Περιοδεία Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Νότια Αφρική και Ζιμπάμπουε. Pastoral Visit of Orthodox Pope and Patriarch of Alexandria and all Africa in South Africa and Zimbabwe.


Το Σάββατο 3η Οκτωβρίου2015  ο Ορθόδοξος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, αφίχθη στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, προκειμένου να παραστεί στην έναρξη της νέας Κοινοβουλευτικής περιόδου της Ολομέλειας του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου.

Σήμερα Κυριακή 4 Οκτωβρίου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Τζέρμιστον, συλλειτουργούντων του οικείου Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Δαμασκηνού και των Θεοφιλ. Επισκόπων Μοζαμβίκης κ.Ιωάννου και Νιτρίας κ.Νεοφύτου.

Με την ευκαιρία αυτή, συνεορτάστηκε η επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και η εορτή της Προστάτιδος της Κυπριακής Αδελφότητας Νοτίου Αφρικής «Παναγία Κυκκώτισσα». Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης απηύθυνε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα λόγους αγάπης, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο χρονίζον Κυπριακό πρόβλημα, ευχόμενος την ταχεία και προς το συμφέρον του Κυπριακού λαού επίλυσή του.

Ο Πατριάρχης προσέφερε ως ενθύμιο προς την Αδελφότητα πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνος του Αγίου Γεωργίου Καΐρου. Αντιφωνώντας τον Μακαριώτατο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητος Νοτίου Αφρικής κ.Ανδρέας Δημητρίου, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την μέγιστη τιμή και χαρά της παρουσίας Του ανάμεσά τους, ευχόμενος καλή επιτυχία στο πολυσχιδές Του έργο.

Μετά το πέρας της Λειτουργικής Σύναξεως, παρατέθηκε εορταστικό γεύμα, στην αίθουσα της Κυπριακής Αδελφότητας Νοτίου Αφρικής, παρόντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου, της συνοδείας Του και πλήθους κόσμου.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=1126

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος μετά την ομιλία του στην Νότιο Αφρική ενώπιον του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου για τη συνεργασία των Λαών για την κοινή αντιμετώπιση της φτώχειας στην Αφρική και στην παγκόσμια κοινωνία, μετέβη εκτάκτως στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας για να ενημερωθεί για τη συνεχιζόμενη ανομβρία στη χώρα και να συνεργασθεί με τον οικείο Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ και τους συνεργάτες του για τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στον τοπικό πληθυσμό για την άμεση ανάγκη επισιτισμού περισσοτέρων του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που ήδη υποφέρουν λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας, που περιόρισε στο ελάχιστον την γεωργική παραγωγή της χώρας.

Ο Μακαριώτατος έφθασε στη Ζιμπάμπουε την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου συνοδευόμενος από τους εξάρχους του εις την Ελλάδα και Κύπρο, Σεβ. Μητρ. Γουϊνέας κ. Γεώργιο και Αιδεσιμ. Οικον. π. Αθηνόδωρο Παπαευρυπιάδη. Στους χώρους της Μητροπόλεως τον περίμεναν με τις ελληνικές σημαίες, τόσο Ιθαγενείς κληρικοί και μέλη της Παροικίας μας όσο και αντιπροσωπείες από τις τοπικές Ιεραποστολικές μας ενορίες από το τοπικό πληθυσμό.

Καλωσορίζοντας τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ τόνισε ότι η σημαντική επίσκεψη του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην Ζιμπάμπουε θα συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση του Ιεραποστολικού και φιλανθρωπικού μας έργου, αλλά και στην στήριξη της Παροικίας μας για την επιβίωση της σε δύσκολες εποχές.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος, γνώστης των κοινωνικών προβλημάτων της Αφρικανικής Ηπείρου, από τις ασταμάτητες ποιμαντικές του περιοδείες στις 54 χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, τόνισε ότι η κοινωνική προσφορά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προς το πονεμένο άνθρωπο και τα άπορα και ορφανά παιδιά της Αφρικής, πέραν από την ποιμαντική ευθύνη του Πατριαρχείου για την Ορθόδοξη κατήχηση, αποτελεί προτεραιότητα καθημερινής διακονίας. Υπογράμμισε ότι το μήνυμα του στα Μέλη του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου και στους αρχηγούς κρατών της Αφρικής είναι να συνεργασθούν όλοι για να επιφέρουν κοινωνική δικαιοσύνη για την εξάλειψη της μάστιγας της φτώχειας και της προσφοράς ίσων ευκαιριών στα παιδιά της Αφρικής για το αγαθό της υγείας, της διατροφής και της εκπαίδευσης, αναφερόμενος στη τραγωδία που ζούμε χιλιάδες παιδιά να πεθαίνουν καθημερινά από την έλλειψη πόσιμου νερού και ιατρικής περιθάλψεως.

Μετά τη σύσκεψη εργασίας με τον οικείο Μητροπολίτη και τους συνεργάτες του για τα θέματα της Ιεραποστολής, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος επισκέφθηκε τον Πρέσβη της Ελλάδος κ. Λεωνίδα Κοντοβουνήσιο όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει την Ηγεσία της Παροικίας μας και να ενημερωθεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά κι ο Μακαριώτατος να τους ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την ενίσχυση της υπόθεσης της ειρήνης και της ασφάλειας στην Αφρική και παγκόσμια. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Κοτζιά για την οργάνωση ειδικού συνεδρίου την επόμενη εβδομάδα με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή» με τη συμμετοχή Πολιτικών, Θρησκευτικών Αρχηγών και Ακαδημαϊκών για να προτείνουν βήματα για τον τερματισμό τοπικών συρράξεων και για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Μέση Ανατολή και την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών και την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος των εκτοπισμένων και των ανεξέλεγκτων αριθμών προσφύγων από τις περιοχές αυτές λόγω της εντάσεως των πολεμικών συρράξεων στην περιοχή.

