50 χρόνια για την Ορθόδοξη Εκκλησία Κένυας ( 50 years Orthodox Church in Kenya ).GREEK ORTHODOX PATRIARCH of Africa VISITS THE MASAI TRIBE.


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ Ι.ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΜ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ, Ν.Κάτσικας

Τα εγκαίνια ενός ακόμη Ναού, του Αγίου Νεκταρίου, στην περιοχή Σουμπουκία, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη Νακούρου, ετέλεσε η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄ το Σάββατο, 6η Ιουνίου ε.ε.. Πρόκειται για ένα Ναό «που αναδεικνύει το μέγεθος της πίστεώς μας αλλά και την αγάπη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προς έναν Άγιο της Εκκλησίας μας που τίμησε την ιστορία της ιεραποστολικής Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, έναν Άγιο τον οποίο και προσωπικά αγαπώ…», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος, μιλώντας στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

Παρόντες στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία ήταν και Κύπριοι επισκέπτες που ήρθαν από την Μεγαλόνησο, ανάμεσά τους και η ιατρός κα Ελένη Δημοσθένους, η οποία προσφέρει εθελουσίως τις υπηρεσίες της στα παιδιά της Αφρικής, δίνοντας την ευκαιρία στον Πατριάρχη να την ευχαριστήσει προσωπικά. Παράλληλα, ο Μακαριώτατος απέδωσε φόρο τιμής στους Κυπρίους κτήτορες της εκκλησίας, που προσέφεραν από το περίσσευμα της καρδιάς τους για να κτισθεί ο ναός αυτός, και οι οποίοι για λόγους ανεξαρτήτους της θελήσεώς τους δεν κατάφεραν να παραστούν στην λατρευτική αυτή σύναξη. «Μεταφέρετε τις ευχαριστίες της Εκκλησίας μας στους Κυπρίους αδελφούς μας που συνέβαλαν στην δημιουργία του ναού», ετόνισε προς τον οικείο Μητροπολίτη κ.Μακάριο ο Μακ.Πατριάρχης, μην λησμονώντας, να ευχηθεί για την άμεση επίλυση του εθνικού ζητήματος της μαρτυρικής Μεγαλονήσου.

Στην συνέχεια οι νέοι της περιοχής παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η ΑΘΜ επέστρεψε στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι.

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=339 )

Την Κυριακή, 7η Ιουνίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄ ετέλεσε την θεία λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων του Ναϊρόμπι, συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Κένυας κ. Μακάριο, Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας κ.Ιωνά και Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον Σεβ.κ.Μακάριο, και οι άλλοι δύο αρχιερείς έχουν διακονήσει παλαιότερα την Μητρόπολη Κένυας. Για τον λόγο αυτό, ο Μακαριώτατος τους τίμησε για την προσφορά τους προς την Αλεξανδρινή Εκκλησία, απονέμοντας την τιμητική διάκριση του Ανωτέρου Ταξιάρχη του Αγίου Μάρκου στους Σεβ.Μητροπολίτες κ.Μακάριο και κ.Ιωνά και του Αστέρα του Αγίου Μάρκου στον Σεβ. κ.Σεραφείμ.

Συγκινητική ήταν η στιγμή όπου ο Σεβ. Κένυας κ.Μακάριος προσέφερε στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο την μίτρα με την οποία ενθρονίστηκε ο μακαριστός Μητροπολίτης Ειρηνουπόλως και μετέπειτα Πατριάρχης Αλεξανδρείας Νικόλαος ΣΤ΄.

Από την πλευρά του, ο Μακ.Πατριάρχης προσέφερε στον οικείο Μητροπολίτη κ.Μακάριο πολύτιμο εγκόλπιο σε ανάμνηση της επετειακής εκδηλώσεως της πεντηκονταετηρίδος της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας. «Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Μακάριε, έχετε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, διότι στην Κένυα έχετε αφήσει ένα κομμάτι από την ζωή σας», τόνισε χαρακτηριστικά η ΑΘΜ. Και απευθυνομένος προς τον Σεβ.Μητροπολίτη Καμπάλας κ.Ιωνά, ανέφερε ότι στο πρόσωπό του, «τιμάμε την Αφρική. Τιμάμε τον Επίσκοπο που πάντοτε προσφέρει αγάπη». Επίσης έκανε ειδική αναφορά στην προσφορά του Σεβ.Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως κ.Σεραφείμ στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ακόμη ο Μακαριώτατος απένειμε τον Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου στον Αιδεσιμολ.Πρωτοπρ.π. Σιλουανό Μουάγκι, δίνοντάς του παράλληλα το οφφίκιο του Μ.Πρωτοπρεσβυτέρου του Θρόνου.

