Το τέλος του πολέμου στο Ανατολικό Κογκό- τα εκπαιδευτήρια της Μητρόπολης Κεντρώας Αφρικής στη Κινσάσα.


Μένει κανείς εντυπωσιασμένος από τις αφηγήσεις των λίγων Ορθοδόξων Ιεραποστόλων και τις εμπειρίες τους. Και είναι θλιβερό να ανακαλύπτουν άλλοι λαοί  τον πλούτο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Λατρείας και οι περισσότεροι Νεοέλληνες να μην αφιερώνουν ΕΝΑ ΜΙΣΑΩΡΟ την ΕΒΔΟΜΑΔΑ ( τουλάχιστον κάθε Κυριακή ) για να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία και στη δοξολογία προς τον Θεό, με συμμετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Διαβάστε την ανταπόκριση από την Κινσάσα του Κονγκό, που περιλαμβάνεται στο περιοδικό ΦΩΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ του α’ τριμήνου 2009.

ScannedImage-2

Tην 16ην Ιανουαρίου 2009 μετά από επιλογή και αίτηση της οικογενείας του αειμνήστου Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Congo Mzee Laurent Desire Kabila έγινε η ετήσια επιμνημόσυνη δέησις για την ανάπαυση της ψυχής του στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου της Ελληνικής Κοινότητος στην Κinshasa.

Παρευρέθησαν εκτός των μελών της οικογένειας Kabila , ο Πρωθυπουργός της Κυβερνήσεως, Υπουργοί και Υφυπουργοί, Πρέσβεις διαφόρων χωρών και μέλη διπλωματικών σωμάτων, βουλευταί και γερουσιαστές, εκπρόσωποι-αρχηγοί του στρατού και αστυνομίας, μέλη των οικογενειών Lumumba και Gizenga και πλήθος κόσμου, περί τις 2000 κατά τις εκτιμήσεις ταξιθέτου – πρωτοκόλλου, Ορθόδοξοι και μη.

Ο Ιερός Ναός και η αυλή του πλήρεις καθήμενων (1450 καθίσματα) και όρθιων.

Έψαλαν φοιτηταί της Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας και άλλοι φοιτηταί υπέρ τους 25.

Ιερούργησαν μαζί με τον οικείο Μητροπολίτη 3 Ιερείς και 1 διάκονος.

Την Ακολουθία παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον οι εκκλησιαζόμενοι (πολλοί από εγκόλπιο της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, γαλλιστί)- υπήρχαν και πολλοί δημοσιογράφοι απαθανατίζοντες την Ακολουθία, ενώ εις όλην την χώραν του Congo , και όχι μόνον, επί δίωρον μετεδίδετο απευθείας η Ακολουθία.

Έπειτα από την επίσκεψιν εις Kinshasa τον Σεπτέμβριο του 2007 του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β’, για τα εγκαίνια της Θεολογικής Σχολής «Ο Άγιος Αθανάσιος Αθωνίτης», αυτή η εκδήλωσις ήταν η πιο σημαντική, κατά την οποίαν προεβλήθη η Ορθόδοξος Εκκλησία μας και η κορυφαία Λατρεία της.

Οι επίσημοι αναχώρησαν από τον Ι. Ναόν, «πολλήν έχοντες εν εαυτοίς συζήτησιν» (Πράξεις κη’ 29), εντυπωσιασμένοι από όσα είδαν και άκουσαν.

Από συζήτησι γύρω από στρογγυλό τραπέζι

Όπως ακριβώς μου τα είπε ακροατής: –«Τετάρτη 4.2.2009. 8 το απόγευμα. Στην Κινσάσα. Στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «του Kabila », όπως τον λένε εδώ, «ζεστάθηκε» η συζήτησι. Δύο βουλευτές και κάποιοι από δω κι από κει. Θέμα τους: τα φοβερά και τρομερά του ανατολικού Congo.

Εντυπώσεις, αιτιάσεις, εκτιμήσεις,» «αν ήταν έτσι, θάταν αλλιώς…» κλπ, κλπ.

Κάποια στιγμή παρεμβαίνει ο ένας από τους δύο βουλευτές•

-«7 χρόνια τώρα γίνεται στις διάφορες εκκλησίες και ευκτήριους οίκους δέησις και η κατάστασις στην Goma, Bukavu, Ubira, …δεν άλλαξε.

Εφέτος 8η χρονιά, δέησις στην Ορθόδοξο Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, παρουσία Πρωθυπουργού, Υπουργών, Υφυπουργών, Βουλευτών, ανωτάτων δικαστικών και στρατιωτικών και πλήθους κόσμου Ορθοδόξων και μη, 2000 προσώπων εντός και εκτός του Ναού του Άγιου Νικολάου, καθώς εκτιμούν οι ταξιθέτες, και σε τρεις μέρες συλλαμβάνεται ο αρχηγός των ανταρτών, διαλύονται τα θορυβοποιά και επικίνδυνα στρατεύματα τους. Ειρήνη στην περιοχή!..»

Συμφώνησαν σ’ αυτό και οι άλλοι και πρόσθεταν τις εντυπώσεις από την Θεία Λειτουργία, την σεμνότητα και Ιεροπρέπεια των Ιερουργών»

– «Πάντως εγώ», δήλωνε ο πρώτος, «το ξαναείπα, από την ημέρα της δεήσεως εκείνης πηγαίνω στον ίδιο Ναό ευχαριστημένος και ικανοποιημένος…»

Αξιόλογο όνειρο, σχέδιο, που υλοποιείται

Μεγάλη η πρωτεύουσα του Congo Kinshasa . Από 12 ως 16 εκατομμύρια πολίτες ο πληθυσμός της. Είναι και η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κεντρώας Αφρικής.

