Εγκαίνια Ιεραποστολικού κέντρου και σχολείου ( της Hellenic Aid σε συνεργασία με την ΜΚΟ Euronem ) της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ζάμπια!


zampia2

Ευλογημένη η χθεσινή μέρα για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ζάμπιας. Εγκαινιάστηκε το νέο ιεραποστολικό κέντρο στη Λουσάκα και το πρώτο ελληνορθόδοξο σχολείο στη Ζάμπια σε συνεργασία με την Hellenic Aid του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος την ΜΚΟ Euronem. Ας δοξάσουμε τον Θεό για τις ευλογίες που δίνει, μέσω της Ορθόδοξης Ιεραποστολής, στους λαούς του κόσμου. Προσευχόμαστε να αυξηθούν οι δωρητές, ώστε να πολλαπλασιαστούν και τα έργα αγάπης των απανταχού της γης Ορθοδόξων Ιεραποστολών προς τους συνανθρώπους μας, ανεξαρτήτου φυλής ή θρησκεύματος.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΛΟΥΣΑΚΑ

09/05/2009

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Το Σάββατο 9 Μαίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε την ακολουθία των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου και Αγίου Δημητρίου, εντός του νεόδμητου Ιεραποστολικού κέντρου στην Λουσάκα. Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου και πολλοί πρέσβεις Ορθοδόξων κρατών και μη, κατέκλυσαν τον προαύλειο χώρο του καλόδμητου ναού και περίμεναν την άφιξη του Πατριάρχη.

Στην άφιξη του Πατριάρχη οι Αφρικανοί Ορθόδοξοι ξέσπασαν σε χορούς και τραγούδια καλοσωρίζοντας τον υψηλό επισκέπτη. Στην τελετή των εγκαινίων την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας κ. Godfrey Lungwangwa. Κατά την διάρκεια της τελετής ο Μακαριώτατος εξηγούσε με κάθε λεπτομέρεια τα τελούμενα στο εντυπωσιασμένο εκκλησίασμα που για πρώτη φορά παρίστατο σε εγκαίνια ιερού ναού.

Ο Πατριάρχης μετά το πέρας της Θείας Λειτουργία προσέφερε για τον ναό αργυροποίκιλτο σταυρό ευλογίας και συνεχάρη τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ζάμπιας για το τεράστιο έργο που επιτέλεσε μέσα σε λίγα χρόνια, χαρακτηρίζοντας το σύνολο του ιεραποστολικού κέντρου ως ένα εκ των καλυτέρων του Πατριαρχείου στην Αφρική.

Στην συνέχεια διένειμε στο πυκνό εκκλησίασμα το αντίδωρο και αναμνηστικά δώρα, ενώ σε όλους τους Αφρικανούς Ορθοδόξους διένειμε επιστήθιους σταυρούς και άλλα δώρα.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια του πρότυπου και σύγχρονου σχολείου που ανηγέρθη με χρηματοδότηση της Hellenic Aid του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος σε συνεργασία με την ΜΚΟ Euronem. Το όραμα του EURONEM και της προέδρου Νάσιας Μιχαλοπούλου για μείωση της λαθρομετανάστευσης και του αναλφαβητισμού στον Τρίτο Κόσμο γίνεται πραγματικότητα.

Ο οικείος Επίσκοπος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε για την αποπεράτωση αυτού του μεγάλου έργου που προορίζεται για τον λαό της Ζάμπιας, ενώ ευχαρίστησε την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους εν Ελλάδι Ιεραποστολικούς Συλλόγους και όλους όσους συνέβαλαν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εξάπλωση της Ορθοδοξίας στην Ζάμπια.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Υπουργός Παιδείας ευχαριστώντας την Ορθόδοξη Εκκλησία για την μεγάλη της προσφορά στον λαό της Ζάμπιας και τόνισε την ανάγκη της συνέχισης ανθρωπιστικών έργων προς ανακούφιση των φτωχών.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος της EURONEM κα. Νάσια Μιχαλοπούλου.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας και με θερμά λόγια του Πατριάρχη, ο οποίος μεταξύ άλλων απηύθυνε λόγια αγάπης προς τους παρευρισκόμενους, τόνισε την αξία της μάθησης και πόσο συμβάλλει σε αυτόν τον τομέα η Ορθόδοξη Εκκλησία, παρουσιάζοντας ως απτό παράδειγμα το εγκαινιασθέν σχολείο.

Τέλος ζήτησε από όλους να συνεχίσουν να στηρίζουν τον Επίσκοπό τους, για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του προς δόξαν Κυρίου και προς όφελος του λαού της χώρας.

Ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς Αφρικανικούς χορούς και τραγούδια. Η όλη εορταστική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τράπεζα αγάπης που παρατέθηκε προς τιμήν του Πατριάρχη και στην οποία συμμετείχαν οι εκατοντάδες των πιστών.

zampia3

Το βράδυ ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την κατοικία του Πρέσβυ της Αιγύπτου, όπου και έτυχε θερμής υποδοχής και παρέστη σε δείπνο που παρετέθη προς τιμήν του στην παρουσία εξεχόντων μελών της Ζαμπιανής κοινωνίας συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργού Παιδείας.

Ο εκπρόσωπος της Αιγύπτου στην Ζάμπια με μεγάλη συγκίνηση δέχτηκε τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, σκιαγράφησε την προσωπικότητα του Πατριάρχου και τόνισε τον σεβασμό που χαίρει από τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Μεταξύ δε άλλων είπε και τα εξής: «Μακαριώτατε, δεν σας καλοσωρίζω στην κατοικία μου, γιατί αυτό είναι το σπίτι σας, και ποτέ δεν καλοσωρίζουν τον οικοδεσπότη στο σπίτι του…… Από την πρώτη στιγμή που φτάσατε στην Ζάμπια, η παρουσία σας και τα θερμά σας λόγια περί αγάπης, ειρήνης και αλληλεγγύης, άγγιξαν τις καρδιές μας, μας συγκίνησαν, μας αφύπνισαν και μας ώθησαν στο να ανασυγκροτηθούμε και να πάρουμε δύναμη για να συνεχίσουμε μπροστά, έχοντας πάντοτε γνώμονα τον Θεό και τον άνθρωπο…».

O Πατριάρχης βαθύτατα συγκινημένος από τα λόγια του Πρέσβυ της Αιγύπτου, τον ευχαρίστησε για την φιλοξενία και την αγάπη του, και κάλεσε όλους τους παρευρισκομένους να έρθουν στην Αίγυπτο για να δουν την ανάπτυξη της χώρας αυτής και να θαυμάσουν την γλυκύτητα και την καλοσύνη των φιλόξενων ανθρώπων της και του πρόσφερε αναμνηστικό δώρο.

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να βοηθήσουν το ιεραποστολικό , εκπαιδευτικό και ανθρωπιστικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ζάμπιας, ας στείλουν την αγάπη τους μέσω του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ή μέσω των Ορθόδοξων Ιεραποστολικών Συλλόγων που συνεργάζονται με την Ορθόδοξη Επισκοπή Ζάμπιας. Πληροφορίες ΕΔΩ.

Σχετικά άρθρα :

Συγκλονιστικές εικόνες από ορφανοτροφείο της Ζάμπιας ( Zambia ) με παιδιά, φορείς του AIDS !

Περιοδεία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Βόρεια Ζάμπια – πρόθεση κατασκευής κλινικής για ασθενείς του AIDS. FIRST DAY OF ORTHODOX PATRIARCH MISSIONARY VISIT TO ZAMBIA

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Ζάμπια, Zambia, Κύπρος - Cyprus, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s