Ενισχύστε το σχολείο «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ» στο DOLISIE – Congo Brazzaville. Support the Orthodox School in Dolisie, Congo-Brazzaville.


Για τέταρτη χρονιά φέτος θα λειτουργήσει το σχολείο μας ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ στο Dolisie.

Η προτροπή για την ίδρυση του έγινε από τον ίδιο τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας, όταν εγκαινίασε το παρακείμενο ορφανοτροφείο μας. Κτίσθηκε με δωρεές που συγκεντρώθηκαν, από τον Σύλλογο ο Πρωτόκλητος και το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από τους Ορθοδόξους της Αυστραλίας.

Το Σχολειό λειτουργεί το πρωί ως Δημοτικό και το απόγευμα ως Γυμνάσιο ( λόγω αδυναμίας να οικοδομήσουμε το κτίριο Γυμνασίου – Λυκείου). Παρακολουθούν τα μαθήματα 330 παιδάκια μαζί με τα ορφανά μας. Η εκπαίδευση προσφέρεται δωρεάν πλην ενός συμβολικού ποσού που δίδεται κατά την εγγραφή. Η λειτουργιά του, συμπεριλαμβανομένων των μισθών διδασκάλων, καθηγητών και προσωπικού, κοστίζει 10 ευρώ ανά μαθητή τον μήνα.

Οι περισσότεροι μαθητές είναι άπορα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών. Η οικονομική κρίση εμποδίζει τους ευλαβείς χριστιανούς να συνεχίσουν να μας βοηθούν για την λειτουργία του σχολείου μας. Προσευχόμαστε στον Κύριο να παραμείνει ανοικτό, λαμπάδα φωτεινή για την κοινωνία του Congo.

Σας παρακαλούμε να αναλάβετε τα δίδακτρα ενός μικρού παιδιού, που σπουδάζει στην αγκάλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αρκεί η αγάπη σας να εκφρασθεί με 120 ευρώ το χρόνο. Γίνεστε έτσι συνεργοί στο έργο μας μέσω του  ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ που έχει ανοίξει για αυτό τον σκοπό τον λογαριασμό:

619/63553212 στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Τότε οι άγγελοι αυτών των μικρών παιδιών θα συντροφεύουν τα βήματά σας.

 

Με ευχαριστίες εκ βάθους καρδίας

Ιερομόναχος Θεολόγος

http://orthodoxcongo.blogspot.com/2012/04/blog-post_06.html

 

Αγαπητοί μου, φίλοι του έργου του Θεού, σύμφωνα με το καταστατικό της Επισκοπής (υπογεγραμμένο από τον Πατριάρχη και Ποιμενάρχη μας), οργανώθηκε αμέσως μετά την άφιξη μου στο Congo, η πρώτη συνάντηση του Επισκοπικού Συμβουλίου. Είναι μια συμβουλευτική σύναξη όλων των ιερέων, των προέδρων των εκκλησιαστικών επιτρόπων, και των υπευθύνων των διαφόρων τομέων. Σε πνευματική ατμόσφαιρα έγινε η ενημέρωση όλων, και ο καταμερισμός των ευθυνών και των υποχρεώσεων, ώστε να υπάρχει μία διοικητική και λειτουργική αρμονία στην Επισκοπή, που παρά τις τεράστιες δυσκολίες (ιδίως οικονομικές) αναπτύσσεται με την ευλογία του Μακαριωτάτου.

Από τα παιδιά του ορφανοτροφείου και του σχολείου μας, σας μεταφέρω ξανά τις θερμές ευχαριστίες και την έκκληση να μην τα ξεχνάτε. Αυτά τα παιδιά μας έχουν γίνει και δικά σας παιδιά. Γνωρίζουν πόσο τα βοηθήσατε και προσεύχονται για εσάς. Ιδίως όμως προσεύχονται να μην ξαναμείνουν ορφανά.

Αργά, στον ρυθμό της Αφρικής, προχωράει η ανοικοδόμηση του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Ίσως μας κάνει λίγο ανυπόμονους η προσδοκία μας ότο θα γίνει το πνευματικό μας κέντρο που θα ενθαρρύνει τον αγώνα μας. Ο Θεός στέλνει κάθε τόσο και νέα άτομα που ο Ίδιος τα καλεί να Του αφιερωθούν˙ Και αυτή η ευλάβεια τους φουντώνει μέσα στην Αγάπη Του, όπως φουντώνουν και τα κλαράκια από τα ελαιόδεντρα που έφερα για το μοναστήρι μας από την Σουρωτή, από την ευλογημένη γειτονιά του γέροντος Παϊσίου. Όπως καταλαβαίνετε, η διακονία εδώ είναι πολύπλευρη, αλλά κάθε έκφρασή της αναγκαία.

