Ανακοίνωση-έκκληση για οικονομική βοήθεια των χριστιανών προσφύγων στην Συρία !


Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί.

Με απερίγραπτο ψυχικό άλγος παρακολουθούμε τα συγκλονιστικά γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή της Συρίας. Η Συρία είναι μία από τις αρχαίες ορθόδοξες χώρες.Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιόχειας, ιδρύθηκε περί το 37 μ.Χ., από τους αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Ανέδειξε κορυφαίους χριστιανούς θεολόγους, όπως ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Άγιος Ισαάκ ο Σύρος, Άγιος Εφραίμ ο Σύρος κ.λ.π. Ο συριακός χριστιανισμός έχει δύο χιλιετιών ιστορία: Ο Aπόστολος Παύλος, θεωρούμενος και ιδρυτής της χριστιανικής εκκλησίας της Συρίας, λέγεται ότι είδε το φως του Χριστού στον δρόμο για τη Δαμασκό το 34 μ.Χ. Στη μικρή ορεινή πόλη Μααλούλα, στη Νότια Συρία, οι κάτοικοι μιλούν ακόμα αρχαία αραμαϊκά, τη γλώσσα του Ιησού, ενώ εκεί υπάρχουν δύο σημαντικά μοναστήρια, το ελληνορθόδοξο της Αγίας Θέκλας (Μαρ Θέκλα) και το ελληνοκαθολικό (  Ουνίτικο ) των Αγίου Σεργίου και Βάκχου (Μαρ Σάρκις).

Κοντά βρίσκεται η Σεντνάγια, η πόλη που πήρε το όνομά της από το μοναστήρι της Σεντνάγια (της Παναγίας Δέσποινας) που έχτισε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός το 547 μ.Χ. και όπου γυναίκες χριστιανές αλλά και μουσουλμάνες επί αιώνες το επισκέπτονται με την εδραιωμένη πίστη ότι ένα φιτίλι ή βαμβάκι με λάδι από το καντήλι του εικονίσματος της Παναγίας μπορεί να τις βοηθήσει να τεκνοποιήσουν. Κοντά στο Χαλέπι βρίσκεται ο ναός του Αγίου Συμεών του Στηλίτη και τα υπολείμματα της αναχωρητικής του στήλης.

 

H ομάδα ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και οι χριστιανοί πρόσφυγες στη Συρία

Η ομάδα φίλων της Ορθόδοξης Ιεραποστολής είναι μια διαδικτυακή ομάδα που δημιουργήθηκε το 2008 και δραστηριοποιήθηκε στην προβολή και ενίσχυση της Ορθόδοξης Ιεραποστολής αρχικά στην περιοχή της Ινδονησίας και στην συνέχεια και σε άλλες περιοχές της Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής. Τώρα προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή της Συρίας και να προβάλλει το δράμα των χριστιανών στην περιοχή και να βοηθήσει, όσο μπορεί τους χριστιανούς πρόσφυγες.Έτσι :

Α.Στο διαδίκτυο δημιούργησε την σελίδα-Η Μαρτυρία του Χριστού στην Συρία στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.facebook.com/pages/%CE%97-%CE%9C%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%A4%CE%BF%CF%85-%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A3%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%A3%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1/579320398755626

Β. Δημοσιεύει σχετικά άρθρα στα ιστολόγια –ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (fdathanasiou.wordpress.com) και ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ (fdathanasiou-parakatathiki.blogspot.com)

Β.Ξεκίνησε συνεργασία με Ορθόδοξο κληρικό της Μαρτυρικής Μητροπόλεως Χαλεπίου, ο οποίος ασχολείται με τα πολλά προβλήματα των χριστιανών προσφύγων στην περιοχή .

Αγαπητοί αδελφοί.

«Κοιτάξτε τα μάτια, κοιτάξτε τα πρόσωπα αυτών των Ρωμιών της Συρίας, αυτών των Ελληνοσύρων, αυτών των Ορθοδόξων Ελλήνων της Αντιοχείας.

Κοιτάξτε τους γιατί είναι σαν τα αρνιά στο μαντρί που πάνε για σφάξιμο.

Κοιτάξετε αυτούς τους Ελληνορθόδοξους Χριστιανούς που σκοτώνονται από τους μουσουλμάνους χωρίς να έχουν καμία βοήθεια από πουθενά.

