Το ιεραποστολικό κέντρο της Ορθ. Εκκλησίας στα νησιά Φίτζι ( δωρεά της ΑΟΕΙΘ ). Γνωριμία με τα νησιά Φίτζι και τους κατοίκους τους.


Με τις πρώτες βαπτίσεις κατοίκων των νησιών Φίτζι έρχεται και η είδηση του ιεραποστολικού κέντρου στο μεγαλύτερο νησί Φίτζι, που θα αποτελέσει το ορθόδοξο ιεραποστολικό κέντρο στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού. Προσευχόμαστε στο Τριαδικό Θεό, σύντομα, και άλλα Ορθόδοξα ιεραποστολικά κέντρα να δημιουργηθούν και σε άλλη νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού και στη Νέα Ζηλανδία. Ο Θεός να φωτίσει και οδηγήσει τους κατοίκους των νησιών κοντά στον Ιησού Χριστό και στην Ορθόδοξη Εκκλησία Του.

Το σπίτι μας

Όποιος κουράστηκε και ξόδεψε για να αποκτήσει ένα σπίτι αυτός μπορεί να γνωρίζει και τις αγωνίες και τη χαρά που συνεπάγεται το πράγμα αυτό.

Αγωνίες και κόποι και αλλεπάλληλα ταξίδια χρειάσθηκαν επί ένα ολόκληρο χρόνο για να βρεθεί και να αγοραστεί το σπίτι της Ιεραποστολής στα απομακρυσμένα νησιά των Φίτζι. Για να μπούμε μέσα και να μπορέσουμε να αρχίσουμε το έργο της Εκκλησίας. Να δεχθούμε ανθρώπους. Να μιλήσουμε μαζί τους, να τούς κατηχήσουμε. Να αρχίσουν τα Ιερά Μυστήρια του Βαπτίσματος και Χρίσματος, του Γάμου κ.τ.λ.

Τα χρήματα, 90.000 Ευρώ, υπήρχαν. Μας τα έδωσε η Αδελφότης Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης από την αρχή με πλήρη εμπιστοσύνη, προθυμία και αγάπη. Οι τρόποι δεν ευρίσκοντο για να φθάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα. Γιατί εδώ όλα λειτουργούν πολύ διαφορετικά από ό,τι ξέρουμε να γίνεται στην πατρίδα. Δυσκολίες και αναστολές πολλές. Προς στιγμή σκεφθήκαμε μήπως δεν ήταν θέλημα Θεού να αρχίσει η Ιεραποστολή από εδώ; Μήπως θα έπρεπε να γίνει το ξεκίνημα στην Τόνγκα ή στην Σαμόα που είναι κι αυτά νησιά και κράτη που Εκκλησιαστικά υπάγονται στην Μητρόπολη μας; Τον ενδοιασμό μας δικαιολογούσαν το στρατιωτικό πραξικόπημα και η συγκεχυμένη πολιτική κατάσταση στα Φίτζι.

Όμως «η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβον» (Κατά Ιωάννην 4,18).

Σκεφθήκαμε ότι οι δοκιμαζόμενοι άνθρωποι της χώρας αυτής έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη από την παρουσία μας. Να τούς ενθαρρύνουμε. Να τούς παρηγορήσουμε. Να τούς στηρίξουμε.

Αυτό και έγινε με την Χάρη και την ευλογία του Θεού.

Είμαστε τώρα εδώ και ένα μήνα στα Φίτζι. Στο Ιεραποστολικό μας σπίτι. Έχουμε αρχίσει την Ιεραποστολική δράση φτιάχνοντας στην άκρη της αυλής ένα ωραίο Ιερό Βαπτιστήριο στο οποίο εψάλη για πρώτη φορά ο ωραίος ύμνος «Πάτερ Παντοκράτωρ και Λόγε και Πνεύμα τρισίν ενιζομένη εν υποστάσεσι Φύσις…..» και έγιναν οι πρώτες Βαπτίσεις, ο πρώτος Γάμος και στο σαλόνι του σπιτιού οι πρώτες Θείες Λειτουργίες.

Ο Θεός να ευλογεί τους Χριστιανούς της Θεσσαλονίκης που με τον οβολό τους ενισχύουν την Ιεραποστολή στα Έθνη. Να ενισχύει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και να αναπαύσει τις ψυχές των Ιδρυτών της Αδελφότητος αυτής.

