Θεία Λειτουργία στη Λουσάκα της Ζάμπιας, άφιξη Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Ζιμπάμπουε ! INAUGURATION OF THE ORTHODOX CHRISTIAN MISSIONARY CENTRE IN LUSAKΑ


ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΛΟΥΣΑΚΑ ( αναδημοσίευση από την επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας )

patriarxis


Την Κυριακή, 10η Μαίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου, στην Λουσάκα, συλλειτουργούντων του Σεβ.Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Γεωργίου, του οικείου Επισκόπου Ζάμπιας, Θεοφιλ. κ.Ιωακείμ και του Θεοφιλ. Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Θεοδώρου.

Τους λειτουργικούς ύμνους έψαλλε η πολυμελής χορωδία του Ιεραποστολικού Κέντρου Αγίου Βασιλείου.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζάμπιας προσφώνησε τον Μακ. Πατριάρχη με πολύ θερμά λόγια τονίζοντας την σημασία της επισκέψεώς του στην τοπική εκκλησία της Ζάμπιας, εκφράζοντας και τον ενθουσιασμό του ποιμνίου του για το πράο και μειλίχιο χαρακτήρα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου που άγγιξε τις καρδιές όσων τον πλησίασαν τις ημέρες που βρίσκεται στην Ζάμπια.

Ο Μακαριώτατος με βαθειά συγκίνηση ευχαρίστησε τον Θεοφιλ.κ.Ιωακείμ για την ομιλία του, εξήρε την προσφορά του προς το Πατριαρχείο, τόσο από την θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, κατά τα έτη της ιερατικής του διακονίας στην Αλεξάνδρεια, όσο και από την θέση του Επισκόπου Ζάμπιας, τον συνεχάρη για το ποιμαντικό και το ιεραποστολικό του έργο και του προσέφερε ως ενθύμιο της επισκέψεώς του πολύτιμο αρχιερατικό εγκόλπιο.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν οι Εξοχ.Πρέσβεις της Αιγύπτου, της Αμερικής, της Ρωσίας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Βραζιλίας, της Γαλλίας, οι Εντιμ. Πρόξενοι της Ελλάδος, της Κύπρου και της Ουγγαρίας, η Εριτ.κα.Δήμαρχος της Λουσάκας και σύσσωμη η ελληνική παροικία.Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργία και αφού ο Μακαριώτατος διένειμε το αντίδωρο και αναμνηστικά δώρα σε όλο το εκκλησίασμα, επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο, ευλόγησε όλους τους μαθητές και ενημερώθηκε από τον εκπαιδευτικό κ.Ιωάννη Γκόδια για τον τρόπο λειτουργίας τους σχολείου. Το μεσημέρι η Ελληνική Κοινότητα Λουσάκας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της ΑΘΜ στην κοινοτική αίθουσα.

Το βράδυ ο Μακ. Πατριάρχης παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Εξοχ.Πρέσβυς της Ρωσίας. Κατά την διάρκεια του δείπνου αντηλλάγησαν φιλοφρονητικοί λόγοι και αναμνηστικά δώρα.

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=319 )

Με τον Εξοχ. Πρόεδρο της Ζάμπιας κ.Rupia Banda συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 11ης Μαίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄. Ο Εξοχ. Πρόεδρος της Ζάμπιας υποδέχτηκε θερμά τον Μακ.Πατριάρχη στο ιδιαίτερό του γραφείο και η συνάντησή τους διήρκησε πέραν της μίας ώρας. Παρόντες στην συνάντηση ήταν και οι Εξοχ.Υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου, ο Διευθυντής Πρωτοκόλλου της Προεδρίας, άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο Εξοχ.Πρέσβυς της Αιγύπτου, ο Σεβ.Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ.Γεώργιος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ζάμπιας κ.Ιωακείμ, ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ.Θεόδωρος, ο Πανοσιολ.Αρχιμ. κ.Ιωάννης Τσαφταρίδης και οι Εντιμ.Πρόξενοι της Ελλάδος και της Κύπρου.

Ο κ.Banda καλωσόρισε στην Ζάμπια τον υψηλό επισκέπτη, τον ευχαρίστησε για το μήνυμα ενότητας και ειρήνης που μετέφερε στον λαό της Ζάμπιας κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην χώρα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία να επισκεφθεί το ιεραποστολικό κέντρο που εγκαινίασε ο Μακαριώτατος στην Λουσάκα. Ο κ.Πρόεδρος έδειξε να είναι καλός γνώστης της ιστορίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και μάλιστα εξέπληξε όλους τους παρευρισκομένους όταν απευθύνθηκε προς την ΑΘΜ στην ελληνική γλώσσα λέγοντας μεταξύ άλλων «…αγαπώ την Ελλάδα και αγαπώ τους θρησκευτικούς ηγέτες που μεταφέρουν μήνυμα αγάπης, ειρήνης και ενότητας».

Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον κ.Πρόεδρο για την θερμή φιλοξενία και τα λόγια αγάπης και φιλίας, τον προσκάλεσε να τον επισκεφθεί στην έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια, τον ευχαρίστησε για την βοήθεια της πολιτείας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και ιδιαίτερα προς τον Θεοφιλ.Επίσκοπο κ.Ιωακείμ, και αναφερόμενος στο νεόδμητο ιεραποστολικό κέντρο τόνισε πως είναι μόνο η αρχή μιας σειράς έργων προς όφελος του λαού της Ζάμπιας.

Στην συνέχεια ο Σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων παρασημοφόρησε τον Εξοχ.Πρόεδρο με τον μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου μετά Αστέρος, την υψηλότερη διάκριση του παλαιφάτου Πατριαρχείου. Ο κ.Banda αποδέχτηκε την διάκριση με συγκίνηση και ευχαρίστησε την ΑΘΜ για την μεγάλη τιμή, η οποία αποδίδεται στον λαό της Ζάμπιας. Μετά την παρασημοφόρηση οι δύο ηγέτες συζήτησαν για αρκετή ώρα για διάφορα επίκαιρα θέματα ενώ έκαναν δηλώσεις και στα ΜΜΕ.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ MΑΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΑΜΠΙΑ

Με την συνάντηση με τον Εξοχ.Πρόεδρο της Ζάμπιας ολοκληρώθηκε η πρώτη ποιμαντική επίσκεψη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στην Ζάμπια. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Μακαριώτατος ανεχώρησε αεροπορικώς από το διεθνές αεροδρόμιο της Λουσάκα για την Ζιμπάμπουε, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Γεώργιο και τον Πανισιολ.Αρχιμ.κ. Ιωάννη Τσαφταρίδη.

Στο αεροδρόμιο την ΑΘΜ προέπεμψαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ζάμπιας κ. Ιωακείμ, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Θεόδωρος, ο Εξοχ.Πρέσβυς της Αιγύπτου και οι δύο γραμματείς της Αιγυπτιακής Πρεσβείας και οι Εντιμ.Πρόξενοι της Ελλάδος και της Κύπρου.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τους πάντες για την φιλοξενία και την αγάπη τους, τονίζοντας την επιτυχία της επισκέψεώς του στην Ζάμπια και την μεγάλη του ευχαρίστηση για το ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην χώρα με την καθοδήγηση του επιχωρίου Επισκόπου, Θεοφιλ.κ.Ιωακείμ.

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=318 )

ΑΦΙΞΗ του Ορθόδοξου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου  ΣΤΗΝ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Το απόγευμα της Δευτέρας, 11ης Μαίου ε.ε., αφίχθη στο Χαράρε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρος Β’, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ.Γεώργιο και τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Ιωάννη Τσιαφταρίδη, προκειμένου να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Ζιμπάμπουε. Στο αεροδρόμιο τον Μακ. Πατριάρχη υπεδέχθησαν οι Εξοχ.Πρέσβεις της Ελλάδος και της Αιγύπτου, ο Εντιμ.Πρόξενος της Κύπρου, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων, Συλλόγων, Σωματείων και Αδελφοτήτων, ο Αρχιερατικός Επίτροπος π.Γεώργιος Σαγάνης, η Αρχόντισσα των Εκκλησιών κ.Αριάδνη Ψύλλου και σύσσωμο το προσωπικό της Ελληνικής Πρεσβείας.

Ο Μακαριώτατος χαιρέτησε όλους τους παρόντες με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, αφού συναντούσε πρόσωπα γνώριμα και αγαπητά από την εποχή που διετέλεσε Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε.

Το βράδυ η ΑΘΜ παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ.Γεώργιος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιεραποστολικού Κέντρου Αγίου Αθανασίου.

Κατά την διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο Χαράρε, ο Μακαριώτατος θα καταθέσει τον θεμέλιο λίθο του Ιερού Ναού της Παναγίας της Χρυσομυρούσας που θα αναγερθεί εντός των χώρων της Ελληνικής Ακαδημίας, θα εγκαινιάσει την Τεχνική Σχολή « Ιεραπόστολος Ιερομ. Κοσμάς Γρηγοριάτης», θα προσφέρει μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια στους εμπεριστάτους Αφρικανούς αδελφούς και θα συναντηθεί με τα μέλη της Ελληνικής παροικίας.