Ας τους κοιτάξουμε όλοι μας. Εμείς που γράφουμε για τους αγίους, εμείς που γεμίσαμε το διαδίκτυο με Ορθόδοξα ιστολόγια για να γράφουμε για σταρετς, για Φιλοκαλίες και Γεροντικά κι άλλα διάφορα Πατερικά βιβλία, για αδιάλειπτες προσευχές με κομποσκοίνια, και πέστε μου τί όφελος έχουν όλα αυτά όταν οι ομόθρησκοι μας στη Συρία κάθε μέρα σφαγιάζονται και μαρτυρούν για το Χριστό και εμείς τους αγνοούμε; Ας τους κοιτάξουν οι ιερείς και οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου και της Ελλάδος που εθελοτυφλούν και συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα».

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι Ρωμιοί της Συρίας και του Λιβάνου που τόσοι λίγοι από εμάς γνωρίζουμε την ύπαρξη; Κατ” αρχήν σε αντίθεση με αυτούς τους κοντόφθαλμους που νομίζουν ότι Έλληνες είναι αυτοί που ζουν μόνο μέσα στα σύνορα του Ελλαδικού Κράτους, θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας ότι ο Ελληνισμός ανθούσε πολύ πιο πέρα από τα σύγχρονα σύνορα της Ελλάδας. Αυτοί οι Ρωμιοί που ανήκουν στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι κοινότητα με μακρά ελληνική κληρονομιά που χρονολογείται από την ίδρυση της Αντιοχείας το 323 π.Χ. από το Σέλευκο Νικάτορα και από τη περίοδο της κατάκτησης της Ασίας από το Μέγα Αλέξανδρο. Οι Ρωμιοί της Συρίας και του Λιβάνου είναι Έλληνες της Αντιόχειας και η πλειοψηφία από αυτούς κατάγονται από Έλληνες Μακεδόνες εποίκους και Έλληνες της βυζαντινής περιόδου.

Ας τους κοιτάξουμε όλοι μας και ας προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε, ο καθένας όπως μπορεί, για να φέρουμε στην επιφάνεια αυτή τη σύγχρονη γενοκτονία που συμβαίνει καθημερινά μπροστά στα μάτια μας, αλλά που για διάφορους λόγους τα δικά μας μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο και στην Ελλάδα κρύβουν από το κόσμο. Ας απαιτήσουμε από από την Εκκλησία της Κύπρου και της Ελλάδος να σταματήσει τους στρουθοκαμηλισμούς και να συμπεριφερθεί όπως αρμόζει. Ας βάλουμε όλοι στη πράξη τα λόγια του Χριστού και όχι μόνο να τα γράφουμε ή να τα διαβάζουμε.

 

Βέβαια η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας ,δημιουργεί σοβαρότατα εμπόδια στην προσπάθειά μας .Όμως οι φιλάνθρωπες διαθέσεις φίλων και μελών μας δίνουν την δύναμη να συνεχίσουμε.

 

Έτσι απευθυνόμαστε και σε όποιον άλλο μπορεί και θέλει να συμμετέχει στην προσπάθειά μας αυτή να καταθέσει την οποιοδήποτε δωρεά σε ένα από τους παρακάτω λογαριασμούς.

 

1.ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ/66046796ΙBAN : GR 66 0120 5450 0000 0006 6046 796BIC :EMPOGRAA.((Δικαιούχος π.Δημήτριος Αθανασίου)

2. Eurobank / 0026-0469-64-0100058162.(IBAN -GR 6102604690000640100058162)(Δικαιούχος π.Δημήτριος Αθανασίου)

 

Τα χρήματα αποστέλλονται δια μέσου Ιεραποστολικού Συλλόγου ,ο οποίος εκδίδει και τις σχετικές αποδείξεις.

Ως εκ τούτου παρακαλούμε τους δωρητές να μας γνωστοποιούν τα απαραίτητα στοιχεία (ονοματεπώνυμο-διεύθυνση διαμονής) προκειμένου να τους αποσταλούν αποδείξεις των δωρεών τους.

Για την ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Αθανασίου

http://orthodoxi-martiria.blogspot.gr/2013/08/blog-post.html

This entry was posted in Ασία, Asia, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Συρία, Lebanon- Λίβανος, Syria and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ανακοίνωση-έκκληση για οικονομική βοήθεια των χριστιανών προσφύγων στην Συρία !

  1. Ο/Η Αγγελος Πεφάνης λέει:

    Με χαρά να βοηθήσω

  2. Ο/Η ierapostoli λέει:

    Οι αδελφοί μας περιμένουν και τη δική μας προσφορά, παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση που υπάρχει σε Ελλάδα και Κύπρο. Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν πρέπει να τους λησμονήσουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s