Πρώτο ορθόδοξο ιεραποστολικό κέντρο στο Νότιο Σουδάν. The first Orthodox missionary center in South Sudan.


Mε την χάρη του Θεού, την ευχή και ευλογία  του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β΄, το Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015 θεμελιώθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Νουβίας κ.Νάρκισσο το πρώτο Ιεραποστολικό Κέντρο στο Νότιο Σουδάν, το πλέον νεοσύστατο κράτος του κόσμου, μια πολύπαθη χώρα που μαστίζεται από εμφυλίους πολέμους 30 και πλέον χρόνια, με ελάχιστα διαστήματα κατάπαυσης των εχθροπραξιών.

noubi-10

Το πρώτο αυτό Ιεραποστολικό Κέντρο που θα λειτουργήσει στο Νότο τιμάται επ΄ονόματι του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ιδρυτού της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Η περιοχή που θα στεγαστεί η Ιεραποστολική προσπάθεια την οποία θα συντονίζει ο Σεβασμιώτατος , είναι στο ανατολικό άκρο της πρωτεύουσας JUBA στην τοποθεσία MONGALA σε απόσταση 500 μέτρων από τον ποταμό Λευκό Νείλο.

Στην ολιγόλεπτη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος μετέφερε στους παρευρισκομένους την απόλυτη αγάπη και το άγρυπνο ενδιαφέρον του Μακαριωτάτου για το Νότιο Σουδάν, στη συνέχεια επαίνεσε τους ελάχιστους Έλληνες οι οποίοι παρόλες τις δυσκολίες και τους κινδύνους παρέμειναν στην περιοχή, κρατώντας άσβεστο το φως του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και ευχήθηκε η ημέρα αυτή να είναι η αρχή για μόνιμη ειρήνευση και ενότητα του Νοτίου Σουδάν ώστε να ευημερεύει και να προοδεύει αυτός ο πολυπαθής λαός .

Την επομένη, 11η Ιανουαρίου και μετά από 38 ολόκληρα χρόνια τελέστηκε ξανά στον Ιερό Ναό του Αγ. Στυλιανού στο κέντρο της πρωτευούσης JUBA, η Θεία Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Νουβίας κ.Ναρκίσσου. Ιερή συγκίνηση και ανεκλάλητη χαρά πλημμύρισε τους ολιγοστούς γενναίους Έλληνες που παρέμειναν στο Νότιο Σουδάν παρά τις αντίξοες πολιτικές συνθήκες και προς τους οποίους ο Μητροπολίτης μετέφερε τους ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχου, το 2015 να είναι έτος ειρηνικό και να φέρει την συμφιλίωση και την ενότητα στο Λαό, ενώ προ της απολύσεως ευλόγησε και διένειμε την αγιοβασιλόπιτα.

Την 12η Ιανουαρίου 2015 ο Σεβ. Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν κ.Νάρκισσος έγινε δεκτός από τον Υπουργό Θρησκευμάτων της Χώρας κ. Moses Telar Cindwt , προς τον οποίον τόνισε την ιστορική παρουσία και προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην περιοχή, καθώς και την θέληση για συνέχιση αυτής της παρουσίας και προσφοράς στο μέλλον, καθότι το Νότιο Σουδάν είναι πλέον μία ανεξάρτητη χώρα.

Με την σειρά του ο Εξοχ. Υπουργός δεσμεύτηκε το νέο κράτος να προσφέρει κάθε δυνατή διευκόλυνση για να πετύχει η Ορθόδοξη Εκκλησία την αποστολή της, την οποία έχει πολύ ανάγκη.

Τέλος την επομένη ημέρα, συν Θεώ, ο Μητροπολίτης θα μεταβεί σε μια άλλη πόλη του Νότου, την WAU, για να έρθει σε επαφή με αρκετές ορθόδοξες οικογένειες που ζουν εκεί, να λειτουργήσει στον Ι. Ναό του Προφήτου Ηλιού, και να τελέσει τις βαπτίσεις πολλών παιδιών που είχαν μείνει αβάπτιστα λόγω διαφόρων δυσκολιών.

noubi-1

noubi-2

Περισσότερες φωτογραφίες , more photos :

http://www.romfea.gr/patriarxeia/patriarxeia/patriarxeio-alexandreias/29486-38

This entry was posted in Africa, Αφρική, Αφρική, Africa, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ), South Sudan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Πρώτο ορθόδοξο ιεραποστολικό κέντρο στο Νότιο Σουδάν. The first Orthodox missionary center in South Sudan.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s