Το ιεραποστολικό ξεκίνημα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Μποτσουάνας, μέσα από διάφορα άρθρα και επιστολές.


Πέρασαν 2011 από τη γέννηση του Ιησού Χριστού. Και η Ορθόδοξη Εκκλησία κάνει το ιεραποστολικό της ξεκίνημα στη Μποτσουάνα, μια χώρα που ήδη έχει γνωρίσει τον χριστιανισμό ( 71% ) μέσα από τις δυτικές ομολογίες και αιρέσεις.

Πέρα από τις γνωστές ομολογίες των αγγλικανών, μεθοδιστών , ρωμαιοκαθολικών, υπάρχει μια απίστευτη πανσπερμία αιρέσεων, προτεσταντικών, πεντηκοστιανών, καθώς και σεκτών τύπου μορμόνων ( περίπου 10.000  ) , αντβεντιστών ( 30.000  ) και ψευδομαρτύρων Ιεχωβά ( 2.000 ) , ενώ υπάρχουν και 20% του πληθυσμού που είναι χωρίς θρήσκευμα σε ένα πληθυσμό πάνω από 2.000.000 σήμερα.

Στη Μποτσοάνα δεν υπάρχει Ορθόδοξος ναός, ενώ οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι Έλληνες, Ρώσοι, Σέρβοι κλπ που έχουν μεταναστεύσει στη χώρα αυτή και ο αριθμός τους είναι άγνωστος συνολικά ( ίσως μεταξύ 5.000 και 10.000 ) . Αυτή την χώρα έχει αρχίσει να διακονεί ο νέος Επίσκοπος Μποτσουάνας Γεννάδιος. Να δώσει μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε μια χώρα δύστυχη.

Μια χώρα πονεμένη, αφού ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει στο μισό, ενώ ένας στους 6 κατοίκους της είναι φορέας του HIV/ AIDS . Παραθέτουμε διάφορα κείμενα για την Μποτσουάνα και το νέο ιεραποστολικό ξεκίνημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και προσευχόμαστε στο Πανάγιο Πνεύμα να οδηγήσει τα βήματα των κατοίκων της Μποτσουάνας στη ΜΙΑ, ΑΓΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ και ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ Εκκλησία, στο Σώμα του Ιησού Χριστού, την Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία του Χριστού.

Βοηθήστε να κτιστεί ο πρώτος Ορθ. ναός στη Μποτσουάνα ( περ. Εξωτερική Ιεραποστολή )

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ

Από τον Επίσκοπο Μποτσουάνας Γεννάδιο, τον πρώτο Επίσκοπο της νεοσύστατης Επισκοπής, λάβαμε την παρακάτω επιστολή.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑΣ

Καβάλα, 1η Δεκεμβρίου 2010

 

Αγαπητέ μου κ. Πρόεδρε μετά των μελών σας,

Επιστρέφοντας από την πρώτη Ποιμαντική – Ιεραποστολική μου επίσκεψη στην νεοσύστατη Ιερά Επισκοπή Μποτσουάνας στην Νότιο Αφρική, θα ήθελα να σας πω, ότι οι εμπειρίες μου από τις επαφές και την καθημερινή επικοινωνία μου με τις Παροικίες-Κοινότητες όλων των Ορθοδόξων διαβιούντων, Ελλήνων, Κυπρίων, Σέρβων, Ρώσων, Ρουμάνων, Ουκρανών, Τσέχων και άλλων Αφρικανικών εθνικοτήτων, ήταν εκπληκτικές και μοναδικές. Υπολογίζω ότι θα πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από 5.000 Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Κάποιοι ομιλούν για 10.000. Ίδωμεν!

 

Υπάρχει πολύς θερισμός και πνευματική εργασία, πλην όμως η πρώτη μεγάλη δυσκολία είναι αυτή της ανυπαρξίας μίας κατοικίας-Επισκοπείου όπου θα λειτουργεί και το Γραφείο του Επισκόπου, ώστε να συντονίζεται το όλο έργο της Ιεραποστολής. Με απλά λόγια δεν υπάρχει τίποτε ως υποδομή! Αυτός ο πειρασμός όμως εμένα δεν με τρομάζει καθόλου. Μάλιστα σε κάθε μου βήμα αισθάνομαι και βιώνω την παρουσία του Αναστημένου Χριστού να έρχεται δίπλα μου… και να δίνει λύσεις στα καθημερινά αδιέξοδα. Από την 20ήμερη έρευνα που κάναμε μαζί με τους εκεί παράγοντες της Ελληνικής Παροικίας και δεδομένων των υψηλών τιμών για την χώρα της Μποτσουάνας, ένα σπίτι αξιοπρεπές, το οποίο θα εκπροσωπεί επαξίως την Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, σε μια μέση κατάσταση κοστίζει περί τις 180.000 ευρώ με άνετο οικόπεδο ώστε να ανεγερθεί ένα Παρεκκλήσι της Ι. Επισκοπής (για το οποίο με τη Χάρη του Αγίου Θεού ήδη βρέθηκε ο δωρητής!).

