Ποιμαντική επίσκεψη του Μητροπολίτη Αξώμης ( Αιθιοπία, Ethiopia ).


Στις 21/3 2014 έφθασε ο Μητροπολίτης Αξώμης εξ Αθηνών και επεκοικώνησε με την Ελληνικήν Πρεσβείαν, την Ελληνικήν Κοινότητα και τα Ελληνικά Σχολεία. Έφερε μερικά δωράκια και λίγα χρήματα βοηθήματα για τα ορφανά και για τα άπορα παιδιά. Επεκοινώνησε επίσης με την Γ. Πρόξενον της Ελλάδος εν Τζιμπουτί και τον Πρόεδρον της εκει Ελληνικής Κοινότητος . Συνηντήθη εις την Ελλ. Πρεσβείαν με τον κ Εξοχ. Πρέσβυ. κ. Νικ. Πρωτονοτάριο με κύρια θέματα την Ελληνικήν Κοινότητα του Τζιμπουτί και την Ελληνική Κοινότητα της Ντιρε Νταουα. Είδε τους νέους Καθηγητές.

Ethiopia

 

Την Κυριακή Δ΄ των Νηστειών ελητουργησε εις τον Ι Καθεδρικον Ναόν του Αγ Φρουμεντίου 23ης Μαρτίου και ετέλεσε την Δοξολογίαν. Προσήλθε σύσσωμοι η παροικία και ανεγνώσθη το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Εξοχ. Πρέσβη της Ελλάδος. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας παροικολούθησε την ωραιότατη εορτή των Σχολείων επί τη Εθνική Επέτειο, τα ποιήματα , τους διαλόγους τα τραγούδια και τους χορούς και τον πανηγυρικόν της ημέρας από τον Φιλόλογον Καθηγητήν Γ Φίλλη. Το απόγευμα της 25ης εγένετο η δεξίωσης της Πρεσβείας με εκπροσώπους του Αιθ Κράτους πλείστα μέλη του Διπλωματικού Σώματος και δύο Έλληνας Αξιωματικους και την παροικίαν. Ο Πρέσβυς ομίλησε , εξήρε το γεγονός και ευχαρίστησε τους προσελθόντας.

Ethipia 2

Η δεξίωσις εγένετο εις τον Ελληνικό Αθλητικό Όμιλο «Ολυμπιακός» Ωραιότατη εμφάνιση με έμπνευση του κ Πρέσβυ η ομάδα των μαθητών και μαθητριών που παρουσίασε Ελληνικούς Παραδοσιακούς χορούς και τους οποίους ακολούθησε ο Θεολόγος καθηγητής κ Ανέστης Κυριακίδης συμπληρώνοντας την παρουσία του εδώ εκ παραλλήλου με το Αναλόγιο, ως ιεροψάλτης του Ι Καθεδρικού Ναού. Το Σχολείο ευχαρίστησε τον π Χρυσόστομο δια την συνδρομή του εις τα σκηνικά της Σχολικής εορτής. Η παροικία ευγνωμονεί τον κ Δημ. Συκά, Συντ/χον εκπαιδευτικόν, και τον επιστήμονα υιόν του Γαβριήλ Συκά που έχει αναλάβει την επίβλεψη της λειτουργίας του Αγγλικού τμήματος των Ελληνικών  Σχολείων.

Ο Μητροπολίτης ευχαριστεί τα Κοινοτικόν Συμβούλιο δια όσα πράττει δια την παροικίαν δια τα εορτάς αυτάς αλλά και δια την διάθεσιν του λεωφορείου που με επικεφαλής τον Αρχιμ. Χρυσόστομο μετέβησαν 45 άτομα εις την Κοινότητα της Ντίρε Νταουα (550χλμ από ΑΑ) και ελειτούργησεν εις τον τον Ιερόν Ναόν της Αγ Τριάδος. Ο Μητροπολίτης συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Εξοχ Πρέσβυ κ Νικ Πρωτονοτάριο δια το μέγιστο ενδιαφέρον του δια τα ζητήματα των Ελλήνων της παροικίας των πρίν και των σήμερον, την ευπρεπή παρουσίαν της Ελληνικής μας Αντιπροσωπίας και την αξιόλογον εργασίαν που προσφέρετε εδώ και σε άλλα κράτη υπέρ της Ελλάδος .

Ethiopia 3

Την Κυριακήν 30ην /3 ο Μητροπολίτης λειτούργησε , κήρυξε τον Θ Λόγον και έκανε μίαν θαυμασίαν αναδρομή της ιστορίας των σχέσεων Ελλάδος και Αιθιοπίας ιδιαίτερα τι δημιούργησε επι έναν και πλέον αιώνα ο Ελληνισμός εις την Αιθιοπία , εις την Ερυθραία , εις το Τζιμπουτί την αγάπη που τους διέκρινε , την πνευματικήν ανάπτυξη των λαών, την δημιουργία τεχνών και γενικώς τι προσεφέρθη υπέρ της Αιθιοπίας και υπέρ της Ελλάδος. Ανέφερε ακόμη την ευρωστία των Ελληνικών Σχολείων, τι προσέφεραν εις την Ελλάδα όπου έφτασαν μέχρι το Ελληνικόν Κοινοβούλιο, που διέπρεψαν σε Νοσοκομεία, σε δωρεές και φιλοδωρήματα όπως και τα κτήρια που υψώθηκαν εδώ και τους Αιθίοπες που από εδώ το Ελληνικόν Κράτος του επήρε τους εσπούδασε με υποτροφίες και τους ετοποθέτησε σε Νοσοκομεία και άλλους σε άλλα Επιστημονικά Ιδρύματα.

Ο Μητροπολίτης ετελείωσε τον λόγον του συνιστώντας δια της πίστεως εις τον Θεόν προσευχόμενοι όλοι με αγάπην ανεξαρτήτως φυλών και Θρησκειών  την επικράτησιν της ευλογίας του Θεού , την ευημερίαν και την ειρήνη του κόσμου.

Την Παρασκευήν 4ην Απριλίου μετά την Προηγιασμένη Θ Λειτουργία ο Μητροπολίτης με τον Πρωτοσύγκελλο μετέβη εις τα Ελληνικά Σχολεία και παρηκολούθησε την εορτήν των Σχολικών αγώνων και ομίλησε προς τα παιδιά των Σχολείων .

Το απόγευμα ετελέσθη χοροστατούντος του Μητροπολίτου η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.

Τέλος την Κυριακή 6ηνΑπριλίου Ε΄ Κυριακή των Νηστειών ο Μητροπολίτης ετέλεσε την Θ Λειτουργία μετά του π Χρυσοστόμου και εκήρυξε τον Θ. Λόγον.

www.amen.gr
                         http://www.amen.gr/article17513#sthash.PQasuXfa.dpuf

Από την Ι.Μητρόπολη Αξώμης

This entry was posted in Eritrea- Djibouti, Ethiopia ), Αφρική, Africa, Ερυθραία- Τζιμπουτί, Ελλάδα - Greece, Μητρόπολη Αξώμης ( Αιθιοπία, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s