Υποδοχή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας από εκατοντάδες νέους και νέες στη Ζιμπάμπουε ! News from Orthodox Christian Churches in Zambia and Zimbabwe.


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ «ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΗΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ. Θεόδωρο Β’ .

Εκατοντάδες νέοι και νέες, μικρά παιδιά και μεγάλοι, κατέκλυσαν το πρωί της Τρίτης, 12ης Μαίου ε.ε., το Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Νεκταρίου και τους γύρω δρόμους, για να υποδεχθούν, μαζί με τον Σεβ.Μητροπολίτη Ζιμπάμπούε κ.Γεώργιο, την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’ , ο οποίος πραγματοποιεί την 3η ποιμαντική του επίσκεψη στην Ζιμπάμπουε, από την ημέρα της αναρρήσεώς του στον Πατριαρχικό Θρόνο.

Όλοι οι Αφρικανοί Ορθόδοξοι παρατάχθηκαν στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο Ιεραποστολικό κέντρο και με την άφιξη του Μακ.Πατριάρχη άρχισαν να τραγουδούν και να χορεύουν δοξάζοντας τον Θεό που οδήγησε και πάλι τα βήματα της ΑΘΜ στην Ζιμπάμπουε.

Ο Μακαριώτατος αντικρύζοντας την μεγάλη λαοθάλασσα με συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια ευλογούσε το ποίμνιο του.

Στην είσοδο του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου εψάλη δέηση και ο Μακαριώτατος αποκάλυψε την αναμνηστική πλάκα των εγκαινίων του Ναού, πού έγιναν την εποχή που διετέλεσε Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε.

Στην συνέχεια, με την παρουσία των Εξοχ.Πρέσβεων της Ελλάδος και της Κύπρου και των λοιπών αρχών, εγκαινίασε την νεόδμητη Τεχνική Σχολή Ιεραπόστολος Ιερομόναχος Κοσμάς Γρηγοριάτης, που ανηγέρθη με φροντίδα του κ. Γεωργίου Ασλανίδη, Προέδρου του Συνδέσμου Ιεραποστολής ‘Άγιος Κοσμάς’, εις μνήμην του αδικοχαμένου αδελφού του, μεγάλου Ιεραποστόλου, του αείμνηστου π. Κοσμά Γρηγοριάτη.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας, και αμέσως μετά ο Μακαριώτατος ανέπεμψε δέηση και διάβασε ειδική ευχή για την προστασία του λαού της Ζιμπάμπουε από την μάστιγα της χολέρας, που ταλανίζει την χώρα και ιδιαίτερα την πρωτεύουσα Χαράρε, τους τελευταίους 9 μήνες.

Μιλώντας προς το πολυπληθές ακροατήριο, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε και πάλι να επισκεφθεί την επαρχία που τόσο αγάπησε, εξέφρασε την μεγάλη του χαρά που το εκκλησίασμα του Αγίου Νεκταρίου αυξήθηκε τόσο πολύ και ευχήθηκε σε όλους υγεία, πρόοδο και ευημερία.

Τέλος, ο Μακ.Πάπας και Πατριάρχης διένειμε τρόφιμα, τα οποία προσέφερε ο ίδιος και η Ελληνική Πρεσβεία, σε δύο χιλιάδες ( 2.000 ) συνανθρώπους μας.

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=322 )

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΘΕΜΕΛΙΟΥ ΛΙΘΟΥ TOY ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΡΑΡΕ

Σε μια μοναδική τελετή για τα χρονικά της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρος Β΄ κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Ιερού Ναού Παναγίας της Χρυσομυρούσας, στον προαύλιο χώρο που συνδέει την Ελληνική Σχολή με την Ελληνική Ακαδημία στο Χαράρε.

Η τελετή έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης, 12ης Μαίου ε.ε., με την παρουσία των Σεβ.Μητροπολιτών Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Σεραφείμ, Ζιμπάμπουε κ.Γεωργίου, των Εξοχ.Πρέσβεων της Ελλάδος κ.Μιχαήλ Κουκάκη και της Κύπρου κ. Αργυρίου Αντωνίου, των κοινοτικών αρχών και διπλωματικών αρχών, του διδακτικού προσωπικού των δύο ελληνικών σχολείων και σύσσωμης της μαθητιώσας νεολαίας που αριθμεί περισσότερους από 700 μαθητές και μαθήτριες, σύσσωμης της ελληνικής παροικίας και πολλών γονέων και κηδεμόνων.

