Η 1η ΕΟΡΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ της Αιγύπτου.


Η 1η ΕΟΡΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

22/05/2009,   Αρχιμ.Παντελεήμων Αράθυμος

Η 1η Εορτή Νεολαίας του παλαιφάτου Πατριαρχείου έλαβε χώρα με απόλυτη επιτυχία στο Κάϊρο, την 22α Μαΐου ε.ε., με την παρουσία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου.

Η Εορτή, η οποία αρχικά είχε ορισθή την 19η Μαΐου στο θεάτρο «Ελ Γούρι» αλλά ανεβλήθη εξ αιτίας του αιφνιδίου θανάτου του νεαρού εγγονού του Εξοχ.Προέδρου της Αιγύπτου κ.Χόσνυ Μουμπάρακ, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, μετά το πέρας της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας.

neolaia-kairo

Πηγή για τη φωτογραφία το εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΟΜΦΑΙΑ

Η εκδήλωση, της οποίας πρωτεργάτες υπήρξαν οι νέοι στην ηλικία κληρικοί της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Ισίδωρος Σαλάκος και Οσιολ.Ιερομ.κ.Αρκάδιος Ράζνυ, ήταν αφιερωμένη στην εξωτερική Ιεραποστολή. Συμμετείχαν οι μαθητές των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της Αιγύπτου, τα μέλη όλων των κατηχητικών ομάδων, ελληνοφώνων και αραβοφώνων, τα Σώματα των ορθοδόξων Προσκόπων της χώρας και οι αφρικανοί σπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας “Αθανάσιος ο Μέγας”.

Κατά την διάρκεια της εορτής νεανικές χορωδίες απέδωσαν ύμνους και τραγούδια, μικρά παιδιά απήγγειλαν ποιήματα, χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, ενώ οι αφρικανοί σπουδαστές έψαλαν και τραγούδησαν σε τοπικές διαλέκτους της ηπείρου.

Επίσης συγκινητική ήταν η παρουσίαση ένος τηλεοπτικό οδοιπορικού, που παρουσίαζε το ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων στην αφρικανική γη και αποσπάσματα από ιεραποστολικές αποδημίες του Μακ.Πατριάρχου.

Στην νεανική εκδήλωση συμμετείχε και η πολυφωνική χορωδία του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, υπό τον π.Νεκτάριο Αλεξόπουλο.

Προ του πέρατος της 1ης Εορτής Νεολαίας της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, την οποία ετίμησαν με την παρουσία του οι Σεβ.Μητροπολίτες Πηλουσίου κ.Καλλίνικος και Ερμουπόλεως κ.Νικόλαος, ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Νιτρίας κ.Νικόδημος, οι Εξοχ.Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου στην Αίγυπτο κ.κ.Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος και Κωνσταντίνος Λεοντίου, ο Εντιμ.Γεν.Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ.Βασιλοκωσταντάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ.Χρήστος Καβαλής, εκπροσωποι παροικιακών φορέων και πλήθος κόσμου, ο Μακαριώτατος συγκινημένος ωμίλησε προς τους παρισταμένους, χαρακτηρίζοντας ευλογία από τον Πανάγαθο Θεό την παρουσίαση μίας τέτοιας εκδηλώσεως προς τιμήν της νεολαίας, η οποία αποτελεί την «ελπιδοφόρο προσδοκία του κακοποιημένου από τα λάθη των ενηλίκων κόσμου», ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες προσφέροντάς τους βαρύτιμα αναμνηστικά μετάλλια και δώρα και εξέφρασε τον έπαινο της Εκκλησίας προς τους π.Ισίδωρο και π.Αρκάδιο για την άρτια διοργάνωση.

Κατακλείων ανεκοίνωσε ότι η 2η Εορτή Νεολαίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα πραγματοποιηθή το έτος 2010 στην Ν.Αφρική.

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=329 )

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

Αρχιμ.Π.Αράθυμος

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα έλαβαν χώρα στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, την 21η και 22α Μαΐου ε.ε. (η εορτή μετετέθη κατά μία ημέρα λόγω της ισλαμικής αργίας της Παρασκευής), οι πνευματικές και Λειτουργικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της μνήμης των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’.

Την 21η Μαΐου εψάλη ο Μ.Εσπερινός, χοροσταντούντος του Μακαριωτάτου, ο Οποίος εκήρυξε και τον θείο λόγο, πλαισιουμένου από τους Σεβ.Μητροπολίτες Πηλουσίου κ.Καλλίνικο και Ερμουπόλως κ.Νικόλαο, ως και τον Θεοφιλ.Επίσκοπο Νιτρίας κ.Νικόδημο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου.

