Μήπως ο Θεός σας είναι πολύ μικρός;


Από το Αντιαιρετικό Εγκόλπιο μεταφέρουμε ένα τμήμα του άρθρου του π. Μιχαήλ Ολέκσα από την Αλάσκα που απαντά στις ανυπόστατες κατηγορίες προτεστάντιδος ιεραποστόλου για τα ήθη και τα έθιμα της Αλάσκας. Αυτές οι αντιλήψεις αναπαράγονται και στην Ελλάδα από ανθρώπους που ανήκουν σε ευαγγελικές ( προτεσταντικές ), πεντηκοστιανές ομάδες ή απο τα μέλη της Εταιρίας Σκοπιάς ( τους ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά ) και άλλους πολλούς που ανήκουν σε τέτοιες εισαγόμενες από τη Δύση αιρέσεις. Ακόμα και άνθρωποι μικρόμυαλοι, με εμμονές και μίσος κατά της Εκκλησίας, αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί η Εκκλησία ενσωμάτωσε και ενσωματώνειτοπικά έθιμα, παραδόσεις, σχήματα, σχέδια στη διακόσμηση των ναών της, στις εικόνες της, στις λατρευτικές της εκδηλώσεις, χωρίς ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ, την ΑΠΑΞ παραδοθείσα τοις αγίους πίστη της ( Ιούδα, 3). Για παράδειγμα, εάν είχε επικρατήσει η εικονομαχία ( όπως θα ήθελε ο εκδότης της Καθημερινής κ. Καρκαγιάννης ), τότε η τέχνη σε Ανατολή και Δύση θα ήταν πολύ φτωχότερη έως ανύπαρκτη και οι καλές τέχνες ( όχι μόνο η εκκλησιαστική τέχνη, ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, μουσική ) θα είχαν εξαφανιστεί. Εάν είχαν επικρατήσει οι απόψεις κάποιων φανατικών Χριστιανών και όχι οι απόψεις των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, που μιλούσαν για επιλεκτική χρήση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, ρητορείας, τότε κάθε τι το αρχαίο ελληνικό θα είχε εξαφανιστεί ως «ειδωλολατρικό». Και τώρα οι εισαγόμενες χριστιανικές αιρέσεις «βαπτίζουν» κάθε πτυχή της Ορθόδοξης λατρείας ως «ειδωλολατρεία»  ή ακόμα και «αμαρτία» και γκετοποιούν τα μέλη τους, τα οποία υποχρεώνονται ( 4 και 5 φορές την εβδομάδα ) να παρακολουθούν ομιλίες της κάθε ομάδας και να μοιράζουν έντυπα της κάθε αίρεσης, και όλα τα άλλα να τα θεωρούν «δαιμονικά», «ειδωλολατρικά», «αμαρτωλά» , πάντα επικαλούμενοι αποσπασματικά χωρία της Αγίας Γραφής ! Διαβάστε, λοιπόν, πολύ προσεκτικά την απάντηση του π. Μιχαήλ. Στη συνέχεια δείτε το άρθρο του Μητροπολίτη Νιγηρίας που κινείται στο ίδιο επίπεδο, του σεβασμού και του μπολιάσματος της Ορθόδοξης Λατρείας στις τοπικές συνήθειες κάθε λαού, κάθε έθνους. Επιπλέον, παραθέτουμε και παραπομπή για να δείτε φωτογραφίες του κεκοιμημένου 14 χρόνου αδελφού μας Ιωάννη Μανάλου, ο οποίος δύο μέρες πριν την κοίμησή του, συμμετείχε ( κατά τρόπο τραγικό ) σε μια άλλη κοίμηση, του παππού του, εκτελώντας και τοπικά ινδονησιακά νεκρώσιμα έθιμα, παράλληλα με την Ορθόδοξη ακολουθία της κηδείας.

Μήπως ο Θεός σας είναι πολύ μικρός;

To άρθρο που ακολουθεί αποτελεί απάντηση σε μια επίθεση που έκανε μία φονταμενταλίστρια προτεστάντις περιοδεύουσα ιεραπόστολος η οποία κατάγγειλε τον πολιτισμό, την τέχνη και την πνευματικότητα της Αλάσκας ως δαιμονικά, εθνικά, ειδωλολατρικά και κακά. Ζητήθηκε από τον ορθόδοξο πρωθιερέα Μιχαήλ Ολέκσα, εφημέριο στην πρωτεύουσα Juneau, να παρουσιάσει επ’ αυτού στην κρατική τηλεόραση μια διαφορετική άποψη και ιστορική προοπτική. Αργότερα ο ίδιος δημοσίευσε το άρθρο αυτό στην τοπική εφημερίδα.

Η Εκκλησία συμμετέχει στη χαρά που αισθάνεται ο Θεός για το σύμπαν που εδημιούργησε σε κάθε ακολουθία αγιασμού και δοξολογίας που τελεί. Ο πιστός επικοινωνεί με το Δημιουργό μέσω του υλικού κόσμου, γιατί η συνταγή για ψωμί και κρασί περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από αλεύρι, προζύμι, νερό, σταφύλια και ζάχαρη. Για να παραχθούν αυτά, ο ήλιος πρέπει να ανατείλει, η βροχή να πέσει, τα στοιχεία της φύσεως να είναι ευνοϊκά, και αυτή η γη να είναι γόνιμη. Στη θεία Λειτουργία η Εκκλησία προσφέρει τα «πάντα» στον Θεό.

