Η δράση της Παπικής «εκκλησίας» και των Λατίνων στη Κύπρο ( 1192- 1570 ). 4 συγκλονιστικά επεισόδια από την άνοδο των Μεδίκων στο Παπικό θρόνο!


Το 1192 πάτησε το πόδι του στη Κύπρο το ανάλγητο και σκοτεινό παπικό τάγμα των Ναϊτών.Αυτοί, το Πάσχα του ιδίου έτους, έσφαξαν μέσα στην ορθόδοξο ναό της Παναγίας της Λευκωσίας τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες που κατέφυγαν εκεί για να σωθούν από …

… το σπαθί τους.

Και οι μεν Ναϊτες έφυγαν νωρίς,όμως οι διάδοχοί τους φραγκολατίνοι Λουζινιανοί έμειναν 300 χρόνια διώκοντας σκληρότατα την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου.

Επί των ημερών τους πλημμύρισε η Κύπρος από μοναχούς όλων των παπικών ταγμάτων.Οι παπικοί κατάργησαν τις 14 ( ή 15 ) ορθόδοξες επισκοπικές περιφέρειες της Κύπρους και, περιορίζοντάς τες σε 4, τις έθεσαν υπό τη δικαιοδοσία των Λατίνων ( ρωμαιοκαθολικών ) «επισκόπων»,διώχνοντας τις έδρες των Ορθοδόξων Επισκόπων σε χωριά.

Το 1260 ο πάπας Αλέξανδρος απαγόρευσε την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Η υποταγή των Ορθοδόξων στον Πάπα ήταν και εκκλησιαστική και οικονομική.Οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι έπρεπε να δίνουν όρκο πίστεως στον Πάπα.Η εκλογή των Ορθοδόξων ιερέων έπρεπε να έχει την έγκριση των παπικών.

Εύγλωττο δείγμα των διωγμών που υπέστησαν οι Ορθόδοξοι από τους παπικούς είναι το μαρτύριο των 13 Ορθοδόξων μοναχών της Καντάρας το 1231.Επειδή αρνήθηκαν να υποταγούν στον Πάπα,φυλακίστηκαν επί 3 έτη.Ήταν τόσο φρικτή η ζωή τους εκεί μέσα, ώστε ο ένας πέθανε στη φυλακή.Το λείψανό του οι Λατίνοι το έσυραν απάνθρωπα στους δρόμους της Λευκωσίας και στη συνέχεια το έκαψαν.

Τους άλλους δώδεκα,αφού τους έδεσαν τα πόδια,άφησαν να τους σέρνουν άλογα και μουλαρια στους δρόμους της Λευκωσίας και πάνω στα χαλίκια της κοίτης του ποταμού Πεδιαίου, μέχρις ότου ξεσκίστηκαν τα σώματά τους.Κατόπιν τα ξεσκισμένα σώματα τα έκαψαν στη πλατεία της Λευκωσίας και τα οστά τους τα ανακάτεψαν με οστά ζώων, για να μην τα πάρουν οι Ορθόδοξοι!

Σκληρό διωγμό κατά των Ορθοδόξων εξαπέλυσαν και οι διάδοχοι των Λουζινιανών,Γενουάτες και Ενετοί.Ο φλογερός Στουδίτης μοναχός Ιωάννης Βρυέννιος που επισκέφτηκε την Κύπρο εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1405, επιστρέφοντας στη Κωνσταντινούπολη, διεζωγράφισε με τα μελανότερα χρώματα τη δεινή θέση των ΕλληνοΚυπρίων Ορθοδόξων που ζούσαν κάτω από το ζυγό των Φραγκολατίνων. «Κανονικά» οι Ορθόδοξοι έπρεπε να εξαφανιστούς από το νησί του αποστόλου Βαρνάβα. Ωστόσο διετήρησαν και τον εθνισμό τους και τη γλώσσα τους και την Ορθοδοξίας τους. Ο άγγλος περιηγητής Golubovich, παπικός στο θρήσκευμα, έγραψε : » Οι Κύπριοι χαρακτηρίζονται οι πλέον αδιάλλακτοι και πεισματάρηδες από όλους τους Έλληνες στα θέματα της πίστεως και του εθνισμού τους»

Πηγή : περιοδικό ΣΩΤΗΡ, 15 Μαίου 2010.

Υπενθυμίζουμε ότι η Παπική Εκκλησία ευθύνεται :

1) Για τις Σταυροφορίες, που διέλυσαν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και για τη λεηλασία, καταστροφή, αρπαγή χειρογράφων και έργων τέχνης στην Ορθόδοξη Ανατολή. Ουσιαστικά,η Τουρκοκρατία, πέρα από τα λάθη των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, οφείλεται στην αρπακτικότητα των Φράγκων.

2) Για το Σχίσμα Ανατολής και Δύσης, επιλέγοντας το πρωτείο και την άσκηση πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας, πράγμα που υποχρέωσε τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία να μείνουν πιστά στα δόγματα της πρώτης ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ και να απορρίψουν τον καισαροπαπισμό.

