Συνέντευξη του Μητροπολίτου Χονγκ-Κονγκ κ.Νεκταρίου στο anaplastiki.gr!


« Συνέντευξη του Μητροπολίτου Χονγκ-Κονγκ κ.Νεκταρίου στο anaplastiki.gr! «

1. Τι σημαίνει για την Ορθόδοξη Εκκλησία η ιεραποστολή;

Ο Κύριός μας μετά την Ανάστασή του έδωσε στους μαθητές του την εντολή: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν».

Η Δεσποτική αυτή εντολή αποτελεί για την Εκκλησία μία διαρκή υποχρέωση. Η Εκκλησία πρέπει να δίνει την δική της μαρτυρία σε αυτόν εδώ τον κόσμο και να κηρύττει με έργα και λόγια το σωστικό μήνυμα της Αποκαλύψεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Σκοπός της Εκκλησίας είναι να εκκλησιάσει τον κόσμο και να Χριστοποιήσει τους ανθρώπους. Η Εκκλησία και ομιλώ για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ουδέποτε χρησιμοποίησε κοσμικές μεθόδους επιβολής της διδασκαλίας της και δημιουργίας προσήλυτων. Δεν προσπαθούμε με την βία η με ψυχαναγκαστικές μεθόδους να εξαπλώσουμε το Ευαγγέλιο του Χριστού.

Βέβαια είναι αλήθεια ότι δυστυχώς η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν ασκεί οργανωμένη ιεραποστολή. Κάθε τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί με τα δικά της κριτήρια και με τις δικές της δυνάμεις να κάμει ιεραποστολή.

Εάν προσθέσουμε και το φαινόμενο των    «καταραμένων»  παραλλήλων Ορθοδόξων δικαιοδοσιών που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες στην Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και προσφάτως στην Νοτιοανατολική Ασία, τότε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί στα μάτια των μη χριστιανών φαινόμαστε σαν κάτι παρόμοιο με τους Προτεστάντες, διηρημένοι σε πολλές ομάδες, οι οποίες προσπαθούν ανταγωνιστικά να επιδείξουν την ιεραποστολική τους προσπάθεια και τις τυχόν «επιτυχίες τους». Δεν είναι υπερβολή αυτά που λέγω και δεν θα πρέπει να παρεξηγηθούν τα λόγια μου. Στο χώρο της ιεραποστολής πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από τα μάτια των άλλων. Αυτών που δεν είναι χριστιανοί και φυσικά έχουν άλλη άποψη και γνώμη περί Χριστιανισμού από ότι εμείς, οι οποίοι έχουμε την ευλογία να γεννιόμαστε και να μεγαλώνουμε σε χριστιανικό περιβάλλον και χριστιανικές χώρες. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε στους άλλους να καταλάβουν το ιεραποστολικό μας κήρυγμα και φυσικά η ιεραποστολική μας εργασία παρά τους κόπους θα αποβεί άκαρπη.

2. Πως οδηγήθηκαν τα βήματά σας στην ιεραποστολή και μάλιστα τόσο μακριά;

