Το χωριό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ουγκάντα.The village of Saint Spyridon in Uganda. Επίσκεψη στις φυλακές Σεντέμα της Ουγκάντας. Charity visit to prisons in Uganda by Orthodox priests and missionaries!


Φεύγοντας από το Λουγκουζί περάσαμε από το χωράφι της εκκλησίας όπου χτίζεται ο ναός του Αγίου  Σπυρίδωνα.Κάπου δέκα από τα μεγάλα παιδιά της ενορίας μας, αποφάσισαν να καθαρίσουν από τις μεγάλες ρίζες το χωράφι ώστε να μην πληρώσουμε εργάτες και το έκαναν με χαρά.Τους είχαμε ζητήσει ακόμα να μας φτιάξουν τραπέζια για τη Θεία Λειτουργία. Μας τα είχαν φτιάξει και καμάρωναν μπροστά στην μικρή αποθήκη, Τους ευχαριστήσαμε και χαρήκαμε πολύ.Μόνο όταν αρχίσουν να το βλέπουν σπίτι τους τον Ναό θα αρχίσουν να το αγαπάνε.

Ορθόδοξη ιεραποστολή στην Ουγκάντα, 2013, Orthodox mission in Uganda

Την επόμενη μέρα Κυριακή στο Λουγκουζί.Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε τις Κυριακές να είμαστε αλλού. Τους συνηθίσαμε και μας λείπουν αυτοί οι άνθρωποι.Σήμερα ήρθε πολύς κόσμος.Τα τραπέζια όμορφα στολισμένα ήταν στη μέση της υπαίθριας Εκκλησίας μας. Τα παιδιά και οι μεγάλοι ήταν χαρούμενοι. Στην λειτουργία με την καθοδήγηση του Κατηχητή Χριστοφόρου ψέλνουν όλοι μαζί. Είναι κάποια σημεία στη λειτουργία που φαίνονται πως τα παιδιά τα τραγουδάνε παίζοντας. Στην Κατήχηση συνεχίσαμε με την ανάλυση της Θείας λειτουργίας και τους μιλήσαμε για το σύμβολο της πίστεως. Τους είπαμε να μάθουμε να συγχωρούμε ,να αγαπούμε ,να βοηθούμε τους άλλους, να γίνουμε πραγματικοί άνθρωποι.Όταν κάποιος γνωρίζει το Χριστό γίνεται άλλος άνθρωπος, αλλάζει.

Κοινώνησαν με χαρά και πήραν αντίδωρο. Στο τέλος ευχαριστήσαμε τα μεγάλα παιδιά για τα όμορφα τραπέζια και τους υποσχεθήκαμε εκδρομή.Χάρηκαν πολύ και με την καρδιά τους.

Ορθόδοξοι νέοι στην ενορία του Αγίου Σπυρίδωνα, Ουγκάντα 2013

Αλλά σήμερα θα ήταν η μέρα των μικρών παιδιών .Τους είχαμε υποσχεθεί παιχνίδια με μπάλες και σκυταλοδρομίες .Μαζεύτηκαν κάπου 80 παιδιά. Το τι έγινε ήταν απερίγραπτο.Δυναμισμός και γέλια από μικρούς αλλά και μεγάλους.Εκεί βέβαια που χάρηκαν ιδιαίτερα ήταν στο τρέξιμο.Μάζεψαν ψηλά τα παντελονάκια τους τα αγόρια και ξυπόλυτα άρχισαν να τρέχουν με άγρια αφρικάνικη δύναμη. Κατάλαβα ότι είχα μποροστά μου τους επόμενους ολυμπιακούς αθλητές.

Είπαμε να κάνουμε το παιχνίδι επίσημο. Και για μην στεναχωρηθούν μερικά ,δώσαμε βραβείο με κύπελλο σε όλα τα παιδιά.Και μετά βέβαια καραμμέλες .Έρχονταν να πάρουν και ήταν χαρούμενα και τρισευτυχισμένα.

Το παιχνίδι τέλειωσε και τα παιδιά με τις καραμέλες γύριζαν στα σπίτια τους και χάνονταν στις καλαμιές για να φάνε το μεσημεριανό τους ματόκε.

http://orthodoksiierapostoli.blogspot.gr/2013/08/blog-post_21.html

Επίσκεψη Ορθοδόξων σε φυλακή της Ουγκάντας για προσφορά δώρων, 2013

Στο πρόγραμμα της παραμονής μας στην Ουγκάντα ήταν και η δημιουργία μίας μικρής ομάδας που θα επισκέπτεται και θα βοηθά φυλακισμένους σε διάφορες φυλακές της χώρας. Ανιχνευτικά περισσότερο ήρθαμε σε επικοινωνία με την υπεύθυνη της φυλακής του Γουακίσο και κατόπιν με τις φυλακές Σεντέμα και τον εκεί υπεύθυνο. Οι φυλακές βρίσκονται σε ένα υπέροχο τόπο που ελέφρυνε λίγο την ατμόσφαιρα της φυλακής. Υπάρχουν 170 κρατούμενοι και περίπου 15 γυναίκες με τα παιδιά τους. Μπήκαμε στη φυλακή ,κάποιες ερωτήσεις ποιοι είστε, τι κάνετε κ.λ.π. Συναντηθήκαμε με τον υπεύθυνο της φυλακής και μπήκαμε μέσα. Μας υποδέχθηκαν οι κρατούμενοι με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στις ταλαίπωρες στολές τους. Ήταν κατά το πλείστον νέα παιδιά.Τους μιλήσαμε λίγο για την παρουσία μας και τους ζητήσαμε να μην ξεχάσουν μέσα στη φυλακή το Θεό,τους ανθρώπους και την οικογένιά τους που τους περιμένουν εκεί έξω. Να μην χάσουν το κουράγιο τους και να προσεύχονται. Τους αφήσαμε λίγα χρήματα για ένα γεύμα και οργανώσαμε μία επίσκεψη την επόμενη Κυριακή με είδη πρώτης ανάγκης ,σαπούνι ,αλάτι ,ζάχαρη και κουβέρτες.

 

Μας χαιρέτησαν με σεβασμό.Στην άκρη μερικές γυναίκες με μικρά παιδιά χαμένα στα ρούχα της φυλακής. Μικρές ιστορίες πόνου και θλίψης. Τα παιδιά γαληνεύουν τον τόπο. Ένα μωρό στην μητρική αγκαλιά και δίπλα συρματόπλεγμα, έτοιμα όπλα, κίτρινες στολές. Σαν να ρθε μόνο του, το βλέμμα μου έψαξε στα πρόσωπά τους εκείνο τον μικρό φυλακισμένο που πριν λίγες μέρες κοντά στην Ιεραποστολή του Λουάγιο ξέφυγε από του φύλακές του, πέρασε από τις καλαμιές , συνάντησε το αυτοκίνητό μας και μας είπε:

–  Τι φέρατε για μένα;

Ο κόπος μου ήταν μάταιος.

 

Έμοιαζαν όλα με κείνο το παιδί…

 

http://synodoiporia.blogspot.gr/2013/08/blog-post_8539.html

 Βοήθησε την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Ουγκάντα. Πληροφορίες στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής

http://orthodoksiierapostoli.blogspot.gr/2012/11/blog-post_43.html

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Ουγκάντα-Uganda and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s