Σιέρρα Λεόνε: ένα οδοιπορικό ( βίντεο)-μαχαιριά στον ανθρώπινο πολιτισμό. Ανανέωση : Ο Μητροπολίτης Γκάνας στη Σιέρρα Λέονε ( ΠΧΟ Ορθ.Ιεραποστολής ). Video from Orthodox Mission in Siera Leone. Παράκληση να μην το δουν μικρά παιδιά.


Και ενώ η Ελλάδα ασχολείται με άλλα βίντεο, το βίντεο που δημοσιεύουμε είναι ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την φρίκη του εμφυλίου πολέμου που τυράννησε την αφρικανική χώρα Sierra Leone επί 12 έτη καταντώντας την την φτωχότερη χώρα της υφηλίου. Μέσα σ’ αυτήν την δίνη ξεκινά την δράση της η Ορθόδοξη Ιεραποστολή, με υπεύθυνο τον Αρχιμ. π. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο, ανοίγοντας έναν φωτεινό ορίζοντα πίστεως, ελπίδος και αγάπης. Παρακάτω θα δείτε και το δελτίο τύπου για την περιοδεία του Μητροπολίτη Γκάνας στη Σιέρρα Λεόνε τέλη Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου 2010, που αναδημοσιευούμε από την ιστοσελίδα του ΠΧΟ Ορθοδόξου Ιεραποστολής. Δείτε τα τελευταία νέα από Γκάνα και Σιέρρα Λεόνε και καταθέστε την αγάπη σας στις τοπικές ορθόδοξες ιεραποστολές.

Με θυσιαστική αγάπη ο Ιεραπόστολος προσφέρει ό,τι είναι δυνατόν από υλικής πλευράς και συγχρόνως προσφέρει, από πνευματικής πλευράς, το πάν, δηλαδή τον Χριστό! Οφείλουμε ως Χριστιανοί να στηρίξουμε με κάθε τρόπο- υλικό και πνευματικό- και αυτήν την σπουδαία προσπάθεια.

Δείτε το βίντεο ( video from Siera Leone ) στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου

( http://www.impantokratoros.gr/E5D92426.el.aspx )

Ανανέωση , Update news from Orthodox Missions in Ghana and Sierra Leone.

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ

Από την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου μέχρι την Τρίτη 2 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε επίσκεψη και πάλι στην Σιέρρα Λεόνε για να δούμε από κοντά την πρόοδο των εκεί Ορθοδόξων, να συμμετάσχουμε στις λατρευτικές συνάξεις και να θαυμάσουμε την πορεία των εκεί επιτελούμενων κτιριακών έργων.

Στην Σιέρρα Λεόνε βρισκόταν την περίοδο αυτή ο αρχιτέκτων κύριος Νικόλαος Φούρναρης, ο πρόεδρος της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής κ. Βάιος Πράντζος και δύο δημοσιογράφοι από την ΕΡΤ 3.

Το Σάββατο 27η Φεβρουαρίου τελέσαμε ομαδικές βαπτίσεις στο χωριό των αναπήρων στο Γουότερ Λού, μιάμιση ώρα έξω από την πρωτεύουσα της χώρας Φρή Τάουν. Θαυμάσαμε την αποπεράτωση των 6 οικιών όπου ήδη στεγάζονται οι ανάπηροι από τον εμφύλιο πολέμο και την ασθένεια της πολυομυελίτιδος. Το σπίτι του Ιερέως και των φιλοξενουμένων.

Επίσης την πρόοδο ανεγέρσεως του ιατρικού κέντρου και του Ιερού Ναού.

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου τελέσαμε την Θεία Λειτουργία στον πρόχειρο Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου στην πρωτεύουσα.

Στιγμές και πάλι συγκίνησης από την συμμετοχή των πιστών, από την πρόοδο της χορωδίας, από τα αισθήματα αγάπης όλων, τα οποία εκφράζονταν με κάθε τρόπο.

Ακολούθησε επίσκεψη στους χώρους όπου ανηγέρθη ήδη το Ιεραποστολικό Κέντρο και ευρίσκεται σε ικανοποιητική πρόοδο η ανέγερση της Ακαδημίας και του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ένα γεύμα προσφέρθηκε σε όλους τους στενούς συνεργάτες του π. Θεμιστοκλέους, κληρικούς και λαικούς και μία ευκαιρία γνωριμίας με τους εξ Ελλάδος επισκέπτες.

