Ζάμπια – Το ελληνικό σχολείο για τα παιδιά της Λουζάκας εγκαινίασε ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος , της απεσταλμένης του ΑΠΕ-ΜΠΕ Σ. Αραβοπούλου


Η Μίριαμ φοράει το καλό της, άσπρο φουστάνι και κάθε τόσο το «φτιάχνει». Ο Τζέμι επιδίδεται σε τούμπες για να τραβήξει την προσοχή, η Μίρτα θέλει να τρυπώσει σε κάθε φωτογραφία μου εντυπωσιασμένη από το «μαγικό κουτί», η Ναούμι είναι πανέμορφη και ντροπαλή, χαμηλώνει εύκολα τα μάτια όταν της μιλάς.

Αν χαϊδέψεις κάποιο κεφαλάκι, έρχονται με τη σειρά και όλα τα υπόλοιπα της παρέας να σου ζητήσουν το δικό τους μερίδιο στο άγγιγμα. Είναι μερικά από τα παιδάκια της παραγκούπολης που ονομάζεται Κανιάμα στο Μπούμπουα Ρόουντ, μιας από τις πιο λαϊκές συνοικίες της Λουζάκας. Τα παιδιά συμμετέχουν σε μια μεγάλη γιορτή, εφαλτήριο για ένα αύριο που θα περιέχει γι’ αυτά ελπίδα. Μια γιορτή ξεχωριστή για την τοπική κοινωνία, Ζαμπιανούς και Έλληνες.

Έτσι, μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του δημοτικού σχολείου που έκτισε στη Ζάμπια, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής βοήθειας, η Ελλάδα και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) EURONEM, με πρωτοβουλία της προέδρου του Νάσιας Μιχαλοπούλου. Ένα έργο άξιο λόγου και περηφάνιας σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας της χώρας.

Όλα από νωρίς το πρωί του περασμένου Σαββάτου ήταν έτοιμα στο τετράγωνο της ελληνορθόδοξης Ιεραποστολής: στα 20 στρέμματα γης που πριν από πέντε χρόνια ήταν μία έρημη έκταση που είχαν προσφέρει ομογενείς μας στη νεοϊδρυθείσα Επισκοπή του Πατριαρχείου Αλεξανδρίας και Πάσης Αφρικής, και τώρα δεσπόζει ως όαση, έτοιμη να προσφέρει θαλπωρή και μάθηση για ένα καλύτερο μέλλον.

Γι’ αυτή την ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, στιγμή των εγκαινίων είχαν έρθει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ και από την Αθήνα οι πρωτεργάτες του έργου, η πρόεδρος του EURONEM, Νάσια Μιχαλοπούλου και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Σιάφης. Παρόντες ήταν και ο υπουργός Παιδείας της Ζάμπιας, Γκότφρεϊ Λουνγκουάγκουα, οι πρέσβεις της Ιταλίας και της Αιγύπτου, ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη χώρα Δημήτριος Βαγγελάτος, οικογένειες από την τοπική κοινωνία, Ελληνες και Ζαμπιανοί. Οικοδεσπότης ο επίσκοπος κ. Ιωακείμ που συνέβαλε στην ολοκλήρωση του έργου, αλλά και στη διοργάνωση της τελετής των εγκαινίων – εγκαινίων διπλών, καθώς μαζί με τα εγκαίνια του σχολείου έγιναν και τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Βασιλείου που ανεγέρθη στον ίδιο χώρο.

Η τελετή των θυρανοιξίων θα είναι μοναδική, καθώς η ελληνοχριστιανική λειτουργία αναμιγνύεται με την αφρικανική χορωδία των Ζαμπιανών νέων, δίνοντας την απτή διάσταση της μαγείας που αναδύει η μίξη πολιτισμών. Καθισμένοι -και απόλυτα φρόνιμοι- στο τελευταίο στασίδι στο βάθος του κατάμεστου ναού και οι μελλοντικοί μαθητές του ελληνικού σχολείου.

Το σχολείο είναι ένα όμορφο μονοώροφο κτίσμα 750 τ.μ. με 7 αίθουσες και επιπλέον βοηθητικούς χώρους για τους δασκάλους. Καλύπτει τις ανάγκες τουλάχιστον 200 μαθητών και είναι το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή.

