Φιλόθεος Αθηναίδης-Ένας άγνωστος Ιεραπόστολος στην Ασία


Τήν 15η Φεβρουαρίου 2009 σε εκδήλωση της Μητροπόλεως Άρτας ,με θέμα -Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ -παρουσιάσαμε στοιχεία από την ζωή και την ιεραποστολική δράση του Αρτινού Ιεραποστόλου Φιλοθέου Αθηναίδη.Υπήρξε και σχετική ανάρτηση στο blog με τίτλο -Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΑΘΗΝΑΙΔΗΣ.
(http://ierapostoliko.blogspot.com/2009/02/blog-post_20.html)
Είχαμε υποσχεθεί να επανέλθουμε στο θέμα με περισσότερα και αναλυτικότερα στοιχεία και πληροφορίες για την δράση του άγνωστου αυτού Ιεραποστόλου,στα νησιά Τσάγκος του Ινδικού Ωκεανού.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα έδειξε ο κύριος Ανδρέας Χελιώτης ,θεολόγος και βασικός συνεργάτης του περιοδικού-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ Ορθοδόξου Ιεραποστολής στην Ανατολή.

Θέσαμε υπόψιν του κ.Χελιώτη τα στοιχεία που είχαμε στην διάθεσή μας.Με μεγάλη χαρά είδαμε να δημοσιεύονται , στο τεύχος 29 (Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2009)του ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ, τα παρακάτω αναλυτικότερα στοιχεία για την δράση του Φιλόθεου Αθηναίδη.

Τα εντός εισαγωγικών αποσπάσματα στο κείμενο είναι από το βιβλίο του Νικ.Αμβράζη “Ο Ορθόδοξος και Έλλην ιεραπόστολος Φιλόθεος Αθηναίδης.” (Αγιορείτικη Βιβλιοθήκη ,1967), που έγραψε ο Νικ.Αμβράζης (1852-1926),βασισμένη στην αυτοβιογραφία την οποία του έστειλε το 1901 από την Μελβούρνη της Αυστραλίας ο Φιλόθεος ,συμφοιτητής του στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Περισσότερα στο blog Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

http://filoierapostolisumatras.wordpress.com/

This entry was posted in Ελλάδα - Greece, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Φιλόθεος Αθηναίδης-Ένας άγνωστος Ιεραπόστολος στην Ασία

 1. Ο/Η Eidimon Platonas λέει:

  Αν και η διήγηση αυτή είναι συναρπαστική, είναι επίσης και φανταστική. Καλώς ή κακώς δεν υπήρξε ποτέ «Ο Ορθόδοξος Έλλην Ιερα­πόστολος Φιλόθεος». Πρόκειται για χαρακτήρα μυθιστορήματος που έγραψε και εξέδωσε το 1892 κάποιος θεολόγος με το όνομα Νικόλαος Αμπατζής που έξησε μεταξύ 1854-1926.
  Το μυθιστόρημά του μάλιστα «Ο Ορθόδοξος Έλλην Ιερα­πόστολος Φιλόθεος» μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα Αγγλικά το 1948 (The Greek Orthodox Missionary Philotheus Among the Savages. Tr. Angel D. Sederocanellis. Lancaster, Pa.: Rev. Nicholas Elias, Publisher, 1948).

  Δείτε και
  http://books.google.co.uk/books?id=oQ8BFk9K0ToC&pg=PA16&lpg=PA16&dq=missionary+philotheos&source=bl&ots=_6WhcNoxdW&sig=qovhLPxa0AzXvX0Ps5dxigHS_cc&hl=en&ei=2ML4TZ2CO8W3hQeawpmaDA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CB4Q6AEwAQ#v=onepage&q=missionary%20philotheos&f=false

  http://missionsinstitute.org/mission_articles/Harakas/Philotheos%20Revisited%20-%20The%20Reawakening%20of%20Mission%20Outlook.doc

 2. Ο/Η ierapostoli λέει:

  Θα περιμένουμε πληροφορίες και διευκρινήσεις από τους ανθρώπους που
  ασχολήθηκαν με το ζήτημα αυτό. Εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε θέση,
  αφού εμείς κάνουμε απλή αναδημοσίευση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s