Χριστουγεννιάτικη εκστρατεία ενίσχυσης της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στη Βόρειο Ήπειρο και στην Αλβανία.Ομαδικές βαπτίσεις νεοφώτιστων Ορθοδόξων Χριστιανών και γάμοι στη Κορυτσά..


Με μεγάλη χαρά και δοξολογίες προς το Θεό μάθαμε την ομαδική βάπτιση 19 νεοφώτιστων Ορθοδόξων Χριστιανών στο χωριό Πολένα της Κορυτσάς και την τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου για 8 ζευγάρια. Ταυτόχρονα πληροφορούσαστε για τις άοκνες προσπάθειες κατήχησης στην Ορθόδοξη πίστη στη περιοχή της Κορυτσάς, καθώς και τις προσπάθειες δωρεάν εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τον ελληνόφωνο και βλαχόφωνο Ελληνισμό της Κορυτσάς, της Βορείου Ηπείρου και της Αλβανίας. Με τις λίγες αυτές σκέψεις σας καλούμε …

να συμμετέχετε ενεργά στην εκστρατεία ενίσχυσης των ελληνικών «φροντιστηρίων» εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στη περιοχή της Κορυτσάς, καθώς και τις προσπάθειες κατήχησης και ορθόδοξης  ιεραποστολής στη Βόρειο Ήπειρο και στην Αλβανία. Πιστεύουμε ότι ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Έλληνες δεν πρέπει να λησμονούμε αυτούς που βρίσκονται κοντά μας και δεν μετέχουν των Μυστηρίων της Εκκλησίας, καθώς και δεν γνωρίζουν – για γνωστούς ιστορικούς λόγους- την ελληνική γλώσσα και παράδοση.

Παρά την οικονομική κρίση, σας προτρέπουμε να προσεύχεστε για τη διάδοση της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης σε όλη τη Βόρειο Ήπειρο και στην Αλβανία και σας ζητούμε να προσφέρετε από το υστέρημα της καρδιάς σας, έστω και 10 ευρώ, για τη συνέχιση του έργου που επιτελείται εκεί. Η εκστρατεία αγάπης θα διαρκέσει μέχρι τη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και θα δώσουμε πάλι το γενναιόδωρο  παρόν, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που περνά η πατρίδα μας και η κάθε ελληνική οικογένεια. Πληροφορίες στο τέλος του άρθρου για τις βαπτίσεις και τους γάμους στη Κορυτσά.

Πρωτοχριστιανική ατμόσφαιρα ζήσαμε 60 μέλη και φίλοι της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης τις ημέρες της εθνικής επετείου του ΟΧΙ στην ηρωική Κορυτσά. Στις 29 Οκτωβρίου, 19 αδελφοί μας από το χωριό Πολένα της Κορυτσάς ηλικίας από 8 ως 55 ετών, που για διάφορους λόγους δεν είχαν βαπτισθεί ως τώρα, πήραν μέρος στο μυστήριο του αγίου βαπτίσματος , βαπτίσθηκαν , μυρώθηκαν και έγιναν μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας σε μία ιδιαίτερα συγκινητική τελετή.

Στο χωριό Πολένα που η ΣΦΕΒΑ με τη συμπαράσταση πολλών φορέων έχει ανεγείρει τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως , ο ιερέας του χωριού μας είχε αναφέρει εδώ και 2 χρόνια τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι αρκετοί κάτοικοι του χωριού (χριστιανικό στο σύνολό του) ήταν αβάπτιστοι κάτι που παρατηρείται γενικότερα σχεδόν σε όλες τις περιοχές στη γειτονική χώρα. Γίναμε μέτοχοι στον προβληματισμό αυτό και προσπαθήσαμε με την κατάλληλη ενημέρωση να προτρέψουμε τους κατοίκους του χωριού να βαπτισθούν για να μπορούν να συμμετέχουν στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας και να μη στερούνται την χάρη του Αγίου Πνεύματος. Στην προσπάθεια αυτή πολύτιμη ήταν η συμβολή και των διδασκαλισσών που υπηρετούν στο σχολείο ΟΜΗΡΟΣ της Κορυτσάς, από την αδελφότητα Χριστιανική Ελπίς της Θεσσαλονίκης, οι οποίες για χρόνια έκαναν κατηχητικά μαθήματα για τα παιδιά αλλά και τους μεγαλυτέρους μεταδίδοντας με απλότητα τις βασικές αλήθειες της πίστεώς μας. Το φετεινό Πάσχα, ενημερώσαμε τους κατοίκους ότι οι σύλλογοι του ΠΑΣΥΒΑ και της ΣΦΕΒΑ με μεγάλη χαρά θα γίνονταν ανάδοχοι σε όποιον κάτοικο του χωριού θα εξέφραζε την επιθυμία να βαπτισθεί, αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα της βαπτίσεως.