† ο Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος

Γνωριμία με τα Φίτζι και τους κατοίκους τους

Τα Φίτζι είναι ένα σύμπλεγμα 300 περίπου νησιών στον Νοτιοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό με 800.000 περίπου κατοίκους. Τα δύο μεγαλύτερα λέγονται Βιτι Λεβου και Βανούα Λεβου και στο πρώτο από αυτά είναι η πρωτεύουσα Σούβα με μεγάλο φυσικό λιμάνι και αεροδρόμιο, η δεύτερη πόλη Λαοτόκα με επίσης μεγάλο φυσικό λιμάνι και η τρίτη η Νάντη με μικρότερο λιμάνι για τουριστικά ιδίως σκάφη και το διεθνές αεροδρόμιο.

Όλα τα νησιά είναι καταπράσινα με ωραίες παραλίες και βουνά από όπου τρέχουν μεγάλα ποτάμια και καταρράκτες. Το τροπικό θερμό κλίμα και οι άφθονες βροχές συντελούν ώστε η γη να είναι πολύ γόνιμη και αποδοτική. Τα βουνά είναι σκεπασμένα με δάση και οι πεδιάδες με καλλιέργειες από ζαχαροκάλαμο, μπανανιές, παπάγια, μάνγκος και διάφορα άλλα δένδρα και λουλούδια πολύχρωμα εξωτικά.

Υπάρχουν δρόμοι ασφαλτοστρωμένοι που συνδέουν τις πόλεις μεταξύ τους καθώς και μικρά τραίνα που είναι κυρίως για την μεταφορά του ζαχαροκάλαμου στην Λαοτόκα όπου υπάρχει μεγάλο εργοστάσιο που το επεξεργάζεται και βγαίνει η ωραία σκούρα και υγιεινή ζάχαρη. Η επικοινωνία των μικρών νησιών με τα μεγάλα γίνεται με μικρά αεροπλάνα και καράβια.

Οι όμορφες παραλίες με τις ζεστές θάλασσες, η ηρεμία του τόπου και η φιλόξενη διάθεση των κατοίκων προσελκύουν πολλούς επισκέπτες από διάφορα μέρη και ιδιαίτερα από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Οι γλώσσες που διδάσκονται και ομιλούνται επίσημα είναι η Φιτζιανή και η αγγλική.

Οι κάτοικοι των Φίτζι είναι απλοί και καλόψυχοι, ήρεμοι και πάντα χαμογελαστοί. Έχουν μεγάλη ομοιότητα με τους κατοίκους της Τανζανίας της Αφρικής από όπου και προέρχονται σύμφωνα με την παράδοση τους, αλλά είναι λιγότερο σκούροι από εκείνους και τα μαλλιά τους κάπως μεγαλύτερα. Οι Ινδοί που αποτελούν περίπου το ήμισυ του πληθυσμού και που τους έφεραν οι Άγγλοι τότε που εξουσίαζαν τα νησιά αυτά για την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου είναι κι αυτοί στον ίδιο βαθμό σκούροι αλλά έχουν μακριά μαλλιά.

Οι αυτόχθονες Φιτζιανοί έχουν στα χέρια τους την κυβέρνηση και τον στρατό οι δε ινδικής προελεύσεως Φιτζιανοί την βιομηχανία και το εμπόριο. Είναι μεταξύ τους αγαπημένοι, ομιλούν τις ίδιες γλώσσες και έχουν και μικτούς γάμους αν και η κάθε φυλή διατηρεί κάποια ιδιαίτερα δικά της έθιμα και παραδόσεις.

Γενικά οι Φιτζιανοί είναι χαρούμενοι και αξιαγάπητοι άνθρωποι και χαίρονται ιδιαίτερα όταν κάποιος τους χαιρετήσει στην γλώσσα τους με την λέξη Μπούλα που σημαίνει χαίρετε. Στο διεθνές αεροδρόμιο η πρώτη εντύπωση του επισκέπτη είναι μια ομάδα Φιτζιανών ντυμένων με την παραδοσιακή στολή τους (κάτι σαν την Ελληνική φουστανέλλα) που παίζουν διάφορα όργανα και τραγουδούν στην δική τους μουσική έχοντας ένα λουλούδι στο αυτί τους και καλωσορίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τούς ξένους. Είναι λιτοδίαιτοι και χωρίς πολλές απαιτήσεις στη ζωή τους. Αντι ψωμιού έχουν τις ρίζες κάποιων θάμνων που καλλιεργούν και τα συνήθη γεύματα τους περιλαμβάνουν χόρτα και λαχανικά, ντομάτες, μελιτζάνες και φασόλια που τα καλλιεργούν οι ίδιοι καθώς και ψάρια, κρέας από κότες, αυγά και φρούτα. Περπατούν ξυπόλυτοι η με ελαφρά σανδάλια λόγω της ζέστης και δεν έχουν καθόλου άγχος στη ζωή τους.

