Πρόγραμμα στήριξης των παιδιών της Κένυας και πρόγραμμα εκπαιδευτικής υιοθεσίας απόρων φοιτητών στο Κονγκό.


Το Ορθόδοξο Χριστιανικό Πάσχα πλησιάζει ( 5 Μαΐου 2013 ). Δεκάδες χιλιάδες Ορθόδοξοι Χριστιανοί στις 80 Ιεραποστολές σε Ασία, Αφρική, Ωκεανία και Λατινική Αμερική, ανάμεσά τους και άπορα παιδιά και φοιτητές,  περιμένουν ένα δώρο αγάπης από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας, και ειδικότερα τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Ελλάδας,της Κύπρου, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου, της Μολδαβίας,της Λευκορωσίας,  της Γεωργίας και άλλων χωρών της Ευρώπης. Παρά την οικονομική κρίση, είμαστε βέβαιοι ότι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα σπεύσουν να προσφέρουν την οικονομική τους ενίσχυση στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή αυτές τις άγιες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, της Σταύρωσης, της Ανάστασης, του Ορθόδοξου Χριστιανικού Πάσχα ! Οι ανάγκες είναι τεράστιες σε όλες τις χώρες που δρα η Ορθόδοξη Ιεραποστολή. Έστω και 5 ευρώ, 10 ή 20 ευρώ μπορούν να λύσουν κάποιες ανάγκες. Σας καλούμε να συμμετέχετε όλοι σε αυτήν την πανστρατειά αγάπης προς την Ορθόδοξη Ιεραποστολή μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη.

Πρόγραμμα στήριξης των παιδιών της Κένυας

Καθηµερινά ζούµε το µεγάλο δράµα των µικρών παιδιών. Στις δικές µας κοινωνίες ορισµένα πράγµατα είναι δεδοµένα. Το παιδί το δικό µας µεγαλώνει µέσα στο περιβάλλον του και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες πρέπει να του προσφερθεί η απαραίτητη τροφή από το πρωί μέχρι το βράδυ. Φυσιολογική κατάσταση. Εδώ, όµως, στην Αφρική, τα πράγµατα διαφέρουν. Τα παιδιά ξυπνούν το πρωί και πηγαίνουν το βράδυ να κοιµηθούν νηστικά, κανείς δεν τους εγγυάται ότι θα έχουν την απαιτούµενη τροφή.

 

Έτσι η Ιερά Μητρόπολη Κένυας, µέσα στα διάφορα προγράµµατά της, εφάρµοσε ένα ειδικό πρόγραµµα επισιτισµού των παιδιών και όχι µόνο: ανέλαβε µια σταυροφορία διάσωσης των µικρών παιδιών, όχι µόνο για καθηµερινό φαγητό, δηλ. πρωινό και γεύµα, αλλά και ευκαιρίες µόρφωσης των µικρών µε την καταβολή €20 το µήνα.

 Η προσπάθεια αυτή βρήκε ανταπόκριση και σήµερα το πρόγραµµα αυτό έχει επεκταθεί σ’ όλη την επικράτεια της χώρας. Οι δικοί µας άνθρωποι έκαναν τις πιο δυνατές προσπάθειες και στάθηκαν δίπλα µας, για να σώσουµε όσο γίνεται περισσότερες ψυχές και να ανακουφίσουµε τα παιδιά µας, που ζουν κάτω από δύσκολες, ή ακόµα, ακατανόητες συνθήκες. ∆εν υπάρχουν συνθήκες καλές για τα παιδιά. Γι ’ αυτό µε το πρόγραµµα αυτό η Ιερά Μητρόπολη Κένυας προσπάθησε να δώσει ένα µήνυµα ελπίδας και βεβαιότητας ότι τα παιδιά έχουν το δικαίωµα να ζήσουν και να µορφωθούν.

Κάθε χρόνο η Ιερά Μητρόπολη, µε διάφορες ευκαιρίες, διοργανώνει γεύµατα για τα παιδιά, εκτός από το καθηµερινό. Έτσι, φέτος, τα Χριστούγεννα, µαζεύτηκαν στην αυλή της Μητρόπολης, εκτός από τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δηµοτικού και τα παιδιά της φτωχογειτονιάς µας, για ένα πλούσιο χριστουγεννιάτικο φαγητό και όχι µόνο. Προσφέρθηκαν αναψυκτικά και το κάθε παιδάκι πήρε και ένα µικρό χριστουγεννιάτικο δώρο και µαζί γραφική ύλη, τετράδια, µολύβια κ.τ.λ.

