H θρησκευτική κατάσταση στο Καμερούν και η παρουσία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας στο Καμερούν. Orthodox Church in Cameroon, Église orthodoxe au Cameroun,Orthodox Church nchini Cameroon!


Η έρευνά μας συνεχίζεται. Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε τη πληθυσμιακή και θρησκευτική κατάσταση σε διάφορες χώρες του πλανήτη, να δείξουμε τη παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και να ευαισθητοποιήσουμε τους Ορθόδοξους Χριστιανούς όλου του κόσμου να ενεργοποιηθούν στο τομέα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και να την ενισχύσουν με προσευχή, με εθελοντική προσφορά και  οικονομική ενίσχυση-δωρεές. Σήμερα, θα δούμε τη θρησκευτική κατάσταση στο Καμερούν, όπου εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία, η Ορθόδοξη Μητρόπολη του Καμερούν. Σε μια χώρα που ξεπέρασε τα 20.000.000 κατοίκους, το 70% ανήκει σε κάποια χριστιανική ομολογία ή αίρεση ( ρωμαιοκαθολικοί 38%, προτεστάντες 26%, άλλες χριστιανικές αιρέσεις 4% ), οι μουσουλμάνοι αντιπροσωπεύουν το21% του πληθυσμού, ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν σε άλλες θρησκείες ( αφρικανικές, Μπαχάι κλπ ) ή δεν θρησκεύουν.  Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στο Καμερούν αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το 1% του πληθυσμού, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Μητρόπολης Καμερούν, μιας Μητρόπολης που περιλαμβάνει, σήμερα, 4 κράτη και 1 νησί,δηλαδή, το  Καμερούν, Τσαντ, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ισημερινή Γουινέα και τα νησιά  Σάο Τομέ  και Πρίνσιπε . Από τα 5 συνολικά κράτη, ορθόδοξες εκκλησίες και κοινότητες υπάρχουν στα τρία πρώτα, με λίγους Ορθόδοξους Ιερείς να διακονούν σε αυτά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να διακονήσουν τις δεκάδες χιλιάδες βαπτισμένων Ορθοδόξων Χριστιανών σε τρία κράτη ( Καμερούν, Τσάντ και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ). Το Τσάντ, με πληθυσμό πάνω από 10.000.000 κατοίκους, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πληθυσμό πάνω από  4.400.000 κατοίκους, έχουν μόνο 3 Ορθόδοξους ιερείς στη διακονία των λαών αυτών ! Και, φυσικά, η έλλειψη ορθόδοξων ιεραποστολικών συνεργατών είναι ένα τεράστιο θέμα που απασχολεί τους Ιεραποστόλους, οι οποίοι «φωνάζουν» σε αυτιά » μη ακουόντων» !

Είμαστε στο έτος 2013 μετά Χριστό και χώρες, όπως η Ισημερινή Γουινέα ( κάτοικοι 685.000 ), τα νησιά Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ( κάτοικοι 185.000 ) δεν έχουν Ορθόδοξη Εκκλησία και ιεραποστολή! Γιατί ; Όταν οι πιο ακραίες χριστιανικές σέκτες του 19ου και 20ου αιώνα έχουν «ιεραποστόλους», σχεδόν, σε όλα τα κράτη και τα νησιωτικά κράτη, γιατί η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, που υπάρχει από το 33 μ.Χ, απουσιάζει από αυτά ; Τι κάνουν τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία, οι Ορθόδοξες τοπικές Εκκλησίες και Μητροπόλεις ; Πως βοηθούμε, με ανθρώπινο δυναμικό και οικονομική ενίσχυση τον Ορθόδοξο Ευαγγελισμό των Εθνών ; Πότε θα κατανοήσουμε ότι το πρώτιστο καθήκον της  Ορθόδοξης Καθολικής Εκκλησίας ( Eastern Orthodox Church ) , με 300.000.000 πιστούς σε όλο το κόσμο, είναι το ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ, με τη μαρτυρία της πρώτης, πρωτοχριστιανικής, αρχαίας, αγίας, καθολικής, αποστολικής, Ορθόδοξης Εκκλησίας ;