Ομιλήσας προς το πολυπληθέστατο εκκλησίασμα ο Σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων είπε:

«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας σε μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης, στην εορτή της Πεντηκοστής. Πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα οι χριστιανοί εορτάζουμε την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο και την καθιέρωση της Αγίας μας Εκκλησίας ως πνευματικού θεσμού στην ιστορία, με την διενέργεια των μυστηρίων και των χαρισμάτων. Πρόκειται για μία ευχαριστήρια εορτή για τα θαυμάσια που ο Θεός επιτελεί στον κόσμο διά μέσου της Εκκλησίας.

Κατά το Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, που ακούσαμε σήμερα στο αποστολικό ανάγνωσμα, κατά την ημέρα της Πεντηκοστής και ενώ όλοι οι μαθητές ήσαν συνηγμένοι, “ομού πάντες επί το αυτό”, δέχονται θεία αποκάλυψη και “επλήσθησαν πάντες Πνεύματος Αγίου”. Τότε αρχίζουν να δραστηριοποιούνται και να κηρύσσουν το λόγο του Θεού. Ο πρώτος καρπός του Αγίου Πνεύματος και των χαρισμάτων που δέχονται οι μαθητές του Κυρίου, που από την ημέρα της Πεντηκοστής μετεβλήθησαν σε Αποστόλους και οικουμενικούς κήρυκες του Ευαγγελίου, ήταν η προσέλευση στην πίστη του ταπεινού Ναζωραίου 3.000 ανθρώπων από κάθε φυλή και από κάθε γλώσσα και η συγκρότηση της πρώτης χριστιανικής κοινότητος στα Ιεροσόλυμα. Η Πεντηκοστή επομένως είναι η εναρκτήρια ημέρα της συγκροτημένης Εκκλησίας στην ανθρωπότητα.

Ταυτόχρονα όμως η εορτή της Πεντηκοστής φανερώνει και τις λειτουργίες του Αγίου Πνεύματος στην Εκκλησία και δι’ αυτής στον κόσμο ολόκληρο. Το Άγιο Πνεύμα καθιστά το εκκλησιαστικό έργο ανοιχτό προς όλα τα έθνη και τις φυλές της γης. Αυτό δηλώνεται και με το πρώτο χαρισματικό φαινόμενο της γλωσσολαλιάς των Αποστόλων κατά την ημέρα εκείνη, που σημαίνει κοινωνία αγάπης και ενότητος όλων των ανθρώπων σε όλες τις γλώσσες της γης.

Βεβαίως οι γλώσσες και οι ιδιαιτερότητες των λαών και των εθνών δεν καταργούνται, αλλά αναιρούνται οι τραγικές συνέπειες της αντιπαλότητας και της εχθρότητος των ανθρώπων μεταξύ τους, όπως συνέβει στην Παλαιά Διαθήκη, στην διήγηση της σύγχυσης των γλωσσών κατά την δημιουργία του Πύργου της Βαβέλ.

Τελικά το Άγιο Πνεύμα φανερώνεται και επενεργεί διαμέσου όλων των γλωσσών και των πολιτισμών της ανθρωπότητος ανά τους αιώνες. Αυτό εκκίνησε τους αγίους Αποστόλους να ξεπεράσουν τα τοπικά όρια της Ιουδαϊκής γης και να διακηρύξουν στα πέρατα της οικουμένης την αληθινή πίστη στον Χριστό. Αυτό κινεί και εμάς, τους τεταγμένους στην διακονία της Εκκλησίας και των συνανθρώπων μας, να μεταδίδουμε τον αληθινό μαργαρίτη των Ευαγγελικών λόγων προς κάθε έθνος, διότι δεν είναι δυνατόν να αποκρύψουμε την Αιώνια Αλήθεια, τον Εσταυρωμένο και Αναστημένο Ιησού, από τους λαούς της γης, αφ’ όσον όλοι είμαστε πλάσματα του Θεού της αγάπης, της ισότητος και της δικαιοσύνης που θυσιάστηκε “διά πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον”.