Πρέπει να επισημάνουμε ότι όταν ομιλούμε για ιεραποστολή δεν εννοούμε μόνο αυτή που απευθύνεται προς τους μη χριστιανούς αλλά και αυτή που απευθύνεται προς τους ήδη βαπτισμένους χριστιανούς. Ο Θεός ευλόγησε και οδήγησε τα πρώτα νεανικά βήματα της ζωής μου στην μοναχική αφιέρωση και γενικότερα στην διακονία του Ευαγγελίου. Όταν σε ένα μοναστήρι ζεις καθημερινά την ασκητική παράδοση της Εκκλησίας και βιώνεις τον χριστιανικό τρόπο ζωής μέσα από τις καθημερινές Ακολουθίες και την μελέτη της Αγίας Γραφής και των Αγίων Πατέρων, τότε θέλεις να κηρύξεις αυτήν την πραγματικότητα ζωής στους χριστιανούς της πολυθρόνας και της αδιαφορίας. Από το μυαλό μου ποτέ δεν είχε περάσει η ιδέα της λεγομένης εξωτερικής ιεραποστολής. Τότε έβλεπα πως πολλοί αδελφοί μας στην Ελλάδα αν και βαπτισμένοι Ορθόδοξοι ήσαν παντελώς ακατήχητοι. Και σήμερα αυτή είναι η πραγματικότητα. Κομπάζουμε ότι η Ελλάδα είναι χριστιανική χώρα κι ότι το 95% είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Χαιρόμαστε όταν την Μεγάλη Εβδομάδα γεμίζουν οι Ιεροί Ναοί. Συγχωρέστε με αλλά τον υπόλοιπο χρόνο που είναι όλοι αυτοί; Μην ζούμε σε έναν εικονικό κόσμο της φαντασίας μας. Δείτε γύρω σας και ψάξτε πόσοι είναι αυτοί που ζουν χριστιανική ζωή; Η Ελλάδα μας θέλει πολλή δουλειά στον τομέα της Ορθοδόξου κατηχήσεως των ενηλίκων. Και χρειάζονται εργάτες αφοσιωμένοι και με ζήλο. Στην Νοτιοανατολική Ασία πολλές φορές εντόπιοι χριστιανοί με ρωτούν: Γιατί οι Έλληνες δεν έρχονται κάθε Κυριακή στην Εκκλησία; Την Ελλάδα την θεωρούν πρότυπο και στενοχωρούνται όταν βλέπουν χριστιανούς Έλληνες να είναι τελείως ακατήχητοι.

Το ότι τελικά βρέθηκα μακριά από την Ελλάδα, το αποδίδω στο θέλημα του Θεού. Δεν το επεδίωξα. Ο Θεός με κάλεσε και με έστειλε σε νέο μετερίζι. Ταπεινά δέχτηκα την νέα κλήση κι έτσι βρέθηκα στο μακρινό Χόνγκ Κόνγκ.

3. Πόσο δύσκολο είναι το έργο του ιεραποστόλου στην Ασία;

Η Ορθοδοξία στην Ασία είναι παντελώς άγνωστη. Οι άνθρωποι εκεί γνωρίζουν την χριστιανική παράδοση που μετέφεραν οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Προτεστάντες. Οι άλλες χριστιανικές ομολογίες έχουν οργανωμένες ιεραποστολές. Βέβαια παλαιότερα συνδύασαν την δράση τους με την αποικιοκρατική πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων κι αυτό το γεγονός έκανε τους εντόπιους λαούς να είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε κάθε τι χριστιανικό. Ο Ορθόδοξος ιεραπόστολος έρχεται να εργαστεί σε χώρες που έχουν άλλη νοοτροπία και άλλο πολιτισμό από αυτά που ο ίδιος έχει συνηθίσει. Δεν υπάρχουν υποδομές να τον υποστηρίξουν και βέβαια δεν έχει οικονομικούς πόρους για να στηρίξει την εργασία του. Το λέγω αυτό γιατί μερικοί έχουν δημιουργήσει μία ονειρική εικόνα για τους ιεραποστόλους. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Πως θα ζήσει ένας ιεραπόστολος στην Νοτιοανατολική Ασία; Δεν έχει ανάγκη από στέγη και τροφή; Και πως θα κάνει ιεραποστολή; Η ιεραποστολή έχει και πρακτικά πράγματα. Πως θα κτιστεί ένας Ναός; Ποιός θα πληρώσει τις μεταφράσεις, την έκδοση φυλλαδίων και βιβλίων, και χίλια δύο άλλα πράγματα;

Επίσης νομίζουν μερικοί ότι ο ιεραπόστολος μπορεί να ζήσει σαν ζητιάνος. Ας έλθουν όλοι αυτοί να επισκεφθούν το Χόνγκ Κόνγκ, την Σιγκαπούρη η την Ταϊβάν και μετά ας επαναλάβουν τις θεωρίες τους περί ιεραποστολής.

