Ακολουθία των Παθών και Επιταφίου στη Νότια Αφρική. Επίσκεψη Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο «Κέντρο για τα παιδιά του δρόμου»


Την 2α Απριλίου 2010. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Σεραφείμ και τον Πανοσιολ. Αρχιμ.κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, επισκέφθηκε το «Κέντρο για τα παιδιά του δρόμου» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως.

Στο ευαγές αυτό ίδρυμα δεκάδες εμπερίστατα παιδιά της Ν.Αφρικής περιθάλπονται σε περιβάλλον οικογενειακής στοργής και αγάπης από την τοπική Εκκλησία με την βοήθεια Ελλήνων ομογενών.

Κατά την διάρκεια της επισκέψεώς Του ο Μακαριώτατος συνωμίλησε με τα μικρά παιδιά, προς τα οποία προσέφερε όμορφα δέματα με τρόφιμα, γλυκίσματα και παιχνίδια, προσφορά της οικογενείας του κ.Μπαλαδάκη, Προέδρου των Οφφικιάλων του Θρόνου Ν.Αφρικής και εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες και τον έπαινο της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων προς τον Σεβ.Μητροπολίτη κ.Σεραφείμ και τους εθελοντές συνεργάτες του, οι οποίοι με πνεύμα ειλικρινούς αγάπης και φιλάνθρωπης προσφοράς, διακονούν μικρά παιδιά που στα πρώτα βήματα της ζωής τους ευρέθησαν ταλαιπωρημένα ή και εγκαταλελειμένα στους δρόμους της Νοτίου Αφρικής.

Ακόμη ο Σεπτός Προκάθημενος του παλαιφάτου Πατριαρχείου προσέφερε οικονομική βοήθεια προς το Κέντρο, για την ενίσχυση και υποστήριξη της πολύτιμης δράσης του.

ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦIΟΥ ΘΡΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Με θρησκευτική κατάνυξη ετελέσθησαν στους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου Μπράκπαν, Αποστόλου Ανδρέου Κρούκεστορπ και Αγίου Νεκταρίου Γιοχάνεσμπουργκ Ν.Αφρικής οι Ακολουθίες του Νυμφίου, του ιερού Νιπτήρος, ως και του Μυστηρίου του Αγίου Ευχελαίου, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’.

Περίλαμπρες θρησκευτικές τελετές υπήρξαν οι Ακολουθίες των Αγίων Παθών στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Μπενόνι, της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης Γιοχάνεσμπουργκ, του Επιταφίου Θρήνου και της περιφοράς του Επιταφίου στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου Άλμπερτον, κατά τις οποίες ο Μακ.Πατριάρχης, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Σεραφείμ, σε κλίμα κατάνυξης προέστη των ιερών Ακολουθιών, εκήρυξε τον θείο λόγο, ενεψύχωσε πνευματικά τους χιλιάδες Έλληνες, Κυπρίους και γηγενείς πιστούς, οι οποίοι κατέκλυσαν τους Ναούς και εξεζήτησαν την Πατριαρχική ευλογία, ενώ επήνεσε και το επιτελούμενο έργο των αντιστοίχων Κοινοτήτων.

Τις προσευχητικές αυτές συνάξεις ετίμησαν με την παρουσία τους η Εριτ.Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ κα.Γούναρη, η Εριτ.Προξενική Λειτουργός της Κύπρου κα.Έλενα Χαραλάμπους, ο Εντιμ.κ.Χάρης Κουβέλης, Συντονιστής Αφρικής και Ασίας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, ο Εντιμ.κ.Γεώργιος Μπαλαδάκης, Πρόεδρος των Οφφικιάλων του Θρόνου Ν.Αφρικής, η Εριτ.Συντονίστρια Εκπαιδεύσεως Υποσαχάριας και Νοτίου Αφρικής κα.Πλακίδου, οι κ.κ.Αντιπρόεδροι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, οι κ.κ.Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων, των Κυπριακών αδελφοτήτων, σωματείων και συλλόγων, οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των ελληνικών εκπαιδευτηρίων, κρατικοί αξιωματούχοι κ.α.

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=474 )

ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ Ν.ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Την 29ης Μαρτίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας καί Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Σεραφείμ και τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, επισκέφθηκε την Ρωσική Ενοριακή Κοινότητα του Αγίου Σεργίου Ν.Αφρικής.

