Γεωτρήσεις στην Κεντρική Τανζανία από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Borehole drilling in Central Tanzania from Orthodox Christian Church.


Στην περιοχή του Ισημερινού όπου ζούμε, δεν υπάρχουν τέσσερις εποχές όπως στην Ευρώπη, αλλά δύο μεγάλες περίοδοι: η περίοδος των βροχών και η περίοδος της ξηρασίας. Συνήθως η ξηρασία διαρκεί περισσότερο, με αποτέλεσμα άνθρωποι και ζώα να υποφέρουν. Είναι επόμενο εδώ λοιπόν, τα δεδομένα της πατρίδος μας να μην υπάρχουν. Για παράδειγμα είναι αυτονόητο στην Ελλάδα, όταν διψάσεις, να ανοίξεις την βρύση να πιεις καθαρό νερό και, όταν λερωθείς ή ζεσταθείς, να πατήσεις ένα μόνο κουμπί και να έρθει άνετα άφθονο νερό για να πλυθείς… Στην πλειονότητα όμως της Αφρικής και ιδιαιτέρως εδώ στα οροπέδια του Ριφτ Βάλλεϋ, την πάμφτωχη περιοχή της Ιρίγκας της Κεντρικής Τανζανίας, όλα αυτά αποτελούν «ανέφικτα όνειρα»!


Είναι «όνειρο» για χιλιάδες παιδιά να τρέξουν στο πηγάδι κοντά στο χωριό τους για να πλυθούν και να ξεδιψάσουν. Το όραμα της απόκτησης συστήματος υδρεύσεως μέσα στα σπίτια τους φαίνεται τουλάχιστον για τα επόμενα πενήντα χρόνια πολύ ουτοπικό!

Με βαθειά ευγνωμοσύνη και συγκίνηση αυτή τη στιγμή χαράζω αυτές τις γραμμές, διότι με την οικονομική ενίσχυση της Αδελφότητός Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής πραγματοποιήσαμε δύο γεωτρήσεις σε δύο κατάξερες περιοχές, όπου όντως υποφέρουν οι άνθρωποι. Δόξα τω Θεώ, βρήκαμε διαυγές και άφθονο νερό σε βάθος πάνω από 100 μέτρα! Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις τα υγρά μάτια και τα σκασμένα χείλη των μικρών παιδιών τώρα στην περίοδο της ξηρασίας, αλλά και τα άγρια ζώα ακόμη πως υποφέρουν. Ελέφαντες, αντιλόπες και καμηλοπαρδάλεις πλησιάζουν κατοικημένες περιοχές νικώντας το αίσθημα του φόβου, για να βρούν λίγο νεράκι να πιούν, διότι καίγονται από την δίψα!

Σ’ αυτή την γωνιά της γης, όπου η Χάρις του Θεού και η αγάπη του Πατριάρχου μας μας έστειλε, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για παροχή ιατρικής περίθαλψης στους αδελφούς μας. Πολλές και παράξενες ασθένειες ταλαιπωρούν τα μικρά παιδιά και τους ενήλικους και προβάλλει άμεση η ανάγκη ιατρικών κέντρων. Με τις ταπεινές δυνατότητές μας και με δειλά-δειλά βήματα, ξεκινήσαμε την λειτουργία μιάς κλινικής στο ιεραποστολικό μας κέντρο του Κινταμάλι Ιρίγκας, όπου πλήθη ασθενών προσέρχονται από τις γύρω περιοχές. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι πρέπει να οργανωθεί υπό τη μορφή πολυκλινικής, με διάφορες ειδικότητες, διότι είναι ποικίλες οι ασθένειες των ανθρώπων και υποτυπώδης η Υγειονομική Μέριμνα του κράτους. Το κόστος της λειτουργίας της Κλινικής μας, αυτή τη στιγμή, ανέρχεται στο ποσό των 2.000 € το μήνα. Ωστόσο ξεκινήσαμε με το χέρι στην καρδιά και την ελπίδα στην αγάπη σας!

Όμως πάντα παρούσα και η αγάπη του Χριστού. Μια μέρα που βαφτίζαμε μια ομάδα ανθρώπων, μεταξύ τους ήταν και ένα κοριτσάκι με κάτι ογκώδη σπυριά γεμάτα πύον στο κεφαλάκι του, τα οποία, αμέσως μετά την βάφτιση, εξαφανίστηκαν!

Μέσα στον Ιούλιο, επίσης, πραγματοποιήσαμε σεμινάριο υποψηφίων κληρικών, επιλεγμένων εκ των ήδη υπαρχόντων κατηχητών μας, προσπαθώντας να τους μεταγγίσουμε την αγάπη για την Παράδοση της Αγίας Εκκλησίας μας και την Ιερωσύνη. Οι πιστοί μας έχουν πλήρη άγνοια για την πίστη μας και πρέπει να τους διδάσκουμε και τα πλέον αυτονόητα. Επίσης θέλω να σας πληροφορήσω ότι βάλαμε τον θεμέλιο λίθο για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο χωριό Ibongo, που η Αδελφότητά σας μας εξασφάλισε, εις μνήμην της αδελφής μας Παρθένας.

Είναι πολύ σπουδαίο πράγμα, η Εκκλησία μας να προσφέρει αλήθεια και αγάπη στον πάσχοντα αδελφό μας, όπου γης!

Δεν ήρθαμε να κηρύξουμε Χριστό απόμακρο και απαθή από τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων που υποφέρουν, αλλά να μαρτυρήσουμε ότι ο Χριστός είναι παρών, δίπλα στις ανάγκες των ελαχίστων παιδιών του, που εμείς οι χριστιανοί καλούμε αδελφούς μας, αλλά πολλές φορές ναρκωνόμαστε αυτάρεσκα στις μακρές κατανυκτικές ακολουθίες μας και την πνευματική «αδολεσχία» των κατά τ’ άλλα ορθοδόξων εμπειριών μας.

Η Αφρική χρειάζεται χέρια και καρδιές που να αγαπούν με έργα, όχι με λόγια και θεωρίες, διότι «ο θερισμός πολύς, οι δε εργάται ολίγοι» (Ματθ. 9:37).

Με απέραντη ευγνωμοσύνη και αγάπη Χριστού
† Ο Αρούσας Αγαθόνικος

Συντόμευση προς την ανάρτηση: https://ierapostoles.gr/?p=17069

This entry was posted in Africa, Αφρική, Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Εξωτερική Ιεραποστολή, Κύπρος - Cyprus, Τανζανία- Μητρόπολη Αρούσας- Tanzania-Arusha and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s