Εκτός από αυτά τα πρακτικά υπάρχουν και άλλες δυσκολίες για κάποιον ο οποίος θέλει να εργασθεί ιεραποστολικά στην Ασία. Υπάρχει το θέμα της γλώσσας. Η διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα. Ο θρησκευτικός φανατισμός. Και βέβαια η καχυποψία η οποία προέρχεται από τα όσα έπαθαν αυτοί οι λαοί από τους αποικιοκράτες.

Θεωρώ ότι η παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Νοτιοανατολική Ασία παρ’ όλες τις αδυναμίες της είναι ένα μεγάλο θαύμα.

4. Πως ξεκινά και σε ποιούς τομείς κινείται η Ιεραποστολή;

Και στη σύγχρονη εποχή παρατηρούνται φαινόμενα που συναντούμε στα πρώτα αποστολικά χρόνια. Αναφέρομαι στο έργο της ιεραποστολής. Σε ορισμένες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας η Ορθοδοξία έφθασε μέσω ανθρώπων που πήγαν εκεί για να εργασθούν. Σε άλλες περιοχές κάποιος Ορθόδοξος Κληρικός αποφάσισε να εγκατασταθεί και να ξεκινήσει ιεραποστολική προσπάθεια. Υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες εντόπιοι έμαθαν για την Ορθόδοξη Εκκλησία μέσω του Διαδικτύου και στη συνέχεια εζήτησαν να τους επισκεφθούν Ορθόδοξοι Κληρικοί και να τους κατηχήσουν.

Αυτή τη στιγμή, με τη χάρη του Θεού, στην Ιερά Μητρόπολη Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής λειτουργούν 47 Ορθόδοξες Κοινότητες, εκ των οποίων οι 25 διαθέτουν κτισμένο Ιερό Ναό. Οι Κοινότητες αυτές λειτουργούν στο Χόνγκ Κόνγκ, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν, την Ινδία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, το Πακιστάν και την Μαλαισία.

Στην Ταϋλάνδη, την Σανγκάη, το Πεκίνο, κ.α. δεν υπάρχουν μόνιμοι χώροι λατρείας αλλά προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τους εκεί ευρισκομένους Ορθοδόξους κατά τις μεγάλες Εορτές.

Στην Ιερά Μητρόπολη διακονούν 32 Κληρικοί.

4 Έλληνες, 1 Βρετανός, 11 Ινδοί, 9 Ινδονήσιοι, 6 Φιλιππινέζοι και 1 Πακιστανός. Στην περιοχή Μασμπάντε των Φιλιππίνων λειτουργεί μία Γυναικεία Ιερά Μονή με τέσσερις Μοναχές και σχεδιάζουμε την ίδρυση νέας Γυναικείας Ιεράς Μονής στο Μεντάν της Ινδονησίας.

Οι Ορθόδοξοι πιστοί στην Νοτιοανατολική Ασία είναι περίπου 17.000 και δεν συνυπολογίζουμε τους Κατηχουμένους, όσους καθημερινά μας ζητούν να γίνουν Ορθόδοξοι και όσοι είναι ήδη Ορθόδοξοι χριστιανοί αλλά κρύβουν την θρησκευτική τους πίστη λόγω των τοπικών Καθεστώτων.

Η Ιερά Μητρόπολις Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής συντονίζει, επιβλέπει και συντηρεί τα φιλανθρωπικά προγράμματα, τα οποία λειτουργούν στις χώρες της δικαιοδοσίας της.

Συγκεκριμένα:

8 Ιατρεία στην Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας. (κάθε Ιατρείο στελεχώνεται από έναν Ιατρό, μία Νοσηλεύτρια, μία Ευπρεπίστρια και διαθέτει εξοπλισμένο Φαρμακείο).

2 Ιατρεία στην Ινδονησία.

1 Κλινική στο νησί Nias της Ινδονησίας (Στελεχώνεται από δύο Ιατρούς, τέσσερις Νοσηλεύτριες).

1 Οδοντιατρείο στην Καλκούτα της Ινδίας.

1 Οδοντιατρείο στην Ινδονησία.