Ο εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδος κ. Κοντοβουνήσιος προσφωνώντας τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο κ. Θεόδωρο τόνισε ότι «είναι γνωστό σε όλους το μεγάλο εκκλησιαστικό, κοινωνικό, εκαιδευτικό και Ιεραποστολικό έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, δίνοντας ανάγλυφο τον χαρακτήρα της Ορθοδοξίας στην Αφρική, ιδίως επί Πατριαρχείας σας. Όπως είναι επίσης περίφημες σε όλο τον κόσμο οι καίριες προσωπικές παρεμβάσεις σας για θέματα που απασχολούν τους χριστιανούς και όχι μόνο, αλλά και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα, όπως το φαινόμενο της τρομοκτατίας»

Την επομένη, Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, επί τη ευκαιρία της ετήσιας τοπικής εορτής της κοιμήσεως της οσίας Ευτέρπης, η Α.Θ.Μ. προέστη Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας εις το Παρεκκλήσιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Ζιμπάμπουε Σεραφείμ, Γουϊνέας Γεωργίου και των πρεσβυτέρων π. Γεωργίου και π. Αθηνοδώρου.

Τον θείο λόγον εκήρυξε ο θεολόγος και Μέλος της τοπικής Ιεραποστολικής επιτροπής και δραστήριο μέλος της Παροικίας μας κ. Παναγιώτης Ψύλλος κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο μεγαλείο της Θεολογίας του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά για το σωτηριώδες έργο του Ιησού Χριστού για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας αναφέρθηκε σε σύγχρονες μορφές αγίων γυναικών που πρόσφατα επισκέφθηκε στη Ρωσία ο ίδιος προσωπικά τα μέρη που έζησαν και μεγαλούργησαν πνευματικά, στην αγία Ματρώνα την τυφλή και στην αγία Ξένη στην Αγία Πετρούπολη που διακονούσε ως νεωκόρος σε ένα απόμερο κοιμητήριο. «Μια τέτοια άγια ταπεινή μορφή», τόνισε ο Μακαριώτατος, «αναδείχθηκε η Οσία Ευτέρπη, όπου με τη προσευχή και τη ταπείνωση και τον πνευματικό της αγώνα να βιώνει καθημερινά τις θείες εντολές ακολουθώντας την οδόν του Κυρίου, η καρδιά της χαριτώθηκε και έγινε ζων κατοικητήριο της παρουσίας της αγάπης του Θεού μέσα από την αγάπη της για τον κάθε άνθρωπο και την αγωνία της να μη απωλέσει ουδείς την ελπίδα του Παραδείσου. Τέτοιες μορφές χρειάζονται και στην εποχή μας για να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες κοινωνικές αδικίες που οδηγούν σε συγκρούσεις με τραγικές συνέπειες για όλους μας. Η ειρήνη κτίζεται με την ευαισθησία μας να προστατεύουμε με κάθε τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν καταπατούνται από ανθρώπους που απομακρύνονται από το δρόμο του Θεού».

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος έκανε επίσης δέηση για το τερματισμό των τοπικών συγκρούσεων και για το πρόβλημα της ανομβρίας στη Ζιμπάμπουε, τονίζοντας ότι το καλύτερο δώρον όλων μας για την ενδεκάτη επέτειο της εκλογής του στον Αλεξανδρινό Θρόνο του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή (9 Οκτωβρίου 2004) είναι όλοι μας να ενώσουμε τις προσευχές μας μαζί του για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου και της ευημερίας των Λαών.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=1129

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΦΑΝΩΝ

Την 9η Οκτωβρίου το 2004, ο από Ζιμπάμπουε Μητροπολίτης Θεόδωρος εκλέγηκε παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στον Αποστολικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου για να συνεχίσει τον ευαγγελισμό των Λαών της Αφρικανικής Ηπείρου που άρχισε στα αποστολικά χρόνια και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι την εποχή μας.

Επί τη ευκαιρία της επετείου της εκλογής της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και πνευματικού Πατρός ημών κ. κ. Θεοδώρου Β’ πριν ένδεκα έτη, ο Αλεξανδρινός Προκάθημενος ετέλεσε με πολύ συγκίνηση και χαρά στο Χαράρε στη Ζιμπάμπουε τον αγιασμό της αποπερατώσεως της Ελληνικής Ακαδημίας της Παροικίας μας.

Η Ελληνική Ακαδημία, έργο πρωτοποριακό των Μελών της Παροικίας μας, και με την ηθική και υλική στήριξη του Πατριαρχείου μας, και των Κυβερνήσεων της Ελλάδος και της Κύπρου αποτελείται από νηπιαγωγείο, δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Φοιτούν 1000 παιδιά, εξ αυτών και εκατό είκοσι ελληνόπουλα, κι ανάμεσα στη διδακτέα ύλη είναι και το μάθημα των Ελληνικών και της Ορθόδοξης Διδασκαλίας της Εκκλησίας μας.

Του αγιασμού προηγήθηκε εις τον πρόσφατα κτισθέντα εις τους χώρους της Ελληνικής Ακαδημίας Ιερό Ναό της Παναγίας της Χρυσομυρρούσας Ποταμίτισσας Κύπρου (του οποίου τα θεμέλια έθεσε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος σε προηγούμενη ποιμαντική του επίσκεψη) Πατριαρχική Θεία Λειτουργία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ. Θεοδώρου Β’ με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ και Γουϊνέας κ. Γεωργίου, των πρωτοβρεσβυτέρων π. Αθηνοδώρου, εξάρχου του Πατριάρχη μας εις την Κύπρο, π. Γεωργίου, Γενικού Αρχιεραρικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε και των ιθαγενών Πρεσβυτέρων π. Αυγουστίνου, π. Δημητρίου, π. Ιωάννη και π. Νεκταρίου και του ιθαγενούς Διακόνου π. Σάββα.

