Μεγάλη θλίψη για τα γεγονότα της Κύπρου και τις απειλές κατά ιερέων και μοναχών.


Η πίκρα μας, η θλίψη μας  είναι μεγάλη, ακούγοντας και διαβάζοντας αυτά που γίνονται , τις μέρες αυτές, στη Κύπρο ( και ελπίζουμε να μην μεγαλώσει τις επόμενες μέρες, πρώτα ο Θεός ). Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι  Ορθόδοξοι ιερείς απειλούνται με διακοπή μισθοδοσίας και απαγόρευση Θείας Κοινωνίας, επειδή συμμετείχαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, επειδή διαφωνούν με τη συνέχιση ενός διαλόγου, που – μέχρι τώρα – έχει αποβεί άκαρπος.

Αδυνατούμε να πιστεύσουμε ότι οι πνευματικοί μας πατέρες θεωρούν τη σύλληψη μοναχών και ορθόδοξων πιστών, ως πράξη επιβεβλημένη, και μάλιστα θεωρούν ότι έπρεπε να ληφθούν και άλλα μέτρα εναντίον τους. Από πότε η διαφωνία ποινικοποιείται ; Έτσι θεωρούν οι πνευματικοί μας πατέρες ότι θα κερδίσουν την αποδοχή των μελών της Εκκλησίας ; Έτσι νομίζουν ότι μπορούν να πείσουν τον λαό του Θεού που παρακολουθεί, με αγωνία, τις εξελίξεις ;  Τι παράδειγμα δίνουν στους ανθρώπους, όταν χρησιμοποιούν την πυγμή της εξουσίας για να τιμωρούν, αντί της αγάπης, της ανοχής, της υπομονής, της καρτερικότητας , ακόμα κι αν θεωρούν ότι κάποιοι υπερβάλλουν ή τους αδικούν ;

Είχαμε και έχουμε την εντύπωση ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει ο αέρας της ελευθερίας και της πολυφωνίας ( ομοφωνία υπάρχει μόνο στα θέματα δογματικής πίστης ),και δεν επικρατεί το στρατοκρατικό πνεύμα που συναντά κανείς στην ρωμαιοκαθολική ομολογία, στις διάφορες ξενόφερτες σέκτες και παραθρησκείες, καθώς και στην απολυταρχική εταιρία Σκοπιά των ψευδομαρτύρων του Ιεχωβά.

Πιστεύαμε και πιστεύουμε, στο θέμα του διαλόγου με τους ετερόδοξους, ένας και μοναδικός είναι ο δρόμος για να πειστούν οι Ορθόδοξοι πιστοί :  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ότι ο διάλογος φέρνει καρπούς και ότι υπάρχει η διάθεση από τις άλλες πλευρές για επιστροφή στην πίστη των πρώτων χριστιανικών αιώνων, την » απαξ παραδοθείσα τοις αγίοις πίστη» ( Ιούδα, 3), που διαφυλάσσει ως κόρη οφθαλμού η Ορθόδοξη Εκκλησία, συνεργία του Αγίου Πνεύματος ( Ιωάν, 16:13 ).

Όποιος δεν ακολουθεί αυτό το δρόμο της καταλλαγής, της ανοχής, της επιχειρηματολογίας, τότε μπορεί να θερίσει νέα σχίσματα στον άρραφο χιτώνα του Χριστού και θα ποτίσει ( ηθελημένα ή άθελα ) το δένδρο του ζηλωτικού παλαιοημερολογητισμού.

Κάνουμε θερμή έκκληση και παράκληση και προσευχή στους συμμετέχοντες στο διάλογο να αφουγκραστούν και τις αγωνίες όσων διαφωνούν, με τρόπο ήρεμο, μειλήχιο, αγαπητικό, όπως ταιριάζει σε αληθινούς ποιμένες της Εκκλησίας.

Κάνουμε έκκληση, παράκληση προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου να αποστεί από αποφάσεις εκδικητικές σε βάρος ιερέων και μοναχών που πήραν μέρος σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, γιατί έτσι προστάζει η Ορθόδοξη πίστη μας, γιατί έτσι συμβουλεύει ο Απόστολος Παύλος στον ύμνο της Αγάπης , στο κεφάλαιο 13, στην προς Κορινθίους επιστολή.

Το μπλογκ της Ορθόδοξης Ιεραποστολής καλλιεργούσε , καλλιεργεί και θα καλλιεργεί την ΕΝΟΤΗΤΑ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και των μελών τους. Δεν μπορεί,όμως, για λόγους συνείδησης, να μείνει σιωπηλό, όταν αδελφοί μας Κύπριοι Ορθόδοξοι ιερείς και μοναχοί, βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές εξοντωτικές, γι’  αυτούς και για τις οικογένειές τους. Γι’ αυτό θα σιωπήσει, όπως κάνει εδώ και μέρες, για να δοθεί σε όλους μας η δυνατότητα της περίσκεψης και περισυλλογής και της προσευχής για την ενότητα των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και την αποφυγή σχισμάτων.

Μοναδική εξαίρεση ήταν η ανατριχιαστική είδηση από την Ουγκάντα. Αν θέλει ο Θεός, θα επανέλθουμε στα νέα από την Ορθόδοξη ιεραποστολή, όταν λήξει αυτή η πνευματική δοκιμασία για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Επιπλέον, σήμερα διαβάσαμε στις εφημερίδες μια σημαντική , δυσάρεστη είδηση. Η ρωμαιοκαθολική ομολογία είναι έτοιμη να ανακοινώσει ότι αποδέχεται μέσα στους κόλπους της όσους αγγλικανούς διαφωνούν με τις καινοτομίες της δικής τους ομολογίας, αλλά ως έγγαμους, αρκεί να δεχτούν το » πρωτείο»  και το » αλάθητο»  του Πάπα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 40 αγγλικανοί επίσκοποι, εκατοντάδες ιερείς και μισό εκατομμύριο πιστοί θα ενταχθούν , μέσω της αγγλικανικής » ουνίας»  στο ρωμαιοκαθολικισμό. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι, παρά τη συμμετοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο ΠΣΕ, οι διαφωνούντες αγγλικανοί δείχνουν να εντάσσονται στο ρωμαιοκαθολικό δόγμα και όχι στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Τελικά, μήπως, θα μπορούσε κάποιος να μας εξηγήσει τα κέρδη της Ορθόδοξης Εκκλησίας από αυτή τη συμμετοχή στο ΠΣΕ ; Πόσοι ετερόδοξοι πείστηκαν από τη δική μας μαρτυρία μέσα στο ΠΣΕ για να ενταχθούν στο σώμα της Εκκλησίας ;

Σας παρακαλούμε όλους εσάς να συνεχίσετε να προσφέρετε στο έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής. Σας καλούμε σε πανστρατεία προσευχής για την ειρήνευση και την ενότητα μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Θεός να μας ελεεί και να μας συγχωρεί. Σχόλια δεν θα δημοσιευτούν, για να μην επιβαρύνουμε ότι ήδη τεταμένο κλίμα. Σας ευχαριστούμε όλους για τη στήριξη στις ορθόδοξες Ιεραποστολές σε πάνω από 80 χώρες στο κόσμο και σας ζητούμε να προσευχηθείτε για εμάς τους ελεεινούς, να βρούμε έλεος και συγχώρεση παρά Κυρίου.

This entry was posted in Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s