1 Ορφανοτροφείο με 180 κορίτσια στην Καλκούτα της Ινδίας.

1 Οικοτροφείο δια άπορα παιδιά στο Μεντάν της Ινδονησίας.

1 Οικοτροφείο δια άπορα παιδιά στην Σινγκαράγια της Ινδονησίας.

4 Νηπιαγωγεία. (Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες).

10 Δημοτικά Σχολεία. (Ινδία, Ινδονησία).

1 Γυμνάσιο. (Ινδονησία).

2 Τεχνικές Σχολές. (Ινδία, Ινδονησία).

1 Ανωτάτη Πολυτεχνική Ακαδημία με δύο τμήματα Πληροφορικής και Διοικήσεως Επιχειρήσεων. (Ινδονησία).

1 Θεολογικό Σεμινάριο στο Μεντάν της Ινδονησίας. (Διδάσκεται και η Ελληνική γλώσσα).

Επίσης η Ιερά Μητρόπολις αναπτύσσει προγράμματα:

• οικονομικής ενισχύσεως σε απόρους.

εβδομαδιαίας διανομής τροφίμων, ιματισμού, ειδών προσωπικής υγιεινής και φαρμάκων.

διανομής σχολικών ειδών και σχολικών βιβλίων σε άπορα παιδιά (στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν υπάρχει δωρεάν Παιδεία. Οι μαθητές ακόμα και στα Δημόσια Σχολεία οφείλουν να καταβάλουν ένα μικρό ποσό δια δίδακτρα και την αγορά των βιβλίων).

• επισκέψεων σε Νοσοκομεία και Φυλακές.

• καθημερινού συσσιτίου.

• κατασκευής μικρών οικιών δια άστεγες οικογένειες.

• ψυχολογικής και υλικής υποστηρίξεως σε κακοποιημένες γυναίκες και εγκαταλελειμμένα παιδιά.

• προστασίας προσφύγων.

• διανομής ανθρωπιστικής βοηθείας σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

• υποτροφίες σε απόρους σπουδαστές.

εκπαιδευτικής υποστηρίξεως αναλφάβητων (κυρίως στο Πακιστάν).

• γεωτρήσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές για την εξασφάλιση πόσιμου ύδατος.

Η Ιερά Μητρόπολις είναι υπεύθυνη για την συντήρηση, τον εξοπλισμό και την λειτουργία των Ιδρυμάτων και των Προγραμμάτων καθώς και για την μισθοδοσία του Προσωπικού.

Το ετήσιος κόστος όλων των ιεραποστολικών και φιλανθρωπικών προγραμμάτων αγγίζει τα 750.000 ευρώ. Η Ιερά Μητρόπολις, δηλαδή, πρέπει κάθε μήνα να δαπανά περί τα 70.000 ευρώ.

5. Δυσκολίες και εμπόδια που τυχόν αντιμετωπίζετε.

Οι δυσκολίες είναι πολλές.

Πρώτα από όλα χρειαζόμαστε κληρικούς κατηρτισμένους, οι οποίοι θα αποφασίσουν να αφιερώσουν λίγο χρόνο στην Ιεραποστολή. Οι εντόπιοι ιερείς χρειάζονται καθοδήγηση και επιμόρφωση.

Επίσης άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η εξεύρεση οικονομικών πόρων. Οι Ορθόδοξες Κοινότητες είτε είναι ολιγάριθμες είτε αποτελούνται κυρίως από ανθρώπους πτωχούς και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τα έξοδα ανοικοδομήσεως Ναών η της λειτουργίας των ιεραποστολικών και φιλανθρωπικών προγραμμάτων.

