H Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Μαλάουι ζητά τη βοήθειά μας για κατασκευή νηπιαγωγείου,μαγειρίου κλπ. Πόσο αντιστοιχεί 1 λεπτό του ευρώ στο Μαλάουι ;


106_19

Και νέα έκκληση από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Μαλάουι για βοήθεια στη κατασκευή κάποιων αναγκαίων έργων ( πχ σχολείων ), καθώς και για τη συντήρηση ορφανών παιδιών, διανομή τροφίμων σε ασθενείς, φυλακισμένους κλπ. Ήδη σας έχουμε ενημερώσει ότι χειροτονήθηκε και δεύτερος Ορθόδοξος κληρικός και προσευχόμαστε ο Κύριος να αυξήσει τους ιερείς και τους συνεργάτες της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στο Μαλάουι. Προσευχόμαστε και για τον πολύτεκνο ιερέα-εκπαιδευτικό-ιεραπόστολο  π. Ερμόλαο και την κατ’οίκον εκκλησία του.  Η επιστολή είναι δημοσιευμένη στον Ιεραποστολικό Ταχυδρόμο του ΠΧΟ Ορθοδόξου Ιεραποστολής.

ΤΟ ΜΑΛΑΟΥΙ ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Αγαπητοί, εν Χριστώ, αδελφοί, στην Ελλάδα, χαίρετε εν Κυρίω.

Σας γράφουμε από την Ιεραποστολή στο Μαλάουι, και θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τα νέα μας, με σκοπό να γνωρίσετε περισσότερα για το έργο μας και να ενισχύσετε οικονομικά τις προσπάθειές μας.

Στην ταλαιπωρημένη χώρα, όπου εργαζόμαστε, τα προβλήματα των ιθαγενών, είναι πολλά και διάφορα. Η πείνα, η φτώχεια, η ανέχεια, η έλλειψη μόρφωσης, οι αρρώστιες, ο εύκολος θάνατος, οι πολλές αναπηρίες, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και οι τρόποι επιβίωσης, η ανεργία, η ηθική ανέχεια, η έλλειψη ορθού λόγου και ορθόδοξης παρουσίας πάνω απ᾽ όλα, φέρνουν στην πολιτισμένη πατρίδα μας την Ελλάδα, το μήνυμα ότι το Μαλάουι, είναι μια χώρα σε έκτακτη ανάγκη: τόσο υλικά, όσο κυρίως πνευματικά.

Η εικόνα που σας περιγράφουμε είναι μόνιμη κατάσταση της χώρας. Ωστόσο, τους μήνες που διανύουμε οι ιθαγενείς αδελφοί μας, περνούν ακόμη πιο δύσκολα.

Τα αποθέματα καλαμποκιού της χώρας, έχουν ήδη τελειώσει.

Το καλαμποκάλευρο είναι η βασική τροφή των ιθαγενών. Με αυτό κάνουν χυλό και τρέφονται καθημερινά. Ο κόσμος υποφέρει από πείνα. Στα χωριά, πολλοί έχουν μέρες να φάνε και ψάχνουν στη φύση για ρίζες και χόρτα, ενώ στις πόλεις βλέπεις συχνά ανθρώπους να φέρνουν στους μύλους, μια χούφτα μόνο καλαμπόκι, και να το αλέθουν, πληρώνοντας 1 κουάτσο, για να μαγειρέψουν το μεσημεριανό τους! Το 1 κουάτσο, αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1 λεπτό του Ευρώ!!

106_26

Η Ορθόδοξη εκκλησία μας προσπαθεί να βοηθήσει, τόσο πνευματικά όσο και υλικά.

Οι ακολουθίες για τους νεοφώτιστους, τα κατηχητικά μαθήματα, οι εργασίες στο ορθόδοξο τυπογραφείο και μεταφραστικό κέντρο, οι επισκέψεις σε φυλακές, και τα εβδομαδιαία συσσίτια σε 400 άτομα στο Blantyre, όπως και ενισχύσεις σε τρόφιμα σε 104 ορφανά στο Ντιράντι και στα υπαίθρια νηπιαγωγεία στο Καμπόζι και στο Μουλάνζι, συνεχίζονται σταθερά και με ζήλο.

Μαζί όμως με αυτές τις προσπάθειες είναι απαραίτητα και έργα υποδομής, για να πλαισιώσουν τις προσπάθειές μας και να εξασφαλίζουν διάρκεια στην προσφορά και στους κόπους μας.