Προσφιλέστατοι αδελφοί,

Αποτελεί χαρά μεγάλη το γεγονός ότι αυτήν την εύσημη ημέρα, την γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας μας, εορτάζουμε όλοι μαζί στην Κένυα. Και τούτο διότι εδώ φανερώνεται ιδιαιτέρως η Χάρη του Παναγίου Πνεύματος, όπως ενεργεί στους λαούς της γης, όπου σύνορα, φυλές, χρώματα, γλώσσες και τοπικές ιδιαιτερότητες καταργούνται ενώπιον του Αγίου Ποτηρίου και οι άνθρωποι αδελφοποιούνται, ενώνονται και εξισώνονται. Στην Κένυα αποκαλύπτεται περίτρανα η αγιοπνευματική ευλογία και οι ευεργετικές συνέπειες της Ιεραποστολής ως χαρισματικής λειτουργίας, που διατρανώνει τόσο την κατάργηση των ανθρωπίνων διακρίσεων, όσον και την οικουμενικότητα της Εκκλησίας ως σώματος του Ενός και Αδιαιρέτου Χριστού.

Ωστόσο σήμερα η χαρά μεγιστοποιείται και από ένα ακόμη χαρμόσυνο γεγονός. Αγάλλεται ο Αποστολικός και Πατριαρχικός Θρόνος του Αγίου Μάρκου διότι περίλαμπρος πνευματικός κλώνος του, η Ιερά Μητρόπολη Κένυας, συμπληρώνει κατά το τρέχον έτος 50 χρόνια από της συστάσεώς της. Πενήντα χρόνια ζωής, δυναμικής παρουσίας, θυσιαστικής διακονίας και καταθέσεως της ορθοδόξου μαρτυρίας στην καρδιά της αφρικανικής γης.

Ασφαλώς είναι περιττό να λεχθή ότι η ζωή της Εκκλησίας είναι συνυφασμένη με την ζωή και την πορεία του ποιμνίου της. Όλα τα γεγονότα, μικρά ή μεγάλα, όσα ζη το ορθόδοξο άτομο και το ορθόδοξο σύνολο, καθίστανται συνειδητές καταστάσεις της ζωής της Εκκλησίας.

Ο μαρτυρικός, αλλά ένδοξος Πατριαρχικός Θρόνος της Μεγάλης Πόλεως της Αλεξανδρείας, ως φρυκτωρός πίστεως και αρχών, ως Εκκλησία, συμπορεύεται με το ποίμνιο κατά τον ιστορικό του πλου στην αλμυρά θάλασσα των αιώνων. Συμμερίζεται και συνταυτίζεται με την ζωή του πληρώματός του. Κανένας άλλος θεσμός δεν ευρέθη τόσο κοντά στους κόπους και τις οιμωγές του ορθοδόξου ποιμνίου της Αφρικής, όσο το Πατριαρχείο μας, το οποίο επί αιώνες παραμένει πιστό στους λόγους του Κυρίου: «Έλθετε πρός με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς» (Ματθ.11, 28). Πιστή η Εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο αποστολικό παράδειγμα του ιδρυτή και εφόρου της, ουδέποτε έπαυσε να επωμίζεται τις ανάγκες του ποιμνίου της, να συμπάσχει με τον πόνο του χριστιανού της, παλαιού ή νεοφωτίστου, έλληνος, άραβα ή αφρικανού, να παρηγορεί και να ενισχύει, να φωτίζει και να καθοδηγεί.

Υπό αυτό το πνεύμα ποιμαντικής ευθύνης προέβη προ πεντηκονταετίας στην σύσταση της τότε Ιεράς Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως, στην ποιμαντική και πνευματική δικαιοδοσία της οποίας περιέλαβε κατ΄ αρχήν και την τοπική Εκκλησία της Κένυας. Εξέλεξε τον πρώτο της Επίσκοπο, τον μακαριστό Νικόλαο, ο οποίος ανέλαβε το βάρος της οργανώσεως της τοπικής αυτής Εκκλησίας.

Άξιοι συνεχιστές του έργου του υπήρξαν οι αείμνηστοι Μητροπολίτες Νικόδημος, Φρουμέντιος και Ειρηναίος, όλοι τους γνήσιοι σκαπανείς του Ευαγγελικού κηρύγματος και διάκονοι της θυσιαστικής αγάπης.