Αυτή τη στιγμή όλα τα έσοδα της Ιεράς Μητροπόλεως προέρχονται από δωρεές φίλων της ιεραποστολής. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, το άγχος και την αγωνία μας κάθε μήνα όταν προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τους μισθούς των ιερέων και του προσωπικού των φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων καθώς και τα απαραίτητα χρήματα για την συντήρηση του εν γένει ιεραποστολικού έργου. Το οικονομικό πρόβλημα έχει αντίκτυπο και σε άλλες δραστηριότητες. Π.χ. πολλές φορές ακυρώνουμε επισκέψεις μας σε ιεραποστολικά κλιμάκια διότι δεν έχουμε να πληρώσουμε τα αεροπορικά εισιτήρια η κλείνουμε φιλανθρωπικά προγράμματα λόγω ελλείψεως οικονομικής υποστηρίξεως. Στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στο Χόνγκ Κόνγκ δεν έχουμε το απαραίτητο προσωπικό διότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς. Έτσι φέρνουμε για δύο ημέρες την εβδομάδα έναν λογιστή από μία μεγάλη Λογιστική Εταιρεία και τα υπόλοιπα προσπαθούμε να τα καλύψουμε η ταπεινότης μου και ο π.Κωνσταντίνος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στα μέρη αυτά δεν είναι εύκολο να βρεις ψάλτες. Και βέβαια είναι δύσκολο να εκπαιδεύσουμε κάποιους. Θα πρέπει να τους στείλουμε είτε στην Αμερική είτε στην Αυστραλία γιατί η γλώσσα στην οποία τελούνται οι Ακολουθίες είναι κυρίως η Αγγλική, αλλά το κόστος είναι δυσβάστακτο για την Ιερά Μητρόπολη. Λόγω αυτής της δυσκολίας αλλά και της ελλείψεως κληρικών τις περισσότερες Κυριακές η εορτές λειτουργώ ως απλούς ιερεύς.

Άλλες σημαντικές δυσκολίες είναι ο θρησκευτικός φανατισμός καθώς και η εχθρική συμπεριφορά από ορισμένα Καθεστώτα. Φανταστείτε ότι σε ορισμένα Κράτη αν δουν στην βαλίτσα σου θρησκευτικά αντικείμενα η άμφια τότε σε σταματούν και υπάρχει η περίπτωσις είτε να στα κατασχέσουν είτε να σου απαγορεύσουν την είσοδο στην χώρα. Βεβαίως στα Κράτη αυτά δεν μπορείς να αποκαλύψεις την ιδιότητα του Κληρικού διότι απλώς δεν σου δίνουν άδεια εισόδου.

Δυσκολίες επίσης αντιμετωπίζουμε και από τις διαφορετικές γλώσσες και τις διαφορετικές κουλτούρες. Σκεφτείτε ότι η Ιερά Μητρόπολις δραστηριοποιείται ιεραποστολικά σε 23 χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Και μερικές από αυτές τις χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία έχουν πανάρχαιους πολιτισμούς και πανάρχαιες θρησκευτικές παραδόσεις. Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να βρεις τους κατάλληλους τρόπους για να πλησιάσεις τον κάθε λαό και βέβαια να μεταφράσεις στις αμέτρητες διαλέκτους τα λειτουργικά και κατηχητικά κείμενα.

6. Ο Λαός που έχετε αναλάβει να διακονείτε. Πολιτισμός, Θρησκεία, έθιμα.

Όπως ήδη έχω αναφέρει η Ιερά Μητρόπολις Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής δραστηριοποιείται ιεραποστολικά σε 23 χώρες. Από το Πακιστάν μέχρι τις Φιλιππίνες. Αυτό σημαίνει πολλές διαφορετικές εθνότητες, πολιτιστικές και θρησκευτικές διαφορές. Στα μέρη αυτά οι κυρίαρχες θρησκείες είναι ο Ινδουϊσμός, ο Βουδισμός, ο Ταοϊσμός και το Ισλάμ. Οι Χριστιανοί όλων των Ομολογιών είναι μειοψηφία. Και βέβαια η Ορθοδοξία είναι παντελώς άγνωστη.

Στις χώρες όπως η Κίνα το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων δηλώνουν άθρησκοι. Και είναι αλήθεια ότι για τους περισσότερους θεός είναι το χρήμα.