Μια µητέρα µε δύο ανήλικα παιδάκια πλησίασε τον Επίσκοπο και του εξοµολογήθηκε ότι το φαγητό που τους προσφέρθηκε τη µέρα των Χριστουγέννων ήταν το µοναδικό που είχαν τη δυνατότητα εκείνη τη µέρα να φάνε, διαφορετικά, µέρα των Χριστουγέννων, νηστικά θα έµεναν.

Οι προσπάθειες και τα προγράµµατα της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας θα συνεχισθούν κάτω από τις σηµερινές δύσκολες οικονοµικές κρίσεις. ∆εν πρέπει να αφήσουµε τα παιδιά να υποφέρουν και να δυστυχούν. Πρέπει µε κάθε τρόπο να καταβάλουµε προσπάθειες να βεβαιωθούµε ότι τα παιδιά δε θα κοιµούνται νηστικά.

 Έτσι µε τον τρόπο αυτό θα µπορέσουµε να στηρίξουµε, να ενθαρρύνουµε και να δώσουµε ελπίδα στα απροστάτευτα αυτά παιδάκια, που ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και περιµένουν χέρι βοήθειας, για να συνεχίσουν κι αυτά τον ωραίο τους προορισµό πάνω στον πλανήτη µας.

http://ierapostoles.gr/?p=4404

Children’s Support Program in Kenya

We experience the plight of the little children on a daily basis. In our societies some things are taken for granted. Our own child grows up in its environment and under any circumstances it should be given the necessary amount of food from the morning till the night. This is an absolutely natural situation. Here, however, in Africa, things are different. The children wake up in the morning and they go to bed at night hungry; no one can guarantee to them that they will have the food they need.

This is why the Holy Metropolis of Kenya ,among its various programs, implemented a special children’s feeding program, and not only: it undertook a crusade of survival of the little children, not only for daily food, i.e. breakfast and a meal, but also for educational opportunities for children by paying 20€ a month.

This effort met with response, and now this program has spread throughout the country. Our own people make the biggest efforts and stand by our side so that we can save as many souls as possible and relieve our children who live under very difficult or even inconceivable conditions. The conditions are not good for the children. That is why through this program the Holy Metropolis of Kenya is trying to give a message of hope and certainty that all children are entitled to life and education.

Every year, on various occasions, the Holy Metropolis organizes meals for the children, except for the daily one. So, this Christmas at the yard of the Metropolis, apart from the children of the kindergarten and the primary school, gathered the poor children of our area, too, for a rich Christmas meal and not only. Soft drinks were offered to them as well as a little Christmas present along with stationery, like notebooks, pencils…

One mother with two little children approached the Bishop and confessed to him that the food offered to them at Christmas was the only one they could eat that day, otherwise they would have stayed hungry on a Christmas day.

The efforts and the programs of the Holy Metropolis of Kenya will be continued even under those economically adverse circumstances. We must not leave the children suffering in their distress. We must do our best so that they will no longer sleep hungry.

This way, we will be able to support, encourage and give hope to these unprotected children who live under extremely difficult conditions and are expecting a helping hand to keep them going towards their beautiful destination on our planet.

From the Holy  Orthodox Christian  Metropolis of Kenya

http://orthodoxmission.org.gr/2013/04/childrens-support-program/

Μάθηση: ένα όνειρο ελπίδας της ζωής στο Κονγκό ( Κινσάσα )

Αγαπητοί αδελφοί,

 Ταπεινά σάς εύχομαι ο φιλάνθρωπος Θεός να χαρίζει σε σας, τις οικογένειές σας και στο ιεραποστολικό έργο σας την ευλογία Του.

 Ζητώ κι εγώ ιδιαίτερα τις προσευχές σας, ώστε να αντιμετωπίσω εδώ τα πολλά και δύσκολα καθημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται.

