Σχολεία και σπίτια αναπήρων από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Σιέρα Λεόνε. Εμπειρίες -φωτογραφίες. Orthodox Christian mission in Siera Leone ( photos ).


Σιέρα Λεόνε, μια χώρα με ανθρώπους βασανισμένους από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο. Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο η Ορθόδοξη Ιεραποστολη προσπαθεί να δώσει ΑΓΑΠΗ και ΣΤΟΡΓΗ στα παιδιά και τους αναπήρους της χώρας αυτής, κηρύσσοντας τον Ιησού Χριστό και το Ευαγγέλιο της Αγάπης και της καταλλαγής και της ελπίδας. Από το προηγούμενο τεύχος του ιεραποστολικού περιοδικού ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ, τεύχος 204, μεταφέρουμε το οδοιπορικό του προέδρου της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης κ. Βάιου Πράντζου στη Σιέρρα Λεόνε. Ένα οδοιπορικό που γεμίζει με τύψεις όλους εμάς που ζούμε μέσα στην ευμάρεια του δυτικού κόσμου, αλλά συνεχώς ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΜΕ, παραπονιόμαστε, δείχνουμε ΑΠΛΗΣΤΙΑ, αχαριστία απέναντι στο Θεό και  ΔΕΝ αφιερώνουμε ούτε μια ώρα κάθε Κυριακή για να εκκλησιαστούμε και να Τον ευχαριστήσουμε για τις άπειρες Δωρεές Του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κάνουμε και τη ζωή δύσκολη των ανθρώπων γύρω μας, ζητώντας πράγματα ουτοπικά και δεν ικανοποιούμαστε με ότι έχουμε, αλλά διαρκώς ζητάμε και άλλα αγαθά, και άλλες απολαύσεις, και άλλες διασκεδάσεις, και πάλι είμαστε ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΜΕΝΟΙ, όταν δεν τα έχουμε ΟΛΑ !!!

ScannedImage-37

1. Εισαγωγή

Κατόπιν προσκλήσεως του Ιεραποστόλου π. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλου επισκεφθήκαμε τη Σιέρα Λεόνε μαζί με τον κ. Νικόλαο Φούρναρη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, και τη σύζυγο του Παναγιώτα, συνταξιούχο δασκάλα, για να γίνουμε κοινωνοί των ιεραποστολικών δραστηριοτήτων και των ιεραποστολικών κόπων και αγώνων του π. Θεμιστοκλή κι όσο είναι δυνατόν να βοηθήσουμε, κυρίως στον τομέα των έργων. Το Ιεραποστολικό κλιμάκιο στη Σιέρα Λεόνε ανήκει στην Επισκοπή Γκάνας και ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας απέστειλε τον Αρχιμανδρίτη π. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο το Δεκέμβριο του 2007 για να γίνει και σ’ αυτήν τη χώρα ένα νέο άνοιγμα και ξεκίνημα της Ορθοδοξίας.

Νομίζουμε ότι η επιλογή του προσώπου ήταν δόκιμη και επιτυχής, καθότι ο π. Θεμιστοκλής είναι εργατικός, ζηλωτής και ανιδιοτελής Ιεραπόστολος αλλά και έμπειρος, αφού απέκτησε ικανή ιεραποστολική εμπειρία εργαζόμενος στην Ι. Μητρόπολη Κένυας για 8 χρόνια.

Ο απώτερος στόχος του Πατριάρχου, όλες οι αφρικάνικες χώρες να αποκτήσουν Ορθόδοξες Ιεραποστολές, αρχίζει να υλοποιείται, αργά μεν αλλά σταθερά. Ευχόμεθα κι άλλες αφρικανικές χώρες να αποκτήσουν τις δικές τους ανεξάρτητες Ορθόδοξες Ιεραποστολές. Εμείς ως Αδελφότητα δεσμευόμεθα να βοηθήσουμε όσο μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί όταν δημιουργείται ένα αυτόνομο Ιεραποστολικό κλιμάκιο αναπτύσσεται δυναμική ιεραποστολικής δραστηριότητας και αναπτύσσεται ραγδαίως η Ορθοδοξία.