Θεωρώ όμως σημαντικό ότι διατηρούν ζωντανές πανάρχαιες παραδόσεις και έχουν έθιμα και συνήθειες που ομοιάζουν με τα δικά μας όπως π.χ. ο σεβασμός στους κεκοιμημένους.

7. Προοπτική της Ορθόδοξης ιεραποστολής στην Ασία τον 21ο αιώνα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει πολλά να προσφέρει στην Νοτιοανατολική Ασία. Οι εντόπιοι όταν γνωρίζουν την Ορθοδοξία νιώθουν οικειότητα, συνειδητοποιούν ότι βρήκαν την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Αλλά πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμα. Η Ορθόδοξη ιεραποστολή είναι ακόμα στα σπάργανα και δυστυχώς ανοργάνωτη. Το τονίζω αυτό γιατί είναι από τις πληγές που πρέπει η Ορθόδοξη Εκκλησία εν τω συνόλω της να θεραπεύσει. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσπαθεί, με όσες δυνάμεις διαθέτει, να στηρίξει την ιεραποστολή σε διάφορα μέρη του πλανήτη μας. Είναι κρίμα άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες να σκέφτονται με κριτήρια εθνικιστικά κι έτσι οι Ορθόδοξοι να μην παρουσιαζόμαστε ενωμένοι στον χώρο της ιεραποστολής.

Επίσης, αν θέλουμε ζωντανή ιεραποστολή τότε πρέπει να εμπνεύσουμε και να προετοιμάσουμε νέους κληρικούς ώστε να αφιερώσουν την ζωή τους σε αυτό το σκοπό και φυσικά να στηρίξουμε οικονομικά τις προσπάθειες που γίνονται.

Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Οι Ρωμαιοκαθολικοί στο Χόνγκ Κόνγκ έχουν 180 ιερείς! Οι 100 εξ αυτών είναι ιεραπόστολοι, δηλαδή κληρικοί από άλλες χώρες οι οποίοι ήρθαν στο Χόνγκ Κόνγκ και θα εργασθούν για μία διετία. Εμείς οι Ορθόδοξοι τι κάνουμε;

8. Τρόποι να βοηθήσουμε στην ιεραποστολή.

Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Πρώτος και βασικός η προσευχή. Να προσεύχεσθε για αυτούς που εργάζονται ιεραποστολικά. Έχουν ανάγκη την προσευχή όλης της Εκκλησίας.

Κληρικοί μπορούν να βοηθήσουν με το να αφιερώσουν έστω ένα τρίμηνο στην ιεραποστολή. Ειδικά οι άγαμοι κληρικοί στην Ελλάδα δεν μπορούν να αφιερώσουν ένα τρίμηνο, όχι παραπάνω, για να επισκεφθούν κάποιο ιεραποστολικό κλιμάκιο και να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους;

Χρειαζόμαστε ανθρώπους να κάνουν μεταφράσεις στα αγγλικά. Υπάρχει έλλειψις καταλλήλων βοηθημάτων.

Επίσης χρειαζόμαστε και πιο πρακτικά πράγματα όπως κεριά, καρβουνάκια, θυμίαμα, νάμα.

Τέλος, ένας σημαντικός τρόπος για να βοηθήσει κάποιος την ιεραποστολή είναι η οικονομική προσφορά. Ακούγεται πεζό και ίσως μερικοί να σκανδαλίζονται αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η ιεραποστολή χρειάζεται οικονομική υποστήριξη.

Ευχαριστώ θερμά για την δυνατότητα που μου δώσατε να μιλήσω για την ιεραποστολή στην Νοτιοανατολική Ασία. Ο Θεός να σας ευλογεί. Να μας θυμάστε στις προσευχές σας.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Σεβασμιώτατο για την αγάπη του και την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή μας…

Εάν θέλετε να κατεβάσετε την συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

( http://anaplastiki.blogspot.com/2009/08/anaplastikigr.html )

Σχετικές ειδήσεις για τη Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ

This entry was posted in China, Ασία, Asia, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κίνα, Οικουμενικό Πατριαρχείο - Ecumenical Patriarchate, Χονγκ Κονγκ-Hong Kong and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s