Εγκαίνια ναού, χειροτονία διακόνου στη Geita της Τανζανίας ( Μητρόπολη Μουάνζας Τανζανίας ) – New orthodox church in Geita of Tanzania, new ordination of Orthodox Christian deacon.


Περιοδικό ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΘΝΗ , τεύχος 108, Οκτώβριος -Δεκέμβριος 2008. Ένας νέος  Ορθόδοξος ναός εγκαινιάστηκε, ένας νέος χειροτονήθηκε διάκονος από μια αφρικανική φυλή στη Τανζανία. Πόσο φοβερό ! Τα έθνη να έρχονται στην Ορθόδοξη πίστη και Εκκλησία, νέοι άνθρωποι να ζητούν να διακονήσουν τα Μυστήρια του Θεού, και εμείς, οι κατ’ παράδοση Ορθόδοξοι Χριστιανοί, στην Ελλάδα και στη Κύπρο και στο εξωτερικό, έχοντας δίπλα μας τόσους Ορθόδοξους ναούς και μοναστήρια, να γυρνάμε τη πλάτη στο Θεό και στην Εκκλησία ! Ας εκζητούμε το έλεος του Θεού και τη συγχώρεσή Του για το κατάντημά μας αυτό και ας αλλάξουμε τρόπο σκέψης και ζωής ! Ας κάνουμε τη Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία κέντρο της μικρής και θνητής ζωής μας, ας κάνουμε την Αγάπη του Θεού και του πλησίον κέντρο της ψυχής μας, μήπως και δούμε «πρόσωπο Θεού» …

scannedimage-9

«Δι’ ου (Αγίου Πνεύμοτος) γενόμενοι δυνατοί (οι Απόστολοι) εν έργω και λόγω … Εκκλησίας ανέστησαν, ίδρυσαν Θυσιαστήρια… Ων ημείς οι αμαρτωλοί κατέχοντες την παράδοσιν, προσπίπτομεν σοι τω Αιωνίω Θεώ και δεόμεθα σου εύσπλαχνε. Τον προς την σην υμνωδίαν οικοδομηθέντα τούτον Ναόν, της Θείας σου πλήρωσον δόξης και το παρόν θυσιαστήριον Ἀγιον Αγίων ανάδειξον».

Στις 14 Δεκεμβρίου 2008, με την ευλογία και άδεια του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, τα θαυμάσια λόγια της ευχής που αναφέραμε πιο πάνω, ακούστηκαν στη διάρκεια των εγκαινίων του ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Gieta, την επονομαζόμενη και Χρυσούπολη, λόγω των ορυχείων χρυσού που υπάρχουν στην περιοχή.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος, βοηθούμενος από πολλούς Ιερείς και με την παρουσία πλήθους Ορθοδόξων πιστών.

Ο ναός του Ευαγγελισμού κτίστηκε, με τη βοήθεια ενός δωρητή από την Ελλάδα, στην πόλη Gieta που έχει ιστορική σημασία για τη ζωή της τοπικής Εκκλησίες. Σε αυτή την περιοχή κατηχήθηκαν και βαπτίστηκαν οι πρώτοι Ορθόδοξοι από τον νυν Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Σήμερα η Gieta μπορεί να γίνει σημαντικό ιεραποστολικό κέντρο καθώς βρίσκεται κοντά στις ήδη ορθόδοξες κοινότητες Gengesaba, Βugoma, Butundwe, Busanda, Musasa και διαφαίνεται δυνατότητα ανοίγματος πολλών νέων κοινοτήτων στην περιοχή.

Οι Ορθόδοξοι από τα γύρω χωριά περπάτησαν πάνω από 30 χλμ., φέρνοντας και τα φαγητά τους, για να συμμετάσχουν στα εγκαίνια του ναού, που πρώτη φορά γίνονται σε αυτό το μέρος. Και την επόμενη μέρα, στις 15 Δεκεμβρίου, είχαν την ευκαιρία, επίσης για πρώτη φορά, να ζήσουν άλλο ένα ευλογημένο γεγονός: τη χειροτονία του διακόνου Ελευθερίου, από τη φυλή Sukuma.

scannedimage-22

Μεγάλη χαρά και συγκίνηση για όλους τις δύο αυτές λαμπρές μέρες. Ήταν μέρες που πανηγυρικώς βοήσαμε: «Τούτον τον οίκον στερέωσον Κύριε» και «κατάστησον αυτόν λιμένα χειμαζόμενων».

Από την Ιερά Μητρόπολη Μουάνζας Τανζανίας

Καμαρώνουμε για τους «πάνλευκους» νεοφώτιστους Ορθόδοξους Αφρικανούς αδελφούς μας, Επισκόπους, ιερείς και πιστούς, που δίνουν τον καλόν αγώνα της πίστεως και ανεβαίνουν τον ευλογημένο Γολγοθά. Και από την άλλη όλοι εμείς που καθημερινά πληγώνουμε την Εκκλησία και την πίστη, είτε από μέσα ( με την υποκρισία μας και τη χλιαρότητά μας και την αδιαφορία μας ) , είτε απέξω με ένα λυσσαλέο καθημερινό πόλεμο κατά της Εκκλησίας , του μοναχισμού, είτε μέσα-έξω με παράδοση σε ένα υπερκαταναλωτικό τρόπο ζωής -διασκέδασης, όπου ο Χριστός έχει μια από τις τελευταίες θέσεις στη καρδιά μας.

Η Μητρόπολη Μουάνζας ( Μπουκόμπας ) Τανζανίας περιμένει τη δική μας βοήθεια για να ευαγγελίσει τους κατοίκους της Δυτικής Τανζανίας και να τους προσφέρει εκπαιδευτική και φιλανθρωπική βοήθεια. Μπορείτε να στείλετε την αγάπη σας μέσω του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Επιστολές – Εμβάσματα: Περιοδικό “Πάντα τα Έθνη”, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιωάννου Γενναδίου 14, 115 21 Αθήνα, Πληροφορίες για το περιοδικό: 210-7272314 ,-317
email : ierapostoli@apostoliki-diakonia.gr

Λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας : 146/ 558074-94

( http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/mission/ierapostolh.asp?main=periodiko.htm )

( http://www.orthodoxytz.com/bukoba.asp )

This entry was posted in Bukoba -Tanzania, Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Πάντα τα Έθνη, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s