Δέκα χρόνια Ορθοδοξίας στη Δημοκρατία του Μπενίν (Δυτική Αφρική)


Συμπληρώνονται εφέτος, με τη χάρη του Θεού, 10 χρόνια Ορθόδοξης παρουσίας στη Δημοκρατία του Μπενίν, μιά μικρή χώρα (παλαιά Γαλλική αποικία με το όνομα Δαχομέη) στη Δυτική Αφρική ανάμεσα στη Νιγηρία και το Τόγκο.

Το ξεκίνημα των σεμνών εορτασμών γιά την επέτειο αυτή, έγινε την Κυριακή 3 Ιανουαρίου μέ τα Θυρανοίξια του Ναού του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, σε μιά λαϊκή συνοικία του Κοτονού, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Ο Ναός χτίστηκε με δαπάνες του κ. Παναγιώτου Δρίβα, νομικού εξ Αθηνών και της συζύγου του και θα εγκαινιασθεί μέσα στη χρονιά αυτή.

Τα Θυρανοίξια του Ναού τέλεσε ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος συμπαραστούμενος από κληρικούς της περιοχής.

Στην Θεία Λειτουργία έψαλαν η νεανική χορωδία του Ναού και η χορωδία του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος Κοτονού.

Την Εκκλησία του Μπενίν διακονούν 5 κληρικοί οι οποίοι εξυπηρετούν τις 6 ενορίες και τις 5 ορθόδοξες κοινότητες.

Νέοι ορθόδοξοι πυρήνες δημιουργούνται σε διάφορα σημεία της χώρας. Γιά την επιμόρφωση των υποψηφίων κληρικών και των κατηχητών, έχει ιδρυθεί η Εκκλησιατική Ακαδημία του Αγίου Μάρκου.

Με τη βοήθεια του Ελληνικού ΥΠΕΞ και της Μ.Κ.Ο ΚΥΚΕΑ, ιδρύθηκαν σχολεία σε φτωχές περιοχές της χώρας με υψηλά ποσοστά αναλφαβητισμού και παιδικής εργασίας.

Πρόσφατα εγκαινιάσθηκε από τον Μητροπολίτη και το Ίδρυμα «Ευγενίας Λύρα», που χτίστηκε στην πρωτεύουσα Πόρτο-Νόβο και φιλοξενεί άπορους με προβλήματα όρασης και ειδικές ανάγκες.

Η εποπτεία του ιεραποστολικού έργου έχει ανατεθεί στον Γεν. Αρχ. Επίτροπο πρωτοπρεσβύτερο π. Τιμόθεο, θεολόγο, απόφοιτο της Ορθόδοξης Ακαδημίας του Αγίου Σεργίου Παρισίων καί καθηγητή στην Έδρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κοτονού.

Πηγή : Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ρομφαία

Μπορείτε να στείλετε την αγάπη σας στη Μητρόπολη Νιγηρίας, είτε απευθείας ( δείτε την ιστοσελίδα της  Μητρόπολης και τρόπους επικοινωνίας ), είτε μέσω του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, είτε μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες ΕΔΩ.

 

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Νιγηρία, Nigeria, Reb. du Benin and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s