Αδιανόητες εμμονές και ιστορικές ανακρίβειες του διευθυντή της Καθημερινής κ. Καρκαγιάννη !


Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, ο διευθυντής της Καθημερινής κ. Καρκαγιάννης αφιερώνει ένα άρθρο του για να σπιλώσει τη Κυριακή της Ορθοδοξίας, με τα δικά του «επιχειρήματα»  και τις δικές του απόψεις. Βεβαίως, κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διατυπώνει τις σκέψεις του και τις απόψεις του, ειδικά όσοι κατέχουν την υψηλή θέση του διαμορφωτή της κοινής γνώμης. Αλλά δημιουργούνται ΑΛΓΕΙΝΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ από τις εμμονές ενός διευθυντικού στελέχους μιας ιστορικής εφημερίδας, της Καθημερινής, να ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, αναμασώντας τις ίδιες ανακρίβειες, τις οποίες αποκαλύπτει το παρακάτω άρθρο. Πραγματικά, τίθεται ένα ερώτημα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ σε κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό : ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΜΜΟΝΗ ; Δεν έχει άλλα θέματα επικαιρότητας να ασχοληθεί ; Γιατί σε πολλές εφημερίδες υπάρχουν συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι που, συστηματικά, βάλλουν κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, των εορτών, θρησκευτικών και εθνικών, κάθε θρησκευτικού συμβόλου ; Και κάνει εντύπωση, ακόμα, περισσότερο, γιατί δίνει την εντύπωση ότι υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία ετερόκλητων δημοσιογράφων, τηλεμαϊντανών και  ανώνυμων μπλόγκερς που ΑΝΑΜΑΣΟΥΝ ένα υλικό που διοχετεύεται από ετερόκλητες διευθύνσεις και κέντρα . Αυτό θέτει ένα μείζον θέμα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, αν -δηλαδή- μπορούν και πρέπει να δίνουν έστω και ένα ευρώ για να αγοράζουν εφημερίδες που ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ, ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΑ, ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ βάλλουν κατά της Εκκλησίας… Ο καθένας ας κρίνει κατά συνείδηση : μπορούμε να πληρώνουμε για ανθρώπους, που συστηματικά μας καθυβρίζουν, δεν σέβονται τις απόψεις μας , προσπαθούν να συκοφαντήσουν κάθε εκκλησιαστικό πρόσωπο και να αλλοιώσουν τα ιστορικά γεγονότα,  υποκινούν αντιεκκλησιαστικές εκδηλώσεις και μας παρουσιάζουν ως πολίτες δευτέρας κατηγορίας, «προδότες» , «σφαγείς»  κλπ ;

Χριστιανική απάντηση σε αντιχριστιανικό συκοφαντικό άρθρο ημιμαθούς δήθεν «προοδευτικού» Δημοσιογράφου
«Εικονομαχία, η αναστήλωση των εικόνων και μια… υποκριτική ιστορία»

Απάντηση στο άρθρο του Αντώνη Καρκαγιάννη στην «Καθημερινή» (22/3/09) με τίτλο:

«Η αναστήλωση των εικόνων και η ιστορική υποκρισία».

Το άρθρο αυτό, εκτός από απάντηση στον κο Καρκαγιάννη, ήταν μια ευκαιρία να παρουσιαστούν και κάποια άλλα στοιχεία που αναιρούν ηθελημένες παραχαράξεις της Ορθόδοξης Θεολογίας από αιρετικούς.

Με συντομία αλλά περιεκτικά, εξετάζεται ο ρόλος και ο τρόπος με τον οποίο ονομάζεται και γίνεται αποδεκτή μία Σύνοδος ως «Οικουμενική», η αδυναμία του αυτοκράτορα να επιβάλλει αιρετικά δόγματα (αγαπημένο ψεύδος των προτεσταντών), η Θεολογία των Εικόνων και για ποιο λόγο δεν αποτελούν «ειδωλολατρία», στοιχεία που δείχνουν ότι οι αυτοκράτορες έμεναν πάντα διοικητές του κράτους, αλλά δεν θα πρέπει πάντα να ταυτίζονται οι ενέργειές τους με την επιθυμία της Εκκλησίας (αγαπημένη παραχάραξη των αρχαιολατρών), αποσαφηνίσεις για θέματα «αγιοποιήσεων», αλλά και μια ανάλυση για το ζήτημα της εικονομαχίας και το περιεχόμενό της.

Προλεγόμενα

Το έχουμε πει και πάλι: η ιστορική πορεία της Εκκλησίας, είναι ένα αντικείμενο το οποίο μπορεί να ερευνηθεί επιστημονικά και να κατανοηθεί [1]. Αυτή όμως η τόσο ταλαιπωρημένη επιστημονική έρευνα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι όπως κάποιοι νομίζουν.

Τουλάχιστον, είναι μια διαδικασία κατά την οποία θα πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια «να φαίνεται όσο το δυνατόν πιο λίγο το προσωπικό-υποκειμενικό στοιχείο» χωρίς ο ερευνητής να επιχειρεί να κατευθύνει τα πράγματα «σε μια ορισμένη κατεύθυνση (βιασμός – παραχάραξη και «στράτευση» ή ιδεολογικοποίηση της επιστήμης)» [2].

Αν σε αυτά προσθέσουμε την εύλογη πίεση που θα πρέπει να ασκείται σε έναν δημοσιογράφο, όταν τα κείμενα του διαβάζονται από χιλιάδες αναγνώστες, τότε καταλαβαίνουμε πόσο ευαισθητοποιημένος θα έπρεπε να είναι στα ζητήματα αυτά.

Κι όμως. Διαβάζοντας το άρθρο του κου Καρκαγιάννη στην «Καθημερινή» [3] με τίτλο «Η αναστήλωση των εικόνων και η ιστορική υποκρισία», μια δυσάρεστη έκπληξη μας περίμενε. Ένα κείμενο, με απίστευτες ιστορικές ανακρίβειες, λάθη και αποσιωπήσεις, διανθισμένο σχεδόν σε κάθε δεύτερη παράγραφο με απαράδεκτες υβριστικές εκφράσεις όπως Δεισιδαιμονία, Αγυρτία, Απληστία και άλλες! Σ’ ένα φανταστικό λεξικό, στο λήμμα «Επιστημονική έρευνα» θα είχε το άρθρο του κου Καρκαγιάννη ως παράδειγμα προς αποφυγήν… Και πώς να ήταν διαφορετικά, όταν μιλάμε για ένα συκοφαντικό κείμενο, ένα (κακό) λιβελλογράφημα, παλαιού αντικληρικαλιστικού τύπου, που μας γυρίζει στις ιδεολογικές συγκρούσεις του 18ου και 19ου αιώνα;

Η συνέχεια του άρθρου εδώ :

(   http://www.oodegr.com/oode/orthod/praktikes/eikonoklastes_karkagiannis_1.htm )

Για το ξεκίνημα της Εικονομαχίας και τις ωμές παρεμβάσεις των Αυτοκρατόρων σε θέματα εκκλησιαστικά, μπορείτε να δείτε το άρθρο

( http://clubs.pathfinder.gr/xristianos/822250 )

This entry was posted in Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s