Έτσι μέσα στο καλοκαίρι συνολικά 19 αδελφοί μας εκδήλωσαν την επιθυμία να βαπτισθούν ορθόδοξοι Χριστιανοί , ενώ στην πορεία τέθηκε και η ιδέα τελέσεως και του μυστηρίου του Γάμου για ορισμένα ζευγάρια( 8 στον αριθμό) που παρέμεναν αστεφάνωτα. Αμέσως άρχισε από την πλευρά της ΣΦΕΒΑ ένας μαραθώνιος προετοιμασίας για να είναι όλα έτοιμα για την μεγάλη ημέρα τελέσεως των μυστηρίων που ορίσθηκε για τις 29 Οκτωβρίου. Με τη βοήθεια του Θεού και την άοκνη προσπάθεια μελών και φίλων της ΣΦΕΒΑ που εργάστηκαν φιλότιμα για σχεδόν 2 μήνες, η προσπάθεια καρποφόρησε και στις 29 -10 βρεθήκαμε μαζί με πολλούς φίλους και συμπαραστάτες των συλλόγων μας στην πόλη της Κορυτσάς. Για πρακτικούς λόγους το μυστήριο της βάπτισης τελέσθηκε στον καθεδρικό ναό της Κορυτσάς όπου υπάρχει και βαπτιστήριο. Με τη συμμετοχή τριών ιερέων αλλά και την εθελοντική αναδοχή όλων των νεοφωτίστων από τους συμμετέχοντες στην αποστολή, σε κλίμα έντονης συγκίνησης τελέσθηκε η πρώτη ομαδική βάπτιση στην περιοχή μετά από 15 περίπου χρόνια όπως μας τόνισαν οι ιερείς του Ναού.

Με επίγνωση της ιερότητας των στιγμών, οι 19 Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας, πήραν μέρος στην κατήχηση και στη συνέχεια στην βάπτιση και το χρίσμα, τα οποία τελέσθηκαν και στα ελληνικά και τα αλβανικά, ενώ με συγκίνηση οι νεοφώτιστοι με τους αναδόχους τους κύκλωσαν 3 φορές το βαπτιστήριο ψάλλοντας το «Όσοι εις Χριστόν ἐβαπτίσθητε…».

Αμέσως μετά κατευθυνθήκαμε στο χωριό της Πολένας, προσκυνήσαμε στον ναό της Μεταμορφώσεως και παρακαθήσαμε σε γεύμα που μας ετοίμασαν εξ ιδίων με πολλή αγάπη, οι οικογένειες των βαπτισμένων αδελφών μας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας στην εκκλησία του χωριού έγινε το μυστήριο του Γάμου για 8 ζευγάρια ηλικίας από 30 έως 60 ετών. Και εδώ η χαρά ήταν μεγάλη για όλους μας, καθώς οι αδελφοί μας νομιμοποιούσαν την συζυγική τους σχέση ενώπιον του Θεού και δέχονταν την ευλογία της Εκκλησίας στη ζωή τους.

Η μέρα αυτή θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας καθώς ζήσαμε καταστάσεις για τις οποίες διαβάζαμε σε ανταποκρίσεις από ιεραποστολικά κλιμάκια στις ηπείρους της Αφρικής και της Ασίας. Δοξάζουμε τον Άγιο Θεό για την αίσια έκβαση της προσπάθειας αυτής και ευχαριστούμε θερμά όλους όσους εμφανώς και αφανώς συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχή προετοιμασία του μυστηρίου, αλλά και όσους φίλους μας συμμετείχαν στην αποστολή αυτή. Είναι σίγουρο ότι οι δεσμοί μας με το χωριό της Πολένας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο και από την πλευρά μας υποσχόμαστε ότι θα είμαστε πάντα δίπλα στους κατοίκους του, οι οποίοι με σοβαρότητα, σταθερότητα αλλά και ζήλο διατρανώνουν σε κάθε περίσταση την ορθόδοξη πίστη και την ελληνική τους συνείδηση.

( http://www.sfeva.gr/97550335.el.aspx )

Για τη λειτουργία των φροντιστηρίων, τους μισθοὺς των Βορειοηπειρωτών δασκάλων, τα έξοδα λειτουργίας όπου απαιτούνται, την ενίσχυση Βορειοηπειρωτών και έργα μέσα στὴ Βόρειο Ηπειρο, η ΣΦΕΒΑ ( η οποία  είναι κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του Μητροπολίτου Κονίτσης κ. Ανδρέου ) διέθεσε -μόνο τα 5 τελευταία χρόνια – πάνω απὸ 100.000 ευρώ.

Μπορείτε να ενισχύσετε την προσπάθεια αυτὴ, καταθέτοντας τὴν αγάπη σας στὸ τραπεζικὸ λογαριασμὸ της ΣΦΕΒΑΕθνική Τράπεζα 212 / 29602657

Εκστρατεία αγάπης, λοιπόν, για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό της περιοχής Κορυτσάς, της Βορείου Ηπείρου και της Αλβανίας γενικότερα. Καταθέστε την αγάπη σας  :  Εθνική Τράπεζα 212 / 29602657

Ο Θεός να ευλογεί και να σας σκέπει.

Επ’ ευκαιρίας να σας ενημερώσουμε για την ιστοσελίδα των εκδόσεων Ορθόδοξος Κυψέλη, η οποία δέχεται από 1ης Νοεμβρίου και ηλεκτρονικές παραγγελίες μέσω διαδικτύου, με το ψυχωφέλιμο ορθόδοξο χριστιανικό περιοδικό ΟΣΙΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ της Πάρου.

http://orthodoxoskypseli.gr/root.el.aspx

This entry was posted in Αλβανία - Albania, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s