Με την άφιξη του Μακ.Πατριάρχη οι μαθητές και οι μαθήτριες τραγούδησαν τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδος και της Ζιμπάμπουε και ακολούθησε η σεμνή τελετή της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου.

Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο προσφώνησαν ο Διευθυντής των Ελληνικών Σχολείων κ. C. Trinci και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε και Περιχώρων κ. Κώστας Μουτζουρής.

Και οι δύο ευχαρίστησαν τον Πατριάρχη για την παρουσία του σε αυτή την ιστορική στιγμή των ελληνικών σχολείων και για την συμβολή της Εκκλησίας στην ανέγερση της Ελληνικής Ακαδημίας.

Ο Μακαριώτατος με μεγάλη συγκίνηση απηύθυνε λόγια αγάπης προς τους παρευρισκομένους, τονίζοντας την μεγάλη σημασία της ανέγερσης ιερού ναού εντός των ελληνικών σχολείων και το πόσο σημαντικό είναι να ανεγείρονται ποιοτικά εκπαιδευτήρια.

Στην συνέχεια ευλόγησε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, επισκέφθηκε τους χώρους της νεόδμητης Ελληνικής Ακαδημίας, ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργία της και θαύμασε το αξιόλογο έργο που επιτεύχθηκε σε περίοδο που η χώρα κλονιζόταν από οικονομική και πολιτική αστάθεια. Τέλος, συγκινημένος χαιρέτησε όλους τους παροίκους, γνώριμους από την εποχή που διετέλεσε Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε.

Τα έξοδα ανεγέρσεως του Ιερού Ναού της Παναγίας της Χρυσομυρούσας, ανέλαβε ομάδα κυριών από την Λεμεσό, με τις ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου, εις ανάμνηση του ιστορικού ιερού ναού που βρίσκεται στο χωριό Ποταμίτισσα, της επαρχίας Λεμεσού Κύπρου.

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=321 )

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΡΕ

Το απόγευμα της Τρίτης 12ης Μαίου ε.ε. εψάλη Δοξολογία στον Κεθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Χάραρε, με την ευκαιρία της ευλογητής επισκέψεως στην Ζιμπάμπουε της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

Σύσσωμη η παροικία συγκεντρώθηκε στον Καθεδρικό Ναό για να υποδεχθεί τον πνευματικό της πατέρα. Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Μακαριώτατος απηύθυνε λόγια αγάπης και παραμυθίας στο πυκνό εκκλησίασμα, και μεταξύ άλλων τους συνεχάρη που αντιμετώπισαν τις δύσκολες μέρες της πολιτικής αστάθειας και της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, με πίστη, ελπίδα και υπομονή, ευχήθηκε οι καλές μέρες ανάπτυξης και προόδου της χώρας να επιστρέψουν και με μεγάλη συγκίνηση αναφέρθηκε στην περίοδο που διετέλεσε Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, την επαρχία που πολύ αγάπησε και πολύ αγαπήθηκε.

Στην συνέχεια παρασημοφόρησε με τον μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου, τον Εξοχ.Πρέσβυ της Ελλάδος κ. Μιχάλη Κουκάκη, για την μεγάλη του προσφορά προς την Εκκλησία. Ο κ. Πρέσβυς με βαθιά συγκίνηση αποδέχτηκε την μεγάλη τιμή, η οποία όπως είπε μεταξύ άλλων, αντανακλά σε όλο το προσωπικό της Ελληνικής Πρεσβείας στο Χαράρε.

Ακολούθησε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα ΣΠΑΡΤΗ, κατά την διάρκεια της οποίας ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να χαιρετήσει και να ευλογήσει όλους τους παροίκους, ενώ ευλόγησε και την διανομή τροφίμων, που εξασφαλίστηκαν με φροντίδα του Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ και του Πρέσβυ της Κύπρου κ. Αργύρη Αντωνίου.

Ενωρίτερα, ο Πατριάρχης παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Ελληνική Κοινότητα Χαράρε & Περιχώρων στο Ελληνικό Εντευκτήριο, ενώ το βράδυ σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Εξοχ.Πρέσβυς της Ελλάδος.

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=323 )

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚ.ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Το μεσημέρι της Τετάρτης, 13ης Μαίου ε.ε., ολοκληρώθηκε η διήμερη ποιμαντική επίσκεψη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στην Ζιμπάμπουε.

