Orthodox Church of Kenya : Πατριαρχική Σχολή, περίθαλψη προσφύγων, ορφανοτροφείο, ομαδικές βαπτίσεις !


Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Κένυα είναι η μεγαλύτερη στη Αφρικανική Ήπειρο, με πλούσια πνευματική εργασία σε όλους τους τομείς. Από τη Πατριαρχική Σχολή στο Ναϊρόμπι μέχρι το ορφανοτροφείο στο Νυέρι, στους πρόποδες του όρους Κένυα, ένας μεγάλος ανθρώπινος εκκλησιαστικός οργανισμός εργάζεται για τον Ευαγγελισμό των διαφόρων φυλών της Κένυα, για τη φροντίδα παιδιών και προσφύγων, μέσα σε πνεύμα αυτοθυσίας. Οι προσευχές μας ας τους στηρίζουν και ο καθένας μας ας φροντίσει να ενισχύσει το έργο της Ορθόδοξης Μητρόπολης στη Κένυα. Το άρθρο αναφέρεται σε διάφορες δραστηριότητες της Μητρόπολης Κένυας και προέρχεται από το ορθόδοξο ιεραποστολικό περιοδικό ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ, του ιεραποστολικού συλλόγου ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ, της Πάτρας, τεύχος 119.

scannedimage-32

O μήνας Μάιος είναι πάντοτε η περίοδος των τελικών εξετάσεων και της προετοιμασίας για την αποφοίτηση εκ των διαφόρων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα μας σημειώματα και κατά τόν μήνα Μάιο o Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος Τηλλυρίδης συνέχισε να επισκέπτεται προσφυγικούς καταυλισμούς και στρατόπεδα, όπου έκαμε διανομή ρούχων, τροφίμων, κρεβατιών και άλλων χρησίμων αντικειμένων προς τους εκτοπισθέντες.

Ύστερα από πρόσκληση του Αντιπροέδρου της χώρας, ο οποίος εκτιμώντας την συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην ανακούφιση των πασχόντων, κάλεσε τον Σεβασμιώτατο να αναπέμψει ευχαριστήριο προσευχή προς τον Θεό για την επικρατούσα ειρήνη και ασφάλεια στην Δημοκρατία της Κένυας.

Στις 17 Μαΐου 2008 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον ναό της Πατριαρχικής Σχολής, όπου στη συνέχεια παρέστη και μίλησε σε Ειδικό Σεμινάριο για τα παιδιά που υπηρετούν στο Ιερό. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τα παιδιά του ιερού που συγκεντρώθηκαν από τους ναούς της Ναϊρόμπης και των περιχώρων και τους έδωσε συμβουλές και οδηγίες πως να συμπεριφέρονται και να υπηρετούν μέσα στο Ιερό. Στο τέλος παρετέθη πλούσιο γεύμα και ο Σεβασμιώτατος διένειμε σ’ ένα έκαστο παιδί αναμνηστικά δώρα.

Την επομένη ο Σεβασμιώτατος αναχώρησε για τη Δυτική Κένυα. Καθ’ οδόν στάθμευσε στο Νακούρου. Επισκέφτηκε συνολικά 8 Αρχιεπισκοπικές περιφέρειες.

scannedimage-33

Κατά τη διάρκεια των ποιμαντικών του επισκέψεων ο Σεβασμιώτατος είχε συναντήσεις με ιερείς, κατηχητές, πρεσβυτέρες και νέους.

Στις 21 Μαΐου 2008 τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας στο Ικόνι. Επιστρέφοντας επισκέφτηκε τις περιοχές Νιαντάρουα και Ματιντίρι. Επισκέφτηκε Ναούς, Σχολεία και Κλινικές.

Στις 29 και 30 Μαΐου 2008 λειτούργησε στον Ιερό Ναό της Πατριαρχικής Σχολής. Το μεσημέρι της 30ης μαζί με τους Ιεροσπουδαστές αποφοίτους και του Διδασκαλικού Κολλεγίου παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε ο Πρέσβης της Ελλάδος.