Τα θεμέλια στο έργο υποδομής στη χώρα τα έβαλε ο σεπτός μας Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος ΙΙ, όταν υπηρετώντας στο Μαλάουι, σαν Επίσκοπος θεμελίωσε τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Καμπότζι, οραματιζόμενος την δημιουργία ενός ιεραποστολικού κέντρου, που θα σκέπαζε, πνευματικά και υλικά μια μεγάλη περιοχή.

Με την φροντίδα του τωρινού μας επισκόπου Γεωργίου, και άξιου συνεχιστή του οράματος του Πατριάρχη μας, προσπαθούμε να εργαστούμε στην ίδια κατεύθυνση. Έτσι, δίπλα στον ωραίο και μεγάλο ναό του Αγ. Γεωργίου, φτιάξαμε ήδη, ωραίο βαπτιστήριο με σκέπαστρο και ειδικό χωνευτήρι, όπως προβλέπεται. Το έργο είναι ευγενική προσφορά ενός αγιορείτη δωρητή.

Απαραίτητη είναι η ανέγερση σπιτιού για τον ιερέα και ακόμη διαφόρων βοηθητικών χώρων για την στέγαση και ενίσχυση της ίδρυσης ορθόδοξης ενορίας στο Καμπότζι.

Έτσι δίπλα στο σπίτι του ιερέα, έχουν ξεκινήσει τα έργα, για ανέγερση βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου, ακόμη νηπιαγωγείου,παιδικής χαράς και αύλειου σκέπαστρου, χώρου μαγειρείου με αποθήκη, όπως επίσης και αίθουσα, για να στεγάσει την σχολή γυναικών της περιοχής.

Το έργο είναι τεράστιο για τις περιορισμένες οικονομικές μας δυνατότητες. Τώρα έχουν τελειώσει οι βροχές είναι ο κατάλληλος καιρός για τέτοια έργα. Ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί πριν την επόμενη σαιζόν των βροχών.

Σας στέλνουμε κάποιες φωτογραφίες της περιοχής και σχέδια αρχιτεκτονικά για τα κτίρια που σας προαναφέραμε.

Το κόστος των εργασιών σας το περιγράφουμε στην τελευταία σελίδα του γράμματος.

Αυτήν την στιγμή, στην περιοχή Καμπότζι ο ντόπιος ιερέας, π. Νεκτάριος, συνεχίζει να εργάζεται. Ιδρύθηκε ήδη υπαίθριο νηπιαγωγείο που φιλοξενεί 60 παιδιά. Η εκκλησία μας τα ταΐζει καθημερινά.

Δυστυχώς, πολλά παιδιά μείναν έξω από το σχολείο, γιατί δεν μπορούμε να ξανοιχτούμε παραπάνω από τις δυνάμεις μας.

Ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος του σχεδίου που μόλις σας περιγράψαμε, για να μπορέσουμε αργότερα να ιδρύσουμε και γυμνάσιο (πολύ απαραίτητο για την περιοχή), όπως επίσης κλινική και άλλα.

Υπολογίζουμε πολύ στην βοήθειά σας και σας παρακαλούμε να μας δώσετε μια θετική απάντηση πολύ σύντομα, για να συνεχιστεί το έργο στην περιοχή Καμπότζι.

Ενημερωτικά σας προσθέτουμε ότι εκτός από την περιοχή αυτή, οι κατηχητές μας κάνουν σταθερές προσπάθειες εδώ και ένα χρόνο σε άλλες δύο περιοχές και έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα.

106_27

Έτσι στην περιοχή Μουλάνζι γίναν οι πρώτες βαπτίσεις σε μια ενορία με πρωτοχριστιανικό ζήλο, όπως επίσης ιδρύθηκε υπαίθριο νηπιαγωγείο και σχολή ραπτικής γυναικών.

Ακόμη στην περιοχή Ναμουέρα εἶναι τακτική η ορθόδοξη παρουσία μας, ελπίζουμε να αποδώσει, σύντομα καρπούς. Η 15 Μαρτίου του 2009, ήταν ιστορική ημέρα για τη χώρα, αφού ακούστηκε το «Σύμβολο της Ορθόδοξης Πίστης», για πρώτη φορά στην τοπική διάλεκτο τσιτσέουα, μετά από επίπονες εργασίες στο μεταφραστικό μας κέντρο.

106_17

Παρακαλούμε, εκτός από την οικονομική ενίσχυση που σας ζητούμε να μας έχετε κυρίως στην καρδιά και στις προσευχές σας, γιατί μόνο με τέτοιες ενισχύσει, μπορεί στ᾽ αλήθεια να απλωθεί η Εκκλησία Του Κυρίου μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας να μας συμπαρασταθείτε.