Μια ευκαιρία γνωριμίας την οποία θα την θυμούμαι πάντα στην ζωή μου, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Φούρναρης. Διότι άκουσα πράγματα και εμπειρίες από αυτούς τους ανθρώπους, τα οποία μόνον η χάρη του Θεού μπορεί να τα προσφέρει. Η ευλογία Του είμαι σίγουρος ότι είναι κοντά τους για πάντα.

« …και ιδού εγώ μεθ΄υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος » !

Την Δευτέρα επισκεφθήκαμε τον Υπουργό Εσωτερικών της χώρας για να εκφράσουμε εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄ τις ευχαριστίες και τις ευχές Του για όλες τις διευκολύνσεις τις οποίες μας έχουν προσφερθή μέχρι σήμερα για την ανάπτυξη του ιεραποστολικού έργου.

Μας διαβεβαίωσε ο κ. Υπουργός ότι είναι εντολή του Προέδρου της χώρας κ. Ερνέστο Κορόμα, να παρέχουν κάθε λύση άμεσα στα γραφειοκρατικά εμπόδια που τυχόν παρουσιάζονται κι ότι τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση προς την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Ορθόδοξο Σχολείο μας στο Φρή Τάουν δόθηκε από τους μαθητές του απογευματινού τμήματος μια εκδήλωση προς τιμήν των επισκεπτών.

Ήταν εκδήλωση για να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους με τον δικό τους αφρικάνικο τρόπο για ότι μέχρι τώρα τους έχουν προσφέρει και για ότι στο μέλλον σχεδιάζουν.

Είμαι σίγουρος πως ό,τι ζήσαμε όλες αυτές τις ημέρες μαζί με τους πιστούς της νεόφυτης Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Σιέρρα Λεόνε θα μείνουν για πάντα καταγεγραμμενα στην ψυχή μας σαν μια εμπειρία, σαν μια μαρτυρία, σαν μια επιβεβαίωση ότι « ζή Κύριος ο Θεός ημών ».

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΚΑΝΑ

Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2010 και για άλλη μια χρονιά έλαβε χώρα το πενθήμερο εορταστικό πρόγραμμα Πνευματικής Αναζωπυρώσεως ( Annual Spiritual Revival ) στο χωριό Γκομόα Φόμενα της κεντρικής επαρχίας της Γκάνα.

Έθος παλαιό υπάρχει όλων των Ορθοδόξων Ενοριών εδώ στην Γκάνα, όπως συναζονται στο Προσκύνημμα του Αγίου Ραφαήλ και με διάφορες λατρευτικές και άλλες εκδηλώσεις εκφράζουν την πίστη τους και ενισχύονται σ΄αυτήν από το πρόγραμμα που εκπονείται από την Ιερά Μητρόπολη.

Το βιβλικό σύνθημα της φετινής χρονιάς ήταν παρμένο από την Ευαγγελική περικοπή του Ασώτου « Αναστας πορεύσομαι προς τον πατέρα μου…» Λουκ.15 : 18

Όλοι οι Ιερείς, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ορθοδόξου Νεολαίας και του Συλλόγου Ορθοδόξων Γυναικών της Ιεράς Μητροπόλεως Άκκρας, οι πιστοί και των 32 Ενοριών μας ήταν παρόντες και συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις.

Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου λειτουργήσαμε στον περικαλλή Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και κατόπιν, εν πομπή κλήρος και λαός του Θεού με την συμμετοχή του φυλάρχου της περιοχής, κατευθυνθήκαμε στο Κέντρο Υγείας του χωριού όπου προσφέραμε φαρμακευτικό υλικό και άλλα είδη που χρειαζόταν το κέντρο, για την περίθαλψη των ασθενών.

Εν συνεχεία ο Επίσκοπος διένειμε σε 126 μαθητές και μαθήτριες τα σχολικά τους έξοδα για το δεύτερο τρίμηνο τους σχολικού έτους 2009 – 2010.

Οι κυρίες του Συλλόγου Ορθοδόξων Γυναικών είχαν προετοιμάσει φαγητό και μετα την αναλογη ευλογία του διανεμήθηκε σε πάνω από 600 μικρά παιδιά.

Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή τελέσθηκε Ιερή Αγρυπνία, με Εσπερινό, Όρθρο και Θεία Λειτουργία μέσα στο δάσος, όπου ευρίσκεται το Προσκύνημμα του Αγίου Ραφαήλ.

Η κατανυξη και η ευλάβεια όλων ήταν έκδηλη. Οι εντυπώσεις που αποκομίζει κανείς συμμετέχοντας σ΄αυτην την αγρυπνία είναι συγκινητικές και παρήγορες !