Στις 31 Μαΐου 2008 μετά την Θ. Λειτουργία που τέλεσε στο Ναό της Πατριαρχικής Σχολής παρέστη στην τελετή αποφοιτήσεως των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής, της Παιδαγωγικής Σχολής και της Σχολής Κοινωνικών Σπουδών.

Στην τελετή παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μουάνζας κ. Ιερώνυμος, ο οποίος διάβασε το μήνυμα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, ο Μητροπολίτης Ουγκάντες κ. Ιωνάς,  ο Νούντσιο, ο Αντιπρόεδρος της Χώρας, Πρέσβεις των Ορθοδόξων Κρατών, αρχές και εξουσίες της περιοχής, ιερείς, βουλευτές, στρατιωτικοί κ.λ.π. και πλήθος κόσμου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε το Θεό που ευλόγησε τόσο πλούσια και την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά και κάλεσε τους νέους αποφοίτους των εκπαιδευτηρίων της Μητροπόλεως να συνεχίσουν τον καλό τους αγώνα, όχι μόνο ακαδημαϊκά αλλά και πνευματικά, για να φανούν χρήσιμοι στην κοινωνία και τον άνθρωπο.

Στον χαιρετισμό του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β’ αφού έδωσε τα συγχαρητήρια και τις πατρικές του ευχές στους διδάσκοντες και διδασκόμενους χαιρέτησε με ιδιαίτερη ικανοποίηση το έργο που επιτελείται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας και ευχήθηκε κάθε πρόοδο.

Ο Αντιπρόεδρος της χώρας Στέφανος Καλόντζο Μουσιόκα επαίνεσε τις προσπάθειες και τις προοπτικές που διαγράφει η Ορθόδοξος Εκκλησία της Κένυας και ευχαρίστησε για την μεγάλη και πρωτοποριακή συμμετοχή της Εκκλησίας στον χώρο της παιδείας, Ιατρικής, φιλανθρωπίας και ευαγγελισμού των φυλών της Κένυας.

Στις 10 Ιουνίου 2008 ο Σεβασμιώτατος επεσκέφθη προσφυγικό καταυλισμό και διένειμε τρόφιμα και ρούχα στους πρόσφυγες.

Το βράδυ αναχώρησε για το όρος Μέρου, όπου για δύο μέρες επισκεπτόταν την περιοχή, όπου συναντούσε ιερείς και πιστούς.

Στις 12 Ιουνίου 2008 το βράδυ επισκέφθηκε το Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο στο Νυέρι, που ευρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κένυα, όπου διένειμε προς τα παιδιά ρουχισμό και παιγνίδια.

Την επομένη επεσκέφθη την περιοχή Νακούρου. Στις 14 Ιουνίου 2008 μετά τη Θ. Λειτουργία, την οποία τέλεσε στο ναό της Πατριαρχικής Σχολής, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος ομαδικές βαπτίσεις στο μεγάλο βαπτιστήριο του Ορθοδόξου Κέντρου της Ιεραποστολής.

Την Κυριακή της Πεντηκοστής λειτούργησε και κήρυξε και προέστη του Εσπερινού της γονυκλισίας στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων Ναϊρόμπης. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τις ενορίες Αγ. Γεωργίου Κιμπίρας και Αγ. Χριστόφορου Ρογκάι, όπου είδε τις εργασίες οικοδομής δύο υπερσύγχρονων ιατρικών κέντρων.

Και αυτό είναι ένα μικρό μέρος από το έργο που επιτελεί η Ορθόδοξη Εκκλησία, η Ορθόδοξη ιεραποστολή στη Κένυα. Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να βοηθήσουν αυτό το πολύπλευρο έργο, ας στείλουν την αγάπη τους μέσω του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολής Πατρών, ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ.

Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Ο Πρωτόκλητος ,
Μιαούλη 68, Πάτρα , Ελλάδα,Τ.Κ.26222
τηλ.2610-329737, και στον λογαριασμό της Εμπορικής Τραπέζης : 32338682.

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κένυα-Kenya, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ), Φως των Εθνών and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s