3) Για την Ιερά Εξέταση, τα συγχωροχάρτια και το ΝΕΟ σχίσμα με την Θρησκευτική μεταρρύθμιση, η οποία από αγανάκτηση για το παπικό πρωτείο και τις αυθαιρεσίες του Πάπα πήγε στην αντίπερα όχθη, δημιουργώντας την αναρχία των χιλιάδων ατομικών «εκκλησιών»- αιρέσεων, τη σύγχρονη χριστιανική Βαβέλ.

4) Για την εξόντωση του Πατριάρχη Κύριλλου Λούκαρη, τις πρωτοφανείς πιέσεις στους κατοίκους των Κυκλάδων και άλλων ελληνικών νησιών για να αλλαξοπιστήσουν ( το πέτυχαν μερικώς ), τις πιέσεις της Ουνίας και των Ιησουϊτών στη Πολωνία, στη Τσεχοσλαβακία και Ουκρανία,τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στην Γαλλία, τους διωγμούς στην Ισπανία, τους συνεχείς πολέμους καθολικών- προτεσταντών.

5)Για την σωματική και ηθική εξόντωση των λαών στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και όπου αλλού,μέσω των τυχοδιωκτών.

6)Για την επαχθέστατη εκμετάλλευση των χωρών της Ασίας,Αφρικής και Αμερικής ( δουλεμπόριο,αποικιοκρατία ), όπου μαζί με τους κεφαλαιοκράτες προτεστάντες επέβαλλαν τον δυτικό «χριστιανισμό» της ορθής λογικής,του κέρδους και της εύκολης σωτηρίας!

Όμως,ο καλός Θεός δεν άφησε την Κύπρο, τις Κυκλάδες και τις άλλες περιοχές του Ελληνισμού έρμαιο της Ιησουϊτικής και Παπικής προπαγάνδας. Παρά τις τεράστιες πιέσεις παπικών,προτεσταντών και μουσουλμάνων για περίπου 9 αιώνες, ο Ελληνισμός κράτησε την Ορθόδοξη πίστη του και έμεινε ενωμένος με την Μία,Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία.

Και τώρα, η Παπική ομολογία δέχεται τα επίχειρα της υποχρεωτικής αγαμίας του κλήρου που έχει επιβάλλει και από παντού ακούγονται επικρίσεις για το συγκεντρωτικό σύστημα του Βατικανού, για συγκάλυψη σκανδάλων κλπ.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία καλείται, σήμερα,να δώσει τη μαρτυρία της, εγκαταλείποντας όσες  τελετουργικές ή άλλες συνήθειες έχουν αντιγραφεί από τον Πάπα της Ρώμης και τον προτεσταντισμό.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία καλείται , σήμερα, να δώσει τη μαρτυρία της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας, απαλλαγμένη από νοοτροπίες κοσμικές, προβάλλοντας το Συνοδικό Σύστημα, την Μυστηριακή ζωή, τη νοερή- καρδιακή προσευχή, τη ταπείνωση, ως διέξοδο στην αναζήτηση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ από τους ετερόδοξους όλου του κόσμου( και σε όλους τους άθρησκους,αλλόθρησκους,αγνωστικιστές ).

Χρήζει μεγάλης προσοχής το αίτημα για επιστροφή στην απλότητα σε σχέση με την ενδυμασία των Ορθοδόξων Επισκόπων, ιερέων και την πλήρη απαλλαγή τους από οικονομικά και άλλα γραφειοκρατικά ζητήματα.

Προκαλεί θλίψη στους Ορθόδοξους Χριστιανούς ( και χαρά στους κάθε λογής άθεους,νεοπαγανιστές, και ψευτοποιμένες αιρέσεων ) ειδήσεις σαν και αυτές που περιγράφει ο δημοσιογράφος εκκλησιαστικού ρεπορτάζ στη Καθημερινή, Νίκος Παπαχρήστου.

Το γεγονός της μείωσης των εσόδων των ναών είναι προβληματικό μόνο όσον αφορά τη συντήρησή τους και τη φιλανθρωπική,ιεραποστολική δράση τους, την προσφορά στα Πατριαρχεία,στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή και στις δραστηριότητες που επιτελούν προς όφελος των ανθρώπων.

Είναι,όμως, πικρό,στενάχωρο, τραγικό να ακούς για «τυχερά» για τα Μυστήρια της Εκκλησίας ή τα μνημόσυνα- τρισάγια  και για ειδικό ταμείο για τους ιερείς, όταν υπάρχει τόση φτώχεια,ανέχεια ( που τώρα θα πλήξει άνω του 50% των Ελλήνων ) σε άνεργους, πολύτεκνους και άλλες κατηγορίες αναξιοπαθούντων αδελφών μας.Αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ του απολυτρωτικού έργου του Χριστού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας Του.

