Δωδεκαήμερο στην Ιερά Μητρόπολη Ναϊρόμπης και περιχώρων ( Κένυα – πηγή: Ρομφαία ). The Holy Days in the Orthodox Church of Nairombi( Kenya ).


 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ( Δεκέμβριος 2016- Ιανουάριος 2017 ) οι μέρες αυτές με τον ερχομό του Κυρίου και Σωτήρα του κόσμου, γιορτάστηκαν, στο Ναϊρόμπι και στις γύρω περιοχές της Κεντρικής Κένυα, με διάφορους τρόπους και με πλούσιες δραστηριότητες, ιδιαίτερα με τα μικρά παιδιά που περίμεναν να γιορτάσουν το γεγονός με ξεχωριστή χαρά.

dodekaimero-nairobi-19

Εκείνη τη μέρα, όπως για πολλά χρόνια κάνουμε, καλούμε τα παιδιά της περιοχής μας για μια από κοινού συμμετοχή, ακριβώς για να αισθανθούν όλοι πόσο κοντά βρίσκεται ο Χριστός με μας, αφού ο ερχομός του ήλθε να φέρει ειρήνη, ομόνοια, ισότητα και προπαντός αγάπη, ανάμεσα σ’ όλους τους ανθρώπους όλων των φυλών και των χρωμάτων, καταγωγής και γλώσσας, πολιτισμού και ιστορίας.

Με τη χάρη του Θεού, όλοι οι γύρω μας αναβαπτίσθηκαν πνευμαιτκά με τις ευκαιρίες που δόθηκαν ακριβώς για να αισθανθούν ότι όλοι μας μαζί είμαστε μια μεγάλη οικογένεια, ενωμένοι και μαζί δοξολογούμε και ευχαριστούμε τον Θεό μας και Κύριό μας, που μας δίνει αυτή την εξαιρετική ευκαιρία να Τον υπηρετούμε με σεβασμό, αξιοπρέπεια και αγάπη.

Ήταν πράγματι ο ίδιος παρών σε όλες τις εκδηλώσεις αγάπης που μπορέσαμε να οργανώσουμε και να συμμετάσχουμε σ’ όλα τα επίπεδα των περιστάσεων και να δημιουργηθεί έτσι ένα κοινό πνεύμα καταλλαγής, αλληλεγγύης και βαθιάς αγάπης.

Κατά τη διάρκεια του Δωδεκαήμερου είχαμε την ευκαιρία να τελέσουμε τις ακολουθίες σε διάφορους ναούς και να επισκεφθούμε απομακρυσμένες περιοχές, όπου διαπιστώσαμε τον μεγάλο ζήλο με τον οποίο διακατέχονται οι ιερείς μας, που κάτω από δύσκολες συνθήκες επιτελούν ένα τεράστιο ιεραποστολικό έργο.

Επίσης κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών επισκεφθήκαμε δημοτικά σχολεία, είδαμε την άψογη εργασία και παραδειγματική αφοσίωση των Διευθυντών και των Διδασκάλων μας, συζητήσαμε μαζί τους και κάναμε διανομή γραφικής ύλης και απαραίτητων σχολικών βιβλίων στην αγγλική γλώσσα.

……………………………………………………………………………………..

Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών τέλεσα τρεις φορές το μυστήριο του βαπτίσματος.

Η μια έγινε σ’ ένα πολύ μικρό και ασήμαντο χωριό της περιοχής Κιαμπού που λέγεται Ουακγκούδου σ’ ένα πρόχειρο ναό.

Μετά τη βάπτιση ακολούθησε η κατάθεση θεμέλιου λίθου για το κτίσιμο νέου ιερού ναού με τη συνδρομή των πτωχών ενοριτών, οι οποίοι από αγάπη προς τον Θεό θέλησαν να κτίσουν έναν νέο σύγχρονο ναό, αφού αισθάνονται ότι οι ανάγκες αυξήθηκαν.

Ο ναός αυτός θα είναι κόσμημα γι’ αυτό το ταπεινό χωριουδάκι, αφού θα είναι ο μόνος μόνιμος ναός και με την ομορφιά της αρχιτεκτονικής θα προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των περαστικών και των κατοίκων με το πανύψηλο καμπαναριό του.

Τη μέρα των Θεοφανείων τέλεση της θείας λειτουργίας και της ακολουθίας του αγιασμού των υδάτων στον ιερό ναό του Αποστόλου Παύλου στο χωριό Καγκίρα – περιχώρου της Ναιρόμπης.

Εδώ σ’ αυτό τον ιστορικό χώρο, τον Μάρτιο του 1971, ο Αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ΄ τέλεσε τις ομαδικές βαπτίσεις πέντε χιλιάδων Κενυατών και ο π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος το 1960 ξεκίνησε την πρωτοποριακή ιεραποστολική του εκστρατεία στην Ανατολική Αφρική.