Αυτό επιθυμούμε: την ανάπτυξη της Ορθοδοξίας σ’ όλα τα έθνη για να βαπτίζονται και να σώζονται ψυχές για τις οποίες σταυρώθηκε ο Χριστός και να δοξάζεται το Πανάγιο όνομα Του.

ScannedImage-38

2. Η χώρα Σιέρα Λεόνε. Το άνοιγμα της Ορθοδοξίας.

Η Σιέρα Λεόνε βρίσκεται στη δυτική Αφρική, βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και έχει πληθυσμό περίπου 6-7 εκατομμύρια κατοίκους. Η επίσημη γλώσσα είναι η Αγγλική με πολλές τοπικές διαλέκτους. Το υπέδαφος είναι πλούσιο σε ορυκτά με κοιτάσματα χρυσού, διαμαντιών κ.α. Στα ανοικτά της θάλασσας και στα χωρικά της ύδατα βρέθηκαν κοιτάσματα πετρελαίου.

Προ ολίγων ετών η χώρα δεινοπάθησε από ένα σκληρό εμφύλιο πόλεμο ο οποίος άφησε πίσω πολλά συντρίμμια. Μέτρησε χιλιάδες θύματα και άφησε ισάριθμες χήρες και πολλά ορφανά. Αμέτρητοι ήταν επίσης και οι ανάπηροι πολέμου. Πολλοί ιθαγενείς για να αποφύγουν την αγριότητα των ανταρτών μετακόμισαν σ’ άλλες περιοχές, εγκατέλειψαν την ύπαιθρο και τις έστω μικρές καλλιέργειες και κατέφυγαν στα αστικά κέντρα για ασφάλεια και εργασία.

ScannedImage-39

Το αποτέλεσμα ήταν το σταμάτημα ανάπτυξης της οικονομίας, η οπισθοδρόμηση, η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας. Γι’ αυτό η Σιέρα Λεόνε είναι από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Λόγω του εμφυλίου πολέμου το ποσοστό του αναλφαβητισμού μεταξύ κυρίως των νέων παιδιών είναι πολύ μεγάλο.

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι η τιτανιώδης προσπάθεια ανασυγκρότηση της χώρας που ανέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση έφερε αποτέλεσμα. Αποκατέστησε την ηρεμία και την ασφάλεια στη χώρα και διαμόρφωσε ευνοϊκό κλίμα για επενδύσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της. Στη συγκυρία αυτή, όπου η χώρα ζητά κάθε μορφής βοήθεια από το Εξωτερικό, έκανε την παρουσία της η Ορθοδοξία. Πιστεύουμε ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός αλλά ήταν έργο της αγαθής Πρόνοιας του Θεού. Ο Θεός ευδόκησε στην κατάλληλη ιστορική στιγμή να εισέλθει η Ορθοδοξία στη χώρα.

ScannedImage-40

3. Τα έργα που ξεκίνησε η Ιεραποστολή.

Ο π. Θεμιστοκλής με το αγαθό και χαρούμενο πρόσωπο του που εμπνέει εμπιστοσύνη και τις επαφές που είχε με τους κυβερνητικούς παράγοντες στους οποίους υπέβαλε σχέδιο συγκεκριμένο με ιεραποστολική δράση και κυρίως με τη χάρη του Θεού, διαμόρφωσε ευνοϊκό κλίμα για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κυβερνητικοί παράγοντες να τον περιβάλουν με εμπιστοσύνη και να του χορηγήσουνε διευκολύνσεις για να αρχίσει ιεραποστολικό έργο.

Οι διευκολύνσεις ήταν οι εξής:

• Του χορηγήσαμε ένα κεντρικό οικόπεδο στην πρωτεύουσα. Στο οικόπεδο αυτό ο π. Θεμιστοκλής σχεδίασε να κατασκευάσει και να λειτουργήσει Παιδαγωγική Ακαδημία, κατά το πρότυπο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας που είχε δημιουργήσει στην Κένυα και Ιεραποστολικό Κέντρο με χώρους διαμονής και φιλοξενίας για τους συνεργάτες, καθώς και γραφεία.