 Τον τελευταίο καιρό η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Εκείνο όμως που με στεναχωρεί πολύ είναι όταν μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έρχονται ορθόδοξοι φοιτητές και με παρακαλούν να τους βοηθήσω να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

     Άλλοι δεν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα του Πανεπιστημίου και τους διώχνουν από αυτό – εδώ δεν υπάρχει όπως στην Ελλάδα δωρεάν παιδεία· η φοίτηση, οι εξετάσεις, οι σημειώσεις, όλα πληρώνονται.

Άλλοι φοιτητές δεν έχουν να φάνε και παρακαλούν με δάκρυα στα μάτια, άλλους τους διώχνουν από τα σπίτια που έχουν νοικιάσει, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Βλέπεις αδύνατα πρόσωπα αλλά γεμάτα όρεξη για μάθηση. Ατενίζοντάς τους αισθάνομαι μεγάλη ντροπή που δεν μπορώ γι” αυτούς τους νέους να κάνω κάτι να τους βοηθήσω να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Αποφεύγω ακόμη να πηγαίνω στο γραφείο, αποφεύγω να δέχομαι επισκέψεις νέων, γιατί δεν έχω κάτι να τους πω.

Τι να τους πω; Λόγους παρηγορητικούς; Μα σε νηστικούς ή σε φοιτητές που τους διώχνουν από τα Πανεπιστήμια και για λίγα χρήματα αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους ή δεν έχουν να πληρώσουν το λιγοστό ενοίκιο για το δωμάτιο που μένουν ή να αγοράσουν την τροφή τους; Τι να τους πω, όταν δεν έχεις κάτι να τους δώσεις να συνεχίσουν τις σπουδές τους;

 Σήμερα, μόλις βγήκα από την Εκκλησία, πάλι με περίμεναν αρκετοί φοιτητές και με παρακαλούσαν να τους βοηθήσω, μεταξύ αυτών ήταν και δύο που σπουδάζουν νομική και με πολύ πόνο μού είπαν: «Από το 2010 έχουμε σταματήσει τις σπουδές μας, γιατί δεν είχαμε να πληρώσουμε. Προσπαθήσαμε να βρούμε χρήματα, εργασθήκαμε και αυτά που συγκεντρώσαμε δεν φθάνουν. Χρειαζόμαστε άλλα 150 δολλάρια. Δεν τα έχουμε, θα χάσουμε και φέτος τη χρονιά, βοηθήστε μας». Έσφιξε η καρδιά μου. Τι να κάνω; Πού να τα βρω για να δώσω σε αυτούς και στους άλλους ορθόδοξους νέους, που κάθε μέρα αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους;

Γι” αυτό αναγκάσθηκα και πήρα το θάρρος να προστρέξω στην Αδελφότητά μας για να σας παρακαλέσω θερμά κλίνοντας γόνυ στη φιλεύσπλαχνη καρδιά σας να μας χορηγήσετε 25 υποτροφίες για απόρους φοιτητές και να βοηθήσετε να συνεχίσουν τις σπουδές τους οι ορθόδοξοι νέοι της Μητροπόλεώς μας, που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, και έτσι να μπορεί να ατενίζει ο επίσκοπος τα πρόσωπά τους.

Με μεγάλη συγκίνηση πληροφορήθηκα, λοιπόν, την απόφαση του Δ.Σ. της Αδελφότητός μας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, με την οποία μάς ενημερώνετε για την έγκριση του κονδυλίου:

Υποτροφίες των απόρων φοιτητών της Μητροπόλεώς μας, 12.000 ευρω,

Έκτακτη οικονομική βοήθεια 6.000 ευρώ,

Ιατρείο 4.000 ευρώ και

Βαπτίσεις 1.350 ευρώ.

 Σας ευχαριστώ, διότι με βγάλατε από ένα καθημερινό ποιμαντικό αδιέξοδο. Ήδη θα δυνηθώ να βοηθήσω τους απόρους φοιτητές, ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τοὺς δωρητές και προσεύχομαι ο Θεὸς να τους χαρίσει την Επουράνια Βασιλεία.

