ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ» : Εντυπώσεις από το Καμερούν !


ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ»

Υπό της Γεωργίας Γεωργιάδου, Προέδρου

α) Εμπειρίες από την παρουσία μας στο Καμερούν.

ScannedImage-13

Αγαπητέ κύριε Βάιε Πράντζο, Με χαρά επικοινωνώ μαζί σας δια της παρούσης μου επιστολής, ύστερα από τη συνάντηση μας στο Καμερούν. Αν και σας γνώριζα εδώ και πολλά χρόνια μέσω του περιοδικού σας που με πολλή χαρά πάντα περιμένω να διαβάζω τα τόσο ενδιαφέροντα άρθρα σας και τις ιεραποστολικές δραστηριότητες της Αδελφότητας σας.

Γενικά, για μένα το περιοδικό σας είναι μια σπουδή, διότι εμείς σαν σύλλογος είμαστε αρχάριοι εν σχέση με εσάς που είχατε την ευλογία, ιδρυτής του συλλόγου σας να είναι ο αείμνηστος π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος προ πολλών ετών.

Ήταν ευλογία Θεού αυτό το ταξίδι στην Αφρική.

Πρώτον, με όλη την ψυχή μου ευχαριστώ το Θεό που εκπλήρωσε την επιθυμία μου και μας αξίωσε μαζί με τον πνευματικό πατέρα του συλλόγου μας, π.Βασίλειο Τσιμούρη, να βρεθούμε και να ζήσουμε έστω και λίγες μέρες κοντά στους Ορθόδοξους αφρικανούς αδελφούς μας. Να δούμε από κοντά όλα αυτά που δεν μπορεί κανείς να τα περιγράψει παρά μόνο όταν τα ζήσει.

ScannedImage-10

Δεύτερον, ευχαριστώ τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρον Β’, που με την επίσκεψη του στο Καμερούν για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ορθόδοξης Εκκλησίας (1959-2009) στο Καμερούν, βρεθήκαμε και εμείς εκεί και ζήσαμε σπουδαίες στιγμές. Χαρήκαμε την παρουσία του σε όλες τις κοινότητες που περιοδεύσαμε στο Βόρειο Καμερούν, είδαμε την υποδοχή, τον ενθουσιασμό και την αγάπη, που παντοιοτρόπως εξέφραζαν οι τοπικοί άρχοντες της κάθε περιοχής και όλοι, μικροί – μεγάλοι, πανηγύριζαν ψάλλοντας, τραγουδώντας, χορεύοντας, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την αγάπη και την ελπίδα τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο λόγος του Πατριάρχη σε όλες τις ενορίες που επισκεφτήκαμε ήταν διδακτικός, παρηγορητικός και αισιόδοξος. Τους μίλησε για το Χριστό, τους Αγίους και για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο π. Δημήτριος μετέφραζε στη γαλλική διάλεκτο και ο π. Ειρηναίος στη διάλεκτο Τιπούρι.

Θερμά ευχαριστούμε το Σεβασμιώτατο Επίσκοπο Καμερούν κ. Γρηγόριο, που είχε οργανώσει τον προγραμματισμό όλων των εορταστικών εκδηλώσεων άριστα και με κάθε επιμέλεια. Από την ενθρόνιση του ως Μητροπολίτου Καμερούν, η Ορθοδοξία είναι εκεί δυναμικά παρούσα, τόσο στην πρωτεύουσα Γιαουντέ και Ντουάλα αλλά κυρίως στο Βόρειο Καμερούν είναι αξιοθαύμαστη η εξέλιξη των έργων που επιτελούνται σ’ αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περιοχή.

ScannedImage-12

Νιώσαμε τη Χάρη του Θεού που κατοικεί στις αγνές ψυχές των αφρικανών αδελφών μας, που ζουν μέσα στην ένδεια και την ταπείνωση και όμως η χαρά και η ειρήνη καθρεφτίζονται στα πρόσωπα τους. Εκείνα τα παιδιά που όλη την ημέρα τρέχουν, παίζουν, τραγουδούν, χορεύουν ξυπόλυτα και πεινασμένα κι όταν κουραστούν κάθονται κατάχαμα κάτω από τη σκιά των δένδρων για λίγη δροσιά και όμως είναι χαρούμενα και ευτυχή. Αυτά τα παιδιά για να πάνε σχολείο (όπου υπάρχει) περπατούν μέσα στον καύσωνα με 45° θερμοκρασία μέχρι και 10-15 χιλιόμετρα μακριά.

