Η »κινητή» Eκκλησία, οι Μασάι και η Ορθόδοξη Πεντηκοστή στη Κένυα. Orthodox Pentecost in Kenya.


Για αρκετές τώρα δεκαετίες οι Ορθόδοξοι Αφρικανοί αδελφοί μας αναπτύσσονται βαθιά σε όλα τα μήκη και πλάτη της Αφρικανικής Ηπείρου. Με τη σωστή και τεκμηριωμένη προσπάθεια τόσο του Προκαθημένου της Εκκλησίας Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ όσο και των κατά τόπους Αγίων Αρχιερέων, τα ορθόδοξα μηνύματα, το ήθος, η διδασκαλία και ο πολιτισμός μας βρίσκουν άμεση ανταπόκριση ανάμεσα σ’ αυτές τις φυλές της Αφρικής που θέλησαν να ασπασθούν την Ορθοδοξία χωρίς καμιά προϋπόθεση, προπαγάνδα ή συμφέρον.

kiniti ekklisia 19

Η εργασία αυτή, ο κόπος και οι θυσίες, ο μόχθος και η ολοπρόθυμη και βαθιά πίστη των εργαζομένων έφερε όλα αυτά τα χρόνια μια άνευ προηγουμένου δυναμική, μόνιμη και ελπιδοφόρα παρουσία της Ορθοδοξίας και στις πιο απομακρυσμένες, περιφρονημένες και πρωτόγονες φυλές της Μαύρης Ηπείρου που για αιώνες περίμεναν. Έστω και με μια καθυστέρηση, τελικά το μήνυμα μπήκε και εδραιώθηκε μέσα στις ψυχές των αθώων αυτών πλασμάτων του Δημιουργού μας και Πατέρα ολόκληρης της επί γης ανθρωπότητας.

Οι λαοί και οι φυλές που στέναζαν και ζούσαν κάτω από την απειλή της εκμετάλλευσης, της αδικίας, της άγνοιας και της περιφρόνησης βρήκαν και ανακάλυψαν μέσα από το πνεύμα της Ορθοδοξίας την αρχική τους ταυτότητα και την αξία του προσώπου.

….

Από τις 42 διαλέκτους που υπάρχουν εδώ, έγιναν μεταφράσεις και τυπώθηκαν και κυκλοφορούν λειτουργικά βιβλία τουλάχιστον σε τριάντα. Ένα έργο μνημειώδες, ιστορικό και πρωτοποριακό. Πώς έγινε αυτό μόνο ο Θεός το γνωρίζει.

Με την εισδοχή σιγά – σιγά ιεροσπουδαστών στην Πατριαρχική Σχολή από νέες και άγνωστες, πρωτόγονες φυλές, το έργο αυξήθηκε. Η ανταπόκριση και η χαρά όλων ήταν παραδειγματική, γιατί τώρα θα είχαν κάτι γραπτό για να υμνούν και να δοξολογούν τον Κύριο στην ίδιά τους τη διάλεκτο.

Αφού να σκεφθεί κανείς ότι οι διάλεκτοι αυτοί ομιλούνταν μεν δεν είχαν όμως κάποιο έστω γραπτό κείμενο. Έτσι η Ορθοδοξία συνέβαλε στην ανάτπυξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των φυλών αυτών.

Οι πρωτόγονες φυλές των Μασάι και των Τουρκάνα, σήμερα, διατηρούν ορθόδοξες κοινότητες με σχολείo και άριστη δραστηριότητα, επειδή βρέθηκαν νέοι απ’ αυτές τις φυλές, βαπτίστηκαν πρώτες, φοίτησαν ύστερα στην Πατριαρχική Σχολή και στη συνέχεια χειροτονήθηκαν οι πρώτοι ιερείς. Γυρίζοντας πίσω αισθάνομαι ότι αυτά δεν έγιναν έτσι μηχανικά αλλά μόνο με την επέμβαση του Θεού και της θείας Του χάριτος…

kiniti ekklisia 1

Η μετακινούμενη εκκλησία φυσικά δεν είναι κτισμένη. Κάπου βρίσκουν έναν χώρο, τον καλλωπίζουν ανάλογα κι εκεί τελείται η θεία λειτουργία. Από τη μια μεριά στην άλλη. Κάθε φορά που πηγαίνω εκεί η θεία λειτουργία τελείται σε διαφορετικό χώρο. Δεν έχει σημασία. Ο Θεός γνωρίζει τα πάντα και τι κρύβουν μέσα στην ψυχή τους αυτοί οι άνθρωποι που είναι δικά του δημιουργήματα.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ, More photos :

http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/15231-i-kiniti-ekklisia-oi-masai-kai-i-pentikosti-foto

Δωρεές – Donations 

https://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/

 

This entry was posted in Africa, Αφρική, Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κένυα-Kenya, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s