Πάσχα και Ανάσταση στο Καμερούν :

http://ampelonas-trygetes.blogspot.gr/2013/02/2012.html

Διαβάστε την παρακάτω επιστολή του Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγορίου :

Πνευματικό καταφύγιο για τους νέους του Γιαουντέ

Αγαπητοί αδελφοί,

Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε! Σας έχω αναφέρει στο παρελθόν τη σημαντικότητα της παρουσίας του Ιερου Ναού του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Τριάδος στην πρωτεύουσα του Καμερούν Yaounde, ο οποίος κτίσθηκε με την ευγενή δωρεά της Αδελφότητας. Οι δύο αυτοί Ναοί λειτουργούν κανονικά από τον Οκτώβριο του 2011 με συγκεκριμένο πρόγραμμα ακολουθιών και Θείων Λειτουργιών τέσσερις φορές την εβδομάδα με σχετικό πρόγραμμα κηρυγμάτων και ομιλιών από όλους τους κληρικούς. Ήδη η παρουσία της Εκκλησίας μας έχει γίνει αισθητή στο κέντρο της πόλεως και ευχαριστούμε το Θεό για την ευλογία αυτή.

Πάντοτε σκεπτόμενοι την προαγωγή της ταπεινής ιεραποστολικής προσπάθειάς μας, αναζητούμε περισσότερα μέσα υποστήριξης του ευαγγελικού έργου. Σκεπτόμασταν πάντοτε να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο, το οποίο θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον του νέου κόσμου, για να προσεγγίσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία, και αυτό λόγω της γειτνίασης του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου με δύο μεγάλα Πανεπιστήμια. Εκατοντάδες φοιτητές περιφέρονται στην περιοχή αναμένοντας την έναρξη των μαθημάτων τους και, λόγω του ότι οι αίθουσες των Πανεπιστημίων δεν επαρκούν για το σύνολο των φοιτητών, οι μισοί περιμένουν να τελειώσει η πρώτη ομάδα, για να συνεχίσουν αυτοί στην ίδια αίθουσα.

Σκεφτήκαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μιαν ανοιχτή Βιβλιοθήκη – Αναγνωστήριο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διασυνδέσεις με ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες από όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου και η βιβλιοθήκη αυτή να είναι ανοιχτή στους φοιτητές. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να δουλέψει θετικά για την ιεραποστολική μας προσπάθεια και σε βάθος χρόνου θα έχουμε πολλά θετικά αποτελέσματα, διότι με την προσφορά ενός πνευματικού καταφυγίου για το νέο κόσμο, παράλληλα γίνεται και η γνωστοποίηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εφ” όσον η Εκκλησία θα ευρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Ο περιβάλλων χώρος της Εκκλησίας είναι πολύ μικρός για κάτι τέτοιο, έτσι η ιδέα ετέθη σε κατάσταση αναμονής. Τελευταία μάς προσέγγισε ένας γείτονας και μας πρότεινε να μας πουλήσει το γειτονικό οικόπεδο 365 τ.μ. για 23.000 €. Θεωρούμε ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία.

Γνωρίζουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και υπάρχει παντού οικονομική στενότητα, αλλά ελπίζουμε ότι ο Κύριος δεν εγκαταλείπει ποτέ το Αποστολικό έργο, που άλλωστε είναι ο πυρήνας του μυστηρίου της ενσαρκώσεώς Του και ταπεινώς υπόθεση και της δικής μας ασημάντου υπάρξεως.

Μετά της του Κυρίου αγάπης και ευχών προς πάντα τα μέλη της Αδελφότητος,

Ο Καμερούν Γρηγόριος

http://ierapostoles.gr/?p=4089

Μπορείτε να προσφέρετε ( και μέσω πιστωτικής κάρτας, στο ίντερντετ ) για το ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο της Ορθόδοξης Μητρόπολης Καμερούν ( Τσάντ και Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας ), μέσω της  Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης ( να αναφέρετε ότι η δωρεά προορίζεται για τη Μητρόπολη Καμερούν ) . Πληροφορίες δείτε εδώ :

https://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/

Βοηθείστε κι εσείς

Και η παραμικρή δωρεά στην Ιεραποστολή είναι χρήσιμη και πιάνει τόπο.

