7.000 μεταφραστικά λάθη σε μια μετάφραση της Αγίας Γραφής είναι πολλά ; Οι προτεραιότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κορέας.


Προτεραιότητες και προοπτικές της Ι. Μητροπόλεως Κορέας

Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009 στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα έλαβε χώρα η ετήσια εκδήλωση κοπής της πίττας του «Πατριαρχικού Ιδρύματος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής» στην οποία παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορέας π. Αμβρόσιος και ομάδα Ορθοδόξων Κορεατών από την πόλη Τσόντζου με επί κεφαλής τους δύο ιερείς του εκεί Ι. Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Οικονόμους π. Στέφανο Χουάνγκ και π. Παύλο Κουόν.Στον χαιρετισμό του, ο π. Αμβρόσιος ανεφέρθη, μεταξύ των άλλων, σε τέσσαρα σημεία, «που αποτελούν συνάμα και προοπτικές για το αύριο της ιεραποστολής στην Κορέα»:

1. Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ Το μεγάλο θέμα της μεταφράσεως και εκδόσεως ορθόδοξης Αγίας Γραφής είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας. Στην Κορέα κυκλοφορούν πολλές ετερόδοξες μεταφράσεις της Βίβλου με πολλά προβλήματα, γιατί ως επί το πλείστον δεν είναι βασισμένες στο πρωτότυπο κείμενο.

Στην τελευταία μετάφραση υπό της προτεσταντικής εκκλησίας επισημάνθηκαν από έναν πάστορα 7.000 λάθη! Η μετάφραση του θείου Λόγου στην δύσκολη κορεατική γλώσσα είναι ένα πολύ επίπονο και καμμιά φορά επικίνδυνο εγχείρημα. Απαιτεί πολύ ειδικές γνώσεις και μεγάλη υπομονή.

Εμείς ήδη συστήσαμε μία ειδική επιτροπή με ελληνομαθείς και κορεατομαθείς και γνώστες της πατερικής θεολογίας για να κάνωμε το πρώτο ξεκίνημα. Θα ξεκινήσουμε από την Καινή Διαθήκη. Η όλη προσπάθεια εντάσσεται σε ένα μακροπρόθεσμο δεκαετές πρόγραμμα. Ευχηθήτε, παρακαλώ, να ολοκληρωθή αισίως το έργο αυτό.

2. Η ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Στην Κορέα ιδρύθηκε πρόσφατα από μη Oρθοδόξους η Κορεατική Πατερική Εταιρεία . Σκοπός της είναι η μελέτη των Πατέρων της Ανατολικής Εκκλησίας και  η έκδοση πατερικών έργων. Ενας εκ των πρωτεργατών της εν λόγω Εταιρείας μας επισκέφθηκε και  μας ζήτησε να γίνωμε μέλη της. Μας ζήτησε, επίσης, πρώτον να δίνωμε διαλέξεις μία η δύο φορές τον χρόνο παρουσιάζοντας κάποιον Πατέρα και δεύτερον να βλέπωμε τα χειρόγραφα της μεταφράσεως πριν από την έκδοση των κειμένων προς έλεγχο της ορολογίας και άλλων συναφών θεμάτων.

ΚαΊ το πρώτο έργο το όποιο ήδη έχει αρχίσει να μεταφράζεται είναι «Ο βίος του Μωυσέως», του αγίου Γρηγορίου του Νύσσης, προς μεγάλη χαρά του αειμνήστου π. Παγκρατίου Μπρούσαλη, ο οποίος είμαστε βέβαιοι ότι δέεται από την εν ούρανοίς θριαμβεύουσα Εκκλησία, στην οποία βρίσκεται, για την πρόοδο της ιεραποστολής στην Κορέα, την οποία, ως γνωστόν, τόσο αγαπούσε.

Ποιός στ’ αλήθεια, στο άκουσμα αυτής της χαρμόσυνης είδησης, μπορεί να ερμηνεύση τα γεγονότα της θαυματουργικής έπεμβάσεως του Θεού; Ζητούμε, λοιπόν, τις προσευχές σας για να μπορέσωμε να ανταποκριθούμε στις ύψηλές απαιτήσεις αυτής της πολύ μεγάλης και σπουδαίας ευκαιρίας για την γνωριμία των Κορεατών Χριστιανών με τον πατερικό θησαυρό.

3. TΑ OΡΘΟΔΟΞΑ MEDIA Πολύ πρόσφατα εγκαινιάσαμε μία νέα προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας με την επωνυμία «ORTHODOX  ΜΕDΙΑ». Πρόκειται για έναν οργανισμό ο oποίος θα καλύπτη ο,τι έχει σχέση μετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Διαδίκτυο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, κλπ  θα αρχίσουν σιγά σιγά να χρησιμοποιούνται για την ευρύτερη διάδοση τής Ορθοδοξίας στην Κορέα. Και  ήδη το πρώτο βήμα έγινε. Εκδόσαμε ήδη τον πρώτο ορθόδοξο ψηφιακό δίσκο (CD) υπό τον τίτλο «Κατευθυνθήτω η προσευχή μου».

Και γι΄ αυτό το μεγάλο ξεκίνημα ζητούμε τις προσευχές σας, ώστε η εν Κορέα Ορθόδοξη Εκκλησία να δημιουργήση, συν τω χρόνω, τον δικό της ηλεκτρονικό άμβωνα, για να έχη όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβέλεια και απήχηση το κήρυγμά της στην όμορφη χώρα της Πρωινής Γαλήνης.

4. Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Ένα τελευταίο αλλά όχι λιγώτερο σημαντικό έργο που πρέπει να προωθηθή στο άμεσο μέλλον είναι η ίδρυση και λειτουργία Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής. Δεν θα αναφέρω τίποτε για το πόση μεγάλη σημασία έχει η εν λόγω Θεολογική Σχολή για την Κορέα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, αφού θα είναι η μοναδική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή σε ολόκληρη την Ασία. Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω μόνον είναι ότι για να υλοποιηθή αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο απαιτούνται πολλά χρήματα και εθελοντές από το εξωτερικό σε διδακτικό προσωπικό που θα θελήσουν να διαθέσουν χρόνο και κόπο για την λειτουργία της Σχολής. Ηδη υπάρχει ο χώρος στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Κορέας, έχουν ετοιμασθή τα σχέδια και κατετέθη ο θεμέλιος λίθος τον περασμένο Ιούλιο υπό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ο οποίος επισκέφθηκε την Κορέα ως εκπρόσωπος του Παναγ. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου.

Προσευχηθήτε, σας παρακαλούμε, και βοηθήστε, ώστε το όνειρο πολλών ετών του Σεβασμιωτάτου π. Σωτηρίου, τον οποίο τόσο σέβεστε και αγαπάτε, να γίνη σύντομα πραγματικότητα».

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Κορέας

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος αναφέρει: «… Το νέον έτος 2009, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, θα είναι ένα δύσκολο έτος για την διεθνή οικονομία. Η κρίση που ξέσπασε, δεν θα ξεπεραστή εύκολα. Εμείς ως Χριστιανοί τι πρέπει να κάνωμε;

Πρώτον, ας κάνωμε την αυτοκριτική μας. Δηλαδή να εξετάσωμε κατά πόσον ο καθένας μας με την κατάχρηση των υλικών αγαθών σε προσωπικό επίπεδο, έχει συμβάλλει στην υφιστάμενη κρίση. Γιατί η εν λόγω οικονομική κρίση έχει ως βασική της αιτία τον εγωισμό και την πλεονεξία του συγχρόνου ανθρώπου, η οποία, κατά τον απόστολο Παύλο, είναι «ειδωλολατρία». (Κολασ. 3:5) Ο προσωπικός αγώνας κατά της πλεονεξίας στα είδη διατροφής, ενδύσεως, κατοικίας, μεταφορικών και άλλων μέσων εξυπηρέτησης σημαίνει ταυτόχρονα εξοικονόμηση πόρων ενέργειας, σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και αγάπη στην ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου.

Δεύτερον, ας γίνη η εν λόγω κρίση ευκαιρία πνευματικής αναγεννήσεως. Να εντείνωμε, δηλαδή, την προσπάθεια καταπολεμήσεως του αμαρτωλού εγωισμού μας για να πλησιάσωμε έτσι περισσότερο τον Χριστό και τον συνάνθρωπό μας. Σ᾽ αυτόν, ο οποίος ξέρει να αντιμετωπίζη πνευματικά μια κρίση, η κρίση δεν φέρνει την απελπισία, αλλά αντιθέτως γεννά την ελπίδα και την πνευματική πρόοδο.

Τρίτον, ας δείξωμε με το παράδειγμά μας και στους άλλους ότι μοναδικός Σωτήρας και Λυτρωτής μας είναι ο Χριστός. Επόμενως σ᾽ Αυτόν και όχι στους ανθρώπους ή στο μαύρο χρυσό θα πρέπει να έχωμε την εμπιστοσύνη μας. Να εφαρμόσωμε στην πράξη δηλαδή αυτό που επαναλαμβάνωμε σε κάθε ιερή Ακολουθία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας: «Εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα».

Ας έχωμε, λοιπόν, ως σύνθημά μας κατά το νέον έτος, το οποίο μας χάρισε η φιλανθρωπία του Θεού, την προτροπή του προφήτου Ησαΐα ο οποίος μας λέει: «πεποίθατε επί τω ονόματι Κυρίου και αντιστηρίσασθε επί τω Θεώ» (Ησ. 50:10). Ας προσπαθήσωμενά ζήσωμε με πνεύμα λιτότητας και ολιγάρκειας, -χαρακτηριστικά στοιχεία της ορθόδοξης πνευματικότητας- αλλά και απόλυτη εμπιστοσύνη στη θεία Πρόνοιά Του, έτσι ώστε να εργαζόμεθα αφ᾽ ενός για τον αγιασμό μας και αφ᾽ ετέρου για να συμβάλη ο καθένας μας στο ξεπέρασμα της υφισταμένης κρίσεως.

Εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου Πισιδίας π. Σωτηρίου, των κληρικών και των συνεργατών μας σας ευχόμεθα ευλογημένο και χαρούμενο το νέον έτος».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας γνωρίζουμε ότι οι αριθμοί των Τραπεζικών λογαριασμών, στους οποίους μπορούν να κατατίθενται οι δωρεές των συνεργατών και φίλων του ιεραποστολικού έργου, είναι:

α) Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αριθ. λογαριασμού 040/296124-56

β) Εμπορική Τράπεζα, αριθ. λογαριασμού 126/32693598

Για την κατάθεση οποιασδήποτε δωρεάς, σας αποστέλλεται απόδειξη εισπράξεως, που εκπίπτει της φορολογίας. Σε περίπτωση μη λήψεως της αποδείξεως, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με το Γραφείο του Πατριαρχικού  Ιδρύματος (τηλ.: 210-7710732), ώστε να σας αποσταλεί η σχετική απόδειξη.

This entry was posted in Ασία, Asia, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Νότια Κορέα, Korea, Οικουμενικό Πατριαρχείο - Ecumenical Patriarchate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s