Δυστυχώς στις 13 κοινότητες που επισκεφθήκαμε υπάρχουν μόνο τέσσερα σχολεία και είναι λίγα τα παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν με τη μάθηση τα πλούσια χαρίσματα που τους έδωσε ο Θεός.

Εκείνες οι αφρικανές μητέρες που μονίμως κάνουν όλες τις δουλειές τους έχοντας το παιδί τους δεμένο με το μοναδικό τρόπο στην πλάτη τους με την παραδοσιακή μαντίλα και όμως αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, τις δυσκολίες, τις αρρώστιες με αξιοθαύμαστη υπομονή και καρτερία που η πρόνοια του Θεού πλούσια τις έχει προικίσει.

Πώς να περιγράψει κανείς τις ανεπανάληπτες στιγμές που ζήσαμε στην εκκλησία των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στο Ιεραποστολικό Κέντρο! Τις πρωινές και βραδινές κατανυκτικές ακολουθίες μαζί με το σεμνό και τόσο αγαπητό Πατριάρχη μας και το Σεβασμιότατο Επίσκοπο Καμερούν κ. Γρηγόριο και τους άλλους πατέρες που αποτελούσαν τη συνοδεία σ’ αυτήν την πνευματική πανδαισία! Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Σαββάτου προ της αναχώρησης μας, χοροστατούντος του Πατριάρχου και όλων των αφρικανών ιερέων, η Ορθοδοξία στις οικουμενικές της διαστάσεις!

Ο ναός ήταν από νωρίς γεμάτος. Ήρθαν να χαιρετίσουν τον Πατριάρχη που τόσο αγαπούν. Με ευλάβεια παρακολούθησαν όλη τη Θεία Λειτουργία.

Κατά διαστήματα τραγουδούσαν ψαλμούς του Δαυίδ στη γλώσσα τους. Στο «εξαιρέτως της Παναγίας Αχράντου…» έψαλαν εν τυμπάνω και χορώ στη διάλεκτο τους έναν υπέροχο ύμνο και συχνά επαναλάμβαναν «…Μαρία-Μαρία…». Στο τέλος όλοι κοινώνησαν. Τα μικρά παιδιά παρακολούθησαν όλη τη Θεία Λειτουργία και ο Πατριάρχης έλαμπε από χαρά και όλοι ζήσαμε μια πνευματική πανδαισία;

Μέχρι να φύγουμε ήταν όλοι εκεί, όρθιοι, μικροί και μεγάλοι, μας χαιρετούσαν με τραγούδια, χορούς και τύμπανα.

Εμείς φεύγοντας ύστερα από όσα είδαμε και ζήσαμε αισθανθήκαμε ένα μεγάλο χρέος: να μην πάψουμε από τα μετόπισθεν, να βοηθούμε αυτούς τους καθόλα αξιοπρεπείς αδελφούς, που πιστεύουν στην αγάπη μας και ελπίζουν στη βοήθεια μας.

Η ιεραποστολική περιοδεία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ είχε τον χαρακτήρα της επισημότητας και της απλότητας.

Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει υγεία και δύναμη να επιτελεί το ιεραποστολικό του έργο.

Εμείς ταπεινά ζητούμε τις ευχές και την ευλογία του.

β) Τα έργα μας στο Καμερούν

Ο Σύλλογος μας από της ιδρύσεως του, το 2000, Θεού συνεργούντος, έχει επιτελέσει ένα αξιόλογο ιεραποστολικό έργο. Η πρόνοια του Θεού μας έφερε κοντά στον τότε Επίσκοπο Καμερούν και νυν Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο τον Β’ και μαζί του είχαμε μια άριστη συνεργασία. Στο Βόρειο Καμερούν στην περιοχή Ντούκουλα ιδρύσαμε μια Ορθόδοξη Κοινότητα. Με τη βοήθεια του Θεού ολοκληρώθηκαν τα κάτωθι έργα που είχαμε προγραμματίσει να υλοποιήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες, για μια καλύτερη ζωή των αδελφών μας στο Βόρειο Καμερούν:

• Ανοικοδόμηση της εκκλησίας των Αγίων Τριών Ιεραρχών 200 τ.μ.

• Σχολείο με οχτώ αίθουσες των 75 τ.μ. συνολικής επιφάνειας 570 τ.μ.