Την ώρα που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται, πρέπει όλοι μας, Ορθόδοξοι Επίσκοποι, Ιερείς,μοναχοί κλπ να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ατενίζοντας τον Ιησού Χριστό και την Ανάστασή Του. Ο κόσμος θέλει δίπλα του την Εκκλησία στις δύσκολες αυτές στιγμές. Επίσκοποι,ιερείς πρέπει να παρέχουν τα αγιαστικά Μυστήρια της Εκκλησίας μας, χωρίς καμία οικονομική απαίτηση από τους ανθρώπους. Είναι δυνατόν να μας απασχολούν τα προσωπικά έσοδα,όταν δίπλα μας χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν και ζητούν χείρα βοηθείας ;

Ως μπλογκ της Ορθόδοξης Ιεραποστολής έχουμε να προτείνουμε τα ακόλουθα :

1) Παραίτηση από κάθε είδους «τυχερά» για κάθε ακολουθία της Εκκλησίας.Εάν οι πιστοί επιμένουν, να δημιουργηθεί ταμείο συγκέντρωσης των χρημάτων αυτών για να δοθούν σε ανέργους,πτωχούς,άστεγους,πολύτεκνους, ανθρώπους που έχουν στεγαστικά δάνεια ή κάποια σοβαρή ασθένεια της κάθε ενορίας ή Μητρόπολης ή και σε κάποια ορθόδοξη ιεραποστολή ή εκκλησιαστικό φιλανθρωπικό ίδρυμα.

2) Να περιοριστούν οι φωταψίες και να επανέλθουμε στο φως των κεριών και των καντηλιών, στη τέλεση όλων των Ακολουθιών,να περιοριστούν στο ελάχιστο τα περιττά έξοδα, να εξέλθουν οι ιερείς σε επισκέψεις και  στήριξη των ενοριτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω οικονομικής κρίσης ή άλλων αιτιών.

3) Να περιοριστούν,όσο είναι δυνατόν, κατασκευαστικές εργασίες σε ναούς ή μοναστήρια και να δοθεί βάρος στο Πνευματικό,κατηχητικό,ανθρωπιστικό, φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας μας.

Ως επίλογο,παραθέτουμε στα αγγλικά το περίφημο ντοκιμαντέρ ΟΙ ΜΕΔΙΚΟΙ, ελπίζοντας ότι θα το αναρτήσουμε και σε ελληνική μετάφραση,αν το βρούμε στην Ιστορική Ταινιοθήκη της ΕΡΤ.

Ας δούμε τα λάθη των Παπών- Μεδίκων και ας αντιληφθούμε ότι ο ΠΛΟΥΤΟΣ της Ορθοδοξίας είναι η πτωχεία των Πατριαρχείων της, ο πνευματικός πλούτος ( Μυστήρια, καρδιακή προσευχή, πατερικά κείμενα, Άγιοι κλπ ), η ταπείνωση και η απλότητα και όχι οι βυζαντινισμοί, η πολυτέλεια,η αρχομανία ή απόκτηση υλικών αγαθών, που γίνονται ΑΙΤΙΑ για να βρίσκονται μακριά από τον Ιησού Χριστό πάρα πολλοί  συνάνθρωποί μας ή ( ακόμα χειρότερα )  να παρασύρονται σε αιρέσεις απωλείας και αλαζονείας,σε παραθρησκείες και σέκτες, στον νεοεποχίτικο παγανισμό κλπ. Δεν έχουμε ευθύνη γιατί είναι ΜΑΚΡΙΑ, όταν δείχνουμε «παπικές» συμπεριφορές ;

The Pope’s visit to Cyprus

Ταξίδι από τον καθολικισμό της Αβάνας στην Ορθοδοξία

Journey to Orthodoxy

Η Εκκλησία ήταν ανέκαθεν ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ και είναι αναδήριτη ανάγκη να εγκαταλείψουμε τους 4 τοίχους των ναών μας και να αφουγκραστούμε τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, ιδίως τους νέους που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ανεργίας και της απόγνωσης. Πρέπει να έρθουν να βρουν την ΑΓΑΠΗ και τη ΖΕΣΤΑΣΙΑ του αληθινού Θεού και εμείς τους διώχνουμε με τις απρόσωπες, γραφειοκρατικές, οικονομικές απαιτήσεις. Πως θα δούμε πρόσωπο Χριστού, όταν δεν ακούμε τις αγωνίες των νέων ανθρώπων,αλλά και των μεγαλυτέρων ; Πως θα δούμε πρόσωπο Χριστού, όταν πολλαπλασιάζονται οι αυτόχειρες, οι απελπισμένοι, οι ναρκομανείς,οι αλκοολικοί και εμείς ασχολούμαστε με τον μαμωνά ;

Πως κοιμόμαστε ήσυχοι, όταν οι περισσότεροι νέοι προτιμούν τις καφετέριες, το μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα, τα ίντερνετ καφέ, τα γήπεδα, τα κόμματα  και μένουν μακριά από τον Σωτήρα Ιησού Χριστό, μακριά από την ΑΓΑΠΗ , την ΑΛΗΘΕΙΑ , την ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ ; Μήπως τους απωθούμε με τις πράξεις μας, με την ανακολουθία μας, με την υποκρισία μας ;

This entry was posted in Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s