Ορθόδοξη Ιερατική Σχολή στο Κασικίζι της Τανζανίας ( Ορθόδοξη Μητρόπολη Μουάνζας )


Επ’ ευκαιρίας της εβδομάδας ιερατικών κλήσεων που ακολουθεί τη Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα σε μια Ορθόδοξη ιερατική σχολή από τη μακρινή Τανζανία. Ορθόδοξος ιερέας σημαίνει ( ή πρέπει να σημαίνει ) αντανάκλαση της Αγάπης του Θεού. Ορθόδοξος ιερέας σημαίνει ( ή πρέπει να σημαίνει ) αγάπη προς το πλησίον, ταπείνωση, προσευχή, διάκριση, υπομονή αλλά κυρίως καλή μαρτυρία της Αγάπης του Τριαδικού Θεού, αλλά και ζωντανή απόδειξη του Σταυρού και Ανάστασης. Είναι ο οικονόμος των Μυστηρίων του Θεού, ο οποίος πρέπει, στη σύγχρονη εποχή, να βρει τρόπους για να ελκύσει κοντά στο Χριστό και την Ορθόδοξη Εκκλησία όλους εκείνους που στέκονται μακριά ( είτε είναι Ορθόδοξοι βαπτισμένοι, είτε ετερόδοξοι, είτε αλλόθρησκοι ), κυρίως τους νέους. Η αγωνία κάθε Ορθόδοξου ιερέα δεν πρέπει να είναι πως θα συντηρεί το υπάρχον εκκλησίασμα, αλλά πως θα ελκύσει ( με προσευχή, με διάφορες ενοριακές δραστηριότητες, με επισκέψεις κατ’ οίκον ) όλους τους ενορίτες του ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ στο ορθόδοξο ναό  και πως θα κάνει και ένα άνοιγμα στους ανθρώπους που είναι έξω από την Εκκλησία.

Ας δούμε, όμως, τους υποψηφίους Ορθοδόξους ιερείς της Τανζανίας ( Μητρόπολη Μουάνζας )

scannedimage-10

Στην Ιερά Μητρόπολη Μουάνζας, με την ευλογία του Μακαριότατου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου λειτουργεί μία ιερατική Σχολή, στην περιοχή Κασικίζι, πού βρίσκεται περίπου 75 χλμ. από την πόλη Μπουκόμπα.

Ή Σχολή αυτή λειτουργεί τα τελευταία επτά χρόνια. Τό ακαδημαϊκό έτος διαρκεί από την 1η Σεπτεμβρίου της μιας χρονιάς μέχρι την 15η Ιουνίου της άλλης. Τό πρόγραμμα σπουδών είναι διετές. Οι σπουδαστές πού αποφοιτούν γίνονται κυρίως κατηχητές ενώ μερικοί πού έχουν ουσιαστικά προσόντα για ιεροσύνη χειροτονούνται. Ήδη ο αριθμός των Ιερέων από αυτή τη Σχολή έχει φθάσει τούς ένδεκα.

Η Σχολή λειτουργεί φέτος, όπως κάθε χρόνο, με δώδεκα σπουδαστές πού προέρχονται από διάφορες κοινότητες της ιεράς Μητροπόλεως.

Διδάσκουν οκτώ εθελοντές καθηγητές, τέσσερεις λαϊκοί και τέσσερεις κληρικοί, από τους οποίους δύο είναι θεολόγοι, ένας λαϊκός και ένας κληρικός.

Διδάσκονται ποικίλα μαθήματα από εκκλησιαστικά μέχρι γεωπονικά και σχετικά με την υγεία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τονίζεται η λειτουργική και η μυστηριακή ζωή. Ο σπουδαστής πρέπει να καταρτίζεται ώστε να μπορεί να διακονήσει την αγροτική κοινωνία.

‘Όπως το περσινό έτσι και το φετινό ακαδημαϊκό έτος η Αποστολική Διακονία βοήθησε οικονομικά στη λειτουργία της Σχολής, γι’ αυτό ευχαριστούμε θερμά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Επίσης πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ.κ. Ιάκωβο πού βοηθάει την παροχή ρεύματος στη Σχολή.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τους εθελοντές καθηγητές, η Μητρόπολη κάθε χρόνο κάνει μιά μικρή «εκστρατεία», ώστε κάθε ενορία, μέσω του ιερέα της, να προσφέρει από το υστέρημα της, για τις ανάγκες των σπουδαστών της σχολής, είκοσι κιλά καλαμπόκι και είκοσι κιλά φασόλια.

Το παραπάνω δημοσίευμα έχει ληφθεί από το ορθόδοξο ιεραποστολικό περιοδικό ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΘΝΗ που εκδίδει το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τεύχος 108.

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να συνεισφέρουν στο εκκλησιαστικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο της Μητρόπολης Μουάνζας Τανζανίας, ας στείλουν την αγάπη τους μέσω του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας.

Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Επιστολές – Εμβάσματα: Περιοδικό “Πάντα τα Έθνη”, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιωάννου Γενναδίου 14, 115 21 Αθήνα, Πληροφορίες για το περιοδικό: 210-7272314 ,-317
email : ierapostoli@apostoliki-diakonia.grΛογαριασμός Εθνικής Τράπεζας : 146/ 558074-94

This entry was posted in Bukoba -Tanzania, Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Πάντα τα Έθνη, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s