Εκατοντάδες μαθητές όλων των τάξεων, το Διδακτικό προσωπικό, γονείς και μέλη της Παροικίας μας υποδέχθησαν με πολύ αγάπη τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, ο οποίος τους κάλεσε να προσευχηθούν διά την εν Χριστώ ενίσχυσίν του εις το θεάρεστον πολύπλευρον Ιεραποστολικό και ποιμαντικό του έργο διά την ταπεινή του διακονία διά την σωτηρία των ψυχών μας και για τη βελτίωση των βιοτικού επιπέδου των Αφρικανικών Λαών και ιδιαίτερα για τη προστασία των άπορων και των ορφανών παιδιών.

Το Θείο Λόγο εκήρυξε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ ο οποίος αναφέρθηκε μστο γνωστό σε όλους πολύπλευρο έργο του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου το οποίο περιλαμβάνει τόσο την εκλογή επί Πατριαρχείας του είκοσι αξιόλογων κληρικών εκ των 34 εν ενεργεία Αρχιερέων του Αλεξανδρινού Θρόνου, όσο και εις το διπλασιασμό των ιθαγενών κληρικών που διακονούν σήμερα σε πολλές χώρες της Αφρικής με τη παράλληλη δημιουργία νέων Μητροπόλεων και νέων Επισκοπών για το καλύτερο σθυντονισμό και διακονία των Αφρικανών αδελφών μας και των Ορθοδόξων πιστών που ζούν στην Αφρικανική Ήπειρο και προέρχονται από την Ελλάδα και την Κύπρο και άλλες Ορθόδοξες χώρες, όπως από Ρωσία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Λίβανο, Πολωνία κτλ.

Το έργο του Αλεξανδρινού Προκαθημένου επεκτείνεται στην οικοδομή και επιδιόρθωση Ιερών Ναών, στο κτίσιμο σχολείων και μικρών κλινικών και στο μάνοιγμα πηγαδιών για πόσιμο νερό για την αντιμετώπιση της μεγάλης θνησιμότητας παιδιών λόγω των μολυσμένων επίγειων νερών (κάθε είκοσι λεπτά ένα παιδί πεθαίνει και αρκετά από αυτά είναι στην Αφρική). Ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποπεράτωση των κτιρίων του Πατριαρχείου μας στην Αλεξάνδρεια και στο Κάϊρο βελτιώνοντας έτσι το έργο της καλύτερης διοίκησης της Ιεραποστολικής δράσεως του Πατριαρχείου μας για την Αφρικανική Ήπειρο.

Οργανώθηκε με επιτυχία η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου μας, ως επίσης και η λειτουργία δύο αξιόλογων Ιστορικών εκκλησιαστικών Μουσείων στην Αλεξάνδρεια και στο Κάϊρο, με τη παράλληλη λειτουργεία εκκλησιαστικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως της Εκκλησιαστικής Σχολής του Μεγάλου Αθανασίου στον άγιο Σάββα στην Αλεξάνδρεια και Ορθόδοξα Πανεπιστήμια στις Ιερές Μητροπόλεις της Κεντρώας Αφρικής στην Κινσάσα και της Μαδαγασκάρης.

Έγινε ανακαίνιση και αναστύλωση της Ιστορικής Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου μστο Κάϊρον, ως επίσης και η ανακαίνιση και οικοδομική ενίσχυση στους χώρους του Μετοχίου του Πατριαρχείου στον άγιο Γεώργιο Κυψέλης όπου στεγάζεται η Εξαρχία του Πατριαρχείου μας. Οι εκδόσεις και οι μεταφράσεις σε τοπικές αφρικανικές διαλέκτους του Πατριαρχείου μας έγιναν αφορμή για τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο να προχωρήσει σε αξιόλογες πρωτοβουλίες για την μοργάνωση αξιόλογων εκδόσεων που συμβάλλουν γόνιμα στην καλύτερη οργάνωση του κατηχητικού και ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ ολοκλήρωσε το λόγο του αναφερόμενος και στην συμβολή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου Β’ για την ενίσχυση της Ορθόδοξης ενότητας, αλλά και για τις διακριτικές παρεμβάσεις του για την ενίσχυση του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου για να μεπικρατήσει παντού η ειρήνη και η ευημερία των Λαών.

Αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου κατά τη συναντήσεις του με Αρχηγούς Κρατών και Θρησκευτικούς Αρχηγούς για την κοινή αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων για την αντιμετώπιση της μάστιγας της πείνας και της προσφοράς ίσων ευκαιριών για θέματα υγείας, διατροφής και εκπαιδεύσεως στα άπορα και ορφανά παιδιά.

Για τον Ιστορικό Εκκλησιαστικό θεσμό του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και το πρόσωπο του Αλεξανδρινού Προκαθημένου ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος ο οποίος αναφέρθηκε στο βιογραφικό της Α.Θ.Μ. και στις μεγάλες αρετές που τον διακρίνουν ως ένα ευσεβή ταπεινό Ιεράρχη της Προσευχής, της Αγάπης και της Ταπείνωσης που διακονεί νυχθημερόν τον πονεμένο άνθρωπο και ιδιαίτερα τα άπορα και ορφανά παιδιά, αποκαλώντας τον ήδη ο ευσεβής Λαός ως τον «Πατριάρχη της Αγάπης», ως τον «Πατριάρχη των ορφανών».

Μεταξύ των πολλών παρευρισκομένων ήσαν και οι Διπλωματικές αρχές της Ελλάδος, της Ρωσίας και της Κύπρου και η Ηγεσία της Παροικίας μας.