Το πρωί χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Σωτήρος Χριστού.

Στο αεροδρόμιο του Χαράρε τον Μακ.Πατριάρχη προέπεμψαν ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβ. κ. Γεώργιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως & Πρετορίας κ. Σεραφείμ, ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Μιχάλης Κουκάκης, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Νέστορας Νέστορος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε & Περιχώρων κ. Κώστας Μουτζουρής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας κ. Κώστας Κλωστρής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κεφαλλήνων κ. Φωκίων Τσελέντης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Κυριών κα. Δέσποινα Ζαβερδινού, ο κ. Ιωάννης Στουγιαννίδης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σαγάνης και το προσωπικό της Ελληνικής Πρεσβείας.

Ο Μακαριώτατος αναχώρησε παίρνοντας μαζί του στις αποσκευές του τις καλύτερες εντυπώσεις από την σύντομη παραμονή του στο Χαράρε και γεμάτος χαρά που ευλόγησε και πάλι το αγαπημένο του ποίμνιο.

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=324 )

PATRIARCHAL DIVINE LITURGY IN LUSAKA ( ZAMBIA )

10/05/2009

On Sunday 10th May 2009, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa conducted the Divine Liturgy at the Holy Church of St Alexandros in Lusaka, together with His Eminence George Metropolitan of Zimbabwe, His Grace Ioakeim Bishop of Zambia, His Grace Theodoros, Bishop of Mocambique. The liturgical hymns were sung by the large choir of the Missionary Centre of Agios Vasilios.

During the Liturgy, His Grace Bishop Ioakeim addressed the Patriarch emphasizing warmly the significance of is visit to the local church of Zambia, epressing also the enthusiasm of his flock for the calm and sweet character of the Alexandrian Primate, wic touched the hearts of all who approached him during his stay in Zambia.

With deep emotion His Beatitude thanked Bishop Ioakeim for his words, praised his contribution to the Patriarchate, both as Chief Secretary of the Holy Synod, while he served in Alexandria, as well as while Bishop of Zambia. He also congratulated him for his pastoral and missionary efforts and gave him a pectoral hierarchal cross as a remembrance of is visit.

Also present at the Divine Liturgy were the Ambassadors of Egypt, USA, Russia, Italy, Serbia, Brazil, and France and the Honourary Consuls General of Greece, Cyprus and Hungary, the Mayor of Lusaka and the entire Greek Community.

Following the Divine Liturgy and after His Beatitude had distributed antidoron and commemorative gifts to all present, he visited the Greek School, blessed the pupils and heard about the operation of the school by Mr Ioannis Godias. At noon the Hellenic Community of Lusaka hosted a lunch in the community hall in honour of His Beatitude.

That evening the Patriarch attended a dinner hosted in his honour by His Excellency the Ambassador of Russia, during which commemorative gifts and addresses were exchanged.

At noon on Monday 11th May 2009, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, met with the President of Zambia, Mr Rupia Banda. The President welcomed His Beatitude warmly in is private office, and they spoke for more than half an hour. Present at the meeting were the Ministers of Foreign Affairs and of Trade, the Chief of Protocol, other government officials, His Excellency the Ambassador of Egypt, His EMinence Metroplitan George of Zimbabwe, His Grace Ioakeim Bishop of Zambia, His Grace Bishop Theodoros of Mocambique, the Very Reverend Archimandrite Ioannis Tsaftarides, and the Consuls General of Greece and Cyprus.

Mr Banda welcomed His Beatitude to Zambia, thanked him for the message of unity and peace which he brought to the people of Zambia during his presence in the country and expressed his gratitude for the contribution made by the Orthodox Church. He also expressed the wish to visit the Missionary Centre inaugurated by His Beatitude in Lusaka. He showed that he knew the history of the Patriarchate well and surprised all present when he addressed His Beatitude in Greek, saying «…I love Greece and I love religious leaders who bring messages of love, peace and unity».

His Beatitude replied, thanking the President for the warm hospitality and the words of love and friendship, invited him to visit the Patriarchate of Alexandria, thanked him also for the assistance the Orthodox Church, especially His Grace Ioakeim, Bishop of Zambia, receives from the State and, speaking of the newly built Missionary Centre, said that it was only the beginning of a series of works for the benefit of the people of Zambia.