Με αγάπη Χριστού

π. Ερμόλαος Ιατρού από το Μαλάουι

ΝΑ, ΛΟΙΠΟΝ, ΠΟΥ Η ΖΩΗ ΜΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΤΟ ΜΑΛΑΟΥΙ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΤΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ! ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΑΝ ΤΑ 20.000.000 ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΕΝΑ ΚΑΦΕ Ή ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥΣ (  4 ευρώ ) στην Ορθόδοξη  Ιεραποστολή, κάθε μήνα, πόσες ψυχές θα σώζονταν στο Μαλάουι ( και σε άλλες χώρες ), μέσω της Ορθόδοξης Ιεραποστολής … Αλλά όλοι εμείς οι Νεοέλληνες ( αν όχι όλοι, οι περισσότεροι σίγουρα ) σκεφτόμαστε μόνο πως θα ξοδέψουμε, μπλεγμένοι μέσα στα δίχτυα μιας ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣΤόσα σε φαγητό, τόσα σε διασκεδάσεις, τόσα σε ταξίδια, σε ακριβά ρούχα, σε πανάκριβα αμάξια, κινητά, σπίτια, κότερα, σε ολονύχτιες σπονδές στο αλκοόλ και σε εξαρτησιογόνες ουσίες ...

Χωρίς Θεό ζούμε μέσα στη κόλαση και μοναξιά των μεγαλουπόλεων και της αποξένωσης, του εγωισμού μας … Νοιώθουμε ανικανοποίητοι με όσα κι αν αποκτήσουμε και θέλουμε και άλλα. Ζητάμε νέες γνωριμίες, νέες διασκεδάσεις, νέα ταξίδια, νέες αγορές, πολυκοσμία, για να πνίξουμε το ψυχικό μας αδιέξοδο και να αισθανθούμε ( λίγες στιγμές ) κάποια μικρή ικανοποίηση από την άδεια, ουσιαστικά μίζερη ζωή μας. Προσπαθούμε, με την ενασχόλησή μας, είτε με αθλητικά, είτε με πολιτικά, είτε με άλλες δραστηριότητες να καλύψουμε το νόημα μιας ζωής που φεύγει γρήγορα, σβήνει, χωρίς νόημα…

Ψάχνουμε να βρούμε νόημα στην επίδειξη, στην απόκτηση χρημάτων και υλικών αγαθών, στη αναζήτηση νέων γνωριμιών, στην εξουσία, στην εφήμερη δόξα, σε ανατολίτικες μεθόδους ψυχανάλυσης και χαλάρωσης το νόημα της ζωής … Και τελικά, βγαίνουμε πιο άδειοι, πιο ρηχοί, πιο θνητοί …

Όσες πλαστικές και αν κάνουμε, όσο κι αν προσπαθήσουμε να ξεγελάσουμε το θάνατο, αυτός είναι – διαρκώς – παρών, κάθε στιγμή σε επώνυμους και ανώνυμους, σε πλούσιους και φτωχούς, σε άντρες και γυναίκες, σε κάθε ηλικία, παρά τη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας

Ξεχάσαμε την αγάπη, τις παραδοσιακές αξίες, τον αλληλοσεβασμό, την ηθική αξιοπρέπεια, και τρέξαμε να βρούμε τη χαρά στο Life style που μας προβάλλουν τα γκλαμουράτα έντυπα και περιοδικά

Αναζητήσαμε την ικανοποίηση στο να δούμε τον εαυτό μας στις στήλες κουτσομπολίστικων περιοδικών μαζί με επώνυμους ( αλλά θνητούς ) ή  να προκαλέσουμε τα σχόλια των κουτσομπολίστικων εκπομπών και των πρωινών καφέδων …

Αναζητήσαμε λύση στα αδιέξοδά μας σε αστρολόγους, σε μέντιουμ, στο φλιτζάνι, στο ταρώ, στον αποκρυφισμό και διαψευστήκαμε, αφού και πάλι ο θάνατος ήταν ανίκητος, απρόβλεπτος δίπλα μας …

Ψάξαμε στο clubing, στις γνωριμίες της μιας βραδιάς, στα chat room, να βρούμε το χαμένο μας εαυτό, να βρούμε το άλλο μας μισό και μπλέξαμε ακόμα περισσότερο στα αδιέξοδα των εφήμερων σχέσεων … Το ποτό και οι ουσίες και τα οινοπνεύματα μεγάλωσαν, πολλαπλασίασαν τα προσωπικά, οικογενειακά, επαγγελματικά μας, σωματικά ή πνευματικά προβλήματα …

