Εορτή του Αγίου Ανδρέου στην Ι.Μ. Κινσάσας (ΦΩΤΟ- Πηγή : Ρομφαία ).Feast of St. Andrew in the Orthodox Church of Kinshasa ( Photos ).Fête de Saint-André dans l’Eglise orthodoxe de Kinshasa.


Fête de Saint-André dans l’Eglise orthodoxe de Kinshasa. Sikukuu ya St Andrew katika Kanisa la Othodoksi ya Kinshasa. (Picha). Idili St Andrew eSontweni Lobu-Orthodox laseKinshasa. (Ifotho).Fees van St Andrew in die Ortodokse Kerk van Kinshasa. (Foto’s)

Σύνοδος των επισκόπων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας έγινε πριν από λίγες μέρες. Απ’ εκεί κατέφθασε ο Μητροπολίτης κ. Νικηφόρος.

kananga-13

Προηγουμένως είχε κάνει ιεραποστολικό ταξίδι με πολύ κόπο και δαπάνες για να ζήσει από κοντά τη κατάσταση και τα προβλήματα των χριστιανών του ανατολικού Κονγκό.

Παρά ταύτα κατέφθασε από τη πρωτεύουσα Κινσάσα στην Κανάνγκα αεροπορικώς έχοντας διανύσει γύρω στα 1000 χλμ. κατά τις 11.00’ της 29ης Νοεμβρίου για να προσκυνήσει και να τιμήσει μαζί με τους συνεργάτες του εδώ στην ιεραποστολή και πιστούς τον Άγιο Ανδρέα, προστάτη της ιεραποστολής της Κανάνγκα, την πόλη των αειμνήστων και αγαπημένων ιεραποστόλων μας π.Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο και π.Χαρίτωνα Πευματικάκη που αναπαύονται εδώ και κρατάνε τα θεμέλια του ιεραποστολικού έργου που παίρνει μεγάλες διαστάσεις στη ευρύτερη περιοχή του Κασάι με κέντρο τη Κανάγκα.

kananga-18

Ο Μητροπολίτης Πενταπόλεως Ιγνάτιος απουσιάζει αυτές τις μέρες στην Ελλάδα για λόγους υγείας. Ο ίδιος θα ήθελε να γιορτάσει μαζί μας αλλά προσεύχεται μακρόθεν απο την Ελλάδα.

Τον Μητροπολίτη Νικηφόρο συνόδευσαν ο μοναχός διάκονος π Χρυσόστομος Kamuanga, ο κ. Γεώργιος Αντύπας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Κινσάσας του Κονγκό, του οποίου οι πρόγονοι βρίσκονται στην χώρα μας από τον 19ο αιώνα και ο ίδιος είναι συγγραφέας ενός βιβλίου τεκμηριωμένης ιστορίας του αποδήμου Ελληνισμού του Κονγκό.

Μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο πορεύθηκαν προς το κέντρο της Κανάγκας, στο δρόμο σταμάτησαν στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας για να προσκυνήσουν, ο Ναός βρίσκεται καθ’ ὀδόν από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης.

Φθάνοντας στα κεντρικά κτήρια του ιεραποστολικού Κλιμακίου, έγινε επίσημη υποδοχή στην είσοδο του μεγάλου ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου από ιερείς, πιστούς, ιεραπόστολους και μαθητές των Σχολείων «Φως Εθνών».

Ακολούθησε σύντομη δέηση, προσφωνήσεις, οικοδομητικά λόγια, αφρικάνικες εκδηλώσεις χαράς.

Στις 5 μ. μ. έγινε μέγας πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και πνευματικές νουθεσίες από τον αγιορείτη Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Νικηφόρο.

Την επόμενη μέρα, 30 Νοεμβρίου, τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τις 6.45 μέχρι 11.45’.

kananga-3

Έλαβαν μέρος σ’ αυτήν 12 ιερείς και 3 διάκονοι συμμετείχαν στον επιβλητικό και λαμπρό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου πλήθος πιστών, καλόφωνες χορωδίες νέων και μαθητές από τα Σχολεία μας «Φως Εθνών».

Ο Ναός αυτός χτίστηκε με δαπάνες του Συλλόγου Πρωτοκλήτου Πατρών και εγκαινιάστηκε με λαμπρότητα, τον Οκτώβριο του 2012, από τον αγαπημένο Πατριάρχη μας Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρο Β’,

Στην Θεία λειτουργία, έψαλαν θαυμάσια οι δύο χορωδίες των νέων και την θεία κοινωνία την μετέδωσαν στους πιστούς τέσσερεις ιερείς για περίπου 20’ λεπτά.