Τον Μακαριώτατο υπεδέχθησαν ο Ιερατικώς Προϊστάμενος Αιδεσιμ.Πρωτοπρ. κ.Δανιήλ Λουκόβοι, οι Εξοχ.Πρέσβεις της Ρωσίας κ.Ανατόλι Μακάρωφ, της Ρουμανίας κ.Ράντου Σάφτα, της Βουλγαρίας κ.Βολόκια Νέκωφ, της Σερβίας κ.Γκόραν Βούτζισικ, της Ουκρανίας κ.Βαλερί Χρεμπένιουκ, της Λευκορωσίας κ.Αλέξι Λεσνόι και η Εριτ.Προξενική Λειτουργός της Κύπρου κα.Έλενα Χριστοφόρου.

Αμέσως εψάλη δοξολογική δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Σεργίου και επιμνημόσυνη δέηση από τον Μακ.Πατριάρχη υπέρ αναπάυσεως των θυμάτων του προσφάτου τρομοκρατικού χτυπήματος στην Μόσχα, ενώ ο Αιδεσιμ.Πρωτ.κ.Δανιήλ προσεφώνησε την ΑΘΜ τονίζοντας την ευλογία της επισκέψεως και τις πολυαιώνιες σχέσεις των Εκκλησιών Αλεξανδρείας και Ρωσίας.

Κατακλείων προσέφερε ποιμαντορική ράβδο στον Μακαριώτατο, ο Οποίος αντιφωνών, ανεφέρθη επίσης στους ιστορικούς αδελφικούς δεσμούς των δύο Πατριαρχείων και των λαών Ελλάδος και Ρωσίας, στα χαροποιά συναισθήματα που προκαλεί η επικείμενη Ειρηνική Επίσκεψη του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.Κυρίλλου στην Εκκλησία των Αλεξανδρέων, στην παρελθούσα συνάντησή Του με τον Εξοχ.Πρόεδρο της Ρωσίας κ.Μεντβέντεφ στο Κάϊρο, ως και στην εύρρυθμη λειτουργία της Ενοριακής Κοινότητος του Αγίου Σεργίου στην Ν.Αφρική, υπό το ομωφόριο του επιχωρίου Σεβ.Μητροπολίτου κ.Σεραφείμ. Τέλος προσέφερε σταυρό ευλογίας στον Ιερό Ναό.

Ακολούθως παρετέθη δεξίωση στην παρακειμένη Ενοριακή Αίθουσα, όπου τον Πατριάρχη προσεφώνησαν ευγενώς ο Εξοχ.Πρέσβης της Ρωσίας κ.Μακάρωφ και ο Εντιμ.Πρόεδρος της Ρωσικής παροικίας.

Στην συνέχεια ο Μακ.Πάπας και Πατριάρχης μετέβη στην Αιγυπτιακή Πρέσβεια στην Πρετόρια, όπου Τον υπεδέχθη ο Εξοχ.Πρέσβης της Αιγύπτου Δρ.Μωχάμεντ Ζαγιέτ, παρόντων του Σεβ.Επισκόπου της Κοπτικής Εκκλησίας στην Ν.Αφρική κ.Μάρκου, του Εξοχ.Έλληνος Πρέσβη κ.Σπυρίδωνος Θεοχαρόπουλου, του Εξοχ.Πρέσβη της Σερβίας κ.Γκόραν Βούτζισικ, της Εριτ.Προξενικής Λειτουργού της Κύπρου κα.Έλενας Χριστοφόρου, ως και του Εντιμ.Προέδρου των Οφφικιάλων του Θρόνου Ν.Αφρικής κ.Μπαλαδάκη.

Ο Δρ.Ζαγιέτ, παραθέσας επίσημο γεύμα προς τιμήν της ΑΘΜ, εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη του Σεπτού Προκαθημένου του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου και ανεφέρθη στην ειρηνική συμβίωση των λαών και των πιστών των δύο μεγάλων θρησκειών, του Χριστιανισμού και του Μουσουλμανισμού, στην φιλόξενη Αίγυπτο.

Ο Μακ.Πατριάρχης, αφού ευχαρίστησε τον Εξοχ.Αιγύπτιο Πρέσβη γιά την προσγενομένη τιμή, ευχήθηκε υπέρ της υγείας του Εξοχ.Προέδρου της Αιγύπτου κ.Χόσνι Μουμπάρακ καί της ευημερίας του ευγενούς Αιγυπτιακού λαού. Επίσης επεσήμανε την καλή φιλία και συνεργασία των λαών Ελλάδος και Αιγύπτου, ως και την ιεραποστολική, πνευματική και ανθρωπιστική διακονία της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων στην Αφρική. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΠΡΕΤΟΡΙΑ

Την Κυριακή των Βαΐων, 28η Μαρτίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Πρετόριας της Ν.Αφρικής, συλλειτουργούντος του Σεβ.Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Σεραφείμ.

Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Προσευχής ο Μακαριώτατος προσέφερε δώρα προς όλα τα μικρά παιδιά που κατέκλυσαν τον Ναό.

Κατόπιν η Ελληνική Κοινότητα Πρετόριας παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν της ΑΘΜ, ενώ τα ελληνικά εκπαιδευτήρια της νοτιοαφρικανικής πρωτεύουσας παρουσίασαν εόρτια εκδήλωση. Επίσης οι μαθητές της Σχολής Ελληνικών Χορών της τιμηθείσης από τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας με το οφφίκιο της Αρχόντισσας Μητέρας του Ελληνισμού κας. Μαίρης Βασιλείου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από πολλές περιοχές της Ελλάδος.

Η εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό του Μακαριωτάτου, ο Οποίος συνεχάρει όλους τους συντελεστές της εορταστικής συνάξεως, εξήρε το έργο του Αξιοτ.Προέδρου κ. Νικολάου Κακουλά και των μελών της Ελληνικής Κοινότητος Πρετόριας, συνεχάρει τον Εφημέριο του Ιερού Ναού, Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Μιχαήλ Βισβίνη, για την καρποφόρα ενοριακή δράση που αναπτύσσει επί σειρά ετών και επήνεσε την προσήλωση των ομογενών της χώρας στά πατρώα ήθη και έθιμα.

Τις προαναφερθείσες Λειτουργικές και εορταστικές εκδηλώσεις ετίμησαν με την παρουσία του ο Εξοχ.Πρέσβης της Ελλάδος στην Ν.Αφρική κ.Σπυρίδων Θεοχαρόπουλος, οι Εξοχ.Πρέσβεις της Ρωσίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, η Εριτ.Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ κα.Γούναρη, η Εριτ.Προξενική Λειτουργός της Κύπρου κα.Έλενα Χαραλάμπους, η Εριτ.Συντονίστρια Εκπαιδεύσεως Υποσαχάριας και Νοτίου Αφρικής κα.Πλακίδου, Πρόεδροι των Ελληνικών και Κυπριακών αδελφοτήτων, σωματείων και συλλόγων, οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των ελληνικών εκπαιδευτηρίων, κρατικοί αξιωματούχοι κ.α.

Το απόγευμα ο Μακ.Πατριάρχης, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη κ.Σεραφείμ, χοροστάτησε και ωμίλησε κατά την Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίων Αναργύρων Γιοχάνεσμπουργκ, παρεκάθησε σε δείπνο που παρέθεσε η Εκκλησιαστική Επιτροπή και επισκέφθηκε την παρακειμένη Στέγη Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως, όπου περιθάλπονται και διαβιούν εμπερίστατα παιδιά.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΖΕΡΜΙΣΤΟΝ

Την 26η Μαρτίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Σεραφείμ, επισκέφθηκε το Ελληνικό Αρχείο του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ.

Στο χώρο του Αρχείου, το οποίο φιλοξενείται επισήμως από το προαναφερθέν πανεπιστημιακό ίδρυμα και τηρεί τα αρχεία του ελληνισμού της Ν.Αφρικής από τις αρχές του 20ου αιώνα, με πρωτοβουλία και ευθύνη του παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων Ν.Αφρικής, τον Μακαριώτατο υπεδέχθησαν ο Εξοχ.Πρέσβης της Ελλάδος στη Ν.Αφρική κ.Θεοχαρόπουλος, η Εριτ.κα.Γούναρη, Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ, η Εριτ.κα.Σουρρή, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, καθηγητές και άλλοι παράγοντες της πανεπιστημιακής κοινότητος.

