Το πρώτο Ορθόδοξο Πάσχα στα νησιά Fiji.Πάσχα στό Wellington της Νέας Ζηλανδίας. Η εξέλιξη των εργασιών στο πρώτο Ορθόδοξο Μοναστήρι της Νέας Ζηλανδίας, οδεύοντας προς τα θυρανοίξια.


Το πρώτο Ορθόδοξο Πάσχα στα νησιά Fiji

Πάσχα στό Wellington.

Φωτογραφίες από το πρώτο Ορθόδοξο μοναστήρι της Νέας Ζηλανδίας

( http://www.ecp-metnz.org.nz/grmetnz/news.htm#pnz )

Ειδήσεις από την Ορθόδοξη ιεραποστολή στη Νέα Ζηλανδία και στα νησιά Φίτζι.

Μια ιστορική ημέρα στα Φίτζι

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Μνήμη του αγίου Προφήτου Αγγαίου, Θεοφανώς της βασιλίσσης και Μοδέστου πατριάρχου Ιεροσολύμων.

 

Ώρα 8.00π.μ.. Ο εργολάβος και το συνεργείο του παίρνουν ευλογία και αρχίζουν να μετρούν και να βάζουν σημάδια για τα θεμέλια, ώστε να ακολουθήσει το κτίσιμο της Αγίας Παρασκευής, στην αυλή του ιεραποστολικού κέντρου, στο Σαμπέτο της Νάντης.

Πού πήγε η προχθεσινή τρομερή εκείνη ορμή του κυκλώνα με τις ατέλειωτες βροχές που μετέτρεψαν όλα τα γύρω λιβάδια σε λίμνες, ταλαιπώρησαν τα δέντρα και τα ζώα, ανάγκασαν τα πουλιά να κρυφτούν στα κρυσφύγετά τους, παρασύροντας ανθρώπους σε θάνατο και αφήνοντας πολλές περιοχές επί μέρες πολλές στο σκοτάδι λόγω διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Τώρα μια απέραντη γαλήνη απλώνεται παντού. Ο καταγάλανος ουρανός με το ζεστό ήλιο και τη ζωή των ανθρώπων στους κανονικούς της ρυθμούς θυμίζουν τις πρώτες ημέρες μετά τον κατακλυσμό του Νώε.

 

Γέμισαν οι αυλές και τα γύρω δέντρα από πουλιά που πετούν χαρούμενα και τέρπουν την ακοή με τα γλυκά κελαηδήματά τους. Πολλή ομορφιά και χάρη σήμερα. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Χτίζεται η πρώτη Ορθόδοξη Εκκλησία στα Φίτζι, στην καρδιά του Ειρηνικού Ωκεανού.

 

Τα στοιχεία της φύσεως μετέχουν με το δικό τους τρόπο στη δικη μας χαρά, που με ευγνωμοσύνη πολλή ευχαριστούμε και δοξάζουμε το Μεγαλοδύναμο Δωρεοδότη Κύριό μας, γεραίροντας και μεγαλύνοντας και την αγία οσιομάρτυρά του Παρασκευή, το όνομα και η χάρη της οποίας από σήμερα σφραγίζουν τη όμορφη τούτη γωνιά.

+ Ο Ν. Ζηλανδίας Αμφιλόχιος

( http://www.omf.gr/D3C5C115.el.aspx )

 

Μια συγκλονιστική εμπειρία

Όλα έδειχναν ωραία από τη στιγμή που μπήκαμε στο καταμαράν και αφήνοντας πίσω μας το λιμάνι της Νάντης αρχίσαμε να προσεγγίζουμε το ένα κατόπιν του άλλου τα πανέμορφα νησάκια με τις κατάλευκες αμμουδιές και την άγρια τροπική βλάστηση, μέχρι να φτάσουμε στη Γιασάουα Ίρα Ίρα, το νησί της νεοφώτιστης αδελφής μας Σωφρονίας.

Το πλοίο γεμάτο από επιβάτες, λευκούς τουρίστες και σκούρους ιθαγενείς, που οι πρώτοι πήγαιναν για παραθερισμό και οι άλλοι γύριζαν με τα ψώνια τους από τη Νάντη. Καπετάνιος και πλήρωμα όλοι ιθαγενείς, άρτια οργανωμένοι και με πολύ καλούς τρόπους.

Καμαρώναμε σε κάθε νησί τις γραφικές μαούνες που χορεύοντας επάνω στα κύματα πλεύριζαν στο πλοίο για να πάρουν επιβάτες και αποσκευές.