Έτσι, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο για τον Αείμνηστο π. Χρυσόστομο, ο οποίος για μια ολάκερη δεκαετία αφιέρωση τη ζωή του για τη διάδοση και εμπέδωση της Ορθοδοξίας σ’ όλη την Ανατολική Αφρική και όχι μόνο.

Ύστερα από ταλαιπωρίες βρέθηκε στη Δυτική Αφρική, όπου άφησε την τελευταία του αναπνοή, ευαγγελιζόμενος τον Χριστό και την Ορθοδοξία.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε ομαδικές βαπτίσεις στον ίδιο ιερό ναό.

Αυτές τις μέρες η ηρωική φυλή των Μασάι τελούσαν για μια ολόκληρη εβδομάδα πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Έτσι, πέντε εκπρόσωποι – πρεσβύτεροι επισκέφθηκαν τον Σεβασμιώτατο και τον προσκάλεσαν να τιμήσει μια μέρα τις εκδηλώσεις τους, κάτι που πράττει για πολλά χρόνια.

Έτσι, αφιέρωσε μια ολόκληρη μέρα μαζί τους, τιμώντας έτσι τους παραδοσιακούς θεσμούς της ιστορικής αυτής φυλής.

Να πούμε ότι ο μεγάλος αρχηγός της φυλής βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναϊρόμπι πριν μερικά χρόνια, αφού πείστηκε, ύστερα που συνέβη ένα χειροπιαστό θαύμα, πίστεψε και ζήτησε να βαπτιστεί.

Θαυμασμό προκάλεσε η άριστη οργάνωση της πολύ σημαντικής αυτής παραδοσιακής σύναξης που είχε ως κεντρικό σημείο τη δυναμική παρουσία του Χριστού, μέσα στη ζωή των ανθρώπων της φυλής. Στο τέλος δόθηκε στον Σεβασμιώτατο η ευκαιρία να μιλήσει.

Όπως σημείωσα σε μια άλλη πρόσφατη ανταπόκρισή μου, το βράδυ των Χριστουγέννων, γύρω στα μεσάνυχτα, τέλεσα τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο χωριό Κινό.

Μαζεύτηκαν εκείνο το βράδυ εκατοντάδες νέοι και νέες και συμμετείχαν έντονα στη θεία λειτουργία, ψάλλοντας όλοι μαζί και στο τέλος κοινώνησαν.

Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα με χορούς και χριστιανικά τραγούδια.

Στις 30 Δεκεμβρίου με κάλεσαν οι νέοι να τους επισκεφθώ στην ενορία του Αγίου Τίτου Μουκούι, χωριό – περιχώρο της Ναιρόμπης, όπου είχαν τριήμερο σεμινάριο Ορθόδοξης πνευματικότητας.

Τους μίλησα φυσικά και εξέφρασα τη μεγάλη μου ικανοποίηση για την πρόοδο που συναντώ τον τελευταίο καιρό στους νέους της Κένυας.

Τους ενεθάρρυνα να συνεχίχουν και ότι θα είμαι πάντα δίπλα τους σ’ όλες τις προσπάθειές τους και τους ευγενικούς τους αγώνες.

Στις 31 Δεκεμβρίου, γύρω στα μεσάνυχτα, λειτούργησα και κήρυξα στον ιερό ναό των Αγίων Νικολάου, Ειρήνης και Ραφαήλ στο χωριό Δοκόττο με τη συμμετοχή και πάλιν, ως επί το πλείστον, νέων και νεανίδων που συμμετείχαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους στην εορταστική θεία λειτουργία του νέου έτους.

Όπως πάντα, έτσι και εκείνο το βράδυ, ακολούθησε πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα.

Διαβάστε ΟΛΟ το άρθρο στο παρακάτω σύνδεσμο και δείτε περισσότερες φωτογραφίες :

http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/12550-dodekaimero-stin-iera-mitropoli-na%CF%8Arompis-kai-perixoron-foto

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ενισχύστε οικονομικά την Ορθόδοξη ιεραποστολή.Strengthen financially Orthodox mission. Soutenir financièrement les missions orthodoxes. Поддержка финансово православных миссий.Sprijine misiunile ortodoxe de vedere financiar.Финансијски подржи православне мисије.ფინანსურ მხარდაჭერას მართლმადიდებელი მისიებში.Подпомага финансово православни мисии.Wspieranie ortodoksyjnych finansowo misje.Підтримка фінансово православних місій.Tukemaan taloudellisesti ortodoksinen tehtäviä.Unterstützen Sie finanziell orthodoxen Missionen.Падтрымка фінансава праваслаўных місій.Apoyar las misiones financieramente ortodoxos.Apoiar as missões financeiramente ortodoxos.

https://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/

 

This entry was posted in Africa, Αφρική, Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κένυα-Kenya and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s