Ενθρονίστηκε ο Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας Σάββας


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010, με τις ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄ στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μπουζουμπούρα η ενθρόνιση του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας Σάββα.

Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιος συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μουάνζας κ. Ιερώνυμο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα η ενθρόνισης κατά την οποία ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Ανέγνωσε επιστολή του Πατριάρχου Αλεξανδρείας ενώ στην συνέχεια απευθύνθηκε προς το νέο Επίσκοπο, κατόπιν ευχαρίστησε τον λαό της Μπουζουμπούρας και την παροικία για την συνεργασία κατά την διάρκεια τη διαποίμανσης του Μπουρούντι από τον ίδιο καθώς από την Μητρόπολή του αποσπάσθηκαν τα δύο κράτη.

Ακολούθησε αδελφικός λόγος του Μητροπολίτου Μουάνζας κ. Ιερωνύμου ενώ ο π. Δαμασκηνός Γρηγοριάτης υπεύθυνος μέχρι σήμερα του Ιεραποστολικού Κλιμακίου Μπουζουμπούρας καλωσόρισε και επίσημα τον Επίσκοπο ευχαριστώντας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την ίδρυση της Επισκοπής.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα και τους Επισήμους σε σύντομη ομιλία εξαιτίας της μετάφρασης στα γαλλικά και τα κηρούντι είπε :

«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιε,

Εκπρόσωπε του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

Σεβασιώτατε Μητροπολίτα Μουάνζας κ. Ιερώνυμε,

Εξοχώτατε Εκπρόσωπε της Δημοκρατίας του Μπουρούντι,

Εξοχώτατα μέλη της Κυβερνήσεως,

Εξοχώτατοι κ. Πρέσβεις,

Εντιμώτατοι Εκπρόσωποι των Διεθνών και Παναφρικανικών Οργανισμών,

Εντιμώτατε Επίτιμε Πρόξενε της Ελλάδος,

Εντιμώτατε Πρόεδρε της Ελληνικής Κοινότητος,

Αγαπητοί Χριστιανοί,

Ευχαριστώ τον Άγιο Θεό που με αξιώνει να βρίσκομε στο Μπουρούντι έδρα της Επισκοπής Μπουρούντι και Ρουάντας.

Ευχαριστώ τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο τον Β΄ και την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου μας που με επέλεξαν για την διαποίμανση της Επισκοπής αυτής υποσχόμενος πίστη και υποταγή στο σεπτό Κέντρο.

Θερμότατες ευχαριστίες θέλω να απευθύνω στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιο για την αγάπη του και την συμπαράσταση του αφού από την Μητρόπολή του αποσπάσθηκαν τα δύο αυτά κράτη. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Μητροπολίτη Μουάνζας κ. Ιερώνυμο για την παρουσία του.

Επίσης θερμότατα θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Μπουρούντι για την ανταπόκριση και την συνάντηση κατά την οποία του μετέφερα τις ευχές του Πατριάρχου μας και τον πληροφόρησα για την ίδρυση της Επισκοπής.

Ευχαριστώ τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στην Μπουζουμπούρα κ. Γεώργιο Κουκκούλη για την συνεργασία καθώς και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Χρήστο Καμπέρη για την φιλοξενία.

Το Πατριαρχείο μας ίδρυσε την Επισκοπή βλέποντας ότι οι ανάγκες αυξάνονται και η παρουσία Επισκόπου στην περιοχή θεωρήθηκε απαραίτητη.

Ο Επίσκοπος βρίσκεται εδώ για όλους ανεξαρτήτως εθνικότητας, για να εξυπηρετήσει τις πνευματικές ανάγκες των Ορθοδόξων Χριστιανών και για να προσφέρει με τις ευλογίες της Εκκλησίας και του Πατριάρχου μας την αγάπη του Χριστού σε όλους.

Η Ιεραποστολή δεν είναι προσηλυτισμός αλλά μαρτυρία της Ορθοδοξίας στην αφρικανική γη και κοινωνική προσφορά σε όλους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και χρώματος, η διάδοση της αλήθειας του Ευαγγελίου είναι παραγγελία του Ιησού Χριστού όμως και η ελευθερία της επιλογής είναι εντολή Του.

Εμείς καλούμαστε να απαλύνουμε τον πόνο των μαύρων αδελφών μας γενόμενοι και εμείς Αφρικανοί, όμως είμαστε εδώ και για τους Ορθοδόξους Έλληνες διότι αυτοί πρώτοι βρέθηκαν στην Αφρική αυτοί έκτισαν τις πρώτες Εκκλησίες αυτοί κτύπησαν για πρώτοι φορά τις καμπάνες αυτοί έδωσαν την πρώτη μαρτυρία του Χριστού και αυτοί οι Ορθόδοξοι Έλληνες είναι εκείνοι οι οποίοι στηρίζουν είτε από το υστέρημα τους είτε από το περίσσευμα τους το Ιεραποστολικό έργο.

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τους Ιεραποστολικούς Συλλόγους και Αδελφότητες. Οι Ιεραποστολικοί Σύλλογοι της Ελλάδας φροντίζουν για το κτίσιμο Ναών, Σχολείων και Νοσοκομείων όπου υπάρχει ανάγκη. Τα ιεραποστολικά περιοδικά διαδίδουν το έργο της Ιεραποστολής στην οικουμένη.

Για αυτό ζητώ και από εσάς τους λιγοστούς αλλά ισχυρούς Έλληνες της παροικίας του Μπουρούντι την αγάπη σας και την συνεργασία σας, είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού.

Ο π. Δαμασκηνός αγωνίστηκε εδώ μόνος του πέντε χρόνια αλλά έτυχε της συμπαράστασή σας και της φιλοξενία σας.

Θα συνεχίσουμε το Ιεραποστολικό και Κοινωνικό έργο της Εκκλησίας μας και θα μεταφέρουμε το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης σε όλη την Επισκοπή.

Σε όλους μας έχει δοθεί απλόχερα η αγάπη του Χριστού και εμείς με την σειρά μας καλούμαστε να δώσουμε αγάπη σε όλους.

Δόξα τω θεώ πάντων ένεκεν αμήν.»

Δείτε φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του εκκλησιαστικού πρακτορείου ειδήσεων Ρομφαία.

Επιστολή στο μπλογκ μας του Επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Σάββα. Έκκληση για ενίσχυση της Ιεραποστολής σε Μπουρούντι και Ανατολικό Κογκό.

Στο παραπάνω άρθρο μπορείτε να δείτε και πως μπορείτε να ενισχύσετε το ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο της Επισκοπής Μπουρούντι, Ρουάντας και Ανατολικού Κογκό και το έργο του νέου Επισκόπου με τη συμπαράσταση του π. Δαμασκηνού Γρηγοριάτη, της ομώνυμης μονής του Αγίου Όρους.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ :

( http://www.facebook.com/album.php?aid=60964&id=1198250307 )

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Μπουρούντι-Ρουάντα,Burundi-Rwanda, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s