Ιγνάτιο αλλά και το σπουδαίο έργο που επιτέλεσε στην χώρα του Κογκό.

Τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια της ιεραποστολής «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ» με ποιήματα και ύμνους εκδήλωσαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον αοίδιμον Μητροπολίτην και Ιεραπόστολον.

Διαβάσθηκε επίσης επιστολή της αδελφότητος Θεολόγων ο «ΣΩΤΗΡ» εις την οποία και ανήκε.

Λαβών τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας Νικηφόρος αναφέρθηκε στις πνευματικές καταβολές του αειμνήστου κυρού Ιγνατίου.

Εις τον λόγον του μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος ανέφερε και τα εξής: «Γεννήθηκε στην Έδεσσα της ηρωικής Μακεδονίας από ευσεβείς γονείς. Γονάτισε μπροστά στον πρώτο του πνευματικό πατέρα, τον τότε Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Εδέσσης π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο, τον μετέπειτα φλογερό πρωτοπόρο ιεραπόστολο της Αφρικής. Πήρε την σπίθα και άναψε την δική του φωτιά και άρχισε από παιδί να διδάσκει τον λόγο του Θεού στους συνομήλικούς του. Βλέποντας τον ζήλο του και την ευλάβεια του, ο Μητροπολίτης Εδέσσης Παντελεήμων Παπαγεωργίου τον χειροθέτησε αναγνώστη.

Στην Έδεσσα διακονούσαν τότε ως ιεροκήρυκες ο Αρχιμανδρίτης Χαρίτων Πνευματικάκης και ο κ. Αθανάσιος Φραγκόπουλος, μέλη της τότε αδελφότητος ΄΄ ΖΩΗΣ ΄΄με τους οποίους και συνδέθηκε. Αυτός ο σύνδεσμος τού τότε Γεωργίου Μανδελίδη με τους δύο ιεροκήρυκες τον οδήγησαν να γίνει μέλος της αδελφότητος ΄΄ ΖΩΗΣ ΄΄ και φλογερός ιεροκήρυκας σε διάφορες πόλεις και Ελλάδος. Τέλος κατέληξε στην Λάρισα όπου και ως κληρικός, ιεροκήρυξ και πνευματικός ωφέλησε πνευματικά πολύ τους Λαρισαίους. Από το 1981 τον βλέπουμε να επισκέπτεται περιοδικά την Κανάγκα και να βοηθά τον ιεραπόστολο π. Χαρίτωνα Πνευματικάκη.

Με ζήλο επιδόθηκε τόσο στο πνευματικό έργο με κατηχήσεις των ιθαγενών αδελφών μας, όσον και στα οικοδομικά έργα κτίζοντας σχολεία και εκκλησίες με μεράκι. Μετά τον θάνατο του π. Χαρίτωνος ανέλαβε ως διάδοχός του την υπευθυνότητα του ιεραποστολικού κλιμακίου στην Κανάγκα. Μετά  δε τον θάνατο τοῦ Μητροπολίτου Τιμοθέου Κοντομέρκου εξελέγη Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής και συνέχισε το ιεραποστολικό έργο σε όλη την Μητρόπολη. Κυρίαρχο έργο του η ίδρυση του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου στο Κογκό “Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης”.

Έβαλε όλο το μεράκι του και όλη την καλλιτεχνία του. Ίδρυσε επίσης στην Μητρόπολη Κινσάσας δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς για να διαδίδεται ο λόγος του Θεού όλο και πιο μακριά. Το 2010 παραιτήθη απὸ την θέση τού εν ενεργεία Μητροπολίτου αλλά συνέχισε να διακονεί την Εκκλησία με τον ίδιο ζήλο. Ο θάνατος τον βρήκε στις επάλξεις ενώ έκτιζε τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Μπάλα.

Κατά τις τελευταίες εργασίες του Ναού έπεσε και έσπασε το πόδι του, στην συνέχεια όμως επιδεινώθηκε η κατάστασή του από την μαλάρια (είδος ελονοσίας) που προσβλήθηκε. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα όπου νοσηλεύτηκε. Ξημερώνοντας του Αγίου Νεκταρίου, 9 Νοεμβρίου 2017, αναχώρησε για τον ουρανό. Τώρα κοντά στον θρόνο του Θεού προσεύχεται για όλους μας, για τα πνευματικά του παιδιά, για τους αγαπημένους του Αφρικανούς. Ετάφη στο Κοιμητήριο του Ζωγράφου, όπου εκεί σε κοινόν τάφο αναπαύονται τα κεκοιμημένα μέλη της αδελφότητος “ΣΩΤΗΡ”, της οποίας και αυτός ήταν από τα ιδρυτικά μέλη αυτής το 1960″ .

Ο Σεβασμιώτατος Νικηφόρος δια μία ακόμη φορά ευχαρίστησε και επαίνεσε τις αφιερωμένες αδελφές πού υπηρετούν σήμερα στην ιεραποστολή της Μητροπόλεως στην Κανάγκα, οι οποίες ανήκουν σε ελληνικές ιεραποστολικές γυναικείες αδελφότητες του «Σωτήρος», δια την θυσιαστική τους διακονία και την μεγάλη στην ιεραποστολή προσφορά τους αλλά και την αδελφότητα “ΣΩΤΗΡ” διότι μέλος αυτής της αδελφότητος ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης, αλλά και την μέριμνά τους δια την ιεραποστολή.

Ο Σεβασμιώτατος τόσο στην Θεία Λειτουργία όσο και στην Εκδήλωση μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄, ενώ τα παιδιά των σχολείων επισφράγισαν την εκδήλωση ψάλλοντας την φήμη του Πατριάρχου Αλεξανδρείας αλλά και τους Εθνικούς ύμνους του Κογκό και της Ελλάδος.

Στο τέλος διενεμήθη ως αναμνηστικό και ευλογία στους πιστούς η φωτογραφία του αειμνήστου Μητροπολίτου Πενταπόλεως κυρού Ιγνατίου με σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

More photos, Περισσότερες φωτογραφίες

https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/24872-etisio-mnimosuno-mitropolitou-pentapoleos-ignatiou-stin-kanagka-

Πως μπορείτε να βοηθήσετε την Ορθόδοξη Ιεραποστολή ; 

https://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/

https://ierapostoli.wordpress.com/2017/11/10/ekdimia_mitropoliti_pentapoleos_ignatiou/

This entry was posted in Africa, Congo, Αφρική, Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κογκό, Κογκό,Congo, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ), Φως των Εθνών and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s