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

Την Τρίτη 2 του μηνός Φεβρουαρίου επισκεφθήκαμε στην κωμόπολη Λαρτέ το Τεχνικό Λύκειο Απόστολος Πέτρος όπου, στον Ιερό Ναό Αναστασεως του Χριστού – προσφορά του αειμνήστου Λάμπρου Γυφτακη- τελέσαμε την Θεία Λειτουργία για τους μαθητές της Σχολής. Μετα και τον Αγιασμό για το νέο έτος ο Επίσκοπος μεταφέροντας τις Σεπτές ευλογίες του Μακαριωτατου Πάπα και Πατριάρχου μας, ευχήθηκε Καλή Πρόδοο σε όλους μαθητές και καθηγητές.

Μοίρασε σχολικά είδη στους μαθητές, καθώς επίσης και τα σχολικά έξοδα του δευτέρου τριμήνου σε όσους απ΄αυτούς συμπεριλαμβάνονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενισχύσεως απόρων μαθητών της τοπικής Εκκλησίας μας.

Παράλληλα εθαύμασε τις νέες σχολικές φορεσιές τους προσφορά κι αυτές της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίες έχουν το πράσινο χρώμα – ένα χρώμα που αγαπούν οι γκανέζοι – αφού και στην σημαία τους το έχουν συμπεριλάβει. Τους θυμίζει την πυκνή πράσινη βλάστηση της Γκάνα.

Το μεσημέρι προσφέραμε γεύμα σε όλους τους μαθητές, δασκάλους και εργαζομένους στην Σχολή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, μετα την νέα διοίκηση η πρόοδος της Σχολής αυξάνει με αποτέλεσμα συντόμως να ανεγείρουμε άλλες τέσσερες αίθουσες στον πρώτο όροφο, εφόσον οι ήδη υπάρχουσες δεν επαρκούν.

Μας χρειάζεται ένα νέο οικοτροφείο διότι το ήδη υπάρχον δεν επαρκεί. Αλλά γι΄αυτό έχει ο Θεός….

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΓΚΑΝΑ

Την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου επισκεφθήκαμε το χωριό Τζάχα όπου πρόσφατα ανηγέρθη ο Ιερός Ναός Γεννήσεως του Χριστού.

Μαζί μας είχαμε και δύο επισκέπτριες από την Ελλάδα, την κυρία Παναγιώτα Φουρναρη και την κυρία Βασιλική Τουφεξή η οποία υπήρξε η δωρήτρια του εν λόγω Ιερού Ναού.

Μετα από τέσσερες ώρες δρόμο φτασαμε στο χωριό αυτό της ανατολικής επαρχίας της Γκάνα, όπου μας περίμεναν ο Ιερέας π. Αλέξιος με τους περισσοτέρους από τους πιστούς.

Έκπληξη μεγάλη μας έκαναν οι μαθητές του δημοτικού και γυμνασίου οι οποίοι προσήλθαν στον Ναό μαζί με τον διευθυντή του Σχολείου ο οποίος προσφάτως βαπτίσθηκε.

Μετα από την Ιερά Παράσκληση την οποία ψάλαμε προσφέρθηκαν στα παιδιά εκ μέρους των επισκεπτριών δώρα και όλοι μας είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τον ενθουσιασμό αυτών των ανθρώπων του Θεού.

Κάποιες σκέψεις κάναμε κατα την διάρκεια της επιστροφής μας στην Άκκρα, για την ανέγερση ενός Σχολείου που θα στεγάσει αυτα τα νέα παιδιά και θα προσφέρει μια ελάχιστη αξιοπρεπή διαβίωση κατά την εκπαίδευσή τους. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούν σαν σχολικές αίθουσες ένα ξύλινο κατασκεύασμα σε ενοικιασμένο οικόπεδο του χωριού.

Να δώσει ο Θεός να ευωδοθούν αυτές οι σκέψεις μας…

( http://www.ierapostoli.gr/2010/Mitropoli_Akkras_2.php )

Αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν το ανθρωπιστικό, ιεραποστολικό, εκπαιδευτικό έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στη Σιέρα Λεόνε

α) Η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης .

Δείτε τα τελευταία νέα από την ιστοσελίδα της :

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε και αγαπητά μέλη του Δ. Συμβουλίου της ευλογημένης ιεραποστολικής αδελφότητος.