Κάποτε είχε ως 2000 Έλληνες που πάλευαν επιχειρησιακά στην μεγαλούπολη με επιτυχίες στις επιδόσεις τους, όσο και στις δημόσιες σχέσεις τους.

Σήμερα σημαδεύεται η εστία τους, από τον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, που πλαισιώνεται από δύο μεγάλα μέγαρα της στην κεντρική λεωφόρο 30ης Ιουνίου, 85-87. Παραπλεύρως και τα ελληνικά εκπαιδευτήρια της.

Κάτι έμενε σαν σχέδιο, σαν όνειρο, σαν προσφορά, ένα σύστημα εκπαιδευτηρίων για την νεότητα των Κονγκολέζων Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο – Λύκειο. Αυτές τις ημέρες παίρνει σάρκα και οστά η ευγενής επιχείρηση.

ScannedImage-3

Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει το συγκρότημα και την μορφή που θα έχη και δίπλα την διαφωτιστική επιγραφή: «ΔΩΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΣΑΣΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ CONGO».

Η Εκκλησία μας θα μεριμνά και θα διευθύνει τα εκπαιδευτήρια. Τα παιδιά του Κογκό  θα παίρνουν χριστιανική αγωγή και θα προπαιδεύονται να γίνουν καλοί πολίτες της φιλόξενης αυτής χώρας.

Είναι φανερό ότι η Ιερά Μητρόπολις μας, χάρις στην γενναία αυτή προσφορά της Ελληνικής Κοινότητος στην Kinshasa του Congo, αποκτά νέες διαστάσεις πνευματικής δραστηριότητος και μαζί με το Πανεπιστήμιο της έχει πλέον ολοκληρωμένο τον κύκλο της Παιδείας που προσφέρει στην Κογκολέζικη νεότητα, με θετικές επιπτώσεις στην όλη πνευματική και πολιτιστική πορεία της.

Είθε σύντομα να επανέλθουμε παρουσιάζοντας σκηνές από την λειτουργία των νέων Εκπαιδευτηρίων μας! Ο Θεός να ευλογήσει !

Ο Κεντρώας Αφρικής Ιγνάτιος.

ΟΣΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΠΙΘΜΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΝΤΡΩΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ( που περιλαμβάνει 4 κράτη ), ας την καταθέσουν μέσω του Ιεραποστολικού Συλλόγου Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ της ΠΑΤΡΑΣ που εκδίδει το περιοδικό ΦΩΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ. Πληροφορίες ΕΔΩ.

Με 5 ευρώ ετησίως ( συμβολική τιμή ) μπορείτε να γίνετε συνδρομητές στο περιοδικό ΦΩΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ και να το συστήσετε και σε άλλους συγγενείς και φίλους. Έτσι βοηθάτε το έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής.

Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Ο Πρωτόκλητος ,

Μιαούλη 68, Πάτρα , Ελλάδα,Τ.Κ.26222

τηλ.2610-329737, και στον λογαριασμό της Εμπορικής Τραπέζης : 32338682

Είναι συγκλονιστικό ότι μόνο η πρωτεύουσα του Κογκό έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από ολόκληρη την Ελλάδα. Και υπάρχουν μερικοί Ορθόδοξοι ιεραπόστολοι για 4 κράτη με πληθυσμό άνω των 40 εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι μεγάλο ηθικό χρέος για όλους τους Ορθόδοξους Ελλήνες, όπου γης, να ενισχύσουν την Ορθόδοξη Ιεραποστολή ΣΗΜΕΡΑ. Να προσευχόμαστε να δώσει ο Κύριος νέους εργάτες του Ορθόδοξου ευαγγελισμού των Εθνών και νέους δωρητές στο τεράστιο έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός, δια πρεσβειών του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ας φωτίσει τα κατάλληλα πρόσωπα.

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κογκό,Congo, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ), Φως των Εθνών and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Το τέλος του πολέμου στο Ανατολικό Κογκό- τα εκπαιδευτήρια της Μητρόπολης Κεντρώας Αφρικής στη Κινσάσα.

 1. Ο/Η stamatoula droungas λέει:

  Έχοντας ζήσει στο Ζαιρ-Κογκό από 1982-1986
  είδα την απίστευτη προσφορά ένος ανθρώπου παράδειγμα,φωτισμένου με όραμα και ιδανικά που σπάνια συναντάμε στις μέρες μας.
  Ο αείμνηστος ΘΩΜΑΣ ΝΤΟΥΝΗΣ.Αυτός άλλαξε τον τρόπο και τον τόπο με υπομονή,μάχες,προσφορά
  ψυχής,πνεύματος και κεφαλαίων..παλεύοντας με μικρότητες και αντιζηλείες…Ένας πρωτοπόρος για μιά μεγάλη Ελλάδα..ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ
  με κεφαλαία γράμματα.Τα έργα βέβαια είναι μεγαλύτερα από τους ανθρώπους..αλλά μιά ελάχιστη μνεία στη μνήμη του με μιά αναφορά στο όνομά του…την είχα ανάγκη!!!

 2. Ο/Η pilotos91 λέει:

  Σ’ευχαριστούμε. Ο Θεός να τον αναπαύσει. Η άλλη Ελλάδα των ανθρώπων που μοχθούν και κοπιάζουν και μένουν αφανείς.
  Μακάρι όλοι να μιμούστε το παράδειγμά του, την αυτοθυσία που δεν περιμένει ανταμοιβή …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s