Ηis Beatitude then awarded the President the Cross of St Mark with a Star, the highest award given by the Patriarchate. Mr Banda accepted the distinction with emotion, and thanked His Beatitude for the great honour which is for the people of Zambia. The two leaders then talked at length on various issues and spoke to the Media.

HIS BEATITUDE DEPARTS FROM ZAMBIA

The visit of His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa to Zambia ended after his meeting with the President. That evening he departed from the International Airport in Lusaka for Zimbabwe, accompanied by His Eminence George Metropolitan of Zimbabwe and Archimandrite Ioannis Tsaftarides.

His Beatitude was seen off at the airport by His Grace Ioakeim Bishop of Zambia, His Grace Theodoros, Bishop of Mocambique, His Excellency the Ambassador of Egypt and the two Secretaries of the Egyptian Embassy, the Nuncio and the Consuls General of Greece and Cyprus.

Ηis Beatitude thanked everyone for their hospitality and love, emphasizing the great success of his visit to Zambia and his gratitude for the pastoral and missionary work done in the country, led by the local Bishop, His Grace Ioakeim.

HIS BEATITUDE ARRIVES IN ZIMBABWE
11/05/2009

On the afternoon of Monday, 11th May 2009, is Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa arrived in Harare, together with His Eminence George Metropolitan of Zimbabawe and the Very Reverend Archimandrite Ioannis Tsaftarides, for a two-day visit. His Beatitude was welcomed at the airport by the Ambassadors of Greece and Egypt, the Honourable Consul General of Cyprus, the Chairmen of Hellenic Communities, Societies, Associations and brotherhoods, the Hierarchal Vicar Fr George Saganis, the Lady of the Churches Mrs Ariadne psillos and the entire staff of the Greek Embassy.

His Beatitude greeted all present with great joy and enthusiasm as he was meeting people that he knows and loves from the time that he was Metropolitan of Zimbabwe.

That night His Beatitude attended a dinner hosted in his honour by His Grace George, Metropolitan of Zimbabwe, at the hall of the Missionary Centre of St Athanasios.

During his brief stay in Zimbabwe His Beatitude will lay the foundation stone of the Holy Church of Panagia Chrysomyrousa which will be built in the grounds of the Hellenic Academy; he will inaugurate the Technical School «The Misssionary Hieromonk Kosmas Grigoriatis»; he will hand over a substantial amount of humanistic aid to the suffering Africans and will meet with members of the Hellenic community.

(   http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?lang=en )

Για μια ακόμα φορά να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τις ιεραποστολικές περιοδείες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε, οι οποίες, δόξα τω Θεώ, είχαν πλούσια πνευματική καρποφορία.

Σας παρακαλούμε να έχετε στις προσευχές τους ανθρώπους της Ζάμπιας και της Ζιμπάμπουε και να παρακαλείτε το Θεό να οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους κοντά στον Τριαδικό Θεό και την Ορθόδοξη Εκκλησία, αρχικά ως κατηχούμενους και αργότερα, με τη χάρη και τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, ως νεοφωτίστους προς το Άγιο Βάπτισμα και Χρίσμα.

Ευχαριστούμε και όλους εσάς, τους συνεργάτες και δωρητές της Ορθόδοξης Ιεραποστολής από την Ελλάδα, τη Κύπρο και το εξωτερικό για τη στήριξή σας, μέσω της Μητρόπολης Ζιμπάμπουε,στο δοκιμαζόμενο λαό της.

Όσοι από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς επιθυμούν να ενισχύσουν τις Ορθόδοξες Ιεραποστολές στη Ζιμπάμπουε και στη Ζάμπια, μπορούν να προσφέρουν την αγάπη τους με πολλούς τρόπους, ώστε να συνεχιστεί και να αυξηθεί το ιεραποστολικό, ανθρωπιστικό και εκπαιδευτικό τους έργο. Πληροφορίες ΕΔΩ.

This entry was posted in Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης, Αφρική, Africa, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Ζιμπάμπουε,Zimbabwe, Κύπρος - Cyprus, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Υποδοχή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας από εκατοντάδες νέους και νέες στη Ζιμπάμπουε ! News from Orthodox Christian Churches in Zambia and Zimbabwe.

  1. Παράθεμα: Σάββατο Λαζάρου : 300 βαπτίσεις στη Ζιμπάμπουε, 22 νεοφώτιστοι στην ενορία Αγίου Βαρνάβα Καλιφόρνιας. « Orthodox Mission-Ορθόδοξη Ιεραποστολή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s