Η αγάπη του Χριστού νικά τα πάντα ( Σιέρα Λεόνε ).


Με τη χάρη του Θεού κλείνουμε 10 χρόνια διακονίας στη Σιέρρα Λεόνε. Όλα αυτά τα χρόνια ζούμε θαυμαστά γεγονότα που μας ενδυναμώνουν, ώστε να συνεχίζουμε, παρά τις αντιξοότητες, το ιεραποστολικό μας έργο. Θα σας αναφέρω κάποια συγκινητικά περιστατικά που καταδεικνύουν τη σωτηρία των ανθρώπων.

Όταν πρωτοπήγα στη Σιέρρα Λεόνε, είχα νοικιάσει ένα σπίτι για διαμονή, διότι τότε ως Ιεραποστολικό Κλιμάκιο δεν διαθέταμε τίποτα δικό μας. Σκεφθείτε ότι για τον εκκλησιασμό χρησιμοποιούσαμε την κουζίνα του σπιτιού. Είχαμε προσλάβει και έναν ντόπιο Μουσουλμάνο, ονόματι Μοχάμεντ, που μας βοηθούσε στις διάφορες δουλειές ως επιστάτης. Λίγο αργότερα, για τις μετακινήσεις μας, φέραμε από την Κένυα ένα καινούριο αυτοκίνητο. Ο επιστάτης μας εντυπωσιάστηκε και μία μέρα που έλειπα, το έκλεψε. Δυστυχώς, ο ευλογημένος, μη γνωρίζοντας καλή οδήγηση πήγε και έπεσε πάνω σ’ ένα τοιχίο. Τον συνέλαβε η αστυνομία και τον έφερε έξω από το σπίτι μας. Μαζεύτηκαν τότε γείτονες και περαστικοί, για να δουν ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα. Όλοι φώναζαν και ζητούσαν την παραδειγματική τιμωρία του. Ο Μοχάμεντ έπεσε στα πόδια μου και κλαίγοντας με παρακαλούσε να τον συγχωρέσω. Οι αστυνομικοί ήταν ανένδοτοι, ήθελαν να τον προσαγάγουν στο Τμήμα για ανακρίσεις, κατόπιν για να δικαστεί και μετά στη φυλακή. Αμέσως αντέδρασα και είπα στον αξιωματικό ότι ως Ιερέας Χριστού τον συγχωρώ γι’ αυτό που έκανε. Η απάντησή μου δεν άρεσε ούτε στους αστυνομικούς, πολύ δε περισσότερο δεν άρεσε στο συγκεντρωμένο πλήθος. Όλοι πραγματικά ήταν αγανακτισμένοι από τη στάση μου. Τελικά το θέμα έκλεισε εκείνη την ώρα. Ο ίδιος σηκώθηκε και άρχισε να με ευχαριστεί με κλάματα.

Ο Μοχάμεντ, συγκλονισμένος από την αγάπη που δείξαμε στο πρόσωπό του, ζήτησε μετά από λίγο διάστημα να γίνει Ορθόδοξος, διότι δεν είχε δει ποτέ στη θρησκεία του τη συγχώρεση. Έτσι, αφού κατηχήθηκε και βαπτίστηκε Αλέξανδρος, έγινε και ένας από τους πιο καλούς συνεργάτες μας. Με την πάροδο του χρόνου έγινε και κατηχητής. Πριν δύο χρόνια χειροτονήθηκε Ορθόδοξος Ιερέας.

Βλέπουμε εδώ, με το περιστατικό που σας περιέγραψα, πως η αγάπη του Χριστού νικάει τα πάντα. Αυτός ο άνθρωπος, αντί να βρεθεί στη φυλακή, αφιερώθηκε στον Χριστό μας και πλέον λειτουργεί καθημερινά και διακονεί τον πλησίον του. Στο μεταξύ έχουν κατηχηθεί και βαπτιστεί όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Για την Ιεραποστολή μας η οικογένεια του π. Αλεξάνδρου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταστροφής στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Η γυναίκα του πατρός Αλεξάνδρου πάσχει χρόνια από πολιομυελίτιδα και είχε παράλυτο το ένα της χέρι. Πριν λίγο καιρό, όμως, υπέστη μετάσταση και εμφάνισε μία μορφή καρκίνου και στο άλλο της χέρι. Δυστυχώς, λόγω του χαμηλού βιοτικού επιπέδου της χώρας και επειδή τα νοσοκομεία δεν είναι καλά εξοπλισμένα, όπως στις γειτονικές χώρες της Γκάνας και της Σενεγάλης, η μόνη επιλογή που είχε, για να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός του χεριού της, ήταν να σταλεί σε κάποιο νοσοκομείο της Γκάνας. Έτσι και έγινε. Με τη βοήθεια της Αρχιεπισκοπής Γκάνας, με την οποία συνεργαζόμαστε, κατέστη δυνατή η νοσηλεία της, αλλά ήταν αναπόφευκτος ο ακρωτηριασμός του χεριού της. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ως Ιεραποστολή φροντίζουμε με κάθε τρόπο να βοηθούμε τους ανθρώπους και πνευματικά και σωματικά. Η οικογένεια έχει τρία παιδιά και μάλιστα στο ένα έδωσαν το όνομα Θεμιστοκλής.