Ο Μακαριώτατος κ. Θεόδωρος Β’ επρόσφερε εις την Ελληνική Ακαδημία την εικόνα του Μεγάλου Αθανασίου τονίζοντας το σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών μας και των γονέων για τη διαμόρφωση ευσεβών ψυχών έτσι ώστε στις καρδιές της μαθητιώσας νεολαίας να υπάρχει πρόσφορος χώρος για τη παρουσία της αγάπης του Θεού για να είναι έτοιμα στο μέλλον τα παιδιά μας να δημιουργήσουν υπεύθυνη χριστιανική οικογένεια και επαγγελματική αποκατάσταση και ενασχόληση με προοπτική κοινωνικής αλληλεγγύης και φιλανθρωπικής αλληλοστήριξης, κάνοντας έκκληση να μη τον ξεχνούμε στις προσευχές μας για να τον ενισχύει το Άγιο Πνεύμα να διακονεί με αυτοθυσία τους Αφρικανούς Αδελφούς μας και να συνεχίζει με τις ασθενικές ανθρώπινες δυνάμεις του να διακονεί το πολύπλευρο ιστορικό έργο των Προκατόχων του μέσα από την κατηχητική, Ιεραποστολική, φιλανθρωπική, εκπαιδευτική και κοινωνική διακονία του Πατριαρχείου μας.

Στις προσφωνήσεις τους ο Εξοχώτατος Πρέβυς της Ελλάδος κ. Λεωνίδας Κοντοβουνήσιος κάλεσε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο να προσεύχεται για την υπόθεση της ομόνοιας και της ενότητας όλων μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο και στο χώρο των Αποδήμων για να προοδεύσει το Έθνος.

Ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου κ. Νέστορας Νέστορος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατον για την αγάπη του για τους Αποδήμους και την ευαισθησία του για τη δικαίωση του Λαού της Κύπρου με το τερματισμό της βάρβαρης τουρκικής Εισβολής.

Εκ μέρους της Παροικίας μας η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων κ. Ελένη Κουμίδου, η οποία πρόσφατα έχασε και τον υιόν της μακαριστόν Παύλο με ανακοπή καρδίας σε ηλικία 52 ετών, προσφωνώντας τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο κ. Θεόδωρο τόνισε τα ακόλουθα «θέλουμε να γνωρίζετε Μακαριώτατε ότι ο ερχομός σας γεμίζει όλους εμάς με ανείπωτη παρηγοριά και χαρά. Η παρουσία σας προκαλεί ψυχική ανάταση, θερμαίνει τις ψυχές μας, μας ενδυναμώνει και μας εμψυχώνει. Με τον ερχομό σας ήλθατε να επιδαψιλεύσετε τις πατρικές σας ευλογίες και να δώσετε και πάλιν κουράγιο και μια ηλιακτίδα φωτός και ελπίδας στη κουρασμένη παροικία μας και σε μια χώρα που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της υποφέρει. Έτσι ανακτούμε νέες δυνάμεις για να συνεχίσουμε τον δύσκολο και άνισον αγώνα της επίγειας ζωής μας»

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=1130

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, η Α.Θ.Μ., ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ ολοκλήρωσε την έκτακτη τετραήμερη Ποιμαντική του επίσκεψη εις την Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε.

Πρίν την αναχώρηση του διά το Τζοχάνεσπουργκ για να προοστεί των ετήσιων εορτασμών της Ρωσικής ενορίας για τον άγιο Σέργιο του Ραντονέζ, επισκέφθηκε με τη συνοδεία του οικείου Μητροπολίτη Σεραφείμ και του Σεβ. Μητροπολίτη Γουϊνέας Γεωργίου, του Εξάρχου του Πατριαρχείου μας στην Κύπρο π. Αθηνοδώρου και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Γεωργίου το Ιεραποστολικό Κέντρο του Αγίου Νεκταρίου στο Γουότερφόρ, προάστειο της πρωτεύουσας της Χώρας, κοντά στο Χαράρε.

Στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Αγίου Νεκταρίου, εκτός του Ιερού Ναού, λειτουργούν Κατηχητικό και Ιεραποστολικό σχολείο για τα παιδιά, για τους νέους και τους ενήλικες, ως επίσης και Γυμνάσιο και Λύκειο, Κλινική και εκπαιδευτικό Κέντρο για επαγγελματική αποκατάσταση των γυναικών.

Οι Αφρικανοί αδελφοί μας υποδέχθησαν τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο με πολύ χαρά και συγκίνηση, όχι μόνο ως τον Πνευματικό τους Πατέρα, αλλά κι ως τον άνθρωπον εκείνο που ξεκίνησε με τις ευλογίες του προκατόχου του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου την οργάνωση του Ιεραποστολικού αυτού Κέντρου όταν διακονούσε στη Χώρα ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε το 2002.

Η μεγάλη προσφορά της οικογένειας της Αρχόντισσας των Εκκλησιών του Πατριαρχείου μας κ. Αριάνδης Ψύλλου στάθηκε αφορμή να οργανωθεί ένα πρότυπο Ιεραποστολικό Κέντρο που ο

Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος ονομάζει ως το Κέντρο της Ιεραποστολικής δράσης στο χώρο της Νοτιοτέρας Αφρικής.

Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συναντήσει τα στελέχη της Ιεραποστολής, ιθαγενείς κληρικούς και απόφοιτους των Πατριαρχικών Εκκλησιαστικών μας Σχολών του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου στην Αλεξάνδρεια και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ’ στη Ναϊρόμπι, ως επίσης και τα συμβούλια των Νέων και των Γυναικών και να δώσει τις δέουσες πατρικές οδηγίες για καλύτερη ποιμαντική διακονία των Ορθοδόξων ιθαγενών αδελφών μας, και όχι μόνο, αλλά κοιτάζοντας και αγωνιώντας να στηρίξουν με κάθε τρόπο τα άπορα και ορφανά παιδιά της χώρας.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος των ιθαγενών γυναικών ενημέρωσε τον Μακαριώτατον για τις πρωτοβουλίες τους να εκπαιδεύουν μητέρες να ράβουν ρούχα και να κάνουν διάφορα εργόχειρα για να μπορούν να επιβιώσουν, μετά μάλιστα από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Κύπρο , από όπου στηριζόταν οικονομικά και η ομαλή επιβίωση της Ιεραποστολής του Πατριαρχείου μας, όχι μόνο στη Ζιμπάμπουε, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Αφρικής.

Ο Μακαριώτατος τους ανέφερε ότι «είναι καλύτερα να διδάξεις κάποιο να μάθει να ψαρεύει παρά να του δώσεις ένα ψάρι να φάει όταν είναι πεινασμένος. Γι’ αυτό» τόνισε ο Μακαριώτατος, «το αγαθόν της παιδείας είναι μεγάλη υπόθεση για τη πρόοδο και την ευημερία των Λαών της Αφρικής». Για το σκοπό αυτό ευχαρίστησε τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» από τη Θεσσαλονίκη και το Γυμνάσιο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος Λεμεσού που στήριξαν την οργάνωση και λειτουργία του Γυμνασίου «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων Λεμεσού» και του Κολλεγίου «Άγιος Κοσμάς ο Γρηγοριάτης».

Με προσφορά της οικογένειας Ψύλλου διενεμήθησαν τρόφιμα σε φτωχές οικογένειες. Ο Μακαριώτατος τους ανακοίνωσε ότι με τις ευλογίες του έρχεται στο τέλος του μηνός Ιεραποστολική Ιατρική ομάδα από την Κύπρο από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καταπολεμήσεως της μάστιγος της πείνας με επικεφαλής τον Πρόεδρο τους Σεβ. Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο για προσφέρουν δωρεά ιατρική περίθαλψη και παροχή δωρεά φαρμάκων στο τοπικό πληθυσμό.

Παρόντες στην εκδήλωση ήσαν και ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Λεωνίδας Κοντοβουνήσιος, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Νέστορας Νέστορος, η κ. Αριάνδη Ψύλλου και Μέλη της Παροικίας μας.

Η Ιεραποστολική πορεία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου θα συνεχισθεί προς τις χώρες της Ανατολικής Αφρικής Ουγκάντα και Νότιο Σουδάν, όπου για πρώτη φορά μετά τη δημιουργία του νέου Κράτους του Νοτίου Σουδάν, επιστρέφονται Ορθόδοξοι Ναοί εις το Πατριαρχείο μας.

Περισσότερα… http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=1131

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΧΑΝΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

Την Κυριακή 11η Οκτωβρίου 2015, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, επιστρέφοντας από την ποιμαντική περιοδεία Του στην Ι. Μ. Ζιμπάμπουε και ολοκληρώνοντας έτσι την επίσκεψή του στην Νότιο Αφρική, παρέμεινε για μία ημέρα στό Γιοχάννεσμπουργκ, όπου λειτούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ της Ρωσικής Παροικίας της Νοτίου Αφρικής.

Στην Θεία Λειτουργία παρευρέθησαν οι Εξοχώτατοι Πρέσβεις της Ελλάδος, της Λευκορωσίας, του Αρτζεμπαϊτζάν, καθώς και οι εκπρόσωποι των Πρέσβεων Ρωσίας και Σερβίας οι οποίοι απουσίαζαν στο εξωτερικό, ο Άρχων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αλέκος Μπαλαδάκης και πολλοί Ρώσοι που διαμένουν στην Ν.Αφρική.

Ο Μακαριώτατος αναφερόμενος στην εορτή του μεγάλου λαοφιλούς αγίου της Ρωσικής Ορθοδοξίας, οσίου Σεργίου του Ραντονέζ, ωμίλησε στην ρωσική γλώσσα απευθύνοντας πρός όλους λόγους αγάπης και οικοδομής Επίσης, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν από αιώνων το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με τό Πατριαρχείο Μόσχας, εκφράζοντας ευχαριστίες και ευχές τόσο στόν Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο, όσον και στόν κραταιό Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαδίμηρο Πούτιν, οι οποίοι στηρίζουν ποικιλοτρόπως το ιεραποστολικό έργο σε ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο.

Μετά την Απόλυση της Ευχαριστιακής Συνάξεως επακολούθησε δεξίωση στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, ενώ το εσπέρας της ιδίας ημέρας η Α.Θ.Μ. ανεχώρησε αεροπορικώς δια την Αλεξάνδρεια.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=1132#prettyPhoto

THE PATRIARCH OF ALEXANDRIA AT THE RUSSIAN COMMUNITY IN JOHANNESBURG

On Sunday 11th October 2015, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, on his return from his pastoral visit to the Holy Metropolis of Zimbabwe, and so concluding his visit to South Africa, stayed for one day in Johannesburg and conducted the Liturgy at the Holy Church of St Sergius of Radonezh , of the Russian Community in South Africa.

Present at the Divine Liturgy were Their Excellencies the Ambassadors of Greece, Belarus, Azerbaijan, as well as representatives of the Embassies of Russia and Serbia, who were overseas, Mr. Alekos Baladakis the Archon of the Patriarchate of Alexandria and many Russians who live in South Africa.

Speaking of the popular Saint of Russian Orthodoxy, the venerable Sergius of Radonezh, the Patriarch spoke in Russian addressing words of love and edification.