Μετά τον χαιρετισμό του κ.Πρέσβη και την προσφώνηση της κα.Σουρρή, η οποία ανεφέρθη στην ιστορική διαδρομή και το τηρούμενο υλικό του Αρχείου, ο Μακαριώτατος επεσήμανε την σπουδαιότητα αυτής της προσπάθειας και ενημέρωσε τους παρισταμένους για την λειτουργία της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας. Ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του Ελληνικού Αρχείου και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Κατόπιν η ΑΘΜ επισκέφθηκε την Σερβική Ενορία του Αποστόλου Θωμά Γιοχάνεσμπουργκ. Ο Οσιολ.Ιερομον.π.Παντελεήμων, οι λοιποί πατέρες, ο κ.Πρόεδρος της Σερβικής Ενοριακής Κοινότητος και Σέρβοι πιστοί υπεδέχθησαν τον Μακαριώτατο και τον Σεβ.Ιωαννουπόλεως και ετέλεσαν δοξολογική δέηση στον Ιερό Ναό. Πρό του πέρατος αυτής ο Μακ.Πατριάρχης έψαλε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Πατριάρχη των Σέρβων κυρού Παύλου και απευθυνόμενος προς τους πιστούς τόνισε τις διαχρονικές αδελφικές σχέσεις του Ελληνικού και του Σερβικού λαού, τους αγώνες υπέρ της ορθοδόξου πίστεως, ανεφέρθη στην μορφή του μακαριστού « αγίου Πατριάρχου κυρού Παύλου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και επήνεσε την προσωπικότητα του Μακ.Πατριάρχου της Σερβίας κ.κ.Ειρηναίου. Μετά την ανταλλαγή δώρων η Ενοριακή επιτροπή παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν της ΑΘΜ.

Το απόγευμα ο Σεπτός Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας παρακολούθησε συναυλία, που διωργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα του Τζέρμιστον, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου, υπό τον τίτλο « Από το Πάθος στην Ανάσταση».

Ο Μακαριώτατος χαιρέτησε την εξαίρετη μουσική εκδήλωση και ευχαρίστησε τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Ιωάννη Τσαφταρίδη για την καλλίκαρπη ενοριακή δράση που αναπτύσσει, ως και τον Αξιοτ.κ.Κωνσταντίνο Κουσιάνη, Πρόεδρο της Κοινότητος, τα μέλη και όλους τους συντελεστές, τόσο για την άρτια διοργώση, όσο και για το εν γένει έργο που επιτελούν. Αμέσως μετά παρετέθη επίσημη δεξίωση.

ΣΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΟΥΠOΛΕΩΣ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ

Την 23η Μαρτίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τους Σεβ.Μητροπολίτες Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Σεραφείμ και Ζιμπάμπουε κ.Γεώργιο, ως και τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, επισκέφθηκε το ορθόδοξο εκπαιδευτήριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως «Άγιος Αθανάσιος», στο προάστιο Τεμπίζα του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου περιθάλπονται και φοιτούν διακόσια ( 200 ) εμπερίστατα μικρά παιδιά, προερχόμενα από φτωχές αφρικανικές οικογένειες.

Οι μικροί μαθητές, με τραγούδια και ύμνους, υπεδέχθησαν τον Μακαριώτατο, ο Οποίος προσέφερε σε όλους δέματα με τρόφιμα, γλυκίσματα και γραφική ύλη, ενώ συνεχάρει τον Σεβ.κ.Σεραφείμ, ως και τον υπεύθυνο αφρικανό ιερέα π.Αναστάσιο, για την εξαίρετη ποιμαντική προσπάθεια που καταβάλλουν στην υποβαθμισμένη αυτή περιοχή. Ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης τα παιδιά προσέφεραν στον Μακαριώτατο μπλουζάκι με το όνομά Του.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας ο Μακ.Πατριάρχης και η συνοδεία Του, μετά από πολύωρο οδικό ταξίδι, επισκέφθηκαν τον νεόδμητο Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου και τους παρακειμένους χώρους, όπου και κατέλυσαν.

Την 24η Μαρτίου, ο Σεπτός Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, συμπαραστατούμενος από τους Σεβ.Μητροπολίτες Ιωαννουπόλεως κ.Σεραφείμ και Καλής Ελπίδος κ.Σέργιο, χοροστάτησε κατά τον Μ.Εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Πρετορίας. Κατά την ομιλία του προς το πολυπληθέστατο εκκλησίασμα ο Μακαριώτατος εξέφρασε την συγκίνηση και την χαρά του για την ποιμαντική αυτή επίσκεψη στην νοτιοαφρικανική πρωτεύουσα και την ακμαία ελληνική κοινότητα αυτής, παρώτρυνε τους ομογενείς να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την ενεργή παρουσία και δράση τους, διαφυλάσσοντας, όπως πράττουν, την πίστη, τα πατρώα έθιμα και τις παραδόσεις και συνεχάρει τον Εφημέριο του Ναού, Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Μιχαήλ Βισβίνη, για το καλλίκαρπο ενοριακό έργο που επιτελεί.