 

Προς δόξαν του Θεού, ήδη, μετά την πρώτη μου συνέντευξη στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων www.romfea.gr δέχθηκα τηλεφωνήματα από τα τέσσερα σημεία του πλανήτη, κληρικών και λαϊκών αλλά και Ιεραποστολικών Αδελφοτήτων και μου εξέφρασαν ποικιλότροπα την στήριξή τους.

Γνωρίζοντας και τη δική σας μέριμνα και διάθεση κυρίως στο θέμα της δημιουργίας Ιεραποστολικού Πυρήνα στις χώρες της Αφρικής, έρχομαι και παρακαλώ όπως έλθετε αρωγοί στα πρώτα βήματα της νεοσύστατης Ιεράς Επισκοπής μας, δεδομένου ότι ξεκινάμε στην κυριολεξία από το μηδέν, με μόνα εφόδια την πίστη στον Χριστό και την αφοσίωση στο έργο της Ιεραποστολής στα Έθνη, σε μια Χώρα με πολλές και μεγάλες προοπτικές προόδου και αναπτύξεως έργου Εκκλησιαστικού και Ιεραποστολικού, με συνθήκες πολύ εύφορες και πέρα ως πέρα ευοίωνες.

Προσωπικώς σας λέγω, ότι μη υπάρξεως Κατοικίας-Επισκοπείου για την στέγαση και διοργάνωση ενός Γραφείου και μιας Γραμματείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, (δεδομένου ότι αρκετοί κληρικοί ήδη εξεδήλωσαν την επιθυμία να έλθουν μαζί μου για να με βοηθήσουν στην οργάνωση του πρώτου Ιεραποστολικού πυρήνα) αδυνατώ να μεταβώ στην Επαρχία μου και θα παραμένω στην Ελλάδα, για όσο χρονικό διάστημα χρειασθεί ενημερώνοντας προς κάθε κατεύθυνση για τα προβλήματα αυτά και καλώντας προς βοήθεια κάθε ευλαβή και ενδιαφερόμενο συνάνθρωπο.

Ευχαριστώντας σας για την μέριμνα και την στήριξη σας, προσεύχομαι να έχετε υγεία και κάθε ευλογία από τον Θεό. Θα ήθελα κατά το χρονικό διάστημα που θα ευρίσκομαι στην Καβάλα να έχουμε μία συνάντηση για να σας ενημερώσω και προσωπικώς.

Μετά πολλής αγάπης Χριστού

† Ο Μποτσουάνας Γεννάδιος

( http://www.iersyn.gr/news72.php )

Ο Θεοφ. Επίσκοπος Μποτσουάνας λειτούργησε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011 επισκέφθηκε την Μητρόπολή  Αλεξανδρουπόλεως ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ο Θεοφιλέστατος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Πριν το τέλος της Θεία Λειτουργίας ο πανοσ. Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας π. Ειρηναίος Λαφτσής ευχαρίστησε εκ μέρους του Μητροπολίτου μας και των ενοριτών του Αγίου Νικολάου για την επίσκεψή του και τον παρακάλεσε να παρουσιάσει το έργο της Ιεραποστολής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην αφρικανική ήπειρο.

 

Ο Θεοφιλέστατος κ. Γεννάδιος στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας για την άδεια που του παρείχε να λειτουργήσει στον Μητροπολιτικό Ναό και αναφερόμενος προς το εκκλησίασμα είπε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά για την διάδοση του Ευαγγελίου και τις υλικές ανάγκες που έχουν για το κτίσιμο νέων Ναών, σχολείων και νοσοκομείων. Αναφερόμενος στην αρτσύστατη Επισκοπή Μποτσουάνας, την νέα του θέση, μίλησε για την πολυπολιτισμικότητα των Ορθοδόξων στο κράτος αυτό της νοτίου Αφρικής καθώς υπό την καθοδήγησή του θα έχει, εκτός από τους ιθαγενείς ορθοδόξους, Έλληνες, Κυπρίους, Σέρβους, Ρώσσους και Ουκρανούς ορθοδόξους χριστιανούς. Αναφέρθηκε επίσης στην ανυπαρξία Ιερών Ναών στην Μποτσουάνα και στην ανάγκη που υπάρχει να κτισθούν νέοι καθώς οι εκεί Ορθόδοξοι εξυπηρετούνται σε δανεικούς ναούς των καθολικών και των αγγλικανών.