«Σήμερα κορυφώνεται μια μεγάλη προσπάθεια που μας κάνει περήφανους», είπε στην τελετή των εγκαινίων η κ. Μιχαλοπουλου. «Το σχολείο αυτό ήταν για μας όραμα και στόχος ζωής που πραγματοποιήθηκε χάρη στη στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών, της υπουργού κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του υφυπουργού και αρμοδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Θεόδωρου Κασσίμη, αλλά και πολλή δουλειά», επισήμανε η ίδια προσθέτοντας ότι το EURONEM βασίζεται στην πεποίθηση ότι η εκπαίδευση είναι το «κλειδί» για την ανάπτυξη των λαών.

Για την ανάγκη της μόρφωσης η οποία έχει τεθεί ως η πιο επείγουσα προτεραιότητα από την κυβέρνηση της Ζάμπιας θα μιλήσει και ο κ. Λουνγκουάγκουα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα, αλλά και την επιθυμία για συνέχιση του έργου του EURONEM με τη δημιουργία γυμνασίου.

«Οι Ζαμπιανοί ζούμε σήμερα μια ξεχωριστή μέρα: οι Έλληνες μάς έφεραν αγάπη και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Ζάμπιας με την Ελλάδα και την Ευρώπη», είπε ο κ. Λουνγκουάγκουα, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα παράσχει κάθε διευκόλυνση και σε μελλοντικά έργα υποδομής.

Στο θαύμα της αλληλεγγύης και της αγάπης αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, συγχαίροντας και ευχαριστώντας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και όλους τους συντελεστές της προσπάθειας. «Ενα καλύτερο αύριο ανατέλλει μόνον όταν τα παιδιά μάθουν γράμματα. Στα χέρια των παιδιών κρύβεται το μέλλον των κρατών» είπε ο κ. Θεόδωρος, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο που θα καρποφορήσει.

Η μόρφωση σε όλα τα επίπεδα είναι το μέγα ζητούμενο σε μία χώρα που αναπτύσσεται με γοργά βήματα την τελευταία πενταετία, με πολλές και σημαντικές ξένες επενδύσεις, είπαν και τα μέλη της ελληνικής κοινότητας, η οποία ιδρύθηκε στη Λουζάκα το 1952 – ομογενείς που είτε γεννήθηκαν εδώ, είτε μετοίκησαν από γειτονικές χώρες σε αναζήτηση ασφαλέστερων συνθηκών διαβίωσης. Διαθέτουν έδρα όπου συγκεντρώνονται τις Κυριακές, έχουν μία εκκλησία, τον Άγιο Αλέξανδρο, και ένα απογευματινό σχολείο ελληνικών με 28 μαθητές όπου διδάσκει ένας αποσπασμένος δάσκαλος από την Ελλάδα.

Στη μακρινή αυτή αφρικανική χώρα των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, που «φημίζεται» διεθνώς για τη φτώχεια και το Έιτζ, ζουν περίπου 500 Έλληνες, οι 300 στη Λουζάκα, οι οποίοι δηλώνουν ότι τώρα ζουν καλά. Πολλοί εξ αυτών διαθέτουν τεράστιες φάρμες με φυτείες καλαμποκιού και σόγιας, αλλά και εκτροφή βοοειδών. Άλλοι έχουν σχέση με τη μεταποίηση, τις εισαγωγές-εξαγωγές, διαθέτουν σούπερ μάρκετ ή άλλα καταστήματα. Από μία ελληνική οικογένεια είναι υπό κατασκευή ένα τεράστιο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Όλοι τους, διατηρούν στενή σχέση με την Ελλάδα, πηγαινοέρχονται συχνά. Μόνο που η «Ελλάδα» δεν συνηθίζει να πηγαίνει σε αυτούς, αυτό είναι το παράπονό τους. Γι’ αυτό και τα εγκαίνια του σχολείου, ως απτή παρουσία της πατρίδας στο σπίτι τους ήταν μια ξεχωριστή, συναισθηματικά, στιγμή, γι’ αυτούς.

ab346e0aff248cd395cd5283932976a1

Φωτο: Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ με την πρόεδρο του EURONEM Νάσια Μιχαλοπούλου και τον υπουργό Παιδεία της Ζάμπιας Γκότφρέι Λουνγκουάγκουα στην τελετή των εγκαινίων του ελληνικού σχολείου.

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Ζάμπια, Zambia, Κύπρος - Cyprus, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s