Νόμιζα ότι αυτό γινόταν στα μικρά νησιά και ότι στο δικό μας, που ήταν μεγαλύτερο, όπως φαινόταν στο χάρτη, θα υπήρχε κάποια αποβάθρα για να πλευρίσει το πλοίο. Αντί αυτού είδαμε κι εδώ τις μαούνες να έρχονται με τον ίδιο τρόπο να παίρνουν και να αφήνουν επιβάτες και αποσκευές και να φεύγουν τρέχοντας προς την ίδια κατεύθυνση. Πήγαιναν στη Γιασάουα Ίρα Ίρα.

 

Κατεβήκαμε σε μια από αυτές ακολουθώντας την ίδια πορεία με τις προηγούμενες. Η δικιά μας βάρκα ήταν πιο αργοκίνητη κι έτσι δε βλέπαμε τις άλλες που είχαν ξεπεράσει τον κάβο. Ήμασταν μέσα οκτώ άτομα. Όσο προχωρούσαμε τόσο ο νομιζόμενος Ειρηνικός Ωκεανός άρχιζε να μας δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο.

 

Ο αέρας άρχισε να φυσά με ορμή και τα κύματα της θάλασσας να φουσκώνουν επικίνδυνα και κυριολεκτικά να ουρλιάζουν χτυπώντας αλύπητα στα πλευρά της βάρκας μας και περιλούοντάς μας με το αλμυρό περιεχόμενό τους. Στην αρχή το διασκεδάζαμε. Όταν όμως είδαμε ότι περνούσαμε τον ένα κάβο μετά τον άλλο και λιμάνι πουθενά δε φαινόταν, αρχίσαμε να ανησυχούμε.

 

Από το πολύ αλμυρό νερό τα μάτια μας έτσουζαν αφόρητα και δεν μπορούσα να κοιτάξω μπροστά, μήπως από τη μικρή μου πείρα θα μπορούσα να έλεγα κάτι στο βαρκάρη για να τον υποβοηθήσω. Και αυτός δεν μπορούσε να έχει καθαρή εικόνα, γι’ αυτό και κάθε τόσο άπλωνε τη χερούκλα του για να παίρνει από τα μάτια του το νερό.

 

Τώρα πια ήμασταν σε πέλαγο που υποχρεωτικά θα έπρεπε να το περάσουμε για να φτάσουμε στην απέναντι ακτή που υποπτευόμουν πως εκεί είναι το λιμάνι και το χωριό για το οποίο προοριζόμαστε. Άρχισα να ανησυχώ. Η μόνη καταφυγή σε παρόμοιες περιστάσεις είναι η προσευχή. Έψαλλα μυστικά την Παράκληση της Παναγίας μας πιστεύοντας πως δε θα μας αφήσει απροστάτευτους. «Προς τίνα καταφύγω άλλην αγνήν; Πού προσδράμω λοιπόν και σωθήσομαι, πού πορευθώ; Ποίαν δε εφεύρω καταφυγήν;»

 

Πλησιάσαμε με πολλή προσπάθεια στην παραλία. Ούτε λιμάνι, ούτε χωριό. Χρειάστηκε να περάσουμε πολλούς ακόμη κάβους για να ακούσουμε από την πρεσβυτέρα Λυδία ότι πίσω από τον επόμενο κάβο ήταν το χωριό. Όμως δεν ήταν αυτό αλλά το μεθεπόμενο.

 

Μετά από τέσσερις ώρες αγώνα με τα κύματα φτάσαμε επιτέλους στο τέλους του ταξιδιού. Βγήκαμε από τη βάρκα μισοκολυμπώντας, γιατί δεν υπήρχε ούτε αποβάθρα ούτε σανίδι. Μόνο μια πεντακάθαρη αμμουδιά που τη σκεπάζουν βαθύσκια δέντρα.

 

Αυτό είναι το χωριό της νεοφώτιστης Σωφρονίας μας. Νομίζω πως για χάρη της, της οικογένειάς της και των 300 συγχωριανών της που με ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας καλωσόρισαν και μας φιλοξένησαν, άξιζε τον κόπο να γίνει το κοπιαστικό αυτό ταξίδι. Η Ορθοδοξία πάτησε το πόδι της και στο απόμερο αυτό νησί του Ειρηνικού. Ας είναι δοξασμένο το όνομα του Κυρίου.

+ Ο Ν. Ζηλανδίας Αμφιλόχιος

( http://www.omf.gr/4CBC29D4.el.aspx )

Μπορείτε να καταθέσετε την αγάπη σας για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Νέα Ζηλανδία και στα νησιά Φίτζι μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης.Πληροφορίες ΕΔΩ και ΕΔΩ.

This entry was posted in Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Νέα Ζηλανδία, Φίτζι - New Zealand,Fiji,Samoa,Tonga, Ωκεανία and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s