Πέντε ημέρες στο Impfondo με βοήθησαν να ξεκουραστώ πνευματικά και σωματικά. Η ενορία μας εκεί μεγαλώνει ασχολούμενη με τον καθαρισμό και την περίφραξη του ωραίου κεντρικού οικοπέδου που χάρη στην δωρεά του ‘Πρωτοκλήτου’ απέκτησαν. Οι καθημερινές ακολουθίες τους συνδέουν με την προσευχή και την λειπουργική παράδοση της εκκλησίας μας. Το Σάββατο της Τυρινής το τεράστιο ποτάμι έλαμπε μπροστά μας, ενώ στην όχθη του, στη σκιά ενός μεγάλου δέντρου, οι Πυγμαίοι ορθόδοξοι και κατηχούμενοι τραγουδούσαν για το βάπτισμα. Από τα νερά του Αφρικανικού αυτού ‘Iορδάνη’ βγήκαν λευκοί και λαμπεροί είκοσι ‘αυτόχθονες’ (όπως αποκαλούν τους Πυγμαίους) και επτά από τους κατηχουμένους της πόλης. Δύο φορές επισκέφθηκα (έξι χιλιόμετρα δρόμος) με το ποδήλατο το χωριό τους. Ο Joachim, ο κατηχητής τους με βοηθούσε να επικοινωνούμε στην γλώσσα τους. Τριάντα παιδάκια στο σχολείο, που τους έστησε το κράτος, μαθαίνουν γράμματα. Οι υπόλοιποι κυνηγούν στο δάσος και οι γυναίκες μαγειρεύουν. Το απόγευμα της Καθαρής Δευτέρας συγκεντρώθηκαν όλοι (150 άτομα) να θρηνήσουν και να τραγουδήσουν την γερόντισσα Εριέττα που άφησε τον παράδεισό τους για τον ουρανό. Μαζεύτηκαν μετά οι πιστοί μας και τους έδωσα φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα, μπισκότα και καραμέλες σ’όλα τα παιδάκια.

Το όνειρο των πιστών του Impfondo και η άμεση ανάγκη τους είναι να στεγάσουν τον Άγιο Μάρκο, τον προστάτη τους. Για να φύγουμε από το στενάχωρο σπίτι που νοικιάζουμε είναι απαραίτητο να κτισθεί ένας αξιοπρεπής ναός, γιατί όχι και ένα μικρό παρεκκλήσι στο χωριό των Πυγμαίων, ώστε να μην βαδίζουν καθημερινά δυό ώρες για να έρθουν στην ενορία. Αφουγκράζεστε τις προσευχές τους;

Στην πρωτεύουσα Brazzaville, την Κυριακή της Ορθοδοξίας το πρωΐ, ένας δαιμονικός πειρασμός κράτησε όσο και η θεία Λειτουργία. Οβίδες, βόμβες, εκρήξεις, ισοπέδωσαν μιά ολόκληρη γειτονιά γύρω από την οπλαποθήκη που εξεράγει. Στην μισή πόλη έσπασαν τα τζάμια και χάλασαν στέγες. Το χειρότερο όμως ήταν ότι χάθηκαν 300 περίπου ψυχές και τραυματίστηκαν 2000 άτομα. Την Κυριακή, ημέρα της κηδείας τους θα γίνει προσευχή και έρανος για τα θύματα σε όλες τις ενορίες μας, για να βοηθήσουν οι δικοί μας φτωχοί τους φτωχώτερους αδελφούς τους. Αυτή την ίδια συμβολική πράξη αγάπης επιζητούμε και από τους Έλληνες πιστούς τώρα που έγιναν και αυτοί πτωχοί να νιώθουν τους πτωχώτερους.

Πόσο ευγνώμωνες είμαστε σε όλους εσάς τους αναγνώστες μας! Ο ‘Πρωτόκλητος’ τολμώ να πώ, μας έχει υιοθετήσει. Χωρίς την έμπρακτη αυτή αγάπη σας, πως μπορεί να ζήσει και να οργανωθεί μια νεοσύστατη επισκοπή που ακόμα δεν έχει δημιουργήσει επί τόπου εισοδήματα;

Ποιός είναι ο περισσότερο ‘πλησίον’ στον Αφρικανό ορθόδοξο από εσάς;

Σας ζητούμε να μείνετε κοντά μας με την προσευχή και την εν Χριστώ Αγάπη˙ Και Εκείνος που σας εμπνέει θα σας ανταποδώσει στο εκαντοταπλάσιο την προσφορά της καρδιάς σας.

Ιερομόναχος Θεολόγος

Congo, β’ εβδομάδα Νηστειών

http://orthodoxcongo.blogspot.com/2012/04/blog-post.html

Μπορείτε να στείλετε την αγάπη σας στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Κονγκό Μπραζαβίλ και στο σχολείο,είτε μέσω του τραπεζικού λογαριασμού που αναγράφεται στο κείμενο (απευθείας ), είτε μέσω του Συλλόγου Ιεραποστολής ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ Πάτρας. Πληροφορίες δείτε εδώ.

https://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κογκό Μπραζαβίλ - Congo Braza, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ), Φως των Εθνών and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Ενισχύστε το σχολείο «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ» στο DOLISIE – Congo Brazzaville. Support the Orthodox School in Dolisie, Congo-Brazzaville.

  1. Παράθεμα: Ενισχύστε το σχολείο “ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ” στο DOLISIE – Congo Brazzaville. Support the Orthodox School in Dolisie, Congo-Brazzaville. « Sevgi Denizleri

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s