 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος κατάγεται από την Καβάλα και ανέλαβε την νεοσύστατη Επισκοπή του τον περασμένο Οκτώβριο. Πριν κατείχε τον τίτλο του Επισκόπου Νειλουπόλεως και υπηρετούσε ως Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

( http://www.imalex.gr/66A8F549.el.aspx )

Συναντήσεις του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μποτσουάνας κ. Γενναδίου :

Λίγο πριν την αναχώρησή του για την Έδρα της Ιεράς Επισκοπής του το Καμπερόν, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος κ. Γεννάδιος συναντήθηκε στην Αθήνα :

1) Με τον Εντιμ. Πρόξενο της Δημοκρατίας Μποτσουάνας στην Αθήνα κ.Νεκτάριο Πολυχρονίου.

2) Με τον Εντιμ. Ευρωβουλευτή Ελλάδος κ.Γεώργιο Παπανικολάου.

3) Με την Ερίτιμ. Ευρωβουλευτή Κύπρου κα Ελένη Θεοχάρους.

4) Με τον Εξοχ. Υφυπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Τιμοσίδη.

5) Με Υπηρεσιακούς Παράγοντες του Ελληνικού Υπ. Εξωτερικών.

6) Με Σεβ. Μητροπολίτες της Ελλάδος και της Κύπρου.

7) Με Υπηρεσιακούς Παράγοντες του Ελλην. Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

8 ) Παραχώρησε Συνεντεύξεις Τύπου σε Μ.Μ.Ε. των Αθηνών και της Επαρχίας.

9) Συνεργάσθηκε με Διεθνείς Οργανισμούς και Συνδέσμους Ιατρών και Νοσηλευτών, με Διευθυνσεις Κρατικών και Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και ομίλησε σε Περιοδικά και Εφημερίδες περί της νεοσυστάτου Ι.Επισκοπής Μποτσουάνας.

10) Είχε πολύωρη συνεργασία με τους εννέα (9) Βουλευτές της Ομάδος Φιλίας Ελληνικού Κοινοβουλίου και του Κοινοβουλίου της Μποτσουάνας.

11) Συνεργάσθηκε με παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων.

12) Με τις Αρχές της Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής.

 

Προς όλους τους παραπάνω, ο Θεοφιλέστατος παρουσίασε το ευρύ Πρόγραμμα που η Ιερά Επισκοπή και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας & Πάσης Αφρικής προτίθεται να εφαρμόσει στην Μποτσουάνα, σε αγαστή πάντοτε συνεργασία και συνεννόηση με τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές.

Δηλ. τη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου πολυδύναμου Ιατρικού Κέντρου, τη δημιουργία ενός πρότυπου Ελληνοαγγλικού Σχολείου, τη δημιουργία Συνδέσμων Φιλίας και Υποστηρίξεως του Ανθρωπιστικού Εργου της Εκκλησίας στη Μποτσουάνα. Υπογραμμίζεται ότι ο Θεοφιλέστατος ήδη συναντήθηκε με μεγάλη μερίδα γνωστών Καλλιτεχνών και ανθρώπων της Τέχνης και του Πνεύματος, οι οποίοι ανακοίνωσαν την Ιδρυση Ομάδος Αγάπης και την μελλοντική πραγματοποίηση Συναυλιών και Φεστιβάλ για την προβολή και την ενίσχυση του Έργου.

Ο Θεοφιλέστατος ήδη βρίσκεται στην Έδρα του και έχει τακτική επικοινωνία μετά του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, ο Οποίος προσωπικά παρακολουθεί και κατευθύνει τον Θεοφιλέστατο (επί 7 χρόνια στενό του συνεργάτη στην Αλεξάνδρεια) ώστε να προχωρήσει άμεσα το Πρόγραμμα οργανώσεως της Επισκοπής.

 

Τον Θεοφιλέστατο καλωσόρισαν Εκπρόσωποι του Γραφείου Εθιμοτυπίας και του Υπ.Εξ. της Μποτσουάνας, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να συναντηθεί με άλλους κρατικούς Φορείς, το Δήμαρχο Καμπερόν, το Ρώσο Πρέσβυ, εκπροσώπους της Ισλαμικής Παροικίας, των Πανεπιστημίων και του Υπουργείου Υγείας.