Στην εσπερινή προσευχητική σύναξη παρέστησαν ο Εξοχ.Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Ν.Αφρική κ.Αργυρός Αντωνίου, η Εριτ.Προξενική Λειτουργός της Κύπρου στο Γιοχάνεσμπουργκ κα.Έλενα Χριστοφόρου, ο Εντιμ.κ.Χάρης Κουβέλης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Αφρικής και Ασίας, ο Αξιοτιμ.κ.Νικόλαος Κακουλάς, Πρόεδρος της Ελληνικής Κονότητος Πρετορίας και εκπρόσωποι ελληνικών συλλόγων και σωματείων.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ Ν.ΑΦΡΙΚΗ

Ιερατική σύναξη στη Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας.

Την 22η Μαρτίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ πραγματοποίησε ιερατική σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας στο Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Μεγάρου, απευθύνοντας πατρικές συμβουλές, προτροπές και νουθεσίες προς τους ευλαβείς ιερείς.

Αμέσως μετά, με την συνοδεία του Σεβ.Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως κ.Σεραφείμ, μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου της Ελληνικής Κοινότητος Σπρίγκ, οπού ετέλεσε την εξόδιο ακολουθία της μακαριστής συζύγου του κ.Βασιλείου Γιαννούλια, επιτίμου Προέδρου της εξονομασθείσης Κοινότητος.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρεκάθησε σε γεύμα που παρέθεσαν ευγενείς ομογενείς, με τους οποίους συνωμίλησε για θέματα της παροικίας, παρόντων και των Σεβ.Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε κ.Γεωργίου, Εκπροσώπου της ΑΘΜ στην Αθήνα και Εξοχ.κ.Αργύρη Αντωνίου, Πρέσβη της Κύπρου στην Ν.Αφρική, ενώ αργότερα επισκέφθηκε νοσηλευομένους χριστιανούς σε θεραπευτήριο της νοτιοαφρικανικής πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων και τον κ.Σόλωνα Σελίπα, Πρόεδρο της Ενορίας Παντανάσσης Γιοχάνεσμπουργκ.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας παρεχώρησε ζωντανή συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμο «Νέα Πανελλήνια Φωνή», απευθύνοντας χαιρετισμό στην παροικία και ομιλώντας για το παλαίφατο Πατριαρχείο και το εν γένει ποιμαντικό, ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο του, για τον ελληνισμό, ως και την πνευματική περίοδο της Μ.Τεσσαρακοστής και της Μ.Εβδομάδος. Ακολούθησε συνάντηση με το Δ.Σ. του ραδιοφωνικού σταθμού, προς το οποίο προσέφερε συμβολικό ποσό ως ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλλει προς όφελος της ομογένειας.

Τέλος, ο Μακαριώτατος παρεκάθησε σε δείπνο που προσέφερε τιμητικώς η Ελληνική Κοινότητα Μπενόνι Ν.Αφρικής.

Το μπλογκ της  Ορθόδοξης Ιεραποστολής εύχεται ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ στους χιλιάδες Έλληνες, Κυπρίους και Νοτιοαφρικανούς Ορθόδοξους Αδελφούς μας και τους παρακαλεί να κρατήσουν την Ορθόδοξη πίστη μας και να την μεταλαμπαδεύσουν σε όλους τους ανθρώπους που κατοικούν στη Νότια Αφρική.

Το μπλογκ της Ορθόδοξης Ιεραποστολής εύχεται και προσεύχεται να επιστρέψουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία και οι λίγοι Έλληνες ομογενείς σε όλο το κόσμο που έχουν ενταχθεί σε άλλες χριστιανικές ομολογίες – αιρέσεις, από έλλειψη σωστής Ορθόδοξης κατήχησης ή άλλους λόγους.

This entry was posted in Archbishopric of Johannesburg and Pretoria- South Africa - Mητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας, Αφρική, Africa, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Responses to Ακολουθία των Παθών και Επιταφίου στη Νότια Αφρική. Επίσκεψη Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο «Κέντρο για τα παιδιά του δρόμου»

  1. Παράθεμα: Tweets that mention Ακολουθία των Παθών και Επιταφίου στη Νότια Αφρική. Επίσκεψη Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο “Κέντρο για τα παιδιά του δρόμου” « Ortho

Σχολιάστε