ScannedImage-41

• Ένα οικόπεδο 14,5 στρεμμάτων με σχολικό συγκρότημα Δημοτικού και Γυμνασίου εν λειτουργία, σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, δυναμικότητας 1200 παιδιών. Επειδή το κτίριο ήταν παλιό με πολλά προβλήματα λειτουργίας, οι αρχές το έδωσαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία να το αναβαθμίσει και να το λειτουργήσει σύμφωνα με τα πρότυπα της ελληνορθόδοξης παιδείας. Αυτό ονομάστηκε «Ορθόδοξο Σχολείο Αγίου Ελευθερίου».

•Ένα άλλο οικόπεδο 5 στρεμμάτων περίπου με παλιό σχολικό συγκρότημα Δημοτικού και Γυμνασίου σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας με δυναμικότητα 1200 παιδιών. Κι αυτό παραχωρήθηκε να λειτουργήσει ως Ορθόδοξο σχολείο.

Η Αδελφότητα μας στήριξε τις προσπάθειες του π. Θεμιστοκλή και τον βοήθησε στην έναρξη του ιεραποστολικού έργου, και συγκεκριμένα ανέλαβε τη χρηματοδότηση για τις επεμβάσεις στα δύο σχολικά συγκροτήματα.

ScannedImage-43

Στο σχολικό συγκρότημα του Αγίου Ελευθερίου ανέλαβε τη δαπάνη:

Για την κατασκευή της περιφράξεως, η οποία και πραγματοποιήθηκε

• Την κατασκευή νέων γραφείων για τους διδασκάλους. (Η κατασκευή των γραφείων ήδη ολοκληρώθηκε)

• Την κατασκευή στην άκρη του οικοπέδου του πρώτου Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού Αγίου Ελευθέριου και Αγίου Γεωργίου. (Η κατασκευή της εκκλησίας συνεχίζεται)

•Την κατασκευή ενός νέου κτιρίου το οποίο θα λειτουργήσει ως Λύκειο, 16 αιθουσών διδασκαλίας ώστε να υπάρχουν όλες οι βαθμίδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. (Το έργο έχει ξεκινήσει)

• Την κατασκευή ενός κτιρίου τα οποίο θα χρησιμεύει για τα εργαστήρια υπολογιστών και για βιβλιοπωλείο

•Την κατασκευή μιας πρόχειρης εκκλησίας για τις πρώτες λατρευτικές ανάγκες. (Η εκκλησία έγινε)

• Την κατασκευή βαπτιστηρίου για τις βαπτίσεις. (Το βαπτιστήριο κατασκευάστηκε)

Στο δεύτερο σχολείο ακόμη δεν ξεκίνησαν τα έργα, γιατί ο π. Θεμιστοκλής είναι μόνος του και δεν προλαβαίνει. Εκεί προγραμματίζουμε να χρηματοδοτήσουμε για να γίνουν τα εξής:

• Ανακαίνιση παλαιού σχολείου

• Κατασκευή ενός νέου κτιρίου -σχολείου, 6 αιθουσών διδασκαλίας

• Κατασκευή ενός Ιερού Ναού για τις λατρευτικές ανάγκες του σχολείου και της ευρύτερης περιοχής

Για όλα τα παραπάνω έργα κάνουμε έκκληση και περιμένουμε δωρητές.

ScannedImage-44

Όσο δε για τα έργα της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και του Ιεραποστολικού Κέντρου στο άλλο οικόπεδο, αυτά άρχισαν και βρίσκονται εν εξελίξει.

Στο καλό ξεκίνημα του ιεραποστολικού έργου στη Σιέρα Λεόνε, σημαντική ήταν η βοήθεια που πρόσφεραν με την προσωπική τους παρουσία τον περασμένο χρόνο για ένα περίπου μήνα, ο κ. Κωνσταντίνος Χριστομάνος, τακτικό μέλος της Αδελφότητας μας, και ο κ. Ν. Φούρναρης για το σχεδιασμό των έργων. Ευχόμεθα οι μεταβάσεις αυτές να επαναληφθούν καθώς και άλλων εθελοντών συνεργατών, κληρικών και λαϊκών. Η Ιεραποστολή της Σιέρα Λεόνε το έχει πολλή ανάγκη. Κάθε προσφορά αγάπης είναι δεκτή. Προ πάντων δε, υπάρχει άμεση ανάγκη από έναν κληρικό για να βοηθήσει στα λατρευτικά καθήκοντα και στο έργο της εκπαίδευσης των υποψηφίων κληρικών ιθαγενών στα της Ορθόδοξης λατρείας καθώς και από ένα λαϊκό-εκπαιδευτικό για να αναλάβει τη διεύθυνση των σχολείων.