Στη διάρκεια της λειτουργίας, κατά τις 9.30’, ακούστηκε το ‘’Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν…’’ από την περικοπή του κατά Ιωάννη Ευαγγέλιου καθαρά, δυνατά σε ατμόσφαιρα πολλής ησυχίας. Αλήθεια,τι συναρπαστική και χαριτωμένη περικοπή της κλήσεως του Αποστόλου Ανδρέου Πρωτοκλήτου…!

Όταν ο ιερέας έχει υιό ιερέα είναι αυτό μεγάλη τιμή και ευλογία. Γι’αυτό πριν τη λιτανεία ο Μητροπολίτης κ. Νικηφόρος τίμησε τον π. Αχίλλειο Κάνκου με Σταυρό και επιγονάτιο. Τον δάσκαλο και ιερέα χρόνια στην ιεραποστολή μας.

Τόνισε την υπακοή, την απλότητα του π. Αχιλλείου, την ειρηνική συνεργασία με τους άλλους ιερείς και ιδιαιτέρως ότι είναι και ο πατέρας του εορτάζοντος σήμερα πρεσβυτέρου π. Ανδρέα Καζέμπε.

Εκ του καλού δένδρου προέρχεται, όπως είπε ο Μητροπολίτης, και καλός καρπός. Ευχήθηκε να είναι αυτό παράδειγμα και για τους άλλους ιερείς.

Ακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτανεία. Ευτυχώς ο καιρός παρά τους φόβους μας για βροχή ήταν καλός.

Η λιτανεία έγινε γύρω από τον Ναό του Αγίου Ανδρέου με δεήσεις στις τέσσερις γωνίες και επιμνημόσυνη δέηση στο κοιμητήριο-προσκύνημα των αναπαυομένων ιεραποστόλων μας.

Μετά την είσοδο στο Ναό απηύθυνε προς τον λαό ο Μητροπολίτης κ. Νικηφόρος, πνευματικό οικοδομητικό λόγο νουθεσίας εμπνευσμένο από τη ζωή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

Μετέφερε τις ευχές, την πατρική αγάπη και το ενδιαφέρον του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄ προς όλους.

Μετά την ακολουθία πάλι τραγούδια αφρικάνικα χαρμόσυνα, ανταλλαγή ευχών και εκδηλώσεις χαράς!

Το απόγευμα έγινε ιερατική σύναξη όπου αφού πρώτα ο Μητροπολίτης ενημέρωσε τους ιερείς για τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν κατά την τελευταία Ι. Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής εν συνεχεία ασχολήθηκε η σύναξη με προβλήματα του ιεραποστολικού έργου και εδόθησαν οδηγίες για την αντιμετώπιση των. Ο Μητροπολίτης δέχθηκε σε ακρόαση ιδιαιτέρως ιερείς και πιστούς.

Διόρισε αρχιερατικό επίτροπο των περιοχών MWEKA, LUEMBO, ILEMBO, SANGURU τον πρεσβύτερο Αλέξανδρο Minga προϊστάμενο του ιερού ναού Αγίων Γεωργίου και Σπυρίδωνος MWEKA.

Έτσι μαζί με την Κων/πολη, την Κύπρο, την Πάτρα και τα άλλα μέρη όπου ο Πρωτόκλητος Απόστολος είναι προστάτης, και εμείς εδώ στην καρδιά της Αφρικής επικαλούμαστε καθημερινά τη σκέπη του Αγίου προστάτη της ιεραποστολής μας και  πορευόμεθα με τις ευχές των ζώντων αλλά και των κεκοιμημένων αγίων ιεραποστόλων και ηγουμένων ημών στην πίστη.

Περισσότερες φωτογραφίες,more photos,plus de photos,picha zaidi,больше фотографий,mai multe fotografii,більше фотографій,више фотографија,повече снимки,სხვა ფოტოები,больш фатаграфій,więcej zdjęć,lisää kuvia,higit pang mga larawan,more sary

http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/11784-eorti-tou-agiou-andreou-stin-im-kinsasas-foto

Στηρίξτε οικονομικά τις ορθόδοξες ιεραποστολές. Support financially orthodox missions. Soutenir financièrement les missions orthodoxes. Поддержка финансово православных миссий.Sprijine misiunile ortodoxe de vedere financiar. Підтримка фінансово православних місій. Падтрымка фінансава праваслаўных місій. Финансијски подржи православне мисије.Подпомага финансово православни мисии. ფინანსურ მხარდაჭერას მართლმადიდებელი მისიებში.

https://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/

This entry was posted in Africa, Congo, Αφρική, Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κογκό, Κογκό,Congo, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s