• Πηγάδι – Γεώτρηση

• Αγροτικό Ιατρείο με πλήρη εξοπλισμό καθώς και κάλυψη μισθού ιατρού και νοσηλεύτριας δύο Αγροτικών Ιατρείων.

• Αναλάβαμε τις υποτροφίες πέντε σπουδαστών του Σεμιναρίου «Αγ. Μάρκος» για να επανδρώσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία.

• Δωρεά του συλλόγου, το φορτηγό αυτοκίνητο και είμαστε χαρούμενοι που καλύπτει τις οικοδομικές και άλλες ανάγκες της Ιεραποστολής.

Με την ολοκλήρωση των έργων

* μπορούμε όλοι να δοξάζουμε τον Άγιο Θεό για την πρώτη άριστα οργανωμένη Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην κεντρική Αφρική.

Η πρόθεση μας είναι να παρακολουθούμε τις ανάγκες της Ιεραποστολής. Μας ενδιαφέρει η συντήρηση των έργων. «Μείζον του κτίσαι τό φυλάξαι». Η περιοχή είναι αναπτυσσόμενη και πιστεύουμε ότι σύντομα η κοινότητα των Αγίων Τριών Ιεραρχών θα είναι σημείο αναφοράς της Ορθοδοξίας.

Από την επίσκεψη μας στο σχολείο-Λύκειο της περιοχής Ντατσέκα του Βορείου Καμερούν, όπου σπουδάζουν δύο χιλιάδες τετρακόσια παιδιά όλων των γύρω περιοχών ακτίνας δέκα έως δεκαπέντε χιλιομέτρων, υποσχεθήκαμε να κτίσουμε με τη βοήθεια του Θεού μια αίθουσα διδασκαλίας, διότι πολλά τα παιδιά και μικροί οι χώροι• σε κάθε αίθουσα συνωστίζονται διακόσιοι μαθητές. Περιμένουμε να μας σταλούν τα σχέδια και ο προϋπολογισμός.

Διά το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Γεωργία Γεωργιάδου

Μικρό Σχόλιο:

Ο Ιεραποστολικός Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» ιδρύθηκε από την πιστή και ζωντανή εθελόντρια της προσφοράς και της αγάπης κ. Γεωργία Γεωργιάδου. Ο Σύλλογος παρουσιάζει αξιόλογη πνευματική δράση και διά των δράσεων του στοχεύει σε δύο πνευματικούς στόχους. Την πνευματική ωφέλεια των Χριστιανών της Ελλάδος (εσωτερική ιεραποστολή) και την εξάπλωση της Ορθοδοξίας στην Αφρική (εξωτερική ιεραποστολή).

Ο πρώτος στόχος επιτυγχάνεται με ποικίλες πνευματικές δραστηριότητες όπως:

– Οργάνωση προσκυνηματικών εκδρομών με πνευματικό πρόγραμμα.

– Οργάνωση ομιλιών και θεατρικών παραστάσεων.

– Οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ο δεύτερος στόχος του Συλλόγου είναι η προσφορά παντός είδους βοήθειας για την εξάπλωση της Ορθοδοξίας στην Αφρική, με τη συνεργασία Μητροπολιτών, Ιεραποστόλων και τη χρηματοδότηση πολλών έργων. Τα χρήματα που εισπράττονται από τις εκδρομές και τις εκδηλώσεις πηγαίνουν στην Αφρική για τα ιεραποστολικά έργα. Το όλο έργο γίνεται με πολλή-πολλή αγάπη και πολύ κόπο. Ευχόμεθα την αυταπάρνηση, την εργατικότητα και το ζήλο της κ. Γεωργίας Γεωργιάδου να τα μιμηθούν κι άλλοι. Εμείς, ως Αδελφότητα, χαιρόμαστε όταν βλέπουμε και ακούμε να ιδρύονται νέοι Σύλλογοι οι οποίοι εργάζονται ιεραποστολικά. Ευχόμεθα καλή δύναμη και κουράγιο. Ας είναι δοξασμένο το όνομα του Κυρίου.

Β.Π

Πηγή : Ορθόδοξο ιεραποστολικό περιοδικό ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ, τεύχος 204, της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης.

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να ενισχύσουν την Ορθόδοξη Μητρόπολη Καμερούν, ας στείλουν την αγάπη τ0υς είτε μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, είτε μέσω του Ιεραποστολικού Συλλόγου Νικαίας » Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος». Πληροφορίες ΕΔΩ.

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Εξωτερική Ιεραποστολή, Κύπρος - Cyprus, Καμερούν,Cameroon, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s