Κι όμως η λύση ήταν και είναι δίπλα μας, στη πραγματικότητα ποτέ δεν μας εγκατέλειψε, ακόμα κι όταν βουλιάζαμε στα βαλτόνερα μιας ζωής αλλοπρόσαλλης, στυγνά εγωκεντρικής και υλιστικής :  Αγάπη… Δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά είναι ένα πρόσωπο. Είναι ο Ιησούς Χριστός, αυτός που είναι η Αγάπη, η Ζωή και η Αλήθεια, είναι Αυτός που νίκησε το θάνατο με την Ανάστασή Του και μας χαρίζει ΖΩΗ και Αιώνια Ζωή. Αλλά Τον ξεχάσαμε… Δεν βρίσκουμε ούτε μισή ώρα κάθε βδομάδα να αφιερώσουμε σ’ Αυτόν κάθε Κυριακή, ενώ αφιερώνουμε τόσες ώρες σε πράγματα άσκοπα ή φθαρτά … Και επειδή δεν αγαπούμε Εκείνον, δεν αγαπούμε και τον πλησίον μας, στο Μαλάουι ή στη διπλανή μας πόρτα ή και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι … Αγάπη θεωρούμε όταν έχουμε τον άλλον ( γονιό, αδέλφια, φίλους, συντρόφους  ) ως δούλο, ως υποχείριό μας, είτε ακόμα ως αντικείμενο ηδονής μιας χρήσης , όταν -δηλαδή-εξυπηρετεί τον αρρωστημένο εγωισμό μας. Και το ακόμα χειρότερο, όντας αλλοτριωμένοι, νομίζουμε ότι πάντα οι άλλοι μας φταίνε και τους ταπεινώνουμε, τους εξευτελίζουμε, τους ποδοπατάμε ψυχικά… Και μένουμε μόνοι μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή,χωρίς φίλους, χωρίς οικογένεια, χωρίς συναίσθημα … Γιατί κάποιοι «σκότωσαν» την Αγάπη, τον αληθινό Θεό, και θεοποίησαν την κτίση και τα κτίσματα …

Κι όμως, έχουμε ντυθεί τον Ιησού Χριστό με το Άγιο Βάπτισμα και Χρίσμα που λάβαμε… Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε … Όσοι βαπτισθήκατε στο όνομα του Χριστού, τον Χριστό ντυθήκατε ! Ντυθήκαμε τον Ιησού Χριστό, λάβαμε τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και μπορούμε κάθε Κυριακή να μεταλαμβάνουμε ( ύστερα από πνευματική προετοιμασία ) το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, για την άφεση των αμαρτιών και για ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ …  Η Αγάπη μπαίνει μέσα μας, είναι και το ένδυμά μας … Και όταν επιτρέψουμε στην ΑΓΑΠΗ να φωλιάσει ( έστω και λίγο ) μέσα μας, αρχίζει αυτή η αγάπη να πολλαπλασιάζεται και για τους γύρω μας

Μην περιμένει κανείς, χωρίς Θεό, χωρίς Αγάπη, να λύσει τα προβλήματά του. Μην περιμένει κανείς να δει το αληθινό ΦΩΣ του Θεού, χωρίς να προσφέρει Αγάπη, ένα λεπτό του ΕΥΡΩ για τα παιδιά του Μαλάουι, του Κολωνού, της Ινδονησίας …

Ιούλιος και Αύγουστος … Διακοπές … Καλά να περάσουμε, κοντά στον Ιησού Χριστό και προσφέροντας κάτι από το υστέρημά μας ή το περίσσευμα της Αγάπης μας σε ανθρώπους όλου του κόσμου ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ …ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΡΩΤΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΜΑΣ Η ΖΩΗ ΘΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ …

ΟΣΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΛΑΟΥΙ, ας την καταθέσουν είτε στα κατά τόπους γραφεία του ΠΧΟ Ορθοδόξου Ιεραποστολής, είτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ( στη συνέχεια η τραπεζική απόδειξη αποστέλλεται στο σύλλογο με την αναγραφή : για την ιεραποστολή στο Μαλάουι ).

Πανελλήνιος Χριστιανικός όμιλος Ορθοδόξου Ιεραποστολής(παραρτήματα σε Αθήνα, Λειβαδιά, Θήβα, Ιτέα, Χρισσό , Καρδίτσας, Φαρσάλων ) :Λογαριασμοί :
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με αριθμό: 143/540.033-38
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με αριθμό: 86347601.
( http://www.ierapostoli.gr/parartimata.htm )

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Ζιμπάμπουε,Zimbabwe, Ιεραποστολικός Ταχυδρόμος, Κύπρος - Cyprus, Μαλάουι,Malawi, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s