Εγκαινιάστηκε ο πρώτος Ναος του Αγίου Πορφυρίου ( του Καυσοκαλυβίτη ) στην Κένυα (ΦΩΤΟ). New Orthodox Church ( Saint Porfyrios of Kaysokalivia )in Kenya.


Το πρωί της 29ης Αυγούστου, με σεμνή αλλά επιβλητική και βυζαντινοαφρικάνικη μεγαλοπρέπεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος, με τις ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεοδώτου του Β΄ τέλεσε τα εγκαίνια του πρώτου ορθόδοξου ναού στο όνομα του, μόλις πρόσφατα, ανακηρυχθέντος Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, σε μια απομακρυσμένη περιοχή στη φυλή των Νάντι, ανάμεσα σε πελώριους βράχους, βουνά και πλούσια τροπική βλάστηση, ακριβώς εκεί, που στο βάθος φαίνεται η περίφημη λίμνη Βικτώρια.

kenyas-4

Orthodox Church of Saint Porfyrios of Kaysokalivia ( Mount Athos ) in Kenya, 2014

 

Ο Σεβασμιώτατος, με τη συνοδεία του έφθασε νωρίς το πρωί, παρόλο που την προηγούμενη μέρα είχε μια μικρή ταλαιπωρία με την υγεία του και αναγκάστηκε να μπει για λίγες ώρες στο νοσοκομείο του Κισούμου, όπου του δόθηκε η σχετική ιατρική περίθαλψη.

Η τελετή άρχισε αμέσως με τα προκαταρκτικά και τη λιτανεία των τιμίων λειψάνων.

Ακολούθησε το μύρωμα του ναού και, αμέσως μετά, άρχισε η θεία λειτουργία, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ιερέων, όχι μόνο της φυλής των Νάντι αλλά και από άλλες φυλές της Κένυας.

Ο Σεβασμιώτατος, στο τέλος της θείας λειτουργίας, χειροθέτησε σε πνευματικό τον π. Θεωνά Μουνάβι, απόφοιτο της Πατριαρχικής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ΄».

Να σημειωθεί ότι με τα σημερινά εγκαίνια ο Σεβασμιώτατος έχει ξεπεράσει τον αριθμό 115 εγκαινιασθέντων ιερέων ναών στη Μητρόπολη Κένυας από την εποχή που έγινε Επίσκοπος (1992).

Κατασυγκινημένος, μέσα στον κατάμεστο ναό και έξω, ο Σεβασμιώτατος, σχεδόν συγκλονισμένος, απεκάλυψε σε όλους την πνευματική συγγένεια που τον συνέδεε με τον Άγιο Πορφύριο, αφού εξομολογείτο κοντά του από την εποχή των φοιτητικών του χρόνων.

Χαρακτήρισε αυτό το γεγονός ευλογία και θαύμα από τον Θεό, με τις πρεσβείες του Αγίου.

Στάθηκε για λίγο και τόνισε τη σημασία των σύγχρονων αγίων στη ζωή μας, δίνοντας αποδείξεις από την προσωπική του εμπειρία, που είχε με τον Άγιο Πορφύριο, από την εποχή που σπούδαζε στην Αγγλία.

Ήταν ένας από τους σύγχρονους αγίους που προείδε όλη τη μελλοντική του πορεία, μέσα στην Εκκλησία, ιδιαίτερα την αποστολή του στην Αφρικανική Ήπειρο.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Θεό, που οδήγησε τα βήματά του κοντά στον Άγιο σε μια πολύ δύσκολη εποχή των φοιτητικών του χρόνων.

Στους ιερείς και στους ενορίτες τόνισε ότι η σημερινή τελετή των εγκαινίων ευλόγησε όλη την περιοχή.

Περισσότερες φωτογραφίες :

http://www.romfea.gr/patriarxeia/patriarxeia/patriarxeio-alexandreias/26306-2014-08-30-12-31-35

https://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/

Άγιε Πορφύριε, πρέσβευε υπέρ ημών και υπέρ της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Κένυα και σε όλο το κόσμο.

This entry was posted in Africa, Αφρική, Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κένυα-Kenya, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Εγκαινιάστηκε ο πρώτος Ναος του Αγίου Πορφυρίου ( του Καυσοκαλυβίτη ) στην Κένυα (ΦΩΤΟ). New Orthodox Church ( Saint Porfyrios of Kaysokalivia )in Kenya.

 1. – Ο Ορθόδοξος Χριστιανός Αγιορείτης Γέροντας σύγχρονος Άγιος Εθνοπατέρας Ελλάδος τής ταπεινής αγάπης καί ιεραποστολικής προστασίας πιστών παιδιών τής Θεοτόκου Παναγίας μας πρεσβεύει, φωτίζει, καθοδηγεί τήν οδό ψυχικής πνευματικής σωτηρίας ενάντια στήν εωσφορική σφραγίδα τού Μασονικού Σιωνισμού πρωτοκόλλου Νεοταξικής αντίχριστης εωσφορικής πολυεθνικής ιεραρχικής εκπόρνευσης καί μισάνθρωπης γενοκτονιών εκμετάλλευσης Ορθοδόξων Χριστιανικών κοινοτήτων τής Αφρικανικής Ηπείρου.

  – Υπεραγία Θεοτόκε σώσε ημάς!+++

 2. 28 Αυγούστου 2014: Εγκαινιάστηκε Ι.Ν. της Παναγίας Γοργοεπηκόου στην Ισπανία.
  Ένα ενδιαφέρον και παρήγορο ρεπορτάζ από το ιστολόγιο «Ορθοδοξία», που δίνει έμφαση στις ορθόδοξες ρίζες των δυτικών χωρών:
  http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/2014/08/blog-post_30.html
  Βοήθειά μας η Παναγία, και σε όλο τον κόσμο…
  Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s