Πρόγραμμα αναδοχής σπουδών παιδιών από την Ουγκάντα (τρίτος χρόνος). Ιερά μονή Παναγίας Χρυσοπηγής.


φωτογραφία: Δήμητρα Ζωή Σαμπαζιώτη

 

«Την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014 όσοι ακόμα βρισκόμαστε στην Ουγκάντα από το Ιεραποστολικό κλιμάκιο της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής στην Ουγκάντα, είχαμε συνάντηση με  τον π.Γεώργιο Νυόμπι  και τον  κατηχητή Χριστοφόρο Μουγίνγκο,προκειμένου να μιλήσουμε για το  πρόγραμμα της αναδοχής σπουδών για παιδιά από την Ουγκάντα από οικογένειες Ελλήνων .

Είδαμε  μαζί τα νέα παιδιά που βρίσκονται στη λίστα αναμονής  για το πρόγραμμα αυτό .Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη χρονιά  που δημιουργήθηκε το πρόγραμμα(2012) τα παιδιά που πήγαν στο σχολείο  ήταν 15 .Τη δεύτερη  (2013) ανέβηκαν στα 60, και φέτος (2014) τα παιδιά ανεβαίνουν στα 100…Έχει ο Θεός!!

Είδαμε τις φωτογραφίες των παιδιών  και τις αιτήσεις ,θαυμάσαμε την οργάνωση και την τάξη του αρχείου  από πλευράς του κατηχητή Χριστοφόρου αφού εκείνος μαζί με τον π.Γεώργιο έχουν αναλάβει τη συλλογή και την πληρωμή των διδάκτρων των χρημάτων στην Ουγκάντα.Τα χρήματα δίδονται κατ ευθείαν στο σχολείο, και ο ταμίας του σχολείου υπογράφει σχετικό έντυπο. Επιπλέον ζητούμε από τα παιδιά  να φέρνουν τους βαθμούς των επιδόσεών τους . Αυτό τους κάνει περισσότερο υπέυθυνους , αφού τα χρήματα δεν καθόλου εύκολο να βρεθούν ,γεγονός που το θυμίζουμε συχνά. Τους ζητούμε ακόμη να αλληλογραφούν με τους αναδόχους γονείς τους μιλώντας για τη ζωή και την καθημερινότητά τους.

Στο πρόγραμμα αυτό προηγούνται παιδιά με μεγάλα οικογενειακά προβλήματα και κυρίως ορφανά.Το σχολείο  είναι σημαντική βοήθεια για μία οικογένεια και  αποτελεί και αποφυγή του περιθωρίου από μέρους των παιδιών.

Πολλές οικογένειες Ελλήνων  παρ όλες τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας ,έχουν ανταποκριθεί στο πρόγραμμα αυτό δίνοντας 150 ευρώ για ένα χρόνο συνολικά για ένα παιδί, ώστε να πάει στο σχολείο.

Από πέρυσι (2013) στο πρόγραμμα καθιερώσαμε και δημιουργούνται μικρά γκρουπ  τριών ή τεσσάρων οικογενειών (μετά από δική τους συνενόηση)   που καλύπτουν το συνολικό ποσό.

Τα μέλη της Ελλάδος  που εργάζονται στο πρόγραμμα της αναδοχής σπουδών για παιδιά στην Ουγκάντα είναι οι  : Χριστόδουλος Παπαφώτης,Ελένη Μαρκοπούλου,Σταυρούλα Χαβατζόγλου και Σταυρούλα Λαμπίδη.Τα χρήματα μαζεύονται έως το τέλος Σεπτεμβρίου ,αρχές Οκτωβρίου.

 Από την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου θα δίδονται  πληροφορίες  στο τηλέφωνο της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής  2295022228  (π.Εφραίμ Παναούσης).

Ευχαριστούμε.»

Εκδόσεις »Χρυσοπηγή»

http://ekdoseisxrysopigi.blogspot.gr/2014/08/blog-post_43.html#more

http://ampelonas-trygetes.blogspot.gr/2014/08/blog-post_3.html

«Την εμπειρία της Ουγκάντας φέτος εγώ την έζησα για δεύτερη φορά!»

Εκδόσεις »Χρυσοπηγή»

Για ένα παιδικό χαμόγελο αξίζει να παλεύεις!

 

Της Σταυρούλας Χαβατζόγλου  (μέλους της αποστολής στην Ουγκάντα τον Ιούλιο του 2013 και  Αύγουστο του 2014)*

«Την εμπειρία της Ουγκάντας φέτος εγώ την έζησα για δεύτερη φορά! Αυτό το καλοκαίρι αποφάσισα να μείνω ένα μήνα για να βιώσω καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί και να έρθω πιο κοντά με τους ανθρώπους. Η αλήθεια είναι πως κατεβαίνοντας είχα τον ενθουσιασμό και τη χαρά της προσφοράς, αλλά αυτό που συνάντησα με ξεπέρασε γρήγορα.

Η αγάπη και η καλοσύνη των ανθρώπων, η εγκάρδια προσφορά, η δίψα για να γνωρίσουν την ορθόδοξη πίστη και η αληθινή βίωσή της, με έκαναν να αναθεωρήσω. Κατάλαβα ότι ο Θεός έχει επιλέξει τις καρδιές αυτών των ανθρώπων γιατί αναπαύεται στην απλότητά τους.

Τελικά, μου έμαθαν αυτοί οι άνθρωποι τον τρόπο για να πιστεύω ολοκληρωτικά και να αγαπώ ανιδιοτελώς! Μου έδειξαν ότι η προσφορά ωφελεί περισσότερο και δίνει μεγαλύτερη χαρά σε αυτόν που προσφέρει. Πως η ευτυχία έχει ένα πρόσωπο και βρίσκεται σε στιγμές της καθημερινότητας, γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο!

Ότι για ένα παιδικό χαμόγελο αξίζει να παλεύεις! Αυτή η μικρή χώρα της μαύρης ηπείρου αποτελεί για μένα το πιο σημαντικό εφόδιο και λειτουργεί ως φωτεινός φάρος για όλην τη ζωή μου! Ευχαριστώ το Θεό που με αξίωσε να γίνω ένα μικρό μαντηλάκι για ένα δάκρυ της Αφρικής και εύχομαι να επιστρέψω του χρόνου σε αυτήν τη χώρα που πλέον νιώθω δεύτερο σπίτι μου!»

 Εκδόσεις »Χρυσοπηγή»

* Σημείωση της  3ης Αποστολής. Η Σταυρούλα Χαβαντζόγλου, φοιτήτρια της Παιδαγωγικής βοήθησε και προσέφερε με αγάπη , εθελοντικά  το 2013 και 2014 στη  Ιεραποστολική δραστηριότητα της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής στην Ουγκάντα.Μαζί με άλλα νέα παιδιά βοηθά στο πρόγραμμα αναδοχής σπουδών για τα παιδιά της Ουγκάντας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.Ο Θεός να την ευλογεί!Την ευχαριστούμε «από καρδιάς» πολύ.

http://ekdoseisxrysopigi.blogspot.gr/2014/08/blog-post_84.html#more

http://ampelonas-trygetes.blogspot.gr/2014/08/blog-post_95.html

This entry was posted in Africa, Αφρική, Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Ουγκάντα-Uganda, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s