4. Οι ανάπηροι πολέμου-φυλακισμένες γυναίκες

Μεγάλη ευαισθησία έδειξε ο π. Θεμιστοκλής, από την πρώτη στιγμή της αφίξεώς του στη Σιέρα Λεόνε, στο φρικτό θέαμα των πολλών αναπήρων πολέμου που κατέκλυζαν την πόλη και στις φυλακισμένες γυναίκες. Θεώρησε ότι θα ήταν γι’ αυτόν ευλογία Θεού να συμπεριλάβει η μέριμνα της Ιεραποστολής και αυτούς τους δεινοπαθούντες.

Οι ανάπηροι πολέμου με κομμένα πόδια ή χέρια, βρίσκονταν στοιβαγμένοι σε άθλια κατάσταση, άνδρες και γυναίκες, σε ένα ερειπωμένο σπίτι.

ScannedImage-45

Τους βοήθησε οικονομικά και υποσχέθηκε στους κυβερνητικούς παράγοντες να τους τακτοποιήσει σε καλύτερες κατοικίες.

Ήδη βρήκε ένα μεγάλο οικόπεδο έξω από την πόλη, σε περίοπτη θέση επί της εθνικής οδού και σε κατοικημένη περιοχή, 15 περίπου στρεμμάτων.

Ο σχεδιασμός στο οικόπεδο αυτό προβλέπει τα εξής έργα:

Α) Συγκρότημα κατοικιών για 120-150 αναπήρους. Αυτό ονομάστηκε «Ορθόδοξο χωριό αναπήρων» και θα αποτελείται από:

8 σπίτια διαφόρων διαρρυθμίσεων για να καλύπτονται όλες οι ανά¬γκες

2 συγκροτήματα τουαλέτας

1 τραπεζαρία

1 πηγάδι

Β) Στο άλλο μισό οικόπεδο θα κατασκευαστεί ολοκληρωμένο Ιεραποστολικό Κέντρο με τα εξής έργα:

1 εκκλησία

1 ιατρείο

1 οικία ιερέως

1 σχολικό συγκρότημα με Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο.

ScannedImage-46

Από τα παραπάνω έργα η Αδελφότητα μας ανέλαβε να χρηματοδοτήσει:

• την κατασκευή του Ι. Ναού.

• την κατασκευή της Κλινικής.

• μερικά από τα σπιτάκια των αναπήρων. Το κάθε σπίτι κοστίζει 7.500 ευρώ. Ήδη στείλαμε τα χρήματα για ένα σπίτι. Περιμένουμε κι άλλους δωρητές.

ScannedImage-47

Το σύγχρονο Ιεραποστολικό Κέντρο που θα δημιουργηθεί, προβλέπουμε ότι θα ασκήσει μεγάλο ιεραποστολικό έργο και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής γιατί η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη και πολύ φτωχή.

Κάνουμε έκκληση στους δωρητές μας να βοηθήσουν όσο είναι δυνατόν.

5. Συμπεράσματα – εμπειρίες

Στον 1 περίπου μήνα παρουσίας μας στη Σιέρα Λεόνε μαζί με τον κ. Ν. Φούρναρη, συμμετείχαμε στις εξής δραστηριότητες:

Σχεδιάσαμε όλα τα έργα. Δηλαδή το Λύκειο, το ιατρείο, τα σπιτάκια των αναπήρων, το κτίριο του βιβλιοπωλείου και των υπολογιστών και ό,τι άλλο απαιτούνταν.

• Επιβλέψαμε τα έργα και συμβάλαμε στην προώθηση της κατασκευής:

• Του Καθεδρικού Ι. Ναού Αγίου Ελευθερίου και Αγ. Γεωργίου

• Των γραφείων

• Στην έναρξη των εργασιών του Λυκείου

• Στην προώθηση των εργασιών στο Ιεραποστολικό Κέντρο και την Ακαδημία

• Χαράξαμε τα έργα στο οικόπεδο όπου θα κατασκευαστούν τα σπίτια των αναπήρων, η εκκλησία, το ιατρείο

• Επισκεφθήκαμε το άλλο σχολικό συγκρότημα και εντοπίσαμε τα προβλήματα

• Είχαμε επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες για την πορεία των έργων. Κατά τις επαφές πετύχαμε να μας δοθεί κι άλλο οικόπεδο για την ίδρυση της Νοσηλευτικής Σχολής.