Η μνήμη μας στρέφεται και προς τους Ιεράρχες εκείνους, οι οποίοι για μεγαλα χρονικά διαστήματα διηκόνησαν την νοητή ολκάδα της Κένυας ως τοποτηρητές αυτής, τον τότε Εντεταλμένο Αρχιεπίσκοπο Ειρηνουπόλεως και τώρα Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.Αναστάσιο, ως και τον Σεβ.Γέροντα Μητροπολίτη Αξώμης κ.Πέτρο. Ιδιαιτέρως όμως επιτρέψατέ μας να μνημονεύσουμε τον μακαριστό τότε Μητροπολίτη και μετέπειτα Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρο Ζ’, που τόσο πρόωρα άφησε τον παρόντα κόσμο. Η μακαρία ψυχή του σκιρτά κατά την εύσημη αυτή στιγμή, προσευχόμενη ενώπιον του ουρανίου θυσιαστηρίου υπέρ της ευωδόσεως και της προόδου του ποιμνίου της Κένυας.

Ευχαριστίες οφείλουμε και προς τον σημερινό Σεβ.Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Σεραφείμ, ο οποίος αγωνίσθηκε τον “καλόν αγώνα” υπέρ των αδελφών μας εδώ μεταξύ των ετών 1997-2001 ως Μητροπολίτης Κένυας και Ειρηνουπόλεως.

Ιδιαιτέρως όμως εκφράζουμε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Ποιμενάρχη της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως, τον Σεβασμιώτατο κ.Μακάριο, διότι από το έτος 1977 συνέδεσε την ζωή του με την χώρα αυτή και τους ευγενείς κατοίκους της, καταθέτοντας στην διακονία τους την ικμάδα των νεανικών χρόνων, την λιπαρή θεολογική του κατάρτιση και το ιεραποστολικό του φρόνημα, μέχρι της αναδείξεώς του σε Μητροπολίτη Κένυας, τον Φεβρουάριο του 2001, αγωνιζόμενος για την ορθή διαποίμανση και την κατά Θεόν προκοπή των ορθοδόξων γηγενών αδελφών.

Αγαπητά μου παιδιά,

«Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» εκέλευσε ο Αναστάς Ιησούς προς τους Μαθητές Του προ της Αναλήψεώς Του. Αυτή η Κυριακή εντολή παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της ποιμαντορικής και Πατριαρχικής μας μέριμνας. Οι αφρικανοί αδελφοί αβίαστα και ελεύθερα καλούνται να γνωρίσουν την αθάνατη και ζωηφόρο ευαγγελική αλήθεια. Καλούνται να φωτίσουν τις ψυχές τους με το φως που εκπέμπει η άσβεστη δάδα της Ορθοδοξίας, ευρισκόμενοι υπό αντίξοες βιωτικές συνθήκες, που και αυτές προσπαθεί να θεραπεύση η Εκκλησία μας.

Στην κοπιώδη αυτή διαδικασία της μεταλαμπαδεύσεως του Αιωνίου Φωτός στις ψυχές των εντοπίων συνανθρώπων μας, η Ιερά Μητρόπολη Κένυας πρωτοστατεί επί 50 ολόκληρα χρόνια και θέτει “τον λύχνον επί την λυχνίαν”, χειραγωγώντας εις Χριστόν κάθε έναν που ζητά να αντλήσει από τα νάματα της πίστεως των Αγίων και των Πατέρων μας.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η υπερεικοσαετή προσφορά της Ορθοδόξου Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής “Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ”, του μεγαλυτέρου φυτωρίου των αφρικανών κληρικών μας, η οποία ιδρύθηκε από τον μεγάλο αυτό Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου που παντοιοτρόπως εστήριξε το ιεραποστολικό έργο του Αλεξανδρινού Θρόνου.

Εορτάζοντες τα 50 χρόνια από την ιδρύσεως της Ιεράς Μητροπόλεως, ας αισθανθούμε βαθιά στις ψυχές μας τους πλαταγισμούς της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος. Η επέτειος αυτή ας γίνει σταθμός πνευματικού ανεφοδιασμού για την συνέχιση της ανωφερικής πορείας προς το μέλλον. Αφετηρία νέων ιεραποστολικών οραματισμών και υψηλότερων νοητών αναβάσεων.

Μέσα στη ροή του χρόνου και του διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου, η Εκκλησία παραμένει ο δοκιμασμένος και γαλήνιος θεσμός, που δίνει θάρρος, που προσφέρει θαλπωρή και ασφάλεια ψυχής. Θεσμός αιώνιος, που δεν διέψευσε και δεν διεψεύσθη.