Σας εύχομαι ειρήνη και αγάπη παρά Θεού Πατρός και Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Σας ασπάζομαι αδελφικώς και εγκαρδίως και σας ευχαριστώ για την αδελφική και έμπρακτη ιεραποστολική αγάπη, το ζήλο και τη βοήθειά σας προς την τραυματισμένη χώρα αυτή και τη νεογέννητη Ορθόδοξη ιεραποστολή (από Φεβρουάριο 2008) στη Σιέρρα Λεόνε, μια ιεραποστολή η οποία -με τη βοήθεια του Τριαδικού θεού- άρχισε να φυτεύει το σπόρο της Εκκλησίας του Χριστού εκ του μηδενός.

Καθώς σας έγραψα στην προηγούμενη αναφορά, αναγνωρίζω εκ βάθους καρδίας ότι η βοήθειά σας δεν είναι μόνο σημαντική και ιστορική για την εξάπλωση της ορθοδοξίας στη Δυτική Αφρική αλλά και μητρική χειρονομία, διότι σαν μια στοργική μητέρα που μεριμνά και φροντίζει για το νεογέννητο βρέφος της, έτσι κι εσείς, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, θρέψατε και φροντίσατε γι’ αυτή τη νέα ιεραποστολή στην πιο κρίσιμη στιγμή και ώρα της υπάρξεώς της. Ασφαλώς όσο θα ωριμάζει η εν Σιέρρα Λεόνε ιεραποστολή τόσο θα ελαττώνεται και η ανάγκη της προς τους εν Θεσσαλονίκη γονείς της. Τώρα όμως δεν είναι η ώρα να μείνουμε σχεδόν ορφανοί. Είμαι ιδιαιτέρως ευγνώμων προς εσάς κ. πρόεδρε για το προσωπικό σας ενδιαφέρον και ευαισθησία για την επιτυχία του ιεραποστολικού μας έργου.

Τα έργα που ξεκίνησαν με τη δική σας αποκλειστική βοήθεια για τους σκοπούς της ιεραποστολής είναι πολλά και με τη βοήθεια του Θεού πρόκειται να ενισχύσουν τη θέση και τις δυνατότητες της ιεραποστολής μας.

α) Τα γραφεία διευθύνσεως

Καθώς σας πληροφόρησα στην προηγούμενη αναφορά μου, τελειώσαμε τα γραφεία διευθύνσεως στο χώρο του σχολείου μας Freetown Orthodox Christian School. Ευχαριστώ την Αδελφότητα για την οικονομική βοήθεια για το έργο αυτό. Ήταν επιτακτική ανάγκη να χτιστούν νέα γραφεία για το προσωπικό της διευθύνσεως του Γυμνασίου το οποίο ευρίσκετο σε άθλια κατάσταση.

β) Ο καθεδρικός ναός

Οι εργασίες στον καθεδρικό ναό του Αγ. Ελευθερίου και Αγίου Γεωργίου έχουν σταματήσει. Όμως το κτίριο έφτασε στο επίπεδο της στέγης, τα δοκάρια έχουν τοποθετηθεί, όλες οι εσωτερικές και εξωτερικές καμάρες έχουν τελειώσει.

Απομένουν η στέγη, το καμπαναριό, ο σουβάς, το μπογιάτισμα, τα πλακάκια.

Ως τώρα έχω δώσει περίπου 58.000€. Για να τελειώσει ο ναός χρειάζονται άλλες 18.000€. Όμως θα σας παρακαλέσω να μας στείλετε 25.000€ για τις άλλες ανάγκες του Ναού (εκκλησιαστικά έπιπλα, εικονοστάσι κ.τ.λ.)


γ) Το Γυμνάσιο-Λύκειο

Εντός του υπάρχοντος σχολικού χώρου συνεχίζεται η κατασκευή ενός Γυμνασίου και Λυκείου, το οποίο χρηματοδοτεί η Αδελφότητά σας. Τα σχέδια έγιναν με τη συνεργασία σας κ. πρόεδρε με τον κ. Ν. Φούρναρη και του εδώ αφρικανού μηχανικού κ. Β. Πέουα.

Έγιναν οι εκσκαφές, τα θεμέλια, τελείωσε η πρώτη πλάκα, τα πρώτα τοιχεία και έπεσε και η δεύτερη πλάκα. Περιμένω και την επόμενη δόση για να συνεχίσει το έργο.

Το συνολικό κόστος του σχολείου είναι 125.000€

δ) Κατασκευή κατοικίας ιερέως και ξενώνα για επισκέπτες στο Waterloo.