He also mentioned the strong bonds which for many centuries have united the Ancient Patriarchate of Alexandria with the Patriarchate of Moscow, expressing gratitude and good wishes both to Patriarch Kirill of Moscow as well as to the mighty President of Russia, Mr. Vladimir Putin, both of whom support the missionary effort throughout the African continent in many ways.

Following the dismissal of the Eucharistic Gathering, a reception was held in the church grounds, and on the evening of the same day His Beatitude departed fopr Alexandria.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=1132

FINAL DAY OF HIS BEATITUDE’S TRIP TO THE HOLY METROPOLIS OF ZIMBABWE

On Saturday 10th October 2015, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa completed his extraordinary four-day pastoral visit to the Holy Metropolis of Zimbabwe.

Prior to his departure for Johannesburg to attend the annual celebrations of the Russian community for St Sergius of Radonezh, together with the local Metropolitan Seraphim and His Eminence George Metropolitan of Guinea, the Exarch of our Patriarchate in Cyprus Fr Athinodoros, and the Vicar General Fr George, the Missionary Centre of St Nektarios in Waterford, a suburb of the capital of the country, near Harare.

At the Missionary Centre of St Nektarios, a Catechism and Missionary School operate for children, youth and adults, as well as a secondary school and lyceum, a clinic and educational centre for the vocational rehabilitation of women.

Our African brothers and sisters welcomed the Alexandrian Primate with great joy and emotion, not only as their spiritual father, but also as the person who began, with his predecessor, the late Patriarch Petros’ blessings, the organization of the Missionary Centre when he served in the country as Metropolitan of Zimbabwe in 2002.

The enormous contribution of the family of the Lady of the Churches of our Patriarchate, Mrs. Ariadne Psillos, was the reason for the founding of a model Missionary Centre which the Alexandrian Primate Theodoros calls the Centre of Missionary Activity in Southern Africa.

His Beatitude had the opportunity of meeting the staff of the Mission, local clergy and graduates of the Patriarchal Academies of St Athanasios in Alexandria and Archbishop Makarios III in Nairobi, as well as the councils of the Youth and the Women and to give them the necessary paternal guidance for better pastoral service of our Orthodox local brothers and sisters, praying that they will see and be concerned for supporting in every manner the poor and orphaned children of the country.

Then the Chairlady of the indigenous women briefed His Beatitude about their initiatives taken to educate mothers to sew clothes and to do various handcrafts to earn a living, especially following the economic crisis in Greece and Cyprus, on whom the proper survival of our Patriarchate’s mission relied for financial support, not only in Zimbabwe, but also in all the other African countries.

His Beatitude told them that “it is better to teach someone how to fish, rather than to give them a fish to eat when they are hungry. That is why His Beatitude stressed that good education is a big deal for the progress and the prosperity of the Peoples of Africa”. For this he thanked the Missionary Association, “Agios Kosmas the Aetolian”, from Thessaloniki and the Secondary School of St John the Merciful in Limassol, who supported the organization and operation of the Secondary School of “St John the Merciful of Limassol”, and the “St Kosmas Grigoriatis” College.

With a donation from the Psillos family, food was given to poor families. His Beatitude announced that with his blessing a Missionary Medical Team will be coming out at the end of the month from Cyprus, from the Pan-Cypriot Association for the Combating of the scourge of hunger, headed by their President, His Eminence Chrysostomos of Kition, to offer free medical care and medication to the local population.

Present at the function were the Ambassador of Greece Mr. Leonidas Kontovounisios, the Consul of Cyprus, Mr. Nestor Nestoros, Mrs. Ariadne Psillos and Members of our community.

The Alexandrian Primate’s Missionary journey will continue to the Eastern African countries of Uganda and South Sudan, where for the first time following the creation of the new State of South Sudan, the Orthodox Churches are being returned to our Patriarchate.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=1131

THE PATRIARCH OF LOVE AND OF ORPHANS

        On 9th October 2004, Theodoros, Metropolitan of Zimbabwe, was unanimously elected by the Holy Synod of the Patriarchate of Alexandria and All Africa to the Apostolic Throne of St Mark, to continue the evangelization of the Nations of the African Continent which began in the years of the Apostles and continues without ceasing right to this day.

        On the occasion of the anniversary of the election of His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa and our spiritual Father, eleven years ago, the Alexandrian Primate very emotionally and with great joy conducted in Harare, Zimbabwe, the sanctification of waters for the completion of the Hellenic Academy of our community.

        The Hellenic Academy, a pioneering effort by Members of our Community, with the moral and material support of our Patriarchate, and the Governments of Greece and Cyprus comprises and nursery school, primary schools, Elementary and High Schools.

       There are 1000 children who attend, of which one hundred and twenty are Greek children, and among the curriculum taught are Greek and Orthodox Teaching of the Church.

        Prior to the Service of the sanctification of waters on the grounds of the Hellenic Academy in the newly-built Church of the Holy Virgin Chrysomyrroussas Potamitissas of Cyprus (of which the Alexandrian Primate had laid the foundations during a previous pastoral visit), a Patriarchal Divine Liturgy was held by Theodoros II, the Alexandrian Primate, together with His Eminence Seraphim Metropolitan of Zimbabwe and His Eminence George Metropolitan of Guinea, the Priests Fr Athinodoros, exarch of our patriarch in Cyprus, Fr George, Vicar General of the Metropolis of Zimbabwe, the indigenous priests Fr. Augustine, Fr Dimitrios, Fr Ioannis and Fr Nektarios and the Deacon Fr Savvas.

       Hundreds of pupils from all the classes, the teaching staff, parents and members of the Community welcomed the Alexandrian Primate with great love, and he called on them all to pray for his strength from Christ for his multifaceted Missionary and pastoral work which is pleasing to God, for his humble ministry for the salvation of our souls and for the improvement of the living standards of African Peoples, especially for the protection of the poor and orphaned children.