Προγραμματίσθηκε δε η πρώτη Γενική Συνέλευση-Συνάντηση Γνωριμίας του Επισκόπου μετά των Ορθοδόξων Παροικιών σε κεντρικό Ξενοδοχείο του Καμπερόν, μετά την Εσπερινή Ακολουθία της Κυριακής 13ης Μαρτίου 2011, όπου ο Θεοφιλέστατος θα γνωρισθεί με το Ποίμνιό του και θα καλέσει όλους σε συνεργασία μαζί του.

Υπογραμμίζεται ότι στο Καμπερόν υπάρχουν εκτός των Ελλήνων και Κυπρίων Ορθοδόξων, Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Ουκρανοί, Τσέχοι και Νοτιοαφρικάνοι Ορθόδοξοι. Μάλιστα η Αιθιοπική Ορθόδοξη Κοινότητα των 200 μελών ζήτησε ήδη συνάντηση με τον Θεοφιλέστατο ώστε η όλη δράση και παρουσία τους να ενταχθεί υπό την Ορθόδοξη Ιερά Επισκοπή και το Πατριαρχείο.

Την περίοδο πριν από το Πάσχα αναμένεται να φθάσουν στη Μποτσουάνα Ιερείς οι οποίοι θα στελεχώσουν τη Γραμματεία της Επισκοπής και θα διακονήσουν ως Εφημέριοι των Ορθοδόξων παροικιών, ενώ σύντομα μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, θα ξεκινήσει η ανέγερση μεγαλοπρεπούς Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας με βοηθητικούς χώρους και κτίσματα (κατοικίες Ιερέων, Δασκάλων και Ιατρών), αμφιθέατρο εκδηλώσεων, Ιατρείο/Φαρμακείο, σχολείο της Επισκοπής όπου θα διδάσκεται αποκλειστικά η Ελληνική γλώσσα από Ιερείς Εκπαιδευτικούς.

( http://vizantio-gr.blogspot.com/2011/03/greek-orthodox-patriarchate-of.html )

Η Νεολαία της Νοτίου Αφρικής στον Ετήσιο Χορό της Ελληνικής Κοινότητας Μποτσουάνας

Πρετόρια, 01.12.2010

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος Ελληνική Κοινότητα Μποτσουάνας διοργάνωσε την ετήσια χοροεσπερίδα της, με σκοπό την συγκέντρωση του απαραίτητου ποσού για την αγορά οικοπέδου και την ανέγερση σχολείου και εκκλησίας.

 

Η χοροεσπερίδα σημείωσε μεγάλη επιτυχία παραβρέθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι της ελληνικής νεολαίας από διάφορες πόλεις της Νότιας Αφρικής. Το ευχάριστο μάλιστα είναι ότι το ΔΣ βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου του για την αγορά του οικοπέδου. Επίτιμος προσκεκλημένος και ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ.Γιώργος Μαζαράκης, παραγωγός τηλεόρασης της Νοτίου Αφρικής. Η παρουσία της νεολαίας από τη Νότιο Αφρική, έδωσε ένα ιδιαίτερο τόνο αισιοδοξίας στην εκδήλωση.

Την επόμενη μέρα, οι νέοι της Ν.Αφρικής , συναντήθηκαν με τους ομογενείς νέους της Μποτσουάνας, αντάλλαξαν απόψεις, συζήτησαν τα προβλήματα και ενημέρωσαν για την εκστρατεία της Νεολαίας του ΣΑΕ «UNITE THE MARBLES».

Η σοβαρή προσπάθεια της Ελληνικής Κοινότητας Μποτσουάνας έχει γίνει αντιληπτή από τον Μακαριότατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’, που προχώρησε στην ίδρυση Επισκοπής στην Μποτσουάνα, ορίζοντας τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ.Γεννάδιο, στην θέση αυτή. Το ΣΑΕ Αφρικής-Εγγύς/Μέσης Ανατολής εύχεται στον Θεοφιλέστατο καλή επιτυχία και δύναμη στο έργο του και εκφράζει την συμπαράσταση του.

( http://el.sae.gr/?id=21058 )

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να ενισχύσουν την έναρξη του Ορθόδοξου Ιεραποστολικού και φιλανθρωπικού έργου στη Μποτσουάνα, καλούνται να καταθέσουν την αγάπη τους είτε στον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είτε στην Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης.

DONATE TO ORTHODOX CHRISTIAN MISSION IN BOTSWANA, link 1, link 2 . Πληροφορίες ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Orthodox Diocese Botswana Ορθόδοξη Επισκοπή Μποτσουάνας ( facebook )

Επισκοπή Μποτσουάνας ( facebook )

OrthodoxBotswana ( twitter)

Email: genadgreece@yahoo.com

This entry was posted in Botswana, Μποτσουάνα, Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s