Χτύπησαν οι καμπάνες του Αγίου Αθανασίου Αθωνίτη στη Κινσάσα του Κογκό !


Με λαμπρότητα, συγκίνηση, ενθουσιασμό και κατάνυξη έγιναν την Κυριακή 5 Ιουλίου 2009 τα εγκαίνια του περικαλλούς ναού του αγίου Αθανασίου του εν Άθω στην πρωτεύουσα του Κονγκό Κινσάσα.

ScannedImage

Ο θαυμαστός αυτός ναός ανήκει στην Πανεπιστημιακή Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή που ίδρυσε στην Κινσάσα, με αμέτρητους κόπους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιος και της οποίας Σχολής τα εγκαίνια είχε τελέσει στις 23 Σεπτεμβρίου του έτους 2008 αυτοπροσώπως ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος.

Τώρα είχε έλθει η ώρα να εγκαινιαστεί και ο θαυμάσιος ναός της Σχολής, η κατασκευή του οποίου έγινε εξ ολοκλήρου με την οικονομική ενίσχυση της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Έτσι εξηγείται και η αφιέρωση του ναού στον μεγάλο αυτόν Άγιο , ιδρυτή της Ιεράς Μονής και θεμελιωτή του αγιορειτικού μοναχισμού.

Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο συλλειτούργησε και ο γνωστός Αγιορείτης ιεραπόστολος , Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κολουέζι κ. Μελέτιος Γρηγοριάτης. Στη τελετή των εγκαινίων παρόντες ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο εισηγητής του πρωθυπουργού του Κονγκό, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Δημοκρατία του Κογκό, οι φοιτητές της Σχολής και εκατοντάδες Ορθοδόξων της  μεγάλης αυτής αφρικανικής χώρας.

Έτσι πραγματοποιήθηκε και με αυτή τη σχολή και τον ναό της ο μεγάλος πόθος του αειμνήστου αρχιμανδρίτου Χαρίτωνος Πνευματικάκη να χτυπούν δυνατά οι καμπάνες της Ορθοδοξίας στην Αφρική.

Ο π. Χαρίτων εργάστηκε ιεραποστολικά επί δεκαετίες στην Κανάνγκα του Κονγκό και δημιούργησε εκεί μια ζωντανή Ορθόδοξη κοινότητας με δεκάδες χιλιάδες πιστούς. Υπήρξε διάδοχος και συνεχιστής του ιεραποστολικού έργου του εμπνευσμένου πρωτοπόρου και εμπνευστού όλων των νεώτερων Ορθοδόξων ιεραποστόλων π. Χρυσοστόμου Παρασαραντοπούλου.

Και οι δύο άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί στο Κονγκό της Αφρικής, όπως και ο φλογερός Αγιορείτης ιεραπόστολος π. Κοσμάς Γρηγοριάτης, τον οποίο , μετά τον πρόωρο θάνατό του, διαδέχτηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κολουέζι π. Μελέτιος.

Σίγουρα ανάμεσα στα πλήθη των πιστών οι μακάριες ψυχές των τριών φλογερών ιεραποστολών πανηγύριζαν αυτή τη μέρα και ικέτευαν τον Κύριο να απλώσει το φως της Ορθοδοξίας στη μαύρη ήπειρο και σε όλο τον κόσμο. Αυτό που αποτελεί ολόθερμη ευχή όλων μας.

Πηγή : Ορθόδοξο Χριστιανικό περιοδικό  Ο ΣΩΤΗΡ, τεύχος 1983, 1 και 15 Αυγούστου 2009 ( ετήσια συνδρομή : Ελλάδα 12 ευρώ, Κύπρου 20 ευρώ, Εξωτερικούς 35 ευρώ )

H φωτογραφία του ιερού ναού δημοσιεύεται στο Ορθόδοξο ιεραποστολικό περιοδικό ΦΩΣ των ΕΘνών, τεύχος 121, 1η τρίμηνο 2009.

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κογκό,Congo, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s