Παραμένοντες λοιπόν πιστοί στην Εκκλησία του Χριστού, στην Εκκλησία των Αποστόλων, των Αγίων και των Μαρτύρων, ας κραταιώσουμε το πνεύμα μας και ας αναφωνήσουμε με την φωνή της ψυχής μας, επικαλούμενοι την πρεσβεία του Αγίου Μάρκου, την αρχαία προσευχή:”Ελθέτω το Πνεύμα το Άγιον και εφ’ ημάς”. Αμήν!»

Στην λειτουργική σύναξη παρέστησαν οι Εξοχ.Πρέσβεις Ελλάδας, Κύπρου και Ρωσίας στην Κένυα, ο κ.Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας και άλλοι επίσημοι.

Επιμνημόσυνη δέηση στον ταφο του αφρικανού Επισκόπου Γεωργίου Γκαντούνα

Την μνήμη του πρώτου καταγόμενου από την Κένυα Επισκόπου, του αειμνήστου Γεωργίου Γκαντούνα, ετίμησε την 8η Ιουνίου ε.ε.ε ο Μακ.Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.Θεόδωρος με τρισάγιο που ετέλεσε στο τάφο του, που βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, λίγο έξω από το Ναϊρόμπι.

Στην συγκινητική αυτή επιμνημόσυνη δέηση, εκτός από τον Σεβ.Μητροπολίτη Κένυας κ.Μακάριο, συμμετείχε ευλαβώς όλος ο ιερός κλήρος της περιοχής.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου χαρακτήρισε τον αείμνηστο Επίσκοπο ως ένα Πρωτεργάτη της Ορθοδοξίας στην αφρικανική γη και ευχήθηκε «η ευλογία και η ευχή του να συνοδεύει πάντοτε τον λαό της Κένυας».

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=338 )

GREEK ORTHODOX PATRIARCH of Africa VISITS THE MASAI TRIBE

N.Katsikas

On 2nd June 2009, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa was welcomed in Ewaso, 30km from Nairobi , by the Masai of Kenya in their traditional dress and songs.

It was the first visit by the Venerable Primate of the Church of Alexandria to the Masai, to the land of this tribe where there are five Orthodox parish Communities, four of which are at the foot of Mount Kilimanjaro.

It is a fact that the Orthodox Masai maintain their customs and habits. Besides, they were urged to continue this when he met them in their village: “You must always remember to keep your traditions, your customs and habits”. Addressing the youth, he stressed that :these youngsters are the future of their country and from them Orthodoxy also expects much”.

It is worth noting that the Orthodox Church in the area stands by the Masai who in the past 30 years have embraced Christianity, due largely to the efforts of the local Metropolitan Makarios, whom he thanked publicly for his efforts. Among his initiatives, were the translation of the Divine Liturgy and all other services in the language of the Masai, so that they too can live the liturgical life in their own language. He has also provided bursaries , created a school and a clinic.

There are also young Masai who are enrolled at the Patriarchal Seminary “Archbishop Makarios III” in Nairobi , preparing to become the future leaders of the Church.

As a small support to their families, His Beatitude donated foodstuffs, clothing and toys for the children.

The welcome ended with traditional dances and songs of the Masai tribe, who gave the Alexandrian Primate their tribal scepter to thank him for the visit.

His Beatitude then immediately returned to Nairobi , continuing his pastoral journey in Kenya . This will culminate on Sunday with the celebrations for the fifty-year anniversary of the Metropolis of Kenya.

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=334 )

PASTORAL VISITS BY HIS BEATITUDE TO PARISH COMMUNITIES OF THE METROPOLIS OF KENYA – MEETING WITH HIS EXCELLENCY THE AMBASSADOR OF EGYPT

N.Katsikas

On the morning of 2nd June 2009, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, continuing his pastoral journey through Kenya , visited the church of St Nicholas in Nairobi . It is a beautiful and imposing church that he expressed his admiration for, congratulating Father Neophytos the Parish Priest, on his work as well as the youth choir of the church, noting that the “the youth are the future of Kenya. The future of the African continent”.

Leaving the church, the Alexandrian Primate laid the foundation stone of the new clinic which will be built on the church grounds to provide medical assistance for those who live in the area.