Η Αδελφότητά μας παραλαμβάνει τις δωρεές σας και τις αποστέλλει με τραπεζικά εμβάσματα στους ιεραποστόλους, καλύπτοντας τις ανάγκες των κλιμακίων για συγκεκριμένα έργα ή δραστηριότητες (π.χ. κτίσματα, εξοπλισμός, συσσίτια κ.λπ.).

Εφ” όσον ο δωρητής ζητήσει τη διάθεση των χρημάτων του σε συγκεκριμένη χώρα, τα αποστέλλουμε σε αυτή με το πρώτο έμβασμα που θα εγκριθεί. Ο δωρητής μπορεί να επιλέξει επίσης τη διάθεση σε συγκεκριμένο πρόγραμμα, ή να επιλέξει ένα από τα έργα, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Βοηθήστε κι εσείς το έργο της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής στα έθνη, καταθέτοντας τον οβολό σας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Προσωπικά

Ελάτε στα γραφεία μας, Μακένζι Κινγκ 6, Πλατεία Αγίας Σοφίας, 3ος όροφος, Θεσσαλονίκη. Ευκαιρία να γνωριστούμε.


Μέσω τράπεζας

Μπορείτε να καταθέσετε τη δωρεά σας στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς. Μην ξεχάσετε να δηλώσετε σωστά το όνομά σας.

 • Εμπορική Τράπεζα 80765011
 • Αγροτική Τράπεζα 215-04-0043 33-71
 • Εθνική Τράπεζα 256/480006-09
 • Eurobank 206/0101157390
 • Τράπεζα Πειραιώς 5200-052141-068

Για διεθνείς ή ηλεκτρονικές δωρεές, μπορείτε να καταθέτετε στο λογαριασμό GR03 0120 4050 0000 0008 0765 011 – BIC: EMPOGRAA.


Μέσω PayPal

Αν έχετε χρεωστική ή πιστωτική  κάρτα συναλλαγών ή λογαριασμό PayPal, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δημοφιλή υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών. Για μετάβαση, χρησιμοποιήστε το πλήκτρο Donate.

http://ierapostoles.gr/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE/

https://www.paypal.com/gr/cgi-bin/webscr?cmd=_flow&SESSION=WCcym_kNGDkU-u_wWLyPVXmOg6kzotFqAY7MAjKp04uPzTYcmqitX4rYaym&dispatch=5885d80a13c0db1f8e263663d3faee8dd75b1e1ec3ad97b7af62835dd81d5d52


Για όλες τις καταθέσεις εκδίδονται και αποστέλλονται θεωρημένες αποδείξεις. Αν δωρίζετε για πρώτη φορά, ενημερώστε μας για τη διεύθυνσή σας, ώστε να σας αποστείλουμε την απόδειξη ταχυδρομικώς. Αν θέλετε, μετά τη δωρεά σας, ενημερώστε μας για αυτήν μέσω της ειδικής φόρμας.

This entry was posted in Central African Republic - Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Chad - Τσάντ, Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Εξωτερική Ιεραποστολή, Κύπρος - Cyprus, Καμερούν,Cameroon and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to H θρησκευτική κατάσταση στο Καμερούν και η παρουσία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας στο Καμερούν. Orthodox Church in Cameroon, Église orthodoxe au Cameroun,Orthodox Church nchini Cameroon!

 1. Ο/Η Georgios Panagiopoulos λέει:

  Mia para polh orea fotografia, sa itan kalo na kxeroume to onoma tou pater, presbitera kai ta 4 paidia tous kai ti xora zoun, kai to onoma tin enorias tous.

  Euxaristo.
  pater Georgios Panagiopoulos

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s