Στους χαρακτήρες και την συμπεριφορά των Φιτζιανών διακρίνει κάποιος μια απλότητα, φυσικότητα και αγνότητα. Πιστεύουν στο Θεό ανεξάρτητα σε ποια θρησκεία ανήκουν και σέβεται ο ένας τις πεποιθήσεις του άλλου. Πολλοί έχουν δεχθεί τον Χριστιανισμό από τούς Άγγλους αποικιοκράτες και άλλους λευκούς, αλλά είναι και παρά πολλοί που είναι πιστοί στον Ινδουισμό, τον Βουδισμό, τον Μουσουλμανισμό και την τοπική ειδωλολατρία. Αγαπούν τα παιδιά τους και τα φροντίζουν, υπάρχουν όμως πολλά ορφανά και απροστάτευτα. Η κοινωνική πρόνοια δεν είναι ανεπτυγμένη στο βαθμό που πρέπει γι’ αυτό και το κράτος επιτρέπει τις Ιεραποστολές με την προϋπόθεση ότι εκτός από την θρησκευτική πρέπει να έχουν και κάποια κοινωνική προσφορά.

Ξαφνιάστηκαν με το πρώτο αντίκρισμα Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών πριν 3 χρόνια, αλλά σιγά σιγά συνειδητοποιούν ότι στον τόπο τους έχει φθάσει έστω και καθυστερημένα και η πρώτη και αληθινή Χριστιανική Εκκλησία, η Ορθόδοξη. Ξέρουν ότι λίγο μακρύτερα από το αεροδρόμιο της Νάντης, στην περιοχή του Σαμπέτο, υπάρχει το Ιεραποστολικό σπίτι της Ελληνορθόδοξης Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ζηλανδίας στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα νησιά τους με την Τόνγκα και την Σαμόα. Έχουν χτίσει οι ίδιοι με τα χέρια τους το πρώτο Ιερό Βαπτιστήριο στην άκρη του σπιτιού αυτού και ξέρουν ότι έχουν βαπτισθεί οι δύο πρώτοι συμπατριώτες τους Βαρθολομαίος και Λυδία και είναι όχι ολίγοι εκείνοι που περιμένουν με λαχτάρα πότε θα έλθη η σειρά τους να λάβουν κι αυτοί το αληθινό Βάπτισμα και να γίνουν μέλη της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας της Ορθόδοξης στην οποία βρήκαν ειλικρίνεια, χαμόγελο, αγάπη και πλούσια την Χάρη του αληθινού Θεού.

† ο Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος

( http://www.ecp-metnz.org.nz/grmetnz/news.htm#news05 )

( http://www.ecp-metnz.org.nz/grmetnz/news.htm#news06 )

Οι πρώτες Ορθόδοξες βαπτίσεις και ορθόδοξος γάμος στα νησιά Φίτζι. The first Orthodox baptisms in Fiji Island.

ΟΣΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ, ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ,ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ, ΤΟΝΓΚΑ ΚΑΙ ΣΑΜΟΑ, ας στείλουν την αγάπη τους μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες εδώ. Σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να στέλνετε την τραπεζική απόδειξη στον εκάστοτε ιεραποστολικό φορέα ή μητρόπολη για να λαμβάνετε απόδειξη για την εφορία. Επίσης να αναγράφετε και το ιεραποστολικό κλιμάκιο στο οποίο θέλετε να αποσταλούν τα χρήματά σας ( πχ Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας -νησιά Φίτζι ).

Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης

1. Εμπορική τράπεζα 807650112. Αγροτική τράπεζα 215-04-0043 33-71

3. ΕΘΝΙΚΗ 256/ 480006-09

4. EYROBANK 206/ 0101257390

Να προσευχόμαστε ώστε ο άλλος Παράκλητος, το Άγιο Πνεύμα να οδηγήσει στην Ορθοδοξία και άλλους Φιτζιανούς και κατοίκους του Ειρηνικού Ωκεανού, από όλα τα νησιά του.

This entry was posted in Ελλάδα - Greece, Εξωτερική Ιεραποστολή, Κύπρος - Cyprus, Νέα Ζηλανδία, Φίτζι - New Zealand,Fiji,Samoa,Tonga, Οικουμενικό Πατριαρχείο - Ecumenical Patriarchate, Ωκεανία and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s