Η κατασκευή κατοικίας ιερέως και ξενώνων για τους επισκέπτες ήταν έργο μεγάλης ανάγκης. Η εργασία άρχισε με ευθύνη του μηχανικού της ιεραποστολής κ. Βάιου Πέουα. Ως τώρα έχω δώσει 22.777€ για το έργο αυτό. Ο κ. Πέουα σκοπεύει να τελειώσει την ανοικοδόμηση κατά τα τέλη Νοεμβρίου. Μέχρι τότε ο νέος μας ιερέας (π. Στέφανος) μένει μαζί με την οικογένειά του σε ενοικιασμένο χώρο στο Waterloo. Το κτίριο έχει τελειώσει εκτός από τα ηλεκτρικά, τα υδραυλικά και τα πλακάκια. Δεν υπάρχει χρέος.

Σας πληροφορώ ότι τέσσερα σπίτια των αναπήρων έχουν ολοκληρωθεί και ένα άλλο πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας για το πρόγραμμα αυτό. Ήδη λειτουργεί σχολείο για τα παιδιά των αναπήρων και της γειτονικής κοινότητας (200 παιδιά). Εκτός από το εκπαιδευτικό όφελος που θα προσφέρει στα παιδιά ασφαλώς έχει και διάφορα ιεραποστολικά πλεονεκτήματα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιούμε ένα από τα σπιτάκια μαζί με την προσωρινή εκκλησία ως αίθουσες διδασκαλίας. Τη νύχτα χρησιμεύουν ως υπνοδωμάτια για τους άγαμους αναπήρους. Προφανώς αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση περιμένοντας βοήθεια για την ίδρυση ενός μονίμου κτιρίου το οποίο θα λειτουργεί ως δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο.

ε) Η Κλινική

Έλαβα τη δωρεά σας των 10.000€ για την κλινική προ καιρού. Η τοποθεσία της κλινικής είναι στο μεγάλο μας οικόπεδο στο Waterloo και θα υπηρετεί τους αναπήρους και τη γειτονική κοινότητα. Η εκλογή της ακριβούς τοποθεσίας έγινε. Η κατασκευή άρχισε. Σας στέλνω φωτογραφίες.

στ) Ι. Ναός της του Χριστού Αναστάσεως και Αγίου Μωυσέως

Στο χώρο μας στο Waterloo άρχισε η εκκλησία. Έγιναν εκσκαφές, μπήκαν και τα πρώτα θεμέλια και πρόκειται να πέσει και η πρώτη πλάκα. Το συνολικό κόστος του ναού είναι 45.000€. Σας παρακαλούμε να μας στείλετε τη β’ δόση για να συνεχίσουμε το έργο.

ζ) Θρανία για το σχολείο Wilberforce

Από τα 10.000€ που ήδη στείλατε για υποτροφίες και σύμφωνα με την πρότασή σας δόθηκαν 1.000€ για την κατασκευή θρανίων για το προσφάτως κατεστραμμένο από τον πόλεμο σχολείο του Wilberforce. Οι μαραγκοί υπό το βλέμμα του κ. Πέουα τελείωσαν την εργασία.

Η ιεραποστολή εκ μέρους της Αδελφότητας πρόκειται να τα προσφέρει επισήμως σύντομα ενώπιον του Συμβούλου του Wilberforce κ. Gibson και του προσωπικού του σχολείου. Καθώς γνωρίζετε κ. πρόεδρε και καθώς έχουμε ήδη πει το σχολείο αυτό έχει ήδη δοθεί στην ιεραποστολή μας από το Δήμαρχο του Freetown (εσωκλείω μια φωτοτυπία της σχετικής επιστολής του Δημάρχου). Ζήτησα όμως να μας προσφέρουν και το γήπεδο μπροστά από το σχολείο. Περιμένω και τη δική σας συμβουλή για το επόμενο βήμα.

η) υποτροφίες

Τα υπόλοιπα 9.000€ χρησιμοποιούνται για υποτροφίες παιδιών. Ετοιμάζω να σας στείλω κι ένα άλλο πρόγραμμα εκπαιδευτικής υιοθεσίας από 30 παιδιά. Το έχουμε πολλή ανάγκη. Επίσης σύντομα θα σας στείλω και αναφορά με την πρόοδο των παιδιών για το δεύτερο έτος του πρώτου προγράμματος εκπαιδευτικής υιοθεσίας που αναλάβατε πέρσι.

