Ναϊρόμπι-Πρώτη επίσκεψη του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ στους ορθόδοξους Μασάι της Κένυα. ( ΑΠΕ-ΜΠΕ )


Ναϊρόμπι-Πρώτη επίσκεψη του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ στους ορθόδοξους Μασάι της Κένυα.

Με τις παραδοσιακές στολές τους, που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους, με χορούς και με τραγούδια, ακόμη και μέσα στην εκκλησία, οι Μασάι της Κένυας καλωσόρισαν χθες τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β΄ στην περιοχή Εουασό, κάπου 30 χιλιόμετρα από το Ναϊρόμπι.

theodoros masai

Ήταν η πρώτη επίσκεψη Αλεξανδρινού Προκαθημένου στους Μασάι της Κένυας, στην χώρα αυτή όπου υπάρχουν πέντε ορθόδοξες ενορίες, οι τέσσερις εκ των οποίων στους πρόποδες του όρους Κιλιμάντζαρο.

Είναι γεγονός ότι οι ορθόδοξοι Μασία διατηρούν τα ήθη και έθιμά τους. Αυτό άλλωστε τους παρότρυνε και ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος όταν τους συνάντησε στο χωριό τους: «Να θυμάστε ότι πρέπει να κρατάτε τις παραδόσεις σας, τα ήθη σας και τα έθιμά σας». Και απευθυνόμενος προς την νεολαία, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «αυτά τα νέα παιδιά αποτελούν το μέλλον της πατρίδας τους, και από αυτά περιμένει εξίσου πολλά και η Ορθοδοξία».

Αξίζει να τονίσουμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στην περιοχή βρίσκεται στο πλευρό των Μασάι που έχουν ασπασθεί τον χριστιανισμό τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια, κυρίως κάτω από τις προσπάθειες του οικείου Μητροπολίτη κ. Μακαρίου, τον οποίον ευχαρίστησε δημόσια για το έργο του χθες ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος.

masai 2

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του Ιεράρχη, ήταν και η μετάφραση της Θ. Λειτουργίας αλλά και όλων των ακολουθιών στην γλώσσα των Μασάι, έτσι ώστε να μπορούν να ασκούν την πίστη τους στην δική τους γλώσσα, καθώς και η παροχή υποτροφιών, η δημιουργία σχολείου και ιατρικού κέντρου.

Υπάρχουν και νέοι Μασάι που παρακολουθούν μαθήματα στην Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄» στο Ναιρόμπι, για να αποτελέσουν αργότερα στελέχη της Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης προς τις οικογένειές τους, τους προσέφερε είδη διατροφής, ρουχισμού αλλά και παιγχνίδια στα παιδιά.

masai 3

Η όλη υποδοχή ολοκληρώθηκε με τους παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια της φυλής των Μασάι, οι οποίοι χάρισαν στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο το σκήπτρο της φυλής τους για να τον ευχαριστήσουν για την επίσκεψη.

Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επέστρεψε στο Ναιρόμπι, συνεχίζοντας την ποιμαντική περιοδεία που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στην Κένυα και η οποία κορυφώνεται την Κυριακή με τους επίσημους εορτασμούς για τα 50 χρόνια της Μητρόπολης Κένυας.

2/6/2009 Κένυα – Παρουσία του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου και του προέδρου του Κοινοβουλίου της Κένυας Κένεθ Μαρέντε, δόθηκαν τα πτυχία στους τελειόφοιτους σπουδαστές του Εκκλησιαστικής Σχολής του Ναϊρόμπι: http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=6388

(  http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=6391 )

Πηγή για τις φωτογραφίες το εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΟΜΦΑΙΑ.

Σχετικά άρθρα για την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Κένυα (  About Orthodox Church in Kenya )

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να στείλουν την αγάπη τους προς τις ορθόδοξες κοινότητες της φυλής των Μασάι και των άλλων φυλών της Κένυας ( δηλαδή στη Ορθόδοξη Μητρόπολη Κένυας ) , ας απευθυνθούν είτε στο Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας  είτε στους κατά τόπους  Ιεραποστολικούς Συλλόγους. Πληροφορίες ΕΔΩ

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κένυα-Kenya, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s