 Είχαμε τη μεγάλη ευλογία από το Θεό να οδηγηθούν 53 αδελφοί μας ντόπιοι, κάτοικοι του Κονγκό,  μετά από κατήχηση στο ιερό βάπτισμα. Τούτο έγινε στο βαπτιστήριο του Ι.Ναού Αγίου Μάρκου Κινσάσας. Μετά τη βάπτιση έγιναν και δύο γάμοι.

Η ομάδα αυτή των νεοβαπτισθέντων είναι καρπὸς της διακονίας του κ. Βάιου Πράντζου στην Ι. Μητρόπολή μας, ο οποίος οργάνωσε το κατηχητικό έργο και παρακολούθησε και καθοδήγησε τους κατηχητές – φοιτητές και νέους θεολόγους μας – στην ιεραποστολική τους δράση εδώ στην Κινσάσα.

Και πάλι σας ευχαριστώ ευχόμενος κάθε ευλογία στο θεάρεστο έργο σας καθώς και στα μέλη της Αδελφότητάς μας και των οικογενειών τους.

† Ο Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος

http://ierapostoles.gr/?p=4411

Learning: a dream of hope for life ( Congo )

Dear brothers,

I humbly wish the benevolent God bless you all, your families and your missionary work in the new year.

I particularly ask for your prayers, so that I can deal with the numerous and difficult problems which arise daily.

Things are becoming more and more difficult. What saddens me the most, though, is when at the dismissal of the Divine Liturgy orthodox students approach me and ask me to help them continue their studies. Some cannot afford to pay the tuition fees of the University and are obliged to quit. Here there is no such thing as free education; the attendance, the exams, the notes, are all paid. Other students cannot fend for themselves and beg for some food, others are evicted from the houses they have rented because they have no money for the rent. One can see thin faces which are thirsty for learning, though. Gazing at them, I feel really ashamed for not being able to do anything for these young people and help them continue their studies. I even avoid going to my office. I try to avoid accepting the visits of young people because I have nothing to say to them.

What could I tell them? Words of comfort? What can one say really to starving young people or those who are kicked off their Universities for not being able to pay the low rent for their lodging or buy their food? What could I tell them when I could not give them some form of aid to help them continue their studies?

Today, as soon as I got out of the church, I met again with several students who were waiting for me and who started begging me to help them; among them were two Law students who told me in anguish:” We have interrupted our studies since 2010 because we didn’t have enough money. We tried to find the money, we worked, and still, what we have gathered is not enough. We need another 150 dollars. We haven’t got it and we will lose this year, too. Please, help us!” My heart was tight. What am I supposed to do? Where can I find the money to give not only to them but also to other Orthodox young people who have to interrupt their studies due to lack of money?

That is why I was forced to find the courage and resort to your Fraternity in order to entreat you -addressing to your benevolent heart- to grant us 25 scholarships for destitute students, and also help continue their studies the orthodox young people of our Metropolis who are facing this problem. Only then will the Bishop be able to look at them in the eyes.

Therefore, I was very touched to be informed of the decision of the Board of your Orthodox Missionary Fraternity with which you let us know about the approval of the fund:

12.000€ for the scholarships of the destitute students of our Metropolis,

6.000€ for exceptional financial assistance

4.000€ for a surgery and

1.350€ for Christenings.

I thank you for taking me out of a daily pastoral deadlock. Now I will be able to help the destitute students continue their studies. I particularly want to thank the donors and I pray that God presents them with the Kingdom of Heaven.

Today, the 19th of January, we had the great blessing by God to baptize 53 of our indigenous brothers. They were taken to the Holy Sacrament of Baptism after catechism. The christening took place at the Holy Church of Saint Mark in Kinshasa and was followed by two weddings.

This group of the neophytes is the fruit of the ministry of Mr Vaios Prantzos, your ex-president, at our Holy Metropolis, who organized the catechetical work, monitored and guided the catechists- students and our new theologians- in their missionary work here in Kinshasa.

I thank you once more wishing every blessing in your God-pleasing work as well as to the members of your Fraternity and their families.

† Nikiforos of Central Africa

http://orthodoxmission.org.gr/?p=460

ΔΩΡΕΕΣ – DONATIONS :

http://orthodoxmission.org.gr/contribute/

http://ierapostoles.gr/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE/

https://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Εξωτερική Ιεραποστολή, Κύπρος - Cyprus, Κένυα-Kenya, Κογκό,Congo and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s