Ευχαριστώ πάρα πολύ την Αδελφότητά σας, αξιότιμε κ. πρόεδρε, διότι ανέλαβε να χρηματοδοτήσει σημαντικά και βασικά έργα αυτής της νέας ιεραποστολής της Δυτικής Αφρικής σε μια χώρα που τώρα αρχίζει να ξαναζωντανεύει από έναν τραγικό εμφύλιο πόλεμο (1990-2002). Με τη χάρη του Θεού εύχομαι να συνεχίσει αυτή η εν Χριστώ συνεργασία μεταξύ της Αδελφότητας και του ιεραποστολικού κλιμακίου της Σιέρρα Λεόνε.

Σας εύχομαι η αγάπη και ευλογία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος να είναι μαζί σας.

Διατελώ ευγνώμων εν Χριστώ

Αρχ. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος

Μικρό σχόλιο: Υπάρχει άμεση ανάγκη να κατασκευαστεί ένα σχολείο στο Waterloo για να λυθεί το πρόβλημα. Προσευχόμαστε το Πανάγιο Πνεύμα να φωτίσει, ώστε να βρεθούν δωρητές. Ο π. Θεμιστοκλής θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από 10 Ιανουαρίου.

http://www.omf.gr/sieraleoneokt09.el.aspx ) Οικονομική ενίσχυση μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και μέσω διαδικτύου ή τραπεζικού λογαριασμού, πληφορορίες εδώ :   (  http://www.omf.gr/AD5345D6.el.aspx )

β) Ιεραποστολικός Σύνδεσμος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης

Νεότερη ενημέρωση για τα έργα του Ιεραποστολικού Συνδέσμου στη Σιέρα Λεόνε μπορείτε να διαβάσετε στο νέο τεύχος του περιοδικού Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης , σελίδα 22

http://www.iersyn.gr/magazines/agkosmas%20a-10.pdf )

Οικονομική ενίσχυση της Ορθόδοξης Ιεραποστολή στη Σιέρα Λεόνε μπορείτε να καταθέσετε στον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο Άγιος Κοσμάς Αιτωλός Θεσσαλονίκης, είτε μέσω διαδικτύου, είτε μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Πληροφορίες εδώ :

http://www.iersyn.gr/support.php )

γ) Ο ΠΧΟ Ορθοδόξου Ιεραποστολής :

Ειδήσεις από τη Μητρόπολη Γκάνας , ιεραποστολικό κλιμάκιο Σιέρα Λεόνε.

Εισφορές αγάπης για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Σιέρα Λεόνε , είτε στα παραρτήματα του ΠΧΟ Ορθοδόξου Ιεραποστολής, είτε σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Πληροφορίες ΕΔΩ.

Συγκλονιστικό βίντεο από την Ιεραποστολή στην Σιέρρα Λεόνε!!!

Όλα τα νέα για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Σιέρρα Λεόνε. News about Orthodox Mission in Siera Leone.

This entry was posted in Αφρική, Africa, Γκάνα, Ghana, Ελλάδα - Greece, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ), Σιέρρα Λεόνε - Sierra Leone and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Σιέρρα Λεόνε: ένα οδοιπορικό ( βίντεο)-μαχαιριά στον ανθρώπινο πολιτισμό. Ανανέωση : Ο Μητροπολίτης Γκάνας στη Σιέρρα Λέονε ( ΠΧΟ Ορθ.Ιεραποστολής ). Video from Orthodox Mission in Siera Leone. Παράκληση να μην το δουν μικρά παιδιά.

 1. Ο/Η antonia λέει:

  sinxaritiria o 8eos na sas exei kala.

 2. Ο/Η pilotos91 λέει:

  Αξίζουν πράγματι συγχαρητήρια στους Ιεραποστόλους που, εν Αγίω Πνεύματι,
  διακονού σε αχανείς χώρες. Ας τους συνοδεύουν οι προσευχές μας και η αγάπη
  από το υστέρημά μας, για να μπορούν να ανταπεξέρχωνται στις ανάγκες
  χιλιάδων ανθρώπων στην Αφρική, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική, στην Ωκεανία.
  Δίνουν άρτο, αλλά και τον ΑΡΤΟ της ΖΩΗΣ,τον Τριαδικό Θεό ( Ιωαν,6: 40-60 ) σε όλους.

 3. Παράθεμα: A chance encounter? -I don’t think so! – The Orthodox Mission in Sierra Leone is making such a difference to people’s lives ( Ιστορίες από εθελοντές στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στη Σιέρρα Λεόνε )

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s