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=320 )

INAUGURATION OF THE MISSIONARY CENTRE IN LUSAKΑ

On Saturday 9th May 2009, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa conducted the Service of Consecration of the Holy Church of St Basil and St Dimitrios, in the newly built Missionary Centre in Lusaka. From early in the morning many people and many Ambassadors of Orthodox countries and others, had filled the forecourt of the church waiting for the arrival of the Patriarch. When he arrived the African Orthodox broke out into songs and dance, welcoming their guest. The government was represented at the consecration and inauguration ceremonies by the Minister of Education Mr Godfrey Lungwangwa. During the service His Beatitude explained in detail whatever was being done to the impressed congregation who were witnessing this for the first time. Following the Divine Liturgy His Beatitude gave the new church a silver decorated cross for blessing, and congratulated His Grace Bishop Ioakeim of Zambia for the enormous work he has done in a few years, saying that the entire missionary centre is one of the very best of the Patriarchate in Africa. He then distributed antidoron and commemorative gifts to all present and gave pectoral crosses and other gifts to all the African Orthodox Christians.

The inauguration of the model and modern school whic was built with funding by the Hellenic Aid of the Ministry of Foreign Affairs in Greece, togetherwith the NGO Euronem. In his brief address His Grace Ioakeim spoke of the difficulties he faced for the completion of this enormous work which is for the people of Zambia, and thanked the Apostoliki Diakonia of the Church of Greece, the Missioanry Societies in Greece and all who contributed and still contribute to the development and spreading of Orthodoxy in Zambia. The Minister of Education spoke next, and he thanked the Orthodox Church for its great contribution to the people of Zambia, stressing the necessity of contuining these humanistic works for the ease of the poor. The President of Euronem, Mrs Nasia Michalopoulou also spoke. The ceremony ended with the unveiling of a commemorative plaque and an address by the Patriarch, he spoke words of love for all present, emphasized the value of learning and how muc the Orthodox Church contributes to this, a prime example being the inaugurated school. He asked all to continue supporting their Bishop so that he might be able to continue his work to the glory of the Lord and the benefit of all the people of the country.

A festive programme then followed with traditional African dances and songs. An agape meal followed hosted in honour of the Patriarch and attended by all.

That night His Beatitude visited the home of the Ambassador of Egypt where he was warmly welcomed and attended a dinner hosted in his honour and attended by members of the Zambian community including the Minister of Education. The Egyptian representative in Zambia welcomed the Primate of the Alexandrian Church with great emotion, spoke of his personality and emphasized the respect he enjoys of the President and the Government of Egypt. He also said: «Your Beatitude, I do not welcome you to my home, because it is your home, and a host is never welcomed to his home… From the first moment when you arrived in Zambia, your presence and your words of love, peace and solidarity have touched our hearts, have moved us, have awoken our conscience and have pushed us to recover and take strength to continue, having always God and man as our rule». Having been deeply moved by the words of the Egyptian Ambassador, the Patriarch Thanked him for his love and hospitality and invited all present to visit Egypt to see the development in the country and to admire the sweetness and kindness of the hospitable people. He then gave the Ambassador a commemorative gift.

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=317 )

Orthodox Patriarch of Alexandria and all Africa :   ‘May God Bless Zambia’

POPE Theodoros II, the Patriarch of Alexandria and All Africa, yesterday presented President Rupiah Banda with the Great Cross of St Mark carrying a petition to God to bless Zambians.

Speaking when he honoured the president with the decoration, the Pope said that it was his desire that God blessed Zambians and allowed his love to flourish among the citizens.

He said that it was imperative that Zambia maintained peace for the benefit of the citizenry.

«Through you I ask God to bless Zambia and all Zambians and grant you strength,» the pope said.

The Great Cross of St Mark is the highest decoration of the Orthodox Church and is usually given to Heads of State.

The cross and star of the apostle and evangelist was in honour of the founding and first Bishop of the Orthodox Church in the year 43 AD.

Pope Theodoros II was in Zambia for pastoral visits as well as to inaugurate some projects run by the church.

The Pope said that when President Banda visits Egypt in the near future, he should find time to meet him so that they could discuss pertinent issues.

«I am inviting you to visit Alexandria and you will see good things in Egypt.

The country is improving and I am sure you will like it,» he said.

At the same function, Mr Banda said that he was greatly touched by the honour.

The president said that when he visits Egypt in July, he would find time to exchange notes with the Pope of Alexandria.

«I am touched by this honour and pledge that we shall remain peaceful and continue developing the country,» Mr Banda said.

Foreign Affairs Minister, Kabinga Pande witnessed the event.

( http://allafrica.com/stories/200905120391.html )

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να στείλουν την αγάπη τους στις Ορθόδοξες ιεραποστολές στη Ζάμπια και στη Ζιμπάμπουε, ας την καταθέσουν στο Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας και στους Ορθόδοξους Ιεραποστολικούς Συλλόγους που συνεργάζονται με τις αντίστοιχες ιεραποστολές. Πληροφορίες ΕΔΩ.

This entry was posted in Αυστραλία, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Ζάμπια, Zambia, Ζιμπάμπουε,Zimbabwe, Κύπρος - Cyprus, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s