Τιμή στους Τρείς Ιεράρχες από το Μαπούτο της Μοζαμβίκης μέχρι τη Βόρειο Ήπειρο.


Σε όλες τις γωνιές του πλανήτη οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τίμησαν τους Τρεις Ιεράρχες, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Μόνο στη ταλαίπωρη Ελλάδα έχουν απομείνει κάποιοι – αγράμματα, αργυρώνητα όργανα της Νέας Τάξης και  Νέας Εποχής – που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τα λόγια τους και να τους παρουσιάσουν «πολέμιους» των Ελλήνων ! Το θέαμά τους θλιβερό και γίνονται κάθε χρόνο καταγέλαστοι, ενώ οι Τρεις Ιεράρχες τιμώνται εδώ και 16 αιώνες από τους απανταχού της γης Ορθοδόξους Χριστιανούς!

Τιμή προς τους Τρεις Αγίους Προστάτες της Παιδείας στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης

Αγαπητοί Φίλοι, χαίρετε!

Σήμερα ήταν μια επιπλέον αποκαλυπτική Κυριακή στον ελληνορθόδοξο ναό τού Μαπούτο. Γιορτάσαμε, με Αρτοκλασία και σχετική συνοπτική αναφορά στο κήρυγμα, τους Τρείς Μεγάλους Προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας.

Πολυπληθές το εκκλησίασμα: Έλληνες, Ρώσοι, Αμερικανοί και λοιποί! Όλοι συμμετείχαν -με τον δικό του ο καθένας τρόπο- στην ευχαριστιακή Σύναξή μας, μεταλαμβάνοντας μάλιστα οι πλείστοι των Αχράντων Μυστηρίων.

Αμέσως μετά, στο Επισκοπείο, απέναντι από τον μεγαλοπρεπή Ναό, έγινε η καθιερωμένη πλούσια συνεστίαση, με εδέσματα που έφεραν οι εντόπιοι Ορθόδοξοι από τα σπίτια τους. Ως γνωστόν, ο οικείος Επίσκοπος κ. Ιωάννης έχει από έτους ανοίξει τις θύρες της Επισκοπής στον λαό, οπότε όλοι έρχονται με την άνεσή τους, συμπεριφέρονται ωσάν στο σπίτι τους, επειδή ακριβώς είναι το σπίτι τους! Οι πρωτοχριστιανικές «αγάπες» σε ισχύ και πλήρη αποδοτικότητα! Θαυμάσια όλα αυτά, τα οποία συντελούν τα μέγιστα στην ενότητα των Ορθοδόξων δια της αλληλογνωριμίας εθνικοτήτων, γλωσσών και προσωπικοτήτων!

 Ταυτόχρονα στο σχολείο, στην αυλή του Επισκοπείου και στην σκιά ενός πολυώροφου Υπουργείου, η κ. Μάρω πασχίζει να δημιουργήσει μια Χορωδία Εκκλησιαστικής Μουσικής. Εκεί, αφού κάναμε λόγο για τους Τρεις Ιεράρχες ως Προστατών και του μικρού αυτού Σχολείου εδώ στον νότο της Γης, ο γράφων προσπάθησε να γνωρίσει στα παιδιά το ότι η Βυζαντινή Μουσική εκφράζεται με οκτώ ήχους, χρησιμοποιώντας όλα τα αναστάσιμα απολυτίκια. Εκτός των άλλων, που μαθαίνουν αυτό τον καιρό, έγινε προσπάθεια εκμάθησης και ερμηνείας του «Φως ιλαρόν».

Όλα καλά, «κατά πάντα και διά πάντα»!

Σάς ασπάζομαι όλους από Μαπούτο

π. Π. Καποδίστριας

 http://orthomoz.blogspot.com/2012/01/blog-post_29.html

Η Γιορτή των Τριών Ιεραρχών στη Β. Ήπειρο

 
Η Γιορτή των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε, πλέον, ως Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων στη Βόρεια Ήπειρο. Δηλητηριασμένοι μέχρι το μεδούλι, επί πέντε δεκαετίες, δάσκαλοι, μαθητές και γονείς του χώρου μας πως η γιορτή της παιδείας και των γραμμάτων είναι η 7η  Μαρτίου- με το άνοιγμα του πρώτου αλβανικού σχολείου στην Κορυτσά, που δεν έχει καμία σχέση με το άνοιγμα των δικών μας ελληνικών σχολείων- γιόρταζαν πανηγυρικά και στο χώρο μας την ημέρα αυτή κι ας είχε μερικές δεκάδες χρόνια νωρίτερα που λειτουργούσε το σχολείο της Δρόβιανης  και πολλά άλλα τέτοια στο χώρο μας.
Την τελευταία δεκαετία σύσσωμος ο δασκαλικός κόσμος της βορειοηπειρωτικής μας κοινότητας υπενθυμίζει και γιορτάζει μεγαλοπρέπως την δική μας γιορτή των Γραμμάτων. Την Ημέρα των Τριών Ιεροδιδασκάλων, των Τριών Ιεραρχών: του Βασιλείου του Μεγάλου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Μαζί με τους Τρεις Μεγάλους Φωστήρες γιορτάζουν  οι μαθητές, οι δάσκαλοι κι όλος ο Ελληνισμός.
Έντονες ήταν οι δραστηριότητες αφιερωμένες στην Ημέρα αυτή στο χώρο της Βορείου Ηπείρου. Στο Αργυρόκαστρο οι μαθητές της Μέσης Σχολής Γενικής Εκπαίδευσης «Τίμιος Σταυρός» της Ιεράς Μητρόπολης, έδωσαν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Ημέρα αυτή. Ο Μητροπολίτης Ιεράς Μητρόπολης  Σεβασμιώτατος Δημήτριος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα.
Στους Αγίους Σαράντα, στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους, οι μαθητές του Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου «Απόστολος Παύλος», μετά τη θεια λειτουργία, παρουσίασαν στο  κοινό, που γέμισε την αίθουσα του Ναού, ένα πλούσιο πρόγραμμα με τραγούδια, μονόπρακτα και θεατρικά αφιερωμένα στη ζωή, το έργο και τις διδαχές των Τριών Ιεραρχών.
Εκτός από μαθητές, δασκάλους, παρευρέθηκαν διευθυντές ελληνικών σχολείων, ο Αντιπεριφεριάρχης των Αγ. Σαράντα Γιώργος Μάνος, ο οποίος και χαιρέτησε στην ελληνική, άνθρωποι των Γραμμάτων και πολλοί πιστοί.

ΣΦΕΒΑ

http://aktines.blogspot.com/2012/01/blog-post_1129.html

This entry was posted in Αλβανία - Albania, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Μοζαμβίκη-Mozambique, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s