      The homily was preached by Metropolitan Seraphim who spoke of the well-known multifaceted work of the Alexandrian Primate, Theodoros, which consists of the election of most worthy clergy from the 34 operational Hierarchs of the Alexandrian Throne, as well as the doubling of indigenous clergy who minister today in many countries in Africa with the establishment of new Metropolises and Dioceses for the better coordination and ministry of our African brothers and sisters and the Orthodox faithful who live on the African continent and originate from Greece and Cyprus and other Orthodox countries, such as Russia, Serbia, Romania, Bulgaria, Ukraine, Lebanon, Poland etc.

       The work of the Alexandrian Primate extends to the building and renovation of Churches, the building of schools and small clinics and the opening of wells for drinkable water to counteract the enormous death rate among children from contaminated groundwater (every twenty minutes a child dies and several of these are in Africa).

        He successfully completed the buildings of our Patriarchate in Alexandria and in Cairo, improving the efforts for better administration of the Missionary activities of our Patriarchate for the African continent.

        The Alexandrian Library of our Patriarchate was successfully organized, as was the operation of two remarkable ecclesiastical Historical Museums in Alexandria and in Cairo, with the parallel operation of ecclesiastical educational institutions such as the Church Academy of Athanasios the Great in St Savvas in Alexandria and Orthodox Universities in the Holy Metropolises of Central Africa in Kinshasa and in Madagascar.

       Renovation and restoration was done on the Historic Holy Monastery of ST George in Cairo, as well as renovation and building reinforcement in the Patriarchal Dependency at St George in Kypseli where the Exarchate of our Patriarch is established.

      The publications and translations into local African dialects of our Patriarchate became reasons for the Alexandrian Primate to proceed to the organization of valuable publications which profitably contribute to the better organization of the catechetical and missionary efforts of the patriarchate of Alexandria.

         His Eminence Seraphim Metropolitan of Zimbabwe completed his homily by mentioning the contribution of Theodoros II, the Alexandrian Primate for the strengthening of Orthodox unity, as well as his discreet interventions for the strengthening of inter-Christian and inter-religious dialogue, for peace and prosperity for all People to prevail.

         He spoke also of the contribution of the Theodoros, the Alexandrian Primate during his meetings with Heads of State and Religious Leaders to address common social problems to tackle the scourge of hunger and to offer equal opportunities for health, food, and education to poor and orphaned children.

          His Eminence George of Guinea spoke on the Historic Ecclesiastical Institution of the Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and All Africa and the person of the Alexandrian Primate, who addressed the biography of His Beatitude and referred to the great virtues which define him as a devout, humble Hierarch of Prayer, Love and Humility who ministers night and day to destitute people and especially to poor and orphaned children, who is already called by the pious People the “Patriarch of Love”, as the “Patriarch of Orphans”.

         Among the many in attendance were the Diplomats of Greece, Russia and Cyprus, as well as the Leaders of our Community.

        His Beatitude Theodoros II, gave the Hellenic Academy the icon of Athanasios the Great, emphasizing the significant role of our teachers and parents for the formation of devout souls so that in the hearts of the youth fertile ground can be found for the presence of God’s love, and so that our children can be ready in the future to form responsible Christian families and vocational rehabilitation with the perspective of social solidarity and philanthropic mutual support, asking that we do not forget him in our prayers so that the Holy Spirit can strengthen him to minister with self-sacrifice to our African brothers and sisters and to continue with his weak human powers to handle the multifaceted historical work of his Predecessors through catechism, Missionary, philanthropic, educational and social service of our Patriarchate.

       In their addresses His Excellency the Ambassador of Greece Mr. Leonidas Kontovounisios called on the Alexandrian Primate to pray for the issue of concord and unity of all in Greece and in Cyprus and where Greeks live in overseas countries so that our Nation can progress.

        The Honorary Consul of Cyprus Mr. Nestor Nestoros thanked His Beatitude for his love for Greeks living abroad and for his sensitivity for the vindication of the People of Cyprus with the ending of the barbaric Turkish invasion.

       On behalf of our Community the Chairlady of the Federation of Hellenic Communities and Associations, Mrs. Eleni Koumidou, who recently lost her son, the late Paul, due to a heart attack at the age of 52, addressed Theodoros the Alexandrian Primate and stressed the following: “Your Beatitude we want you to know that your coming here fills us all with unspeakable consolation and joy. Your presence causes joy, warms our souls, strengthens us and uplifts us. With your arrival here you came to bestow on us your paternal blessings and to once again give courage and a ray of light and hope to our tired community in a country in which the major part of the population is suffering. So we regain new strength to continue the difficult and unequal struggle of our earthly life”.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=1130

 

PASTORAL VISIT BY THE PATRIARCH OF ALEXANDRIA TO THE HOLY METROPOLIS OF ZIMBABWE

The Alexandrian Primate, Theodoros, following is address in South Africa to the Pan-African Parliament on the cooperation of Nations for common dealing with poverty in Africa and in the global community, traveled specially to the Holy Metropolis of Zimbabwe and Angola to be briefed on the continuing drought in the country and to work with the local Metropolitan Seraphim and his colleagues regarding the assistance that the Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria can offer to the local population for the immediate needs of food for the more than one million people who are already suffering due to the ongoing drought, and which has reduced to the minimum all agricultural production in the country.

His Beatitude arrived in Zimbabwe on Wednesday th October accompanied by his exarchs in Greece and Cyprus, His Eminence George Metropolitan of Guinea and the Reverend Athinodoros Papaevripiadis. At the Metropolis he was awaited with Greek flags borne both by indigenous clergy as well as members of our community and representatives from the local Missionary parishes from the local populations.

Welcoming the Alexandrian Primate His Eminence Seraphim Metropolitan of Zimbabwe stressed that the important visit of the Primate of Orthodoxy to Zimbabwe will contribute to the better organization of the Missionary and philanthropic efforts, as well as the support of our Community for its survival in difficult times.