His Beatitude then went on to visit the church of St Kosmas the Aetolian, a humble church where soon a new church will be built, together with a school and a clinic. His Beatitude therefore laid the foundation stone for this in the presence of many people who openly showed their satisfaction, by singing and dancing.

He also announced that on these grounds a children’s play centre will be built, the costs of which he will bear himself, and he received a round of applause from the residents especially the young Kenyans.

His Beatitude visited the Kiabou area, near Nairobi , where there are 46 parishes communities belonging to the Metropolis of Kenya. His Beatitude’s first stop was the church of St Eleftherios , where, because of the National Day of Kenya, he greeted the Kenyan people and thanked His Eminence Metropolitan Makarios for his efforts.

He then went to the church of the Theotokos in Gunou, where he faced the young people who had come to meet him and told them that Orthodoxy comes to teach them faith in the true God of love, without losing the customs and habits of their country.

He also spoke of the “ Archbishop Makarios III Academy ” saying that its work is dynamic, in common with the corresponding schools belonging to the Patriarchate of Alexandria in Alexandria and in Kinshasa .

On the same evening, His Beatitude was warmly welcomed by His Excellency the Ambassador of Egypt in Kenya , Mr Saher Hamza. Present at the official dinner which he hosted in honour of the Alexandrian Primate, were His Excellency the Ambassador of Greece, His Excellency the Ambassador of Cyprus and His Excellency the Ambassador of Russia as well as His Eminence the Nuncio of the Roman Catholic Church and a representative of the Coptic Church.

The Egyptian Ambassador spoke with great satisfaction about the missionary efforts of the Alexandrian Church both in Kenya and on the entire African continent and offered an icon depicting the Last Supper.

On his behalf, Patriarch Theodoros thanked the President of the Arabic Republic of Egypt Mr Hosni Mubarak, through His Excellency the Ambassador, for his great support of the Church of Alexandria . He also spoke of the wonderful souls of the Egyptian people which are always distinguished by their love and hospitality. He then ended by awarding the emblem of the Patriarchate to the Ambassador.

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=336 )

LAYING OF THE FOUNDATION STONE OF YET ANOTHER CLINIC IN KENYA BY HIS BEATITUDE

05/06/2009, N.Katsikas

His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, laid the foundation stone for a new clinic to be named “Agios Theodoros”, in the grounds of the beautiful church of Ss Raphael , Irene and Nicholas in the Kiamaina area, just outside of the town Nakuru, 150km from Nairobi in Kenya .

The ceremony was modest, but also very essential for the residents of the area, who warmly welcomed the Alexandrian Primate, expressing great joy in songs and dances both in and outside of the church.

The Patriarch of Alexandria spoke to those present about the importance given by the Orthodox Church to medical assistance for our African brothers and sisters and their general needs for life. “I foresee the creation of a great Christian centre in the area”, said His Beatitude, thanking His Eminence Metropolitan Makarios and the priests of the Patriarchate for their contribution to the missionary efforts of the Alexandrian Church.

It is to be noted that, in the Metropolis of Kenya, adjacent to every church, which number over 200, the local Metropolitan and his predecessors, have seen to the creation of a school and a clinic, , for the support of the local population. There, health care is given, and great emphasis is placed on information concerning AIDS.

During the same day, the Primate of the Second throne Patriarchate, together with the Metropolitan of Kenya, went to the Parish Community of the Resurrection of the Lord, in the same area. Visiting the stone-constructed church, His Beatitude Theodoros spoke to the people who had gathered to hear him, about the message of the Resurrection which is the Church itself, our faith itself, as he said.

The church of the resurrection of the Lord was inaugurated by the late Patriarch Petros and the present Archbishop of Albania, Anastasios.

His Beatitude lastly visited the church of the Theotokos of Kapatini, where he symbolically planted an olive tree, the symbol of peace, praying that peace would prevail throughout the universe.

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=337 )

VP meets Orthodox Church leader ( from Kenya Broadcasting Corporation )

Written By:VPPS , Posted: Tue, Jun 09, 2009

Vice President Kalonzo Musyoka has lauded the Orthodox Church for establishing health care facilities and schools in the country.

Mr. Musyoka said the schools and facilities have enabled many Kenyans to access both education and medical care.

Mr. Musyoka made the remarks Tuesday in his Jogoo House office when he received the Orthodox Pope and Patriarch Theodoros II of Alexandria and all Africa who had paid him a courtesy call.