Την επομένη ετελέσθη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία από τον Μακ.Πατριάρχη, συλλειτουργούντων των προαναφερθέντων Αρχιερέων. Προ του πέρατος της Λειτουργικής Προσευχής ο Σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων ωμίλησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, αναφερθείς στον βίο των τιμωμένων Αγίων και στον ιστορικό πλου του φερωνύμου Ιερού Ναού. Παρέστησαν οι Εξοχ.Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου στην Αίγυπτο κ.κ.Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος και Κωνσταντίνος Λεοντίου, ο Εντιμ.Γεν.Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ.Βασιλοκωσταντάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ.Χρήστος Καβαλής, εκπροσωποι παροικιακών φορέων και πλήθος κόσμου.

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=328 )

Η ιστορική αλήθεια για τον Μέγα Κωνσταντίνο ( π. Γεωργίου Μεταλληνού, ΟΟΔΕ )

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΜ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΟΧ. ΣΕΪΧΗ JUMA AL MAJED

Θερμή υποδοχή στον Εξοχ.Σεΐχη κ.Juma Al Majed, Πρόεδρο του Κεντρικού Οικονομικού Συμβουλίου, ως και της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ιδρυτή του Κέντρου «Juma Al Majed Center for Culture and Heritage» επεφύλαξε στην Πατριαρχική Έδρα η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, την 23η Μαΐου ε.ε.

Ο Εξοχ.Σεΐχης, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη του Κεντρικού Οικονομικού Συμβουλίου των Η.Α.Ε. και συνεργάτες του εξονομασθέντος Κέντρου, προσήλθε στο παλαίφατο Πατριαρχείο, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο Μακαριώτατος κατά την επίσκεψή Του στο Ντουμπάι τον Φεβρουάριο του παρελθόντος έτους.

Κατά την ιδιαίτερη συνάντηση που είχε η ΑΘΜ με τον Εξοχ. κ. Juma Al Majed στο Πατριαρχικό Γραφείο συζητήθηκαν θέματα αφορώντα στην αρχομένη συνεργασία του Κέντρου «Juma Al Majed Center for Culture and Heritage» με την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, διά της πραγματοποιήσεως επιστημονικών συνάξεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αμοιβαίων δράσεων προβολής του πνευματικού θησαυρού των δύο Βιβλιοθηκών και κυρίως της συντηρήσεως των 45.000 εντύπων συγγραμμάτων που ευρίσκονται τεθησαυρισμένα στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος, σε τελετή που έλαβε χώρα στην Αίθουσα του Θρόνου, απένειμε στον Εξοχ.Σεΐχη τον Ανώτατο Ταξιάρχη μετ’ Αστέρος του Λέοντος του Αποστόλου Μάρκου, τον οποίο ευχαρίστησε για την ανιδιοτελή προσφορά του σε έργα πολιτισμού και ειρήνης παγκοσμίως, ως και για την πολύτιμη συναρωγή του προς το παλαίφατο Πατριαρχείο διά της προσφοράς των τεχνικών μέσων και της τεχνογνωσίας προς αποκατάσταση των πολυτίμων συγγραμμάτων.

Ο Εξοχ. Al Majed, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Μακ.Πατριάρχη για την προσγενομένη τιμή, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον πνευματικό πλούτο και την παρακαταθήκη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, αλλά και για τη επιτελουμένη πολυσχιδή ιεραποστολική και ανθρωπιστική διακονία της προς τους εμπεριστάτους λαούς της Αφρικής.

Ανεφέρθη επίσης στο έργο του πολιτιστικού Ιδρύματος «Juma Al Majed Center for Culture and Heritage», τα εκπαιδευτήρια που αυτό διατηρεί, όπου φοιτούν 4.000 σπουδαστές περί την Ισλαμική Γραμματεία, τις βιβλιοθήκες του, ως και τους χώρους συντηρήσεως και αποκαταστάσεως των βιβλίων.

Και κατέληξε λέγοντας: «Αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία από τον Θεό να συναντώ έναν διακεκριμένο πνευματικό ηγέτη της Εκκλησίας της αγάπης και της θυσίας. Αυτόν και μόνον αυτόν τον σκοπό οφείλουμε να θεραπεύουμε όλοι όσοι πιστεύουμε στον μεγαλοδύναμο Θεό, προσφέροντας τους εαυτούς μας σε Αυτόν, προκειμένου να καταστούμε όργανα του ειρηνικού θελήματός Του στην υπηρεσία των συνανθρώπων μας».

Ο Μακαριώτατος παρουσίασε στον Σεΐχη τους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου, ως και την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη και παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του στην Μεγάλη Πατριαρχική Τράπεζα.

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=327 )

This entry was posted in Αφρική, Africa, Αίγυπτος, Egypt, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s