Θεμελιώθηκε ο πρώτος ορθόδοξος ναός στο Καμπερόν της Μποτσουάνας. The first Orthodox Church in Botswana !


Πραγματοποιήθηκε το πρωί από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ ο αγιασμός και η θεμελίωση του πρώτου Ορθόδοξου Ιερού Ναού στην περιοχή Πακαλάνι του Καμπερόν Μποτσουάνας.

 Ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Επίσκοπο Μποτσουάνας κ. Γεννάδιο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άκκρας κ. Γεώργιο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κενυας κ. Μακάριο, τον Επίτιμο Πρόξενο της Μποτσουάνας στην Ελλάδα κ. Νεκτάριο Πολυχρονίου, την ευρωβουλευτή της Κύπρου κα Ελένη Θεοχάρους, εκπροσώπους της τοπικής κυβερνήσεως, κληρικούς και λαϊκούς, καθώς και εκπροσώπους των Ορθοδόξων Κοινοτήτων της Μποτσουάνας, πραγματοποίησε την τελετή, μετά το πέρας της οποίας ο Πατριάρχης ανακοίνωσε πως ο Ναός θα είναι αφιερωμένος στο όνομα του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Αγίου Χριστοφόρου, και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Η ΑΘΜ αναφέρθηκε με συγκίνηση στην μεγάλη δωρεά της οικογένειας του μακαριστού πατρός Ευέλθωνος από το Παραλίμνι της Κύπρου και ιδίως της πρεσβυτέρας Ανδρούλας Παπαευέλθωντος η οποία εις μνήμη του μακαριστού ιερέως πρόσφερε τη μεγάλη χρηματική δωρέά για να αγοραστεί το οικόπεδο.

Η δωρεά αυτή αρχικά είχε κατεύθυνση την Μητρόπολη Κένυας, όμως με παρέμβαση του Μακαριωτάτου προς τον Μητροπολίτη Κένυας η δωρεά μεταφέρθηκε στην Μποτσουάνα.

Ο Μακαριώτατος, υπογράμμισε οτι η οικογένεια θα αφιερώσει το ναό και στο όνομα του Αγίου Χριστοφόρου, στη μνήμη του μακαριστού τους παιδιού Χριστοφόρου (ο οποίος ήταν ιατρός).

 Επίσης στο όνομα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στη μνήμη του παιδιού της οικογένιας Σάββα και Ρένας Σαββάκη εκ Κύπρου, οι οποίοι στηρίζουν συνεχώς το έργο της επισκοπής στη Μποτσουάνα.

Ο Πατριάρχης ευχήθηκε γρήγορα να εγκαινιάσει τον ιερό ναό στην Μποτσουάνα, ο οποίος σημειοτέον είναι ο πρώτος ορθόδοξος (καθεδρικός) ναός στη χώρα.

Κατόπιν η ΑΘΜ με τη συνοδεία του κατευθύνθηκαν στην έδρα της Ιεράς Επισκοπής, όπου πραγματοποίησε τον καθιερωμένο αγιασμό των εγκαινίων του Επισκοπείου.

Στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη δική του ποιμαντορία ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Μποτσουάνας και με ικανοποίηση χαιρέτησε τα πρώτα βήματα της οργανώσεως της Ιεράς Επισκοπής, όπως είναι η οργάνωση της γραμματείας και των άλλων δραστηριοτήτων της τοπικής εκκλησίας.

Ευχήθηκε «ο τόπος αυτός που σήμερα καθαγιάζεται, να αποτελέσει τη βάση και το ορμητήριο για την ανάπτυξη του πνευματικού έργου στη φιλοπρόοδη χώρα».

Μετά την τελετή ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος δεξιώθηκε τον προκαθήμενο και τους παρισταμένους, ενώ επισκέφθηκε και το μικρό Δημοτικό Σχολείο της Επισκοπής που βρίσκεται σε παρακείμενο κτίριο.

Αμέσως μετά ο Πατριάρχης παρακάθησε σε επίσημο γεύμα το οποίο προσέφερε προς τιμή της ΑΘΜ ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Στο γεύμα ήταν παρόντες όλοι οι επικεφαλής των Χριστιανικών Εκκλησιών της χώρας. Παρόντες μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Προεδρικού Γραφείου και η υφυπουργός Προεδρίας της χώρας, η Ευρωβουλευτής κα Θεοχάρους, ο πρόξενος της Μποτσουάνας στην Ελλάδα, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Νότια Αφρική, η διευθύντρια Εθιμοτυπίας και Πρωτοκόλλου και ο πρόξενος της Κροατίας και Τσεχίας στην Μποτσουάνα.

Ο υπουργός Υγείας προσέφερε στον Μακαριώτατο δώρα εκ προσώπου του προέδρου της Δημοκρατίας και είχαν ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Μακαριώτατο για την εφαρμογή ανθρωπιστικών και ιατρικών προγραμμάτων στην Μποτσουάνα μέσω της Ιεράς Επισκοπής.

Υποσχέθηκε δε την πλήρη στήριξη και συμπαράσταση της κυβερνήσεως στον επίσκοπο Mποτσουάνας.

Για την Romfea.gr,  Άρης Μεντίζης

 http://www.romfea.gr/epikairotita/12736-protos-orthodoxos-naos-sto-kaberon

Υποσημείωση δική μας :  Δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό για την εξέλιξη αυτή. Σύντομα οι Ορθόδοξοι της Μποτσουάνας, ελπίζουμε, να αποκτήσουν το δικό τους ναό. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να βρεθούν οι δωρητές για την οικοδόμηση του ναού. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να προχωρήσει ο Ορθόδοξος Ευαγγελισμός της Μποτσουάνας.

Δεν αρκεί , όμως, να μαθαίνουμε τα νέα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής. Πρέπει ΟΛΟΙ να γίνουμε συν- εργάτες των Ορθοδόξων Ιεραποστολών, είτε οικονομικά, είτε με προσωπική συνεισφορά. Ο Άγιος Θεός, δια της Παναγίας και πάντων των Αγίων, να δώσει μια τέτοια ιεραποστολική καρποφορία !

This entry was posted in Botswana, Μποτσουάνα, Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s