Η προς Εφεσίους επιστολή 5.20 προτρέπει τους πιστούς να είναι «ευχαριστούντες πάντοτε υπέρ πάντων εν ονόματι του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού τω Θεώ και Πατρί» Ο Απόστολος Παύλος προχωρεί περισσότερο στην προς Φιλιππησίους επιστολή 4,8. Διδάσκει ότι οι Χριστιανοί πρέπει να σκέπτονται «όσα εστίν αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα αγνά, όσα προσφιλή, όσα εύφημα, ει τις αρετή και ει τις έπαινος». Με αυτό το πνεύμα οι Χριστιανοί μπορούν να απολαμβάνουν οτιδήποτε οι άλλοι, κατά την αναζήτηση τους για αλήθεια και αγαθότητα, εδημιούργησαν για να εκφράσουν την εμπειρία τους για το ωραίο. Να καταστρέφεις έργα τέχνης παραβιάζει αυτή τη βιβλική εντολή.

Η συνέχεια του άρθρου εδώ

Φυσικά, η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν εγκρίνει έθιμα και παραδόσεις που οδηγούν τους πιστούς στην αμαρτία ( δηλαδή, στην απομάκρυνση από τον Θεό ) ή σε προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Αλλά δοξάζει το Θεό, για κάθε προσφορά Του στους ανθρώπους.

Ιεραποστολή και Πολιτισμός, μια σημαντική ομιλία του Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου.

Ιερά Παράδοση και παραδόσεις

3 χειροτονίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία Αλάσκας, Three Ordinations in Kodiak, Alaska, USA.

«ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ MIKΡΟΥ ΙΝΔΟΝΗΣΙΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ Χ. MANALU»

Παγκόσμια ΑΠΕΙΛΗ : επιδρομή ΑΚΡΙΔΩΝ σε Ελλάδα, Κύπρο και σε όλο το πλανήτη !

Σύγχρονοι ΣΚΛΑΒΟΙ στη πόρτα μας ( ισόβιοι, αμισθί πλασιέ και ισόβιοι χορηγοί -χρήματα, σπίτια, οικόπεδα, ομόλογα -μιας αμερικανικής εταιρίας ). Ποιοι ; Γιατί ;

Θρησκευτική αίρεση καλεί τα νεαρά μέλη της να εγκαταλείψουν ή να μην πάνε Πανεπιστήμιο !

ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ, ΕΠΙΣΗΣ, ΟΤΙ Η ΟΙΚΙΑ ΣΑΣ ( ή η πολυκατοικία σας ) ή Ο ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( πχ το μαγαζί σας ) ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΣΥΛΟ και κανένας δεν επιτρέπεται να εισέρχεται χωρίς την άδειά σας μέσα σε αυτό ή να αφήνει, χωρίς την έγκρισή  σας, αιρετικά έντυπα ή φυλλάδια στο γραμματοκιβώτιό σας, κάτω από τη πόρτα του σπιτιού ή του μαγαζιού σας. Όλες αυτές τις μέρες, και πάλι, ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΑ, τα μέλη διαφόρων αιρέσεων θα χτυπούν κουδούνια σπιτιών και πολυκατοικιών για τις συνάξεις τους ( δηλαδή για τη στρατολόγηση νέων μελών ). Ευγενικά, αλλά και αποφασιστικά, δηλώστε τους ότι δεν επιθυμείτε να σας ξαναενοχλήσουν ή να ξαναεισέλθουν στην αυλή του σπιτιού σας ή στη πολυκατοικία σας. Σε περίπτωση που κάποιοι σας αγνοήσουν, πετάξτε τα αιρετικά έντυπα στους κάδους ανακύκλωσης ( αφού τα έντυπα αυτά είναι αθεολόγητα, με απίστευτες παρερμηνείες της Αγίας Γραφής ) και ενημερώστε τους γείτονές σας περί τινος πρόκειται …

Επίσης, σας προτρέπουμε να διαβάσετε το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την προσευχή του Ιησού.

This entry was posted in Αμερική, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Ορθοδοξη μελέτη της Αγίας Γραφής, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Μήπως ο Θεός σας είναι πολύ μικρός;

  1. Ο/Η eaep λέει:

    Sto link auto oi pentikostianoi fenete pos den einai ontos sta kala tous!

  2. Ο/Η pilotos91 λέει:

    Αγαπητέ φίλε,
    το άρθρο αυτό και η ομιλία του π. Μιχαήλ δείχνει τη πραγματική στάση που πρέπει να έχει η Εκκλησία. Άλλο το ΔΟΓΜΑ της Εκκλησίας, το οποίο παραμένει αναλλοίωτο εδώ και 21 αιώνες, και άλλο διάφορα στοιχεία της λατρείας ή θέματα διοικητικά, τα οποία αλλάζουν και προσαρμόζονται. Δυστυχώς, η Δύση, επηρεασμένη από τον σχολαστικισμό και τον ηθικισμό, δημιούργησε από τη μια το ρωμαιοκαθολικό δόγμα και από την άλλη χιλιάδες χριστιανικές ομολογίες που βασίζονται πάνω στο σχολαστικισμό και στη κατά γράμμα ερμηνεία της Αγίας Γραφής, πράγμα που οδήγησε στη πολυδιάσπαση του Χριστιανισμού και τη δημιουργία ενός Θεού «τιμωρού» που λειτουργεί ως «μεγάλος αδελφός» καταπίεσης της ζωής του ανθρώπου. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει η «διάκριση» και το «κατ’οικονομία», όπου ο πνευματικός πατέρας δεν συνθλίβει τη προσωπικότητα του πιστού, αλλά με σοφές συμβουλές προσπαθεί να γιατρέψει τα πάθη του ανθρώπου και να τον οδηγήσει στην αγιότητα.
    Ο Θεός μαζί σου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s