• Είχαμε επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων και τους δασκάλους. Επίσης και με τους μαθητές, επισκεπτόμενοι τις τάξεις.

ScannedImage-48

• Συμμετείχαμε στις λατρευτικές ακολουθίες και Θείες Λειτουργίες.

Παρακολουθήσαμε και συμμετείχαμε στις ομαδικές βαπτίσεις 20 παιδιών. Το πρόγραμμα των κατηχήσεων συνεχίζεται και ετοιμάζονται κι άλλες βαπτίσεις.

• Μιλήσαμε για την Ορθόδοξη πίστη σε πολλές ευκαιρίες. Μεταξύ των πολλών ευκαιριών οι σημαντικότερες ήταν:

• Κατά την εορτή – υποδοχή που οργάνωσε το σχολείο προς τιμήν μας μετά την άφιξη μας. Εκείνη την ημέρα τόσο οι υπεύθυνοι του σχολείου όσο και οι μαθητές δήλωσαν ευχαριστημένοι που το σχολειό τους έγινε Ορθόδοξο.

• Τις Κυριακές κατά τη Θεία Λειτουργία.

• Κατά την σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών που οργάνωσε το Ορθόδοξο σχολείο Αγίου Ελευθερίου. Εκείνη την ημέρα ήλθε και ο Υφυπουργός Παιδείας ο οποίος είδε τα έργα που γίνονται, ευχαριστήθηκε και μας είπε να συνεχίσουμε τα έργα μας απρόσκοπτα.

Αποκομίσαμε εμπειρίες.

Το άνοιγμα της Ορθοδοξίας γίνεται υπό ευνοϊκές συνθήκες. Οι ιθαγενείς έχουν ενδιαφέρον να γνωρίσουν κάτι το διαφορετικό από αυτό που ξέρουν. Η ανιδιοτελής προσφορά της Ορθοδόξου ιεραποστολής τους ξαφνιάζει και τους εντυπωσιάζει. Πέρα από το ανιδιοτελές και γεμάτο αγάπη κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, τους εντυπωσιάζει το μεγαλείο και ο πλούτος της Ορθοδόξου λατρείας.

Η διευθύντρια του σχολείου η οποία αρχικά αντιδρούσε στο να γίνει Ορθόδοξο το σχολείο, μετά από την πρώτη Θεία Λειτουργία που παρακολούθησε -Ρωμαιοκαθολική στο δόγμα- δήλωσε: «πρόκειται για μια σοβαρή Εκκλησία».

Ο δε εκπρόσωπος του Δήμου για τη λειτουργία του σχολείου δήλωσε:

«Είμαι μουσουλμάνος εκ παραδόσεως καθώς και όλη η οικογένεια μου και ουδέποτε σκέφτηκα στη ζωή μου να αλλάξω θρησκεία. Τώρα όμως το σκέπτομαι σοβαρά να γίνω Ορθόδοξος».

Τα παιδιά έχουν μεγάλη επιθυμία να μάθουν γράμματα με την ελπίδα να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Γι’ αυτό η έναρξη του ιεραποστολικού έργου στη Σιέρα Λεόνε με κέντρο την εκπαίδευση είναι επιτυχής. Η επένδυση της Ορθοδοξίας στα παιδιά, στην παιδεία, δημιουργεί πολλές προσδοκίες για το μέλλον της Ορθοδοξίας. Προσδοκούμε τους ιθαγενείς κληρικούς και κατηχητές. Η πνευματική εργασία στα σχολεία είναι επιτυχής. Τα σχέδια και οι προοπτικές που ανοίγονται είναι πολλές αλλά και τα οράματα πρέπει να υλοποιούνται. Ήδη αυτά τα ανοίγματα είναι πολλά. Δε χρειάζονται προς το παρόν άλλα. Πρέπει αυτά που άρχισαν να υλοποιηθούν. Οι δουλειές πολλές, ο κόπος και ο αγώνας πολύς.