Στο Ιεραποστολικό μας Κλιμάκιο υπάρχουν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις μεταστροφής αλλόδοξων ανθρώπων στην Ορθοδοξία και είμαστε σίγουροι ότι μελλοντικά θα βιώσουμε πολλές τέτοιες θείες επεμβάσεις. Για παράδειγμα θα αναφερθώ στον αυτοδίδακτο ζωγράφο και αγιογράφο μας, τον Γρηγόρη.

Μία μέρα, ήρθε στην Ιεραποστολή ένας άγνωστος σε μας νεαρός Μουσουλμάνος και μας ζήτησε να αγιογραφήσει κάποιον από τους Ναούς μας ή ότι άλλο θα θέλαμε. Του έδωσα μία φωτογραφία και ζήτησα να μου δώσει ένα δείγμα της δουλειάς του. Την άλλη μέρα μου έφερε ένα πιστό αντίγραφο της φωτογραφίας εκείνης και με εντυπωσίασε. Τότε του έδειξα μία βυζαντινή εικόνα του Μυστικού Δείπνου και του ζήτησα να την ετοιμάσει σε μεγάλο μέγεθος, για να την τοποθετήσουμε στον τοίχο της τραπεζαρίας του νέου μας Ιεραποστολικού Κέντρου.Πραγματικά την απέδωσε με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Με τον καιρό η καθημερινή του επαφή με μας και ο ζήλος του να μάθει όσο γίνεται περισσότερα πράγματα για τη χριστιανική πίστη, τον οδήγησαν στο να παρακολουθεί για αρκετό διάστημα κατηχητικά μαθήματα. Μετά από λίγους μήνες ζήτησε να βαπτιστεί Ορθόδοξος με το όνομα Γρηγόριος. Ο νεοφώτιστος αυτός αδερφός μας ανέλαβε να αγιογραφήσει την Πλατυτέρα και μερικές άλλες εικόνες του Ναού μας και πλέον είναι συνεργάτης μας. Του προτείναμε και σκεφτόμαστε σοβαρά να τον στείλουμε στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, για να καλλιεργήσει την έφεση αυτή που έχει και να διδαχθεί τη βυζαντινή αγιογραφία.

Μία άλλη συγκινητική ιστορία που θα ήθελα να αναφέρω είναι αυτή του νεαρού Ίσα. Τον Ίσα, που είναι Μουσουλμάνος και είχε εμφανίσει μία μορφή καρκίνου με όγκο στο μάτι του, μας τον έστειλε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας και μας ζήτησε να φροντίσουμε για την περίθαλψή του. Τον πήγαμε σε έναν νοσοκομειακό γιατρό, ο οποίος αδυνατούσε να του παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να τον στείλουμε στη Γερμανία και αμέσως αρχίσαμε τη διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων εγγράφων για το ταξίδι και τη νοσηλεία του. Το περιστατικό αυτό, αν είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα ήταν απλώς μία επέμβαση ρουτίνας. Ευχής έργο είναι να βρεθούν οφθαλμίατροι και να μας βοηθούν σε παρόμοιες περιπτώσεις, που είναι πάμπολλες. Έτσι θα αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά και θα προληφθούν ακόμα και απλές παθήσεις καταρράκτη. Αν βρεθούν εθελοντές ιατροί, που μπορούν να πραγματοποιήσουν εγχειρήσεις καταρράκτη ή αφαίρεσης όγκων ματιών, η συνδρομή τους θα είναι πολύτιμη, καθώς θα σώσουν πολύ κόσμο. Παλαιότερα υπήρχε ένας Αυστραλός ιατρός, ο οποίος κάθε χρόνο επισκεπτόταν το Σουδάν για 3-4 εβδομάδες και εγχείριζε χιλιάδες ανθρώπους, που ήταν καταδικασμένοι να τυφλωθούν. Μετά τον θάνατό του, δεν υπάρχει πλέον κανείς να βοηθήσει.

Αδελφοί μου, αυτή είναι η δύναμη της αγάπης, που μεταποιεί τον άνθρωπο. Εύχεσθε να μας αξιώνει ο Κύριος να συνεχίζουμε να διακονούμε αυτήν την αγάπη.

π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος

http://ierapostolos.gr/news_article.php?ID=131

https://orthodoxchristianmission.blogspot.com/2018/10/blog-post_29.html

Στείλτε την αγάπη σας στην Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σιέρα Λεόνε, μέσω του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης. Μη λησμονείτε να δείξετε την αγάπη σας στις Ορθόδοξες Ιεραποστολές σε όλο το κόσμο.

1. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
235/296004-49
ΙΒΑΝ: GR9401102350000023529600449
SWIFT (BIC): ETHNGRAA

2. ALPHA BANK
479-002101-029168
ΙΒΑΝ: GR3401404790479002101029168

3. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
5231-013724-415
ΙΒΑΝ: GR5001722310005231013724415

http://ierapostolos.gr/support.php

This entry was posted in Africa, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης, Αφρική, Αφρική, Africa, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Σιέρρα Λεόνε - Sierra Leone and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s