The Alexandrian Primate, who is well aware of the social problems of the African Continent, from his ceaseless pastoral journeys to the 54 countries of the African continent, stressed that the social contribution of the Patriarchate of Alexandria to the suffering people and poor and orphaned children of Africa, over and above the pastoral responsibility of the Patriarchate for Orthodox catechism, is a priority for daily ministry. He underscored the fact that his message to the Members of the Pan-African Parliament and to the leaders of the countries of Africa is that they must all co-operate to bring social justice to eradicate the scourge of poverty and to offer equal opportunities to the children of Africa, for good health, nutrition and education, referring to the tragedy that we experience when thousands of children die daily because of a lack of drinkable water and medical care. After the working meeting with the local Metropolitan and his colleagues, on Missionary issues,

The Alexandrian Primate visited the Ambassador of Greece Mr. Leonidas Kontovounisios where he had the opportunity of meeting with the Leaders of our Community and to be briefed on the difficulties which they face, as well as being himself able to inform them on the initiatives and the activities of the Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria for the strengthening the cause for peace and security in Africa and globally. Amongst other things he mentioned the importance of the initiative taken by the Greek Minister of Foreign Affairs Mr Kotzias on the organization of a special conference next week on “Religious and Cultural Pluralism and peaceful coexistence in the Middle East” with the participation of Political, Religious Leaders and Academics to propose steps to end regional conflicts and for the protection of Human Rights in the Middle East and the peaceful co-existence of Peoples and the common understanding of the problem of displaced persons, together with the uncontrolled number of refugees from these areas because of the intensity of warfare in the region.

His Excellency the Ambassador of Greece Mr. Kontovounisios address the Alexandrian Primate and stressed that “the enormous ecclesiastical, social, educational and Missionary work done by the Patriarchate of Alexandria, is well-known to all, vividly giving the nature of Orthodoxy in Africa, particularly during your Patriarchal tenure. Just as famous around the world are your key personal interventions on issues of concern to Christians and others, but also to the broader international community, including the phenomenon of terrorism”.

On the next day, Thursday 8th October, on the occasion of the local annual feast of the falling asleep of the venerable Efterpe, His Beatitude conducted the Patriarchal Divine Liturgy at the Chapel of the Dormition of the Theotokos, together with His Eminence George Metropolitan of Guinea and the priests Fr George and Fr Athinodoros.

The homily was preached by the Theologian and Member of the local Missionary Council and active member of our Community Mr. Panagiotis Psillos, who made particular mention of the splendour of the Theology of St Gregory Palamas regarding the salvific work of Jesus Christ for the salvation of mankind.

At the end of the Divine Liturgy the Alexandrian Primate mentioned contemporary figures of saintly women, when recently in Russia he visited personally the places where they had lived and did great spiritual works, like Saint Matrona the Blind and Saint Xeni in St Petersburg, where he served as a sacristan in a secluded cemetery. “A holy humble person such as this”, said His Beatitude, “was also the Venerable Efterpe, who through her prayer, her humility and her spiritual struggle daily experienced the divine commandments, following the Lord’s path, and her heart was granted grace and became a living dwelling of the presence of God’s love through her love for each and every person and her concern that no-one should lose the hope of Paradise. We need these kinds of figures in these times too for continued social injustices to cease, as they lead to conflicts with tragic consequences for us all. Peace is built by our sensitivity to protect in every possible way the human rights that are violated by people who are removed from the path of God”.

The Alexandrian Primate also prayed for the end to local conflicts and the problem of the drought in Zimbabwe, stressing that the best gift from us all for THE eleventh anniversary of his election to the Alexandrian Throne St Mark the Evangelist (9 October 2004) is that we all unite our prayers with his for peace in the whole world and prosperity for all people.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=1129

PATRIARCHAL DIVINE LITURGY IN GERMISTON SOUTH AFRICA

On Saturday 3rd October 2015, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa arrived in Johannesburg, South Africa, to attend the start of the new Parliamentary Period of the plenary session of the Pan-African Parliament.

Today, Sunday 4th October, His Beatitude conducted the Divine Liturgy at the Holy Church of the Forerunner in Germiston, concelebrated by the local Metropolitan Damaskinos of Johannesburg and Pretoria and His Grace Ioannis Bishop of Mozambique and His Grace Neophytos of Nitria.

This gave the opportunity to celebrate also the anniversary of Cypriot Independence and the Feast of the Patro Saint of the Cypriot Brotherhood in South Africa, “Panagia of Kykko”. At the end of the Divine Liturgy, the Patriarch addressed the large congregation in words of love, and spoke in detail of the long Cypriot problem, praying thea quick and beneficial solution for the good of the Cypriot people.

The Patriarch offered to the Brotherhood in commemoration a true copy of the miraculous icon of St George of Cairo. In his reply to His Beatitude, the Chairman of the Cypriot Brotherhood in South Africa Mr. Andreas Dimitriou, thanked the Patriarch for the greatest honour and joy of his presence among us, wishing him great success in his multifaceted work.

Following the end of the Liturgical Synaxis, a festive lunch was hosted in the hall of the Cypriot Brotherhood of South Africa, in the presence of His Beatitude the Patriarch, his entourage and crowds of people.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=1126

https://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/

 

This entry was posted in Africa, Archbishopric of Johannesburg and Pretoria- South Africa - Mητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας, Αφρική, Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Ζιμπάμπουε, Ζιμπάμπουε,Zimbabwe, Κύπρος - Cyprus, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ), Zimbabwe and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Περιοδεία Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Νότια Αφρική και Ζιμπάμπουε. Pastoral Visit of Orthodox Pope and Patriarch of Alexandria and all Africa in South Africa and Zimbabwe.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s