Τα προβλήματα, με τη λογική φαίνονται δύσκολα και ακατόρθωτα. Με την πίστη μόνο κατορθώνονται. Είδαμε τη χάρη του Θεού ως νεφέλη πνευματική να προπορεύεται και να δίνει λύσεις.

ScannedImage-50

Το έργο ξεκίνησε και πιστεύουμε ακράδαντα ότι Εκείνος που το ξεκίνησε, Αυτός και θα το τελειώσει γιατί είναι δικό Του. Ο π. Θεμιστοκλής εργάζεται ως δούλος Ιησού Χριστού εμπιστευόμενος πλήρως στην πρόνοια Του.

Υπάρχει πολλή φτώχεια. Και η αγωνία όλων των ανθρώπων είναι πώς θα εξασφαλίσουν τον επιούσιο άρτο. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αυτοί που προσέρχονται στην Ορθοδοξία και θέλουν να βαπτιστούν γιατί προσέρχονται. Γιατί προσβλέπουν σε βοήθεια και έχουν την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος ή γιατί αγάπησαν και πόθησαν την Ορθόδοξη πίστη;

Αυτό ίσως θα γίνει πιο διακριτό μετά από λίγα χρόνια, όταν θα σταθεροποιηθεί η Ορθόδοξη, Εκκλησία και εκπέμψει το «ακριβές πνευματικό της στίγμα». Προς το παρόν φαίνονται ότι συνυπάρχουν και τα δύο. Το ακριβές περιεχόμενο του καθενός μόνο ο Κύριος το γνωρίζει. Άλλωστε δεν είναι κακό πράγμα να ζητά ο πεινασμένος τον άρτον τον επιούσιον. Αυτό δίδαξε ο Κύριος με την Κυριακή προσευχή.

Λέγεται ότι οι χορτάτοι δεν καταλαβαίνουν τους πεινασμένους. Ας κάνουμε ένα αγώνα να τους καταλάβουμε. Αυτό θα μας ωφελήσει. Εμείς πήγαμε με το φρόνημα να βοηθήσουμε. Στο τέλος φεύγοντας, κάναμε ένα σύντομο απολογισμό και καταλήξαμε ότι πήραμε. Δώσαμε λίγα ανθρώπινα και πήραμε πολλά θεϊκά, τη χάρη του Θεού.

Φύγαμε περισσότερο ευγνώμονες προς το Θεό για τα αγαθά που έχουμε. Κατηγορήσαμε τον εαυτό μας για την αχαριστία και την αγνωμοσύνη μας. Τα έχουμε όλα και συνεχώς γκρινιάζουμε. Βρισκόμαστε μέσα σε δύο παραδείσους, στον πνευματικό παράδεισο που είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία και στον υλικό, στη ευλογημένη Ελλάδα, που έχει όλα τα υλικά αγαθά και όμως γκρινιάζουμε.

Ήλθαμε στην Ελλάδα και το μυαλό μας είναι πίσω στα πρόσωπα των πτωχών, στις ευγνώμονες φυλακισμένες γυναίκες που επισκεφτήκαμε, στα ανάπηρα παιδιά που μας αγκάλιασαν και τα αγκαλιάσαμε, στα Ορθόδοξα παιδιά που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε, στους δασκάλους που μας παρακάλεσαν να συνεχίσουμε τη βοήθεια μας, στα παιδιά που μας κοιτάζανε στα μάτια να τους δώσουμε κάτι, στους κυβερνητικούς παράγοντες που ελπίζουνε σε συνεχή οικονομική βοήθεια μέσω της Ιεραποστολής και στα έργα και τις αγωνίες και στα τόσα προβλήματα του π. Θεμιστοκλή. Τώρα είδαμε και ξέρουμε και μέσω του περιοδικού και οι αγαπητοί φίλοι συνδρομητές μας και δωρητές της Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί όσο μπορούμε περισσότερο. Αξίζει τον κόπο!

Όταν επιστρέψαμε στην Ελλάδα, αμέσως η Αδελφότητα μας έστειλε το ποσό των 42.500 ευρώ για να συνεχιστούν τα έργα.

ScannedImage-51

Ευχαριστήρια επιστολή του π. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλου

Σεβαστέ κύριε Βάιε και Μέλη της Ιεραποστολής

Χαίρετε εν Κυρίω.