The Orthodox leader said the church would continue developing health facilities and schools not only in Kenya but also in other African countries.He said Kenya has made big steps in development and hoped the country would continue to remain peaceful and politically stable.

Egyptian ambassador to Kenya, Mr. Saher Hamza said the Orthodox Church headquartered in Alexandria has shown the best example of religious tolerance where Christianity and Islam exist side by side.»This is what we need to encourage in order to reduce tension based on religious lines», he added

(  http://groups.yahoo.com/group/OrthodoxNews/message/11603 )

GREEK ORTHODOX PATRIARCH of ALEXANDRIA AND ALL AFRICA  ATTENDS THE SPEECH GIVEN BY THE PRESIDENT OF THE UNITED STATES IN CAIRO

His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa made statements to the media immediately following the speech made by the American President Mr Barak Obama, on 4th June 2009 at the University of Cairo .

“The ancient Patriarchate of Alexandria and All Africa always supports every effort which promotes the harmonious coexistence of Christians and Muslims, which is something that we see and experience in Egypt”, emphasized the Alexandrian Primate, adding that “with this meaning in mind we support every move which highlights peace, friendship and love between people, from wherever this effort may come”.

His Beatitude also had a brief discussion with Mrs Hilary Clinton the American Secretary of State.

His Beatitude attended the speech of the American President as the Primate of the Orthodox Church of Africa, following an invitation by the Egyptian Presidency, briefly curtailing for this reason for just a few hours, his pastoral journey in Nairobi , Kenya .

The Venerable Primate departed again on the night of the same day for Nairobi , in order to officiate at the official spiritual, liturgical and festive functions, on the occasion of the fiftieth anniversary of the Holy Metropolis of Kenya, on the Sunday of Pentecost, 7th June 2009.

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=335 )

ΟΣΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ, ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΚΕΝΥΑΣ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ, ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ που συνεργάζονται με την Μητρόπολη Κένυας. Πληροφορίες ΕΔΩ.

Άλλα άρθρα σχετικά με την  Ορθόδοξη ιεραποστολή στη Κένυα

This entry was posted in Archbishopric of Johannesburg and Pretoria- South Africa - Mητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας, Αφρική, Africa, Αίγυπτος, Egypt, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κένυα-Kenya, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 50 χρόνια για την Ορθόδοξη Εκκλησία Κένυας ( 50 years Orthodox Church in Kenya ).GREEK ORTHODOX PATRIARCH of Africa VISITS THE MASAI TRIBE.

 1. Ο/Η Νεοφυτος Λαμπρου λέει:

  Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί.
  Είχαμε τη μεγάλη ευλογία να ενημερωθούμε χθές στη κοινότητα μας για την Ιεραποστολή στη Κένυα και να δούμε όλοι τις σοκαριστικές εικόνες που μας ξυπνούν από το λυθαργο της ευμάρειας και της καλοπέρασής μας.
  Συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους να βοηθήσουμε μέσω των προγραμμάτων της Ιεραποστολής τα παιδιά της χώρας αυτής διότι με πολύ λίγα χρήματα μπορούν να προσφερθούν τόσα πολλά.
  Ας θυμηθούμε τα λόγια του Ευαγγελίου ¨Πότε σε είδαμε πεινόντα ή διψόντα ή εν ασθενεία ή εν φυλακή¨ και ο καθένας ας ψάξει στα μάτια αυτών των παιδιών και θα βρεί την απάντηση.
  Στα προσωπάκια αυτών των παιδιών είναι ο ίδιος ο Χριστός και μας καλεί όπως έστω και ένα εκ των αδελφών μας των ελαχίστων να διακονήσουμε είναι σαν να διακονούμε τον ίδιο.
  ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

 2. Ο/Η pilotos91 λέει:

  Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση.
  Αυτό το μήνυμα πρέπει να φτάσει σε κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό, για το τεράστιο έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής σε περίπου 80 χώρες του κόσμου. Εδώ και 1,5 χρόνο, με τις μικρές μας δυνάμεις, προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε Ελλάδα, Κύπρο, ομογένεια και εξωτερικό, ότι πρέπει να γίνουν τακτικοί δωρητές των Ορθοδόξων Ιεραποστόλων, όπως πχ στη Κένυα. Να προσεύχεστε να μιλήσει ο Θεός στις καρδιές περισσοτέρων… Καλή Ανάσταση να έχουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s