Θεοφάνεια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στη Γκάνα και στους Αγίους Σαράντα ( Β. Ήπειρος ).


Το μπλογκ της Ορθόδοξης Ιεραποστολής αναδημοσιεύει αποσπάσματα από τα Θεοφάνεια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (  Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ), από τη Γκάνα και τους Αγίους Σαράντα, πόλη της Βορείου Ηπείρου, στα νότια της Αλβανίας. Αναλυτικότερα μπορείτε να δείτε στα ρεπορτάζ του Εκκλησιαστικού Πρακτορείου ειδήσεων Ρομφαία.

Σε κλίμα συγκίνησης, έγινε σήμερα η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα της Αλεξάνδρειας από τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄. Στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας, ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός έδινε το δυναμικό «παρών», δημιουργώντας μία ξεχωριστή εικόνα δίπλα από το περίφημο Κάστρο του Κάιτ Μπέι, με την ελληνική σημαία να κυματίζει περήφανη, την φωνή του Πατριάρχου να φτάνει στην άλλη ακτή με το «Εν Ιορδάνη…» και τα ελληνόπουλα να βουτούν από τις βάρκες στα δροσερά της μεσογειακής πόλης για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ήταν ο πρώτος Προκαθήμενος στην ιστορία του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, που μόνο αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια, κατάφερε να ρίξει τον σταυρό στην θάλασσα της Αλεξάνδρειας, και για το γεγονός αυτό δεν έκρυψε την μεγάλη του ικανοποίηση, τόσο προς την Αίγυπτο όσο και προς τον Κυβερνήτη της πόλης κ. Άντελ Λαμπίμπ.

Αναλυτικότερα πατήστε ΕΔΩ

Με μεγάλη προσέλευση πιστών τα Θεοφάνεια στη Γκάνα

Με μεγάλη προσέλευση πιστών και ευλάβεια εορτάσθηκαν τα Θεοφάνεια στην Γκάνα της δυτικής Αφρικής.

Στο χωριό Breman τής ανατολικής επαρχίας τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με την συμμετοχή όλων των ενοριτών, αν και σήμερα δεν είναι αργία.

Κατόπιν όλοι κατευθύνθηκαν εν πομπή στο ποτάμι Ayesu, όπου μετά την καθιερωμένη τελετή Αγιασμού των υδάτων έγινε η ρήψη του Τιμίου Σταυρού.

Πολλοί νέοι έπεσαν – κατά το Ορθόδοξο έθιμο – να τον ανασύρουν και στο παιδί που τον έφερε στον Επίσκοπο τού προσφέρθηκε εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας ένας επιστήθιος χρυσός σταυρός και χρηματικό ποσό.

Περισσότερα ( More )  δείτε ΕΔΩ.

Εορτασμός των Θεοφανείων στο λιμάνι των Αγίων Σαράντα

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή πιστών στον αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι των Αγίων Σαράντα. Δέκα νεαρά άτομα «βούτηξαν» στην κυματώδη θάλασσα για να πιάσουν το Σταυρό. Τυχερός στάθηκε ο 17χρονος Σπύρος Τσιάβος από το Αλίκο.

Νωρίτερα στο ναό της πόλης ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος τέλεσε την ακολουθία των Θεοφανείων, παρουσία του Έλληνα Πρόξενου στο Αργυρόκαστρο κ. Ριζόπουλου.

Στο κήρυγμά του ο κ. Δημήτριος, που ακούστηκε και στα Ελληνικά και στα Αλβανικά, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «κάθε φανέρωση του Χριστού, τόσο μέσα στην ιστορία όσο και στην εσωτερική ζωή κάθε ανθρώπου, είναι φανέρωση δόξας και ταπεινώσεως ταυτοχρόνως. Όποιος διαχωρίζει αυτές τις δυο πτυχές του Χριστού, κάνει σφάλμα που διαστρεβλώνει όλη την πνευματική ζωή».

Περισσότερα δείτε ΕΔΩ.

This entry was posted in Αφρική, Africa, Αίγυπτος, Egypt, Αλβανία - Albania, Γκάνα, Ghana, Ελλάδα - Greece and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s