Εκ μέρους του Ιεραποστολικού κλιμακίου της Σιέρα Λεόνε, σας ευχαριστώ για τη δωρεά σας των 42.500 Ευρώ. Αυτό το ποσό κατά τη συμβουλή σας θα μοιραστεί για γραφεία του σχολείου μας (11.000), Καθεδρικό Ναό (20.000) και τα σπιτάκια των αναπήρων (11.500). Και πάλι ευχαριστώ.

Επίσης ευχαριστώ τον κύριο Βάιο Πράντζο που είχε την προθυμία να έλθει στη Σιέρα Λεόνε. Η επίσκεψη του και η παρουσία του εδώ, έδωσε κύρος στην Ιεραποστολή.

Εδώ τα έργα προχωρούν. Καθημερινώς τελούμε Εσπερινό στην Εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου μαζί με Λειτουργίες τις Κυριακές, Περιμένουν αρκετοί για την επόμενη βάπτιση.

Από τα κτίρια τα οποία η Αδελφότητα χορηγεί

1. Τα θεμέλια του Καθεδρικού Ναού έχουν πέσει μαζί με την πλάκα. Τώρα κτίζονται οι τοίχοι με τις κολόνες

2. Τα γραφεία του σχολείου μας έχουν σχεδόν τελειώσει και

3. Τα θεμέλια του Λυκείου έχουν προχωρήσει.

Εις το Waterloo το οποίο είναι σαράντα λεπτά από την πόλη, τα σπιτάκια των αναπήρων και τα θύματα του πολέμου συνεχίζουν να υπάρχουν. Πιστεύω ότι μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουν τελειώσει τουλάχιστον τρία σπιτάκια. Έχουμε μετακομίσει τους αναπήρους από το Freetown εις το Waterloo και κατοικούνε σε προσωρινές εγκαταστάσεις.

Θα σας στείλω σχετικές φωτογραφίες μαζί με την απόδειξη, καθώς και σχέδια από την κλινική που πρόκειται να χτίσουμε και του Λυκείου.

Σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για το ειλικρινές ενδιαφέρον που δείχνετε για τη νέα Ιεραποστολή στη Σιέρα Λεόνε και σας εύχομαι καλή και Αγία Σαρακοστή.

Με αγάπη Χριστού π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος

ΟΣΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ 120-150 ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ.

This entry was posted in Australia, Αυστραλία, Αφρική, Africa, Γκάνα, Ghana, Ελλάδα - Greece, Εξωτερική Ιεραποστολή, Κύπρος - Cyprus, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ), Σιέρρα Λεόνε - Sierra Leone and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Σχολεία και σπίτια αναπήρων από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Σιέρα Λεόνε. Εμπειρίες -φωτογραφίες. Orthodox Christian mission in Siera Leone ( photos ).

  1. Ο/Η delis λέει:

    θα ηθελα να ρωτησω πως ειναι δυνατον να παω σαν εθελοντης στην σιερα λεονε για οτιδηποτε μπορω να βοηθεισω?

  2. Ο/Η pilotos91 λέει:

    Καλή και ευλογημένη χρονιά. Μπορείτε να έρθετε σε τηλεφωνική επαφή με τον ιεραπόστολο π.Θεμιστοκλή, μέσω ενός Ορθόδοξου ιεραποστολικού συλλόγου και πιο συγκεκριμένα είτε μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης είτε μέσω του Αγίου Κοσμά Αιτωλού Θεσσαλονίκης. Αυτοί θα σας κατατοπίσουν περισσότερο. Πληροφορίες τηλεφώνων των Συλλόγων μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

  3. Ο/Η pilotos91 λέει:

    Αν μένετε Θεσσαλονίκη ή στη Μακεδονία, να σας ενημερώσω ότι την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, στις 10.30 π.μ ο π. Θεμιστοκλής θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και θα μιλήσει στην αίθουσα της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, Μακένζυ Κινγκ 6, Πλατεία Αγίας Σοφίας. Ο Ιεραπόστολος από τη Σιέρρα Λεόνε π. Θεμιστοκλής θα μιλήσει στην ίδια αίθουσα και τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις 6 μμ, σε